Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 07, 2012

Conservatieven hanteren een negatieve benadering

Conservatieve mensen leggen een grotere nadruk op het bestrijden van het kwade, terwijl progressieven meer streven naar het ondersteunen van het goede. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van de University of Nebraska over de reacties van Amerikaanse kiezers op beelden. Daarbij wordt opgemerkt dat conservatieven sterker reageren op onaangename beelden, terwijl progressieven meer aandacht besteden aan aangename beelden.

"Er wordt altijd gezegd dat conservatieven en progressieven de dingen op een andere manier bekijken," merkt onderzoeksleider Mike Dodd, professor psychologie aan de University of Nebraska, op. "Dat blijkt ook letterlijk het geval te zijn." De onderzoekers merkten op dat progressieve kiezers in het onderzoek vooral aandacht bleken te hebben voor beelden zoals een strandtafereel of een speelgoedkonijn, terwijl conservatieven vooral belangstelling toonden voor een vuil toilet, een open wonde of een verongelukte wagen.

Opmerkelijk is volgens de onderzoekers ook dat conservatieve kiezers vanuit die negatieve benadering ook sterker reageerden op beelden van democratische in plaats van de eigen republikeinse politieke kandidaten. Progressieve kiezers hadden vanuit hun positieve benadering eveneens een grotere aandacht voor de democratische in plaats van republikeinse politici. Het resultaat van het onderzoek toont volgens de onderzoekers aan dat een politieke gezindheid minstens gedeeltelijk mee biologisch wordt bepaald.

John Hibbing, politiek wetenschapper aan de University of Nebraska, merkt op dat het onderzoek aangeeft dat conservatieven een defensiever houding aannemen en vooral aandacht hebben voor bedreigende of verstorende elementen en daarmee de confrontatie willen aangaan. "Vanuit een evolutionair standpunt is dat ook verklaarbaar," voert hij aan. "Conservatieven zullen zich dan ook scharen achter maatregelen die de maatschappij beschermen tegen potentiƫle bedreigingen door immigratie, militaire partijen, criminaliteit of veranderende waarden."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home