Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 07, 2012

Combinatie klimaatverandering en verlies ecosysteem dodelijk voor bepaalde soorten

Gebieden met hoge temperaturen en een gereduceerde regenval verhogen de kans dat de overlevingskansen van soorten door een verlies van ecosystemen en fragmentatie gevoelig worden aangetast. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Queensland en de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO). Het onderzoek is naar eigen het eerste dat wereldwijd de impact van de relatie tussen klimaat, opwarming van de aarde en het verlies aan ecosystemen op planten en dieren heeft gemeten.

"De toename van de menselijke bevolking heeft over de hele wereld tot een verlies aan ecosystemen geleid, vooral voor landbouw en verstedelijking," voert onderzoeksleider Chrystal Mantyka-Pringle - wetenschapper aan de School of Geography, Planning and Environmental Management aan de University of Queensland - aan. "Dat heeft een negatieve impact op veel soorten, maar wanneer dat gecombineerd wordt door stijgende temperaturen en gereduceerde regenval door de klimaatverandering, kunnen de resultaten voor sommige populaties desastreus zijn."

De onderzoekers merken op dat bij projecten voor het behoud van diversiteit met die gecombineerde effecten rekening moet worden gehouden. "Er zijn dan ook mogelijk drastische maatregelen nodig om de biodiversiteit voor de volgende generaties te garanderen," merkt Mantyka-Pringle op. "De huidige beheers-benaderingen zullen mogelijk niet voldoende blijken te zijn. In bepaalde gevallen zullen proactieve ingrepen noodzakelijk blijken, zoals het verplaatsen van bepaalde soorten of het manipuleren van de ecosystemen."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home