Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 12, 2005

Van Himst in beste voetbalfilm aller tijden


De film 'Escape to Victory' van regisseur John Huston is door Britse fans verkozen tot beste voetbalfilm van alle tijden. Naast bioskoopgrootheden als Michael Caine en Sylvester Stallone, was er in de film ook een glansrol weggelegd voor Pelé, met andere sterren als Oswaldo Ardiles, Bobby Moore en Paul Van Himst aan zijn zijde.

De Engelse website www.football.co.uk liet fans de beste voetbalfilm uit de geschiedenis verkiezen. De trofee ging naar de beroemde 'Escapeto Victory', die 'Bend It Like Beckham' en 'Fever Pitch' klopte. Daarna volgden 'When Saturday Comes' (4), 'Gregory's Girl' (5), 'Mike Bassett' (6), 'Mean Machine' (7), 'Football Factory' (8), 'ID' (9) en 'Goal' (10).



Regisseur John Huston kon voor zijn film niet minder dan sterren als Michael Caine, Sylvester Stallone, Max von Sydow en Tim Pigott-Smithwarm maken. Maar hij kreeg ook de medewerking van voetbalgrootheden als Pelé, Bobby Moore, Osvaldo Ardiles, Paul Van Himst, Kazimierz Deyna, Hallvar Thoresen en Co Prins.

Het regisseren van een voetbalspel bleek Huston echter zwaarder tevallen dan het verfilmen van een script. Het verhaal doet de ronde datde ingestudeerde bewegingen op het terrein niet echt wilde lukten, totde voetbalvedetten Huston voorstelden om hen gewoon het spelletje telaten spelen. Dat werkte wel en leidde uiteindelijk tot eenschitterende omhaal van Pélé, misschien wel één van de mooistedoelpunten die een camera ooit heeft kunnen registreren.

Russische minister voor Amerikaanse rechter?


Viktor Khristenko, de Russische minister van energie, heeft bericht gekregen dat hij voor de Amerikaanse rechter moet verschijnen. Dat heeft advocaat Oliver Thomas Johnson, raadsman van een groep minderheidsaandeelhouders van het Russische energiebedrijf Yukos, bekend gemaakt. Khristenko heeft nog tot maandag om te antwoorden.

Johnson verdedigt een groep aandeelhouders die 115.000 Yukos-aandelen hebben gekocht tegen de marktprijs, maar de waarde van het aandeel vervolgens zagen kelderen door het ontmantelen en hernationaliseren van het Russische energiebedrijf. Yukos-topman Chodorkovsky verdween voor jaren in de cel, na een proces dat volgens velen slechts een politieke afrekening was.

De klanten van Johnson zouden in totaal ongeveer 6 miljard dollar hebben verloren. Zij willen nu een schadevergoeding omdat hun verlies veroorzaakt zou zijn door een samenzwering om Yukos weer in handen van de Russische staat te krijgen, zonder dat zij daar als eigenaar voor zouden zijn vergoed.

De dagvaarding zou volgens Johnson aan Khristenko zijn overhandigd tijdens die recent bezoek aan de Verenigde Staten. Dat zou gebeurd zijn op 26 oktober. Hij zou dan verplicht zijn om binnen de twintig dagen te antwoorden. Die periode vervalt maandag.

Johnson stelde er alle vertrouwen in te hebben dat Khristenko inderdaad die deadline zou respecteren. Dat wordt echter in kringen rond Khristenko betwist. Daar zegt men niets te weten van een dagvaarding.

In het proces zijn Rusland, Russische energiebedrijven en hun tomannen gedagvaard. Johnson merkte ook op te verwachten dat hij het proces zou winnen, al zal het volgens hem wel bijzonder lang kunnen aanslepen.

Culinair Congo bedreigt nijlpaard


De nijlpaardpopulatie van Congo wordt in gevaar gebracht door locale culinaire gewoontes. De jacht op nijlpaarden is weliswaar verboden, maar stropers laten zich daardoor niet afschrikken. Daardoor zou de soort nu met uitsterven bedreigd zijn.

Het Virunga National Park telt nog ongeveer 800 nijlpaarden. In de jaren zeventig telde de populatie volgens het Wereldnatuurfonds (WWF) nog 29.000 exemplaren. De dieren worden massaal afgeslacht en het vlees komt als een delicatesse op het Congolese menu.

De dieren werden destijds gedood met afgeschreven Russische raketprojectielen, maar nu gebruiken rebellen machinegeweren. Ook worden meren met springstof opgeblazen om dode nijlpaarden naar de oppervlakte te brengen.

De stropers zijn volgens het WWF veteranen van de Congolese oorlogenen voormalige Hutu-rebellen die in 1994 naar Oost-Congo zijn gevlucht naar de genocide op de Tutsi's in buurland Rwanda. "Ze jagen uit honger, maar ook uit winstbejag," aldus het WWF. "Een dood nijlpaard brengt op de locale markten duizenden dollars op."Het vlees komt volgens getuigen onverwacht op de markt en is ookbijzonder snel weer verdwenen, zonder enig spoor achter te laten.Nadien verschijnt het dikwijls in een aantal restaurants, al is hetvlees volgens kenners redelijk taai.

Gotheborg eert Zweedse scheepsbouwtraditie


Een Zweeds cargoschip is van zijn thuisbasis op weg naar het Spaanse Vigo, om vervolgens Brazilië, Zuid-Afrika, Australië en Indonesië aan te doen. Op zich is dat geen wereldschokkend nieuws, maar de vrachtboot is een perfecte replica van de Gotheborg, die 260 jaar geleden voor de Zweedse kust verging.

Een groep Zweedse scheepvaartenthousiastelingen heeft de voorbije jaren gewerkt aan een perfecte kopie van het oude koopvaardijschip, met inbegrip van masten, zeilen, getuig en zelfs de bewapening. Het project kostte 43 miljoen dollar. Vorige maand vertrok het schip van in zijn thuishaven voor een wereldreis van twee jaar.

De originele Gotheborg verging op geheimzinnige manier in de buurt vanthuishaven Gotenburg op 12 september 1745. Vele levens gingen verloren, net zoals een kostbare vracht aan zijde, thee en porcelein, meegebracht van een reis naar het Verre Oosten. Er werd gedacht aan een verzekeringsfraude of een dronken kapitein.

De bemanning slaagde erin zich te redden en ook de cargo werd na verloop van tijd in verschillende fazen aan wal gebracht. In 1906 en 1907 werden 3.000 intakte porceleinen voorwerpen bovengehaald. Daarna werd het schip vergeten, tot duikers zich er in 1984 opnieuw gingen voor interesseren.

De laatste tocht van de originele Gotheborg wordt nu overgedaan, maar de bemanning heeft het wel iets comfortabeler dan zijn onfortuinlijke collega's uit de achttiende eeuw. Er zijn nu moderne toiletten, wasmachines, motoren en een keuken aan boord. De tocht zal twee jaar duren vooraleer de Chinese bestemmingen Guangzhou en Shanghai worden bereikt. Over de terugtocht wordt nog gedelibereerd.

Het project wordt gesteund en gefinancierd door de Zweedse East India Company en wordt gesponsord door bedrijven als Volvo en SKF. De Gotheborg was een voorbeeld van de grote traditie die de Skandinavische scheepsbouwers hadden. De laatste houten cargoschepen werden gebouwd in 1952.

Er zijn echter twee groot verschil tussen de nieuwe Gotheborg en zijn onfortuinlijke voorouder. Dit keer zijn er immers vrouwen aan boord, terwijl alchohol verboden werd.

NASA koopt Russische ruimteschepen


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil vier Russische ruimteschepen kopen om het werk aan het International Space Station (ISS) verder te kunnen zetten. Dat heeft de directeur van de Russische ruimtevaartgroep Energia bekend gemaakt. Het zou gaan om twee bemande en twee onbemande tuigen.

Energia-topman Nikolai Sevastyanov benadrukte volgens het Russische persbureau Novosti dat de NASA van plan is om twee bemande Soyuz-ruimtecapsules en twee Progress-cargoschepen aan te kopen. Daarmee kan het gezamenlijke ruimteproject van beide landen verder gezet worden.

Eerder deze week had het Amerikaanse Congres het mogelijk gemaakt dat de NASA de aankopen zou realiseren. In 2000 een verbod was ingesteld op de aankoop van Russische ruimtevaarttechnologie, omdat Ruslandnucleaire technologieën zou doorspelen aan Iran. Die maatregel wordt nu tot 2012 opgeschort.

De Soyoez-ruimteschepen hebben sinds november 2000 echter elf Amerikaanse astronauten naar het ruimtestation gebracht. Dat was het gevolg van een afspraak uit 1996 tussen beide landen, waardoor Rusland een aantal schulden aan de Verenigde Staten kon wegwerken.

De laatste astronaut werd in oktober met een Soyuz naar het ruimtestation gebracht. Daarna zou het echter afgelopen zijn, want het contract uit 2006 loopt ten einde. Door de problemen met de space shuttles komt een eerstvolgende Amerikaanse vlucht er zeker niet voor mei volgend jaar.

Dat zou de aanwezigheid van de NASA in het ISS-project in gevaar gebracht hebben. Daarom werd er al enkele tijd gezocht naar een oplossing. Bovendien worden de shuttles in 2010 definitief naar het museum verwezen, maar een vervanging is pas voorzien voor twee jaar later. De Soyuz-capsules moeten dan ook voor een tussenoplossing zorgen.

Meditatie verdikt de hersenen


Meditatie kan hersenpatronen definitief doen veranderen. Daar zijn wetenschappers al geruime tijd van overtuigd, maar nu blijkt uit een studie dat het mediteren bepaalde gedeelten van het menselijk brein ook daadwerkelijk dikker maken.

Regelmatige meditatie zou volgens wetenschappers een invloed kunnen hebben op de hersengedeelten die te maken hebben met de tast-, gehoor- en gezichtszin, maar ook op de automatische regeling van het hartritme en de ademhaling. Bovendien zou ook de veroudering kunnen tegen gegaan worden.

"Het meest fascinerende is echter dat meditatie daadwerkelijk de grijze materie van iemand kan veranderen," vertelde Jeremy Gray, docent psychologie aan de universiteit van Yale en medewerker aan het onderzoek. "Men hoeft ook geen monnik te zijn om resultaat te hebben. Een gemiddelde van veertig minuten per dag is voldoende."

De studie werd uitgevoerd onder leiding van Sara Lazar, psychologe aanhet Massachusetts General Hospital. De studie werd uitgevoerd bij mensen die een uitgebreide training hadden in boeddhistische meditatie. Volgens de onderzoekers hebben ook andere vormen van yoga en meditatie gelijkaardige invloed, maar zullen er verschillen optreden naargelang de aard van de mentale oefeningen.

Exportverbod voor Amerikaanse olie?


De Amerikaanse minister van energie kan een tijdelijk verbod uitvaardigen op de export van petroleumproducten. Dat is een voorstel dat in de Amerikaanse Senaat is ingediend om in noodsituaties de Amerikaanse brandstofvoorraden op peil te houden.

Het voorstel is een initiatief van de democratische senator Herb Kohl en zijn republikeinse collega Susan Collins. Zij hadden vorige week al aan de acht grootste petroleummaatschappijen gevraagde om deze winter geen huisbrandolie uit te voeren, zodat er genoeg voorraad zou zijn voor de Amerikaanse markt en dus ook de prijzen aanvaardbaar zouden blijven.

Het voorstel geeft aan de Amerikaanse minister van energie de macht om een tijdelijk uitvoerverbod uit te vaardigen voor een regio waarvan de voorraden onder het verwachte niveau van de vraag zouden terugvallen. De Amerikaanse petroleumsector kreeg heel wat kritiek omdat er Amerikaanse olieproducten waren uitgevoerd, terwijl de orkaan Katrina de binnenlandse bevoorrading in gevaar had gebracht.

Gemiddeld exporteerden de Verenigde Staten de eerste negen maanden van dit jaar bijna 1,3 miljoen vaten per dag. Dat is een stijging met 26 procent tegenover dezelfde periode van het jaar voordien. De invoer bedraagt ongeveer 13,2 miljoen vaten per dag, een groei met 1,2 procent.

Sony buigt voor kritiek


Geconfronteerd met een steeds groter wordende kritiek, heeft Sony BMG Music Entertainment beloofd om tijdelijk te stoppen met de productie van cd's met een beveiliging tegen piraterij die computers echter ook kwetsbaar maakte voor hackers. Maar het bedrijf wil het kopiëren van cd's in de toekomst wel blijven verhinderen.

Sony verdedigde zijn recht om klanten te verhinderen illegale cd-kopieën te maken, maar stelde dat uit voorzorg afgezien wordt van het gebruiken van de beveiligings-technologie. Bovendien stelde het bedrijf zijn beveiligingsstrategie te zullen herzien, zodat zowel de bescherming tegen piraterij als het comfortabel gebruik van de computer gegarandeerd zouden kunnen worden.

De door Sony gebruikte technologie belet dat er kopieën worden gemaakt van cd's, maar zet op de computers ook software die blijkbaar gebruikt kan worden om het gedrag van de consument te bestuderen. Het Amerikaanse ministerie van homeland security waarschuwde de entertainment-sector voor technieken die computers kwetsbaar zouden maken.

"Ze mogen geen verborgen files plaatsen op de computers van de consument," benadrukte een woordvoerder van het ministerie. "Ze bezitten wel de intellectuele eigendomsrechten, maar niet de computers van de gebruikers. Ze mogen de maatregelen die de consument moet nemen om zijn toestellen te beveiligen, niet ondermijnen."

Mark Russinovich, software-architect bij Winternals Software, ontdekte de verborgen technologie op 31 oktober en vermeldde zijn bevindingen op zijn weblog. "Sony had toen onmiddellijk moeten reageren," benadrukte hij. "Ook nu heeft Sony geen fout bekend of niet beloofdgelijkaardige technieken in de toekomst niet meer te zullen gebruiken."

Sony ontkent dat de bedoelde software als spyware beschouwd kan worden. Een aantal antivirus-producenten hebben hun software aangepast, zodat het Sony-programma door de computer-bezitter kan ontdekt en onschadelijk gemaakt worden. Klanten die de software verwijderen, kunnen de cd's op hun computer echter niet meer beluisteren.

Gezondheid is een doelgroep

Marketeers proberen steeds meer in te spelen op het gezondheidsbewustzijn van het publiek en gebruiken daarbij boodschappen rond overgewicht, diabetes en cholesterol. Chronisch zieken zijn volgens het persbureau Associated Press blijkbaar een nieuwe doelgroep die men absoluut wil bereiken.

"Er is duidelijk een culturele verschuiving, die gezondheidsproblemen in de eerste plaats ziet als een lifestyle in plaats van als een ziekte," benadrukt het persbureau. "De voedingsindustrie beseft bijzonder goed dat deze levensstijl een belangrijke invloed kan hebben op het koopgedrag."

Associated Press wijst er op dat voor sommige bevolkingsgroepen die levensstijl gewoon een kwestie van leven of dood is. Deze klanten zijn blij dat speciale producten ruim aangeboden worden en niet ergens moeten gekocht worden in een gezondheidswinkel. Het persbureau voegt er aan toe dat de ruim 70 miljoen Amerikaanse hartlijders een koopkracht van 71 miljard dollar vertegenwoordigen.

Daarbij mag nog de 14 miljard dollar bijgevoegd worden van de 21 miljoen Amerikaanse diabetici. "Bovendien mag men niet vergeten dat ongeveer twee derden van de Amerikaanse volwassenen met overgewicht te kampen hebben," voegt Associated Press daar aan toe.

Het onderzoeksbureau IRI Healthcare stipt aan dat huishoudens al heel vlug naar gezonde voeding overstappen indien één van de gezinsleden een dieet moet volgen. Sommigen bekritiseren de voedingsindustrie om profijt te willen halen uit gezondheidsproblemen, maar de AmericanDietetic Association merkt op dat het goed is dat het de consument het gemakkelijker gemaakt wordt om gezonde keuzes te maken.

De marketing van kwalitatieve eigenschappen is niet nieuw, maar volgens Associated Press wordt de strategie steeds verfijnder en gericht op specifieke gezondheidsproblemen. Er komt in de rekken meer ruimte voor suikervrije producten voor diabetici, maar ook voor glutenvrije producten voor mensen met allergieën.

Maar ook de producten worden steeds specifieker. "Lage vet- en suikergehaltes zijn oud nieuws," aldus Associated Press. "Minute Maidheeft een hele lijn gezonde sinaasappelsappen. Eén daarvan - Heart Wise - is speciaal gericht op mensen met een hoog cholesterol-gehalte, omdat er gebruikt gemaakt wordt van plantaardig cholesterol."

Sinds Heart Wise twee jaar geleden op de markt werd gebracht, is het nagenoeg het meest populaire product van Minute Maid geworden. "Wanneer zoveel mensen bezorgd zijn over cholesterol, is het absoluut zinvol om een dergelijk product aan te bieden," aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Bedrijven kunnen in de Verenigde Staten ook een gezondheidslabel aanvragen bij de American Heart Association voor producten die weinig verzadigde vetzuren en cholesterol bevatten. Tot nu toe mogen 850producten van honderd verschillende bedrijven het Heart Check Mark dragen.

Maar IRI Healthcare stelt dat men de markt niet mag vereenvoudigen. "Bij patiënten met een te hoog cholesterol-gehalte blijken mannen tijdens het winkelen meer te zondigen dan vrouwen," aldus de onderzoekers. "Zij zullen bijvoorbeeld meer koekjes en andere zaken kopen die niet echt bevorderlijk zijn voor het verlagen van het cholesterol-gehalte."

Bovendien is er ook de misinformatie. "Diëtisten stellen dat de consument naar de achterzijde van de verpakking moet kijken om informatie te vinden over de voedingswaarde van het product," stipt Associated Press aan. "Men moet veronderstellen dat al de rest pure reclame is."

Daarnaast kan het imago van de producten volgens Brian Wansink, docent voedingsmarketing aan de Cornell University, geschaad worden wanneer de klant geen onmiddellijk resultaat ziet. "Men verliest geen kilo lichaamsgewicht in twee dagen of komt niet aan een halvering van zijn cholesterolgehalte," waarschuwt Wansink. "Maar wanneer er geen snelresultaat komt, voelt de klant zich bedrogen.

Goedkoopst overnachten in Bolivië


Wie aan een budgetvakantie begint, moet zeker geen overnachting plannen in The Mansion in Las Vegas. Daar kost een overnachting tussen 4.200 en 13.000 euro per nacht, ontbijt niet inbegrepen. Minder budget-belastend zijn het Posada de las Nustas (Bolivië), het Kumbha Palace (India) of het Al-Haramain (Syrië).

In het Posada de las Nustas, gevestigd in de Boliviaanse stad Yumani, kost een overnachting volgens de Duitse krant Die Welt amper twee euro. In tegenstelling tot The Mansion, vindt men er geen originele Matisse of Picasso, aan de muur. Water is er wel voorradig, maar dan wel in een teil. Leidingwater is er niet voorhanden.

Qua uitzicht kan het hotel nochtans wel bekoren. Het ligt op het Isladel Sol en biedt schitterende panorama's op het Titicaca-meer. Volgens de Engelse krant The Times zijn de kamers trouwens bijzonder netjes en gezellig.

Iets duurder zijn het Al-Haramain in Damaskus (Syrië) en het Kumbha Palace in Udaipur (India). Daar moet voor een twee persoonskamer een bedrag van 2,40 tot 3 euro betaald worden. In het Al-Haramain kan men zelfs een bed op het dak bestellen, terwijl daar in het Kumbha Palace het diner geserveerd worden.

Nochtans kan ook The Mansion een goedkope ervaring zijn. Gasten krijgen er zelfs gratis overnachtingsmogelijkheden, maar dan moeten ze eerst wel een kapitaal gespendeerd hebben in het MGM Grand Casino,eigenaar van het hotel.

Volgens de Condé Nast Traveler is het Singita Private Game Lodge in Zuid-Afrika echter het beste vakantiehotel van het ogenblik. Een overnachting kost er 1.700 euro per nacht. Dat is stukken goedkoper dan de 5.400 euro die moet betaald worden voor een suite in het Burj Al Arab. Ondanks zijn gouden toiletbrillen, krijgt het hotel van hetmagazine Top Hotel een negatieve kritiek vanwege de slechte service. Er zijn echter ook goedkopere kamers, met een beginprijs van 1.350 euro.

Het allerduurste hotel van de wereld moet het Kempinski Emirates Palace worden. Daar zal in de toekomst voor de duurste suite een bedrag van 35.000 dollar per nacht moeten betaald worden. De duurstehotels van Europa zijn volgens Die Welt het George V in Parijs en het La Posta Vecchia in Ladispoli, in de omgeving van Rome. Daar geldt 1.000 euro als een minimumprijs.

Economie in de media


Nog 1000 dagen en dan beginnen de Olympische Spelen in Peking. De 'vijf vrienden' Jingjing, Nini, Beibei, Yingying en Huanhuan zijn gepresenteerd als de officiële mascottes van de Olympische Spelen in Peking. De typisch Chinese cartoonfiguurtjes, die de kleuren hebben meegekregen van de olympische ringen, moeten samen met de vlam "de boodschap van vriendschap en vrede uitdragen naar kinderen over de hele wereld", verklaarde IOC-voorzitter Jacques Rogge.

Irak zal in de loop van volgend jaar de export van olie weer naar het niveau van voor de Amerikaanse inval in 2003 kunnen brengen. Dat heeft de Iraakse vice-premier Ahmad Chalabi vrijdag gezegd. Volgens Chalabi is het mogelijk om al op korte termijn de export met zeker 500.000 vaten per dag te verhogen door de opening van bronnen. Voor de oorlog exporteerde Irak meer dan 2,2 miljoen vaten ruwe olie per dag. Na de Amerikaanse inval viel de export dramatisch terug tot zo'n 1,2 miljoen vaten per dag. Door sabotage van rebellen en diefstal is de export nog steeds laag. Vorige maand voerde Irak, een lid van het opec-kartel, 1,24 miljoen vaten olie per dag uit.

De Britse modefotograaf Lord Lichfield is vrijdag in een Londens ziekenhuis overleden. De 66-jarige fotograaf, een neef van koningin Elizabeth, overleed aan een hersenbloeding, maakte het ziekenhuis bekend. Patrick Lichfield werd gezien als de belangrijkse fotograaf van Groot-Brittannië, wiens carrière 44 jaar overspande. Lichfield maakte handig gebruik van zijn connecties in de aristocratie en de showbizz. Zo schoot hij foto's van Mick en Bianca jagger op hun trouwdag en legde hij de hertog en hertogin van Windsor, de voormalige koning Edward VIII, in ballingschap vast. Lichfield fotografeerde onder anderen Roman Polanski, Michael Caine en Joanna Lumley. Zijn bekendste foto's zijn de informele trouwfoto's van prins Charles en prinses Diana.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa wil volledig eigenaar worden van zijn goedkoop vliegende branchegenoot Eurowings. De Europese Commissie liet vrijdag weten eerder deze maand op de hoogte te zijn gesteld van het voornemen en op 9 december een besluit te nemen over goedkeuring. Lufthansa nam in september 2000 een belang van 24,9 procent in Eurowings. Dat werd in april 2004 vergroot tot 49 procent. Eurowings, in 1993 ontstaan door een fusie, vervoerde vorig jaar 6,5 miljoen passagiers en boekte een omzet van 473 miljoen euro.

Vlaanderen en Nederland ondertekenen op 21 december het regeringsakkoord over de uitdieping van de Westerschelde. Daarmee komt de uitdieping een stap dichterbij. Minister-president Yves Leterme heeft dat vrijdag in Shanghai meegedeeld. Tijdens de economische missie in China kreeg Leterme vragen van de China Shipping Container Lines (CSCL), een van de grootste rederijen ter wereld. CSCl heeft al twee vaste lijnen op Antwerpen. Binnenkort komt daar een derde lijn bij. Maar de geringe diepte van de Westerschelde baart de Chinese rederij zorgen. Leterme verzekerde dat de diepte wel degelijk 14,5 meter zal worden. Samen met minister Kris Peeters zal hij op 21 december in Middelburg het definitieve akkoord ondertekenen in uitvoering van de intentieverklaring van maart 2005 in Den Haag. Na de goedkeuring door beide regeringen moet het akkoord wel nog door beide parlementen worden geratificeerd.

Friday, November 11, 2005

Iraakse industriële en militaire sites zwaar vervuild

Talloze industriële en militaire Iraakse sites zijn zwaar vervuild. Dat stelt het United Nations Environment Programme (UNEP), de milieuorganisatie van de Verenigde Naties. Het gaat daarbij om mijnen, fabrieken van de chemische en petrochemische industrie en legerschroot.

Het Unep stelt dat de vervuiling een zware bedreiging vormen voor hetmilieu en de volksgezondheid. Minstens 311 locaties zouden besmet zijn met verarmd uranium. Veel locaties zijn in de loop der tijd verschillende keren geplunderd en gebombardeerd.

De afgelopen anderhalf jaar hebben medewerkers van UNEP Irakezen getraind om chemicaliën, afval van de olie-industrie en andere gevaarlijke stoffen te detecteren en op te ruimen. Volgens Narmin Othman, de Iraakse minister van milieu, zijn er miljoenen euro's nodig om de sites te saneren.

IOC toch bezorgd over Olympiade Peking


Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zag in 2001 helemaal geen problemen toen de Olympiade van 2008 werd toegewezen aan Peking. Maar nu begint men zich toch een beetje zorgen te maken over het gebrek aan persvrijheid.

Het duurt nog duizend dagen voor de Olympische Spelen van Peking beginnen en de coördinatiecommissie van het IOC heeft zopas een vijfde bezoek gebracht aan China om de vorderingen op te volgen. "Maar vooral de houding van China tegenover de media is een groot probleem aan het worden," stipt de Engelse krant The Guardian aan.

Zo wil China dat buitenlandse journalisten bij een aanvraag van een accreditatie hun religieus geloof invullen. "Het IOC heeft dat voorstel weggewuifd, maar is daardoor wel bezorgder geworden over het gevaar dat de restrictieve houding van de Chinese overheid het succes van de Olympiade zou kunnen dwarsbomen," zegt The Guardian.

Jiang Xiaoyu, woordvoerder van het Chinese Olympisch Comité (COC), stelde echter dat Peking de internationale geplogenheden zou volgen. "Indien bepaalde Chinese regelgeving contrasteert met het IOC-akkoord en internationale praktijk, zullen de IOC-regels en het OlympischCharter gevolgd worden," beloofde hij.

Toen Peking de organisatie vier jaar geleden toegewezen gekregen had,stipte COC-ondervoorzitter Wang Wei aan dat de pers bij zijn deelname aan het evenement volledige vrijheid van verslaggeving zou krijgen. "De Olympische Spelen vormen voor China niet alleen een economisch stimulans, maar ook een evolutie op het gebied van de brede maatschappijke situatie, met inbegrip van opvoeding, gezondheid en mensenrechten," had hij toen verteld.

Maar recent lijkt China zijn controle op de vrije meningsuiting te willen versterken. Getuige daarvan de acties tegen het internet en het beperken van onderwerpen die journalisten kunnen behandelen. "Dat doetvrezen dat de communistische partij teruggrijpt naar oude repressieve maatregelen om de verspreiding van het onafhankelijk denken tegen te gaan," merkt The Guardian nog op.

Inmiddels is een aantal kritische hoofdredacteurs gearresteerd en hebben dissidenten huisarrest gekregen. Ook de censuur op het internet is verstrengd.

Albanië vecht tegen energiecrisis


Albanië probeert wanhopig een uitweg te zoeken uit zijn energiecrisis, die het land al een hele week nagenoeg lam heeft gelegd. Er is slechts elektriciteit voor enkele uren per dag, maar afgelegen dorpen moeten het helemaal zonder nutsvoorzieningen stellen.

De meeste Albanezen zijn achttien uur lang afgesloten van elektriciteit voor verlichting en verwarming. Alleen nooddiensten en buitenlandse ambassadies hebben ongelimiteerde toegang tot het elektriciteitsnet.

Analisten maken gewag van de zwaarste energiecrisis die Albanië ooit heeft meegemaakt. De regering zou van plan zijn om tachtig kleine waterkrachtcentrales te privatiseren en de energie-invoer op te drijven.

De watervoorraden van de krachtcentrales zouden op een absoluut minimumniveau teruggevallen zijn. De centrales zijn ook relatief oud en niet goed onderhouden. Door de lage waterstand zou een groot aantal nagenoeg buiten werking zijn gesteld.

Het energiebedrijf Kesh heeft inmiddels elektriciteit ingevoerd vanuit Roemenië en Bulgarije en hoopt ook vanuit Italië energie te kunnen betrekken. Albanië zou echter nog amper een marge hebben van twee weken en er wordt druk onderhandels om nieuw contracten af te sluiten.

De Albanese eerste minister Sali Berisha zou beloftes gekregen hebben van het Italiaanse energiebedrijf Enel en stelde dat de crisis zou kunnen afgewenteld worden. Berisha legt de verantwoordelijkheid bij zijn socialistische voorgangers, die bij hun vertrek in september het nagelaten hadden om de energiecontracten te vernieuwen. De socialisten verwijten Berisha van amateurisme bij het aanpakken van de crisis.

Globalisering creëert ook jobs

De globalisering wordt dikwijls een bedreiging voor de tewerkstelling genoemd, maar de evolutie dreigt ook nieuwe jobs te creëren. Analisten voorspellen dat nieuwe situaties ook zullen leiden tot nieuwe taken.

Trends als globalisering, veroudering en ontwikkelingen in technologie en maatschappij creëren een vraag naar een nieuw type werknemer," stipt het magazine The Futurist aan. "Zo heeft men nu al eco-managers en outsourcing consultants. Dat zijn voorbeelden van functies die in de toekomst meer en meer ingeburgerd zullen raken."

Tijdens de volgende twintig jaar zullen er volgens The Futurist meer van dergelijke nieuwe functiebenamingen ontstaan. Daarbij wordt onder meer gedacht aan een diversiteitsmanager. "Die zou alle etnische groeperingen binnen een bedrijf optimaal moeten laten renderen door beroep te doen op hun specifieke eigenschappen," meent het magazine.

Maar er zou ook plaats komen voor een leeftijdsadviseur, die zorgt dat een onderneming profiteert van de capaciteiten van de diverse generaties werknemers. Daarnaast wordt er gewezen op de rol van een pensioenconsultant, die oudere werknemers begeleidt naar een nieuw leven als vrijwilliger of adviseur.

Bedrijven zouden volgens The Futurist ook kunnen denken aan een bedrijfshistoricus, die aan de hand van ervaringen en successen een model zou kunnen opstellen voor de optimalisatie van de bedrijfscultuur, klantencontacten en toekomstvisies. Op die manier dragen dergelijke activiteiten bij tot een efficiënter bedrijfslevenen het op peil houden van de tewerkstelling.

Moskou worstelt met etnische minderheden

Grote delen van Moskou worden Aziatische buurten. Dat blijkt volgens de Russische krant Pravda uit een onderzoek van een aantal sociologen. Er wordt aan toegevoegd dat deze situatie zou kunnen evolueren naar verpauperde getto's en er dus een evenwichtig migratiebeleid nodig is.



"Het beeld van de Russische hoofdstad is de voorbije vijftien jaar gevoelig veranderd," stipt de Pravda aan. "Moskou is nog altijd een stad met een Slavische meerderheid, maar hun aantal neemt elk jaar af. Goedkope arbeidskrachten uit de Kaukasus en Azië blijken hun plaats in te nemen. Verwacht wordt dat het aandeel van die etnische minderheden verder zal blijven toenemen."

Het centrum van de stad en het zuidwesten hebben het grootst aantal nationaliteiten, maar daar ligt volgens de Pravda het probleem niet. "Het gaat hier meestal om mensen met een hogere opleiding," aldus de krant. "Het noorden, oosten en zuiden worden echter steeds meer bevolkt door ongeschoolde inwijkelingen. Zij bezorgen de geboren Moskovieten heel wat overlast."

Olga Vendina, een wetenschapper aan het Russische Institute of Geography, vertelde in de krant echter niet te geloven dat die buurten snel tot etnische wijken zouden evolueren waar Russen zelfs niet zouden durven binnen komen. "Deze minderheden vormen sociaal,financieel en politiek geen eenheid," stelde ze. "Immigranten proberen in de levenswijze van Moskou op te gaan. Zij willen geen onlosmakelijk deel van een bepaalde etnische groep zijn."

Volgens Vendina zouden deze immigranten zich vooral zien als Russen en Moskovieten. "Ze zetten hun eigen nationaliteit niet op de eerste plaats," benadrukte ze. "Ze vestigen zich in de buitenwijken omdat de woningprijzen daar lager liggen. Ook de Russische lagere klasse wijkt naar die gebieden uit. Het zouden wel sociaal onstabiele buurten kunnen worden."

Het gaat volgens de Pravda daarbij om gebieden die ook tijdens het Sovjet-tijdperk het meest te lijden hadden, toen daar de grote industrieën werden opgetrokken. Wetenschappelijke sites en woningen voor intellectuelen en onderzoekers werd elders opgetrokken. "Ook nu proberen begoede Moskovieten nieuwe appartementen te kopen in de prestigieuzere residentiële wijken van de stad," wordt er aantoegevoegd.

De krant merkt op dat deze beweging leidt tot een verpaupering van bepaalde wijken, aangezien alle geschoolde krachten elders een betere behuizing proberen te vinden. "Dat zou in die armere wijken tot problemen kunnen leiden," aldus Vendina. "Russische bewoners beginnen er de Aziaten voor alles verantwoordelijk te stellen."

Er moet volgens Olga Vendina dan ook voor gezorgd worden dat de uittocht van de hogere klassen kan worden afgeremd. Dat zou volgens haar onder meer kunnen gebeuren door de kwaliteit van de huisvesting te verbeteren. "Maar bovenal is er een evenwichtige migratiepolitiek nodig, zodat het gevaar van etnische getto's kan vermeden worden," voegde ze daar aan toe.

Ondertussen bestaat de bevolking van Moskou echter nog steeds voor 87,8 procent uit Slavische mensen, met naast Russen (85 procent) ook Oekraieners (2,45 procent) en Wit-Russen (0,55 procent). De Aziatische en Kaukasische bevolking is sinds 1989 wel vervijfvoudigd.

Sony in zee met spyware?


Sony BMG Music is de voorbije dagen in zwaar weer terecht gekomen wegens een technologie die de firma gebruikt om cd's te beschermen tegen illegale kopies. De gebruikte software - afkomstig van een Brits bedrijf - wordt door experts immers bestempeld als pure spyware.

"Om de cd's te kunnen spelen op een computer moet de eigenaar een software-programma installeren," meldt USA Today. "Die software wordt door experts echter beschouwd als spyware en kan bovendien niet verwijderd worden zonder toestemming van het muzieklabel."

De software beperkt immers de kopieermogelijkheden, maar bevat ook een verborgen file dat volgens de experts het gedrag van de consument kan nagaan. "Dit is niet meer of niet minder dan spyware," benadrukte Sam Curry, onderdirecteur van het Computer Associates, producent van computer-beveiliging.

Inmiddels heeft Sony op zijn website wel een programma geïnstalleerd waardoor de verborgen file niet langer onzichtbaar is, maar dat heeft de kritiek volgens de krant niet kunnen doen ophouden. In Italië heeft de Association for Freedom in Electronic Interactive Communications de regering al gevraagd om de praktijken van Sony te onderzoeken.

Sony houdt weliswaar staande dat de file gebruikt wordt als beveiliging tegen het illegaal kopiëren en niet om informatie over de consument te verzamelen. Volgens Sony zouden twintig cd's voorzien zijn van de beveiliging, afkomstig van het Britse First 4 Internet, maar weigert volgens de krant bekend te maken om welke titels het gaat. De Electronic Frontier Foundation (www.eff.org) stelt 19 titels achterhaald te kunnen hebben, waaronder werk van Neil Diamond, Van Zant, Celine Dion en Switchfoot.

De meeste cd's kunnen op computer worden gespeeld met programma's als Musicmatch of iTunes. Maar de exemplaren van Sony worden door die programma's niet herkend. Gebruikers moeten zich eerst akkoord verklaren met de voorwaarden van Sony en een inbegrepen software downloaden.

Mathew Gilliat-Smith, topman van First 4 Internet, gaf toe dat de software bedoeld is om het voor de gebruiker moeilijker te maken om de beveiligende files terug te vinden. Het bekend maken van het programma op de website van Sony lost volgens het probleem ook niet op. "Het is nog altijd spyware," benadrukte hij. "De files kunnen immers niet worden gewist zonder een ingewikkeld proces."

Een aantal bloggers heeft ook al geklaagd dat het programma hun computers heeft vertraagd. Sony wil vanaf volgend jaar al zijn nieuwe lanceringen beschermen.

Frans toerisme bedreigd door klimaat?


Het Franse klimaat zal veel te warm worden voor een zomervakantie. In de winter zal er niet genoeg sneeuw liggen om de skiliefhebbers aan te trekken. Dat doembeeld voor de Franse toeristische economie wordt door de milieuorganisatie Greenpeace geschetst.

De opwarming van de aarde wordt volgens Greenpeace een bedreiging voor het Franse toerisme. "Frankrijk krijgt nog deze eeuw grote problemen met de gevolgen van klimaatverandering," aldus Greenpeace. De organisatie voorspelt bovendien ernstige gevolgen voor de Franse watervoorziening, landbouw en economie.

De organisatie wijst onder meer op een onderzoek van de Franse weerdienst Météo France. Die stelde eerder dat de sneeuwval in de noordelijke Alpen zal teruglopen van vijf naar vier maanden per jaar. Op de zuidelijke berghellingen en in de Pyreneeën zou het in de toekomst nog twee maand per jaar sneeuwen, één maand minder dan vandaag.

Skihellingen onder de 1.200 meter zullen volgens Greenpeace nog slechts sporadisch bedekt worden onder een pak sneeuw. Ook zouden de meeste gletsjers in de Franse bergen kleiner worden of bij een opwarming van drie graden Celsius of meer bijna volledig verdwijnen. "Aleen de hoogst gelegen gletsjers, kunnen een dergelijke temperatuurstijging doorstaan," waarschuwt de vereniging.

Droogte en hoge temperaturen zullen volgens Greenpeace ook het zomers toerisme in Frankrijk voor grote problemen stellen. "Omdat het aantal hittegolven zal toenemen, zullen vakantiegangers steeds vaker in het voor- of naseizoen voor de Franse Rivièra kiezen," voorspelt de organisatie.

Nieuwe markten cruciaal voor bierproducenten


Nieuwe markten zijn bijzonder belangrijk voor de bierindustrie. Dat blijkt uit de uitstekende resultaten van InBev en SABMiller. Die hebben zich de voorbije tien jaar steeds meer op die groeimarkten gericht en zien dat nu weerspiegeld in hun winsten.

InBev en SABMiller zijn ondertussen de grootste brouwers van de wereld geworden. Dat was tien jaar geleden niet het geval. Maar beide begonnen toen aan buitenlandse uitbreidingen met activiteiten op nieuwe markten en een reeks overnames. Die activiteiten betekenen nu een belangrijke pijler voor de winsten van de bierproducenten.

Zo zag InBev zijn winsten tijdens het derde kwartaal aangroeien met 12 procent, vooral dankzij de uitstekende cijfers van zijn Braziliaanse dochter AmBev, die vorig jaar werd overgenomen. SABMiller toonde in zijn halfjaarcijfers zelfs een winst van 14 procent, grotendeels op rekening te schrijven van zijn activiteiten in Afrika, Azië en Oost-Europa.

In de Verenigde Staten zag SABMiller zijn winsten echter teruglopen met 5 procent. Dat is volgens analisten ook het grote probleem van het Amerikaanse Anheuser-Busch, dat zich grotendeels tot zijn thuismarkt beperkt en daar nu de gevolgen van begint te dragen.

De eerste grote overname van InBev was tien jaar geleden het Canadese Labatt's, maar de Leuvense brouwer heeft zich sindsdien vooral gericht op groeimarkten zoals Rusland en China. Na de overname van AmBev is twee derden van de winsten afkomstig uit die markten. Dat geldt eveneens voor SABMiller, dat tien jaar geleden vanuit Zuid-Afrika een uitbreiding begon naar de rest van het continent, Oost-Europa en China. Al die gebieden tekenen nu voor 85 procent van de winst.

InBev en SABMiller hebben inmiddels voormalig marktleider Anheuser-Busch van de markt gestoten. De Amerikaanse brouwer richt zich internationaal vooral op China en is door de grootste twee inmiddels nagenoeg van de Zuid-Amerikaanse markt verjaagd. In de Verenigde Staten wordt Anheuser geconfronteerd met een krimpende biermarkt en prijzenoorlogen en ziet zijn winsten dan ook kelderen.

Ondertussen heeft Heineken, de nummer vier, volgens analisten geprobeerd de twee marktleiders te volgen met expanties in
Oost-Europa, Rusland en China. "Maar zijn groei wordt afgeremd door de Heineken-familie, die blijkbaar weigerachtig staat tegenover overnames waar zware investeringen mee gemoeid zijn," voegen ze er aan toe.

Reading bestaat dertig jaar


Deze maand viert het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) zijn dertigste verjaardag. In het kader van die festitiviteiten is een jubileumboek uitgegeven over het Europees Weercentrum en de modelontwikkelingen.

Het ECMWF, dat op 1 november 1975 is opgericht, is een onafhankelijke Europese organisatie waarin achttien Europese landen participeren. Weerinstituten maken voor hun weersverwachtingen gebruik van computerberekeningen van het ECMWF, dat gevestigd is in Reading, zo'n 60 kilometer ten westen van Londen.

De supercomputer die de berekeningen maakt voor de weersverwachtingen, is één van de krachtigste van de wereld. Per seconde worden meer dan250 miljard berekeningen uitgevoerd met gegevens van weerstations op het land, boeien op zee, weerschepen, weersatellieten, weerballonnen en radarsystemen.

In het jubileumboek 'Medium-Range Weather Prediction, the European Approach', wordt uitvoerig ingegaan op de weercomputers en de ontwikkeling van de verwachtingsmodellen die worden gebruikt voor de weers- en seizoensverwachtingen, het voorspellen van golfhoogtes en het gebruik van satellietgegevens.

Zuid-Afrika opent mega-telescoop

In Zuid-Afrika wordt vandaag de Southern African Large Telescope (SALT) in gebruik genomen. Gevestigd op een plateau in de omgeving van Sutherland, vier uur rijden van Kaapstad, is dat meteen de grootste telescoop van het zuidelijk halfrond. Maar volgens sommigen had het geld beter geïnvesteerd geweest in het onderwijs.

De site in Sutherland is sinds decennia al de basis voor zeven andere observatoria, maar met 91 spiegels zet SALT zijn voorgangers allemaal in de schaduw. "Dit is een ikonisch project voor het continent," vertelde SALT-wetenschapper David Buckley aan de Britse omroep BBC. "Hij brengt astronomen uit heel Afrika en de rest van de wereld samen."

De kostprijs van SALT zou opmerkelijk lager liggen dan de investeringen in andere grote telescopen. Het ontwerp zou de telescoop bovendien toelaten dingen te zien die andere observatoria niet kunnen detecteren.

Bovendien ligt de telescoop op een hoogte van 1.500 meter, honderden kilometers van de meest nabije stad. Daardoor zijn er bijzonder weinig atmosferische storingen en blijft ook de lichtvervuiling beperkt, wat voor quasi ideale observatie-mogelijkheden zorgt. "Deze telescoop kan een kaarslicht op de maan detecteren," aldus Buckley.

Er wordt opgemerkt dat het project meteen ook een unieke kans is voor zwarte wetenschappers uit Zuid-Afrika. "Tijdens het Apartheid-regime kregen zwarten een bijzonder lage opleiding," stelde Sandisa Siyengo, een zwarte natuurkundige. "Ik weet waar mijn land vandaan komt en ik ben bijzonder blij met de kansen die we hier krijgen."

Het project kostte de Zuid-Afrikaanse regering 10 miljoen dollar. Nog eens 20 miljoen dollar werd samengebracht door universiteiten en onderzoeksinstellingen uit de hele wereld. Maar critici stellen dat die 10 miljoen beter had kunnen geïnvesteerd worden in andere noodzakelijke onderwijsprojecten.

"Er zijn nog altijd veel Zuid-Afrikaanse scholen die geen boeken hebben," voerde Sakkie Blanchay, wetenschappelijk woordvoerder voor de oppositiepartij Democratic Alliance, aan. "Dit geld had beter kunnen geïnvesteerd worden in de opleiding van leerkrachten en schoolinfrastructuur."

Maar anderzijds wordt er opgemerkt dat de telescoop voor vele jongeren een inspiratie zal zijn. "Zelfs in klaslokalen zonder meubilair zal daardoor het zaad van de wetenschap worden gezaaid," voerde leerkracht Logi Kismagani aan.

Mosibudi Mangena, minister van wetenschap van Zuid-Afrika, stipte aan dat ontwikkelingslanden die investeren in wetenschap sneller de armoede kunnen ontgroeien. "Arme mensen moeten uiteraard geholpen worden, maar op lange termijn is het beter om mensen op te leiden en hen aan te zetten om voor zichzelf te zorgen," aldus Mangena.

Kleine bedrijven gevoeliger voor tegenslag


Vooral kleine bedrijven en retailers zijn het slachtoffer van grote rampen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie, die de gevolgen van de orkaan Katrina op het bedrijfsleven in het getroffen gebied heeft. Daarbij werd gekeken naar de openstaande rekeningen en dan bleken die in grote mate op naam te staan van de kleinere ondernemingen.

De grootste slachtoffers waren volgens het onderzoeksbureau Experian de professionele servicebedrijven. In die sector zouden de openstaande rekeningen opgelopen zijn tot 8,8 miljard dollar (22 procent ). Daarna volgden retail met 8 miljard dollar (20,2 procent), groothandel met 5,9 miljard dollar (14,7 procent) en de bouwsector met 5,7 miljard dollar (14,2 procent).

Het onderzoek wees uit dat de orkaan vooral kleinere bedrijven - met minder dan vijftig werknemers - treft. Zij zouden 72 procent uitmaken van de openstaande rekeningen. "Deze sector is bijzonder afhankelijk van locale klanten," benadrukten de onderzoekers. "Het zal vooral van de heropleving van de locale economie afhangen of die bedrijven zichkunnen herstellen en dus hun rekeningen betalen."

Een probleem daarbij is dat veel bedrijven uit de getroffen regiojonger zijn dan vijf jaar en dus misschien nog niet voldoende financiële stabiliteit hebben om de klappen op te vangen en zich weer te herstellen.

Lukashenko populairste GIS-politicus


De Witrussische president Alexander Lukashenko is voor de Russen de meest populaire politieke leider uit het Commonwealth of Independent States (CIS). Hij wordt gevolgd door de Kazak Nursultan Nazarbayev en de Oekraiener Viktor Yushchenko.

Uit een onderzoek van Expert Community, een Russisch onderzoeksinstituut, bleek dat Lukashenko door 52 procent van de Russen beschouwd wordt als de meest populaire politicus van de regio.Lukashenko wordt door Amerika als de laatste dictator van Europa genoemd en Wit-Rusland leeft ook niet op beste voet met de Europese Unie.

Nazarbayev kwam op een score van 47 procent en daarmee komt de Kazaksepresident als tweede politicus op het voorkeurlijstje van de Russen. De Oekraiense leider Viktor Yushchenko eindigde als derde met 23 procent, gevolgd door de Azerische president Ilham Aliyev (14 procent). De andere GIS-topfiguren haalden minder dan tien procent.

Lukashenko en Nazarbayev zouden vooral populair zijn bij oudere Russen, terwijl Yushchenko vooral goed zou scoren bij de jongeren.

Economie in de media


De eenmalige collectie van ontwerpster Stella McCartney voor modeketen H&M is een groot succes. De rekken in sommige winkels waren tien minuten na de opening alweer leeg. In Amsterdam stonden donderdagochtend voor de winkel in de Kalverstraat te wachten tot de deuren openden. In navolging van Karl Lagerfeld vorig jaar, heeft Stella McCartney - dochter van Sir Paul - een collectie ontworpen voor de modeketen. De kledingstukken, van een spijkerbroek tot een pak en vestjes, zijn alleen voor vrouwen. Vorig jaar werd het een enorme chaos en was de kleding van Lagerfeld in no-time uitverkocht. Het initiatief van H&M wil bereiken dat designermode ook voor mensen met een minder dikke portemonnee betaalbaar is.

Het Duitse-Amerikaanse autoconcern DaimlerChrysler verkoopt het belang van 12,4 procent dat het heeft in de Japanse autoproducent Mitsubishi. De twee concerns blijven wel samenwerken, zo heeft DaimlerChrysler vrijdag bekendgemaakt. De verkoop vergroot de inkomsten van de groep dit jaar met ongeveer 500 miljoen euro. De exacte gevolgen van de transactie worden bekendgemaakt na afronding ervan. DaimlerChrysler wil de zaak nog deze maand hebben beklonken.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft over het derde kwartaal meer dan 1 miljard dollar verlies geboekt. De brandstofkosten stegen in vergelijking tot vorig jaar met meer dan de helft. Het verlies steeg tot 1,13 miljard dollar, in vergelijking met een negatief resultaat van 651 miljoen dollar een jaar eerder. De brandstofkosten stegen met 53 procent tot 1,2 miljard dollar. De resultaten zijn inclusief een last van 607 miljoen dollar in verband met 40 geleasde vliegtuigen en aan afschrijving gerelateerde kosten. Ook was er een last van 86 miljoen dollar na een nieuwe pensioenovereenkomst met piloten. Het operationele verlies daalde tot 240 miljoen dollar, tegen 423 miljoen een jaar eerder. Volgens financieel topman Edward Bastian kan Delta Airlines niet een minder strenge houding aannemen als het om kostenbesparingen gaat. In het afgelopen kwartaal steeg de omzet en namen de personeelskosten af. Zonder de effecten van de brandstofkosten en speciale lasten, zei Delta dat de operationele uitgaven waren gedaald. Op 14 september vroeg het 77 jaar oude Delta Airlines uitstel van betaling aan.

Een federale onderzoeksjury heeft donderdag de voormalige topman van de Amerikaanse zakenbank Refco, Phillip Bennett, aangeklaagd voor fraude. Dat heeft de openbare aanklager in New York bekendgemaakt. Bennett zou een schuld van honderden miljoenen dollars open hebben staan bij Refco en had dit niet gemeld aan de aandeelhouders voor het bedrijf in augustus naar de beurs ging. De bank stelde hem vorige maand op non-actief. Door zijn schulden te verzwijgen, kon Bennett profiteren van een flinke winst bij de beursgang van Refco. Hij verkocht ongeveer 5 procent van de aandelen voor ruim 116 miljoen dollar. Toen Bennetts schulden (in totaal 430 miljoen dollar) bekend werden, kelderde de waarde van het aandeel echter. Refco, de op acht na grootste zakenbank in de Verenigde Staten, moest zijn financiële resultaten vanaf 2002 herzien.

Een 2.300 kilometer lange pijpleiding door Siberië naar China moet over drie jaar zijn aangelegd. Dat blijkt uit het tijdschema dat het Russische ministerie voor Energie donderdag naar buiten heeft gebracht. De aanleg moete de komende zomer beginnen. De olie moet van Taisjet in de regio Irkoetsk in het midden van Siberië naar het stadje Skovorodio 50 ten noorden van de grens met China. Dat land heeft hard energie nodig om zijn onstuimige economische groei op stoom te houden. Daarmee is China een geduchte concurrent van Japan in de strijd om de Russische olie. Japan is na de Verenigde Staten de grootste economie van de wereld. In de plannen van Moskou wordt de pijpleiding van Skovordino doorgetrokken naar Perevoznaja aan de Russische oostkust. Het Wereldnatuurfonds en Greenpeace hebben de aanleg afgekeurd. Zij stellen dat de leiding de natuur van het Baikalmeer, ten oosten van Irkoetsk, en van andere plaatsen in Siberië bedreigt.

De in problemen verkerende autofabrikant General Motors (GM) is opnieuw negatief in het nieuws gekomen. Donderdag moest het Amerikaanse concern melden dat de winst over 2001 ongeveer 300 tot 400 miljoen dollar lager was dan de gerapporteerde 1,48 miljard dollar. Volgens een verklaring van GM zijn bepaalde leverancierskredieten per vergissing als inkomsten in 2001 geboekt. Het concern zal zo nodig ook de resultaten over de jaren na 2001 herzien, maar die correcties zullen gering zijn. De beurskoers van GM, die woensdag al op het laagste peil in dertien jaar was beland, zakte donderdag na de mededelingen verder weg met ruim 3 procent bij de handel voorbeurs. Banken schroefden hun beoordelingen van het concern verder omlaag.

Thursday, November 10, 2005

Een opgewarmde beha voor de winter


Vrouwen die het in de winter graag extra warm hebben, kunnen voortaan terecht bij textielfabrikant Triump International. Het bedrijf heeft in Japan immers een beha voorgesteld die opgewarmd kan worden in de microgolf. De technologie is echter bedoeld om andere warme kledij te ontwikkelen.

Het bedrijf wil daarmee inspelen op de energiebesparende campagne - Warm Biz - die Japanners aanzet om op koude dagen de verwarming lagerte draaien en zich warmer te kleden. Bovendien is de beha opgevuld met een eco-vriendelijke, herbruikbare gel die opgewarmd kan worden in de de microgolf of in warm water.

De beha is echter ook een opvallend stuk kledij. Hij is immers verbonden met een boa, die ook de nek van de bezitster moet warm houden. "We hopen hiermee niet alleen de opwarming van de aarde te kunnen bestrijden, maar ook het kantoor een beetje meer stijlvol aan te kleden," aldus een woordvoerder van het bedrijf.

"Helaas komt de beha, die geleverd wordt met bijhorende shorts, niet in de winkel," voert het persbureau AFP aan. "De producent wil de technologie echter wel gebruiken om andere warme kleding te ontwikkelen."

Japan hoopt met Warm Biz deze winter genoeg warmte te kunnen besparen om 240.000 huishoudens gedurende één maand van energie te voorzien.

Winsten petroleumsector extra belasten?


De topmannen van vijf grote petroleumbedrijven hebben hun recente grote winsten verdedigd tegen Amerikaanse politici, die kritiek hadden op het feit dat die winsten gepaard gaan met zware prijsverhogingen voor de bevolking. Ze verwerpen bovendien ook een extra belasting op grote winsten.

De toplui stelden dat de orkanen in de Golf van Mexico een belangrijke oorzaak was van de prijsstijgingen. Dat leidde immers tot de sluiting van diverse raffinaderijen. Daarnaast wezen ze ook op globale machten, zoals de gestegen prijs van de ruwe olie.

De bedrijven voerden aan dat de sector een cyclische prijsevolutie kent. Daarbij verwezen ze naar de kleine winsten op het einde van de jaren negentig. Lee Raymond, topman van ExxonMobil, vertelde aan een Amerikaanse senaatscommissie voor energie en handel dat er top- en dalmomenten zijn. "Maar wij moeten een beleid uitstippelen op lange termijn," voegde hij daar aan toe.

Een aantal senatoren was echter van mening dat de bedrijven hun zakken vullen op kosten van de consument. Zij willen dat de Verenigde Staten een wetgeving krijgt die zware prijsstijgingen tegengaat. Daarbij stelden ze een belasting voor op grote winsten, die als kortingen aan de consument zou kunnen teruggegeven worden.

"Praten is goedkoop," benadrukte de democraat Byron Dorgan. "De meeste consumenten vinden de prijzen bijzonder oneerlijk." De olieprijzen hebben net een piekprijs achter de rug en verwacht wordt dat de verwarmingskosten tijdens de komende winter uit de pan zullen rijzen. De petroleumindustrie liet tijdens het derde kwartaal van het jaar daarentegen een winst van bijna 33 miljard dollar noteren.

De petroleumbazen merkten echter op dat hun winsten bijzonder zuinig waren. "James Mulva, directeur van ConocoPhillips, stelde dat zijn bedrijf tijdens het derde kwartaal een winst had geboekt van 3,8miljard dollar," schrijft USA Today. "Dat is een winstmarge van 7,7 procent, wat volgens hem volledig in de lijn ligt met andere sectoren."

Maar verscheidene senatoren voerden aan dat de petroleumgiganten de prijzen lijken te manipuleren. "Om zijn winsten hoog te houden, weigert de sector nieuwe raffinaderijen te bouwen," stipte dedemocrate Dianne Feinstein aan. "Dat zou nochtans de beschikbare voorraden kunnen opdrijven."

De oliebaronnen, gesteund door enkele republikeinse senatoren, verwierpen echter een winstbelasting. "Dergelijke maatregelen zouden de investeringen afremmen," voerde Raymond aan. Een republikein vroeg wel inspanningen om gezinnen met lage inkomens te helpen bij het betalen van hun verwarmingsfactuur. Dat werd door Mulva echterweggewuifd. "Het is niet de taak van een industrie om een regeringsprogramma te financieren," stelde hij.

Meer vakantie voor Amerikaanse vrouwen?


Vrouwen die vakantie hebben, slapen beter, zijn gelukkiger in hun huwelijk en zijn minder gestresseerd en depressief. Dat is de conclusie van een Amerikaanse studie. Maar het probleem is dat een groot gedeelte van de Amerikaanse vrouwen zelfs geen jaarlijkse vakantie neemt.

Uit een onderzoek van de Marshfield Clinic (Wisconsin) blijkt dat 23,4 procent van de Amerikaanse vrouwen twee keer per jaar vakantie neemt en nog eens 34 procent trekt er minstens één keer per jaar op uit. Maar 23,2 procent neemt pas eens in de twee tot vijf jaar vrijaf en 19,4 procent zelfs amper één keer om de zes jaar.

Onderzoeksleider Cathy McCarty noemt die vaststelling shockerend."Vrouwen die slechts één keer om de twee jaar op vakantie gaan, lopen een veel groter risico op stress en depressies dan hun seksgenoten die één of twee keer per jaar even uit de dagelijkse sleur kunnen ontsnappen," voerde ze aan.

Dat is volgens McCarty geen verrassing. "Vakanties zorgen voor een noodzakelijke ontspanning," benadrukte ze. "Het laat toe om eventjes van het werk of thuis weg te zijn en de opgebouwde spanning weer te laten afzwakken." Zij stelde dan ook dat Amerikaanse werkgevers misschien zouden moeten overwegen om het vakantiestelsel aan te passen.

"De studie toont aan dat vakanties goed zijn voor de mentale gezondheid en kunnen helpen om zijn werk beter aan te kunnen," benadrukte McCarty. "Werkgevers zouden voorstanders moeten zijn van vakantie, want het levert hen ontspannen, gelukkige werknemers op."

Verkoop privéjets naar een hoogtepunt


De verkoop van zakenjets zal volgend jaar een recordhoogte bereiken. Vele maatschappijen staan immers op het punt hun vloot te moderniseren, terwijl ook meer reizigers zich voor hun verplaatsingen op vervoer met privéjets richten. Volgens sommige analisten zou dit echter wel eens een definitief hoogtepunt kunnen zijn.

De verkoop van zakenjets is een cyclische industrie. Maar wanneer de nieuwe moderniseringsronde achter de rug is en de prijzen van belastingen en brandstof zullen blijven stijgen, zou er volgens sommige analisten wel eens een definitief piekmoment aangebroken kunnen zijn.

Goedkopere leningen en verzekeringen zouden de sector van de zakenjets stimuleren. Bovendien geven vele bedrijfsleiders de voorkeur aan het transport met privéjets, wat niet alleen ten goede komt aan hun prestige, maar wat bovendien vertragingen en overbevolkte luchthavens vermijdt.

Belangrijke producenten van dergelijke toestellen zijn Textron (Gulfstream), Raytheon (Cessna), Bombardier (Learjet) en Dassault. Op dit ogenblik zouden er meer dan 16.000 zakenvliegtuigen operationeel zijn, dubbel zoveel als twintig jaar geleden. De meeste daarvan zijn actief in de Verenigde Staten, waar ongeveer 10.000 bedrijven een eigen vliegtuig bezitten.

Met de introductie van nieuwe en goedkopere jets zou dat aantal volgens de Amerikaanse National Business Aviation Association nog gevoelig worden opgedreven. Volgend jaar zou men aan een verkoop van 800 toestellen komen. Vorig jaar werden 589 exemplaren opgeleverd, maar dat zou dit jaar al stijgen tot 745 eenheden.

Zestig procent van die bestellingen is afkomstig uit de Verenigde Staten, maar Europa en het Midden-Oosten zouden wel de snelst groeiende markten zijn, vooral dankzij een sterke wisselkoers en dedure olieprijzen. Maar ten laatste na 2007 wordt een afzwakking van de markt verwacht.

Aangezien er talrijke bedrijven nieuwe toestellen hebben gekocht, zullen de aankopen de volgende vijf jaren volgens analisten zeker en vast terugvallen. Ook de operationele kosten zouden bedrijven terughoudender doen worden rond de aanschaf van een toestel.

Gehoopt wordt echter op de superlichte jets die de volgende jaren in gebruik zouden kunnen genomen worden. Dat zijn toestellen met maximaal vijf zitplaatsen en kosten minder dan twee miljoen dollar. Zij zouden een nieuw marktsegment kunnen openen. Anderzijds zullen een aantal van die toestellen oude turbo-props vervangen in plaats van een nieuwemarkt te creëren.

NBAA-voorzitter stelde bovendien dat de grote luchtvaartmaatschappijen lobbyen om de privévliegtuigen een groter gedeelte van de luchthavenkosten te laten betalen. Op die manier zouden ze willenvermijden nog meer passagiers aan zakenjets te verliezen.

Ook duurzaam wordt miljardeneconomie

De wereldwijde investeringen in duurzame energiebronnen blijven stijgen. Uit een rapport van het Amerikaanse Worldwatch Institute blijkt dat vorig jaar 30 miljard dollar besteed aan zonne-energie, windkracht en biobrandstoffen. Alternatieve energiebronnen als windturbines, waterkrachtcentrales en zonnepanelen produceren inmiddels 4 procent van alle stroom in de wereld.

Het rapport 'Renewables 2005' stelt dat duurzame energie een miljoeneneconomie is geworden. "Multinationals als General Electric, Siemens en Shell verdienen veel geld aan wat tien jaar geleden nog als hobby van groene wereldverbeteraars werd gezien," aldus het Worldwatch Institute.

Volgens het rapport verwarmen 40 miljoen huishoudens hun water met zonnepanelen. De industrie voor duurzame energieproductie zou ook zorgen voor 1,7 miljoen banen. "Zo'n 48 landen voeren inmiddels een beleid dat investeringen duurzame energie stimuleert," benadrukt hetWorldwatch Institute.

Daaronder zijn veertien ontwikkelingslanden. Dikwijls gaat het om grotere ontwikkelingslanden zoals Brazilië, Costa Rica, Mexico, Indonesië en Turkije, maar ook armere landen als Guatemala, Cambodja, Nicaragua, Thailand en Sri Lanka leveren volgens het rapport inspanningen.

"De hoge olieprijzen dwingen landen na te denken over alternatieve energie," merken de onderzoekers op. "Landen als India en China mengennet als enkele industrielanden biobrandstoffen door diesel. In Sri Lanka wil de overheid meer palmolie gebruiken als brandstof. De keerzijde van de medaille is dat de productie van palmolie ten koste gaat van regenwoud en fauna."

Automatisering voor drukste metrolijn Parijs


Over vijf jaar zal de Parijse metrolijn Château de Vincennes-La Defense volledig geautomatiseerd zijn. De metrostellen zullen geen bestuurder meer hebben, maar toch sneller het traject kunnen afleggen. Het project werd toegewezen aan Siemens Transportations Systems (STS).

Met het project is een investering van 31 miljoen euro gemoeid. Denieuwe service zal uitbater RATP bovendien toelaten om het aantal metrostellen sneller aan te passen aan de fluctuaties in het aantal passagiers. Ook het controlecentrum wordt door Siemens uitgebouwd.

De metrolijn in kwestie werd voor het eerst in gebruik genomen in juli 1900. Het is de oudste en drukste verbinding van de Parijse metro. Hetis de eerste keer dat een dergelijk belangrijke metrolijn zal worden geautomatiseerd zonder dat het dagelijkse passagiersvervoer wordt verstoord.

Eerder al bouwde Siemens ook de nieuwe Lijn-14 van de Fransehoofdstad. Het bedrijf werkt ook aan andere geautomiseerde lijnen in Barcelona en Nuremberg.

Turijn verwacht milieuvriendelijke Olympiade

De Olympische Spelen van Turijn moeten de meest milieuvriendelijke worden uit de geschiedenis. De organisatoren stellen dat het evenement netto geen enkele impact zal hebben op de klimaatverandering.


Milieubewegingen volgen de organisatie van de spelen met een argwanend oog voor de schade die zou worden aangericht aan de locale of wereldwijde ecologie. Toroc, het organiserend comité van de volgende Winterolympiade, stelde echter dat er zou geïnvesteerd worden in boomaanplantingen, energiebesparingen en de inzet van hernieuwbare energie om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.

"Dit zal de eerste keer zijn dat een Olympische evenement in staat zalzijn om alle geproduceerde koolstofdioxide te compenseren," benadrukte Ugo Pretato, directeur van het milieuprogramma van Toroc.

De organisatie schat dat het transport en de andere activiteiten tijdens de Olympische Spelen in Turijn 120.000 ton koolstofdioxide zal genereren. Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat Italië in 1999 in totaal 430 miljoen ton koolstofdioxide produceerde.

Milieubewegingen stelt dat de voorbereiding van de Olympische Spelen, die in februari volgend jaar gehouden zullen worden, nu al het locale milieu hebben geschaad, onder meer door het kappen van het Alpijns bos om nieuwe infrastructuur aan te leggen. Toroc zegt echter de locale impact heel goed te beheersen.

De organisatie voegt er aan toe dat de sneeuwmachines efficiënter zijn geworden op het gebied van waterverbruik. Het extra afvalwater datdoor atleten en toeschouwers zou worden veroorzaakt, zou bovendien getransporteerd worden naar stedelijke zuiveringsinstallaties, zodat de locale infrastructuur in de bergen niet overbelast zou worden.

Klaus Töpfer, hoofd van het United Nations Environment Program (UNEP) toonde zich tevreden met de inspanningen van Turijn en stelde dat ook de organisatoren van de zomerspelen in Peking in 2008 eerstdaags een milieucontract zouden ondertekenen.

Pionier van milieuvriendelijke Olympische Spelen was het Noorse Lillehammer (1994). Het Olympisch Comité heeft ook een gids uitgegeven die organisatoren moet helpen om de milieu-impact van hun organisatie te verminderen.

OESO waarschuwt voor pensioenen

De westerse wereld zal de volgende jaren structureel economisch beduidend minder groeien als er niet meer senioren blijven werken. Dat is de conclusie van een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Mensen moeten volgens de organisatie in ieder geval de gelegenheid hebben langer te kunnen werken.

De groei zou voor de 21 rijkste landen van de wereld binnen 45 jaar teruglopen naar 1,7 procent. "Dat is 30 procent lager dan het gemiddeld niveau dat bereikt werd tijdens de periode 1970-2000," aldus de OESO.

"Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren," merkte OESO-directeur Martine Durand op. "Europa dreigt niet alleen qua groei achterop te raken. Het is ook duidelijk dat de sociale zekerheidsstelsels zoals we die nu kennen op den duur niet te financieren zijn."

De OESO voert aan dat de pensioenstelsels van de geïndustrialiseerde landen herzien moeten worden. "Mensen moeten veel langer blijven werken, of daar in ieder geval moeten voor kunnen kiezen," stipt de organisatie nog aan.

Historische stap voor De Beers


De Zuid-Afrikaanse diamantgigant De Beers heeft een historische koerswijziging gemaakt. Het bedrijf heeft immers aangekondigd 26 procent van zijn aandelen te verkopen aan zwarte investeerders. Dat is de belangrijkste eigendomsoverdracht sinds het bedrijf in 1888 werd opgericht.

Het beleid van de Zuid-Afrikaanse regering is gericht op Black Economic Empowerment (BEE), waardoor de zwarte meerderheid van het land een grotere economische en politieke macht moet krijgen. Volgens critici is dat beleid echter alleen maar ten goede gekomen aan een kleine elite van rijke zwarten die nauw aanleunen bij het regerende ANC.

De overeenkomst van De Beers zou daar volgens analisten gedeeltelijk moeten tegen ingaan. Ponahalo Investment Holdings, dat 26 procent van de diamantreus overneemt, zal immers voor de helft eigendom zijn van actieve en gepensioneerde werknemers van De Beers. Tot de nieuwe aandeelhouders behoren ook een aantal fondsen die actief zijn op het gebied van het welzijn van vrouwen, gehandicapten en de bevolking uit de omgeving van de diamantmijnen.

"Ponahalo wil werken aan een kwalitatieve verandering," vertelde voorzitter Manne Dipico aan de Britse omroep BBC. "We willen een meerwaarde creëren in het leven van de mensen." Dipico is een vooraanstaand ANC-lid en gewezen premier van de provincie Noordkaap, waar de beroemde Kimberley-mijn van De Beers is gevestigd. Maar Dipico zou weinig te maken hebben gehad met de vorige BEE-projecten.

De Beers heeft in het verleden veel kritiek gekregen van de Zuid-Afrikaanse regering omdat het diamantconcern zich niet erg geneigd voelde om veranderingen door te voeren.

Russische toeristen een plaag?

Nederlandse toeristen vinden dat Russen zich op vakantie niet kunnen gedragen. Dat stelt het Algemeen Dagblad. Zo zouden reisorganisaties steeds meer Nederlandse klachten krijgen over het Russisch gedrag op de Turkse stranden.

De Russische toeristen zijn volgens het Algemeen Dagblad zelfs zo berucht dat het Nederlandse reisbureau Annasol Vliegvakanties uitpakt met hotels die gegarandeerd Rusvrij zijn. Wie een dergelijke reis boekt, kan ervan verzekerd zijn in zijn sterrenhotel uitsluitend West-Europese gasten aan te treffen.

"Veel klanten klagen over het gedrag van toeristen uit de vroegere Oostbloklanden, en dan met name Rusland," vertelde Annasol aan de krant. "Russen hebben op vakantie een hele andere mentaliteit dan Nederlanders. Wij passen ons aan en zijn vriendelijk tegen het personeel, Russen hebben een attitude. Zij doen alsof het hotel van hen is en zijn vaak erg onvriendelijk tegen het personeel en andere gasten."

Ook het gespecialiseerde reisbureau Corendon zou dezelfde klachten krijgen. "De Russen hebben wat dat betreft de rol van de Duitsers overgenomen," luidt het daar. "Het buffetgedrag is de grootste irritatie. Ze laden hun bord overvol, waardoor het buffet snel op is. Ze dringen voor en staan extra vroeg op om met handdoeken ligstoelen te bezetten. Ze zijn grof."

Nieuw record voor Boeing


Boeing is aan een recordvlucht bezit. Deze middag, 13.30 uur locale tijd, moet een Worldliner met 35 passagiers landen op de luchthaven van London Heathrow, na een vlucht die 23 uur eerder begon in Hong Kong. Bij de landing zal de Boeing 777-200LR non-stop 12.500 mijl (20.300 kilometer) hebben afgelegd.

De vlucht moet het imago van Boeing ondersteunen in de strijd met rivaal Airbus. De passagiers bestaan onder meer uit enkele Boeing-toplui en een groep klanten. De Amerikaanse vliegtuigbouwen is al eigenaar van het wereldrecord. Dat werd in 1989 gevestigd door deBoeing 747-400 tijdens een vlucht van 10.500 mijl van Londen naar Sydney.

De vliegtuigconstructeur hoopt dat dit nieuwe record luchtvaartmaatschappijen zal aanmoedigen om non-stop vluchten aan te bieden. Dat zou brandstof beparen en door het uitschakelen van het overstappen ook tijd winnen.

De Boeing 777 is een rechtstreekse concurrent van de Airbus A340-500, die een vluchtbereik heeft van 10.380 mijl. De Boeing 777-200LR zou volgend jaar in dienst genomen worden. Orders zijn er van Pakistan International Airlines, Qatar Airways, Air India, EVA Air (Taiwan) en Air Canada. Het vliegtuig is voorzien composiet-materialen, wat een zuiniger verbruik oplevert en de actieradius vergroot.

Een Britse milieugroep heeft Boeing echter al bekritiseerd voor de recordvlucht. De vliegtuigconstructeur verspilt volgens de bewegingbrandstof en beschadigt het leefmilieu, louter en alleen uit reclame-doeleinden.

Economie in de media


De Post heeft in de periode van juli tot en met september ruim 94 procent van de briefwisseling op tijd verwerkt. Daarmee behaalt ze de gestelde kwaliteitsdoelstellingen voor briefwisseling, meldt De Post. Over de eerste negen maanden van het jaar behaalt ze de doelstellingen voor Non Prior, maar nog niet voor de Prior-briefwisseling. De Post moet volgens zijn beheerscontract dit jaar 94 procent van de briefwisseling - zowel Prior als Non Prior - op tijd bestellen, dat wil zeggen respectievelijk op de eerste en op de tweede werkdag nadat de brief op de bus werd gedaan. In het derde kwartaal van dit jaar behaalde De Post de beste kwaliteitsresultaten ooit, luidt het. Van de Prior-brieven werd exact 94 procent op tijd uitgereikt, dat is 6 procent meer dan in het derde kwartaal van 2004. Non Prior-brieven kwamen in 96,4 procent van de gevallen op tijd in de brievenbus terecht. Dit was een jaar eerder 92,8 procent. Ook voor het hele jaar 2005 moet De Post 94 procent van de briefwisseling op tijd bezorgen. Na de eerste negen maanden staat de kwaliteitsteller op 92 procent voor de Prior en op 94,6 procent voor de Non Prior. Een jaar eerder was dit respectievelijk 87,5 en 91,6 procent. Toen lag de kwaliteitseis op 93 procent. In 2006 zal de kwaliteitseis voor de briefwisseling bij De Post liggen op 95 procent.

New York Times-journaliste Judith Miller, die drie maanden in de gevangenis zat omdat ze weigerde de naam van de bron te onthullen die haar de naam doorspeelde van iemand die in het geheim voor de CIA werkte, neemt ontslag. De journaliste lag al enige tijd overhoop met de hoofdredactie van de New York Times omdat enkele van haar verhalen over Irak, aan de vooravond van de oorlog om Saddam Hussein ten val te brengen, niet bleken te kloppen. Miller nam verscheidene malen stelling voor de bewering van president George Bush dat Irak in het bezit was van massavernietigingswapens, wat later niet bleek te kloppen. Miler werkte sinds 1977 bij de New York Times en was onderdeel van een team van journalisten dat in 2001 een Pullitzer Prijs kreeg voor een serie artikelen over de oorlog tegen het terrorisme. Ze zat van eind juni tot eind september in de gevangenis omdat ze weigerde de naam van Lewis Libby te onthullen, de rechterhand van vice-president Dick Cheney die tegenover haar en een andere journalist de naam van CIA-agente Valerie Plame onthulde. Ze werd pas vrijgelaten nadat Libby toegaf dat hij Millers geheime bron was.

Een ongeluk in een nieuwe biogasfabriek in Noord-Duitsland heeft dinsdag aan vier mensen het leven gekost. De vier medewerkers van de fabriek zijn waarschijnlijk gestikt nadat waterstofsulfide, een afvalstof bij de productie van biogas, was vrijgekomen. De slachtoffers werden gevonden door een vrachtwagenchauffeur die zijn lading kwam afleveren bij de fabriek. Twee van de medewerkers waren toen al dood. De andere twee overleden woensdag in het ziekenhuis. De fabriek verwerkt mest van dieren tot methaangas, dat kan worden gebruikt om op te koken of elektriciteit mee op te wekken.

Eind september had Lufthansa al de winst binnen die het concern voor het hele jaar had geraamd. De Duitse luchtvaartmaatschappij liet woensdag weten dat de eerste negen maanden van dit jaar een bedrijfsresultaat hebben opgeleverd van 471 miljoen euro. In dezelfde periode van vorig jaar was het resultaat uitgekomen op 251 miljoen euro. Het resultaat is ondanks de sterke stijging lager dan analisten hadden verwacht. Dat geldt niet voor de nettowinst, die steeg van 164 miljoen tot 416 miljoen euro. De omzet in de negenmaandsperiode groeide van 12,7 miljard tot 13,3 miljard euro. De winststijging heeft Lufthansa ertoe gebracht zijn prognose voor de winst over heel 2005 op te trekken. De maatschappij gaan nu uit van een bedrijfresultaat van "duidelijk boven" de 400 miljoen euro. Eerder had ze het over boven de 400 miljoen.

Autosupermarkt Cardoen heeft 500 Rovers kunnen kopen van PricewaterhouseCoopers, het bureau dat het faillissement van de autobouwer afhandelt. Dat zijn alle beschikbare wagens voor het Europese continent. Vanaf morgen staan de wagens, de modellen Rover 25, Rover 45, Rover 75 en MG, in de toonzalen van de tien Cardoen-vestigingen. MG Rover ging in april failliet. Eind oktober werd de verkoop aan particulieren stopgezet. Alle auto's uit de Belgische voorraden waren op dat moment al verkocht. Volgens Karel Cardoen is de vraag nog steeds zeer groot, omdat de modellen uitgerust zijn met de nieuwste technologie. Cardoen verkoopt de auto's 20 tot 35 procent onder de catalogusprijs. De levering van onderdelen is gewaarborgd door het bedrijf Cat Logistics.

De concurrentiepositie van de Belgische bedrijven lijdt onder onverwacht hoge loonstijgingen. De loonkosten in de Belgische bedrijven zullen volgens de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven dit en volgend jaar met gemiddeld 5,2 procent stijgen, tegen slechts 3,1 procent in de bedrijven bij onze drie belangrijkste buurlanden en handelspartners (Duitsland, Frankrijk en Nederland). De loonkostenstijging in België ligt ruim hoger dan de afgesproken loonnorm (4,5 procent). De overschrijding is volgens de CRB te wijten aan de hoger dan verwachte inflatie, een gevolg van de hoge brandstofprijzen. Die worden dankzij het mechanisme van de automatische loonindexering doorverrekend in de lonen. Het CRB-rapport stelt verder dat de investeringen in permanente vorming van werknemers als in innovatie omlaag gaan. De fiscale druk op arbeid blijft een van de hoogste in Europa. Volgens de verenigde werkgeversorganisaties bewijzen de cijfers uit het CRB-rapport dat de alarmkreten van onze bedrijven over hun concurrentiehandicap op harde feiten berusten. Ze ramen de opgebouwde loonkostenhandicap op 12 miljard euro. De federaties pleiten voor een volgehouden lastenverlaging en voor loonmatiging.

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft over het derde kwartaal van 2005 een nettowinst gerealiseerd van 493 miljoen euro, tegen 52 miljoen een jaar eerder. Per aandeel nam de winst toe van 0,07 tot 0,68 euro. Bayer verhoogt de winstdoelstelling voor 2005. Het concern mikt voor het huidige boekjaar op een toename van het onderliggende bedrijfsresultaat met zo'n 50 procent. Eerder werd uitgegaan van een toename van circa 40 procent. In 2004 werd een bedrijfsresultaat geboekt van 2,117 miljard. De verwachting voor de omzet is gehandhaafd op meer dan 26 miljard. De omzet van Bayer liet in het derde kwartaal van 2005 een stijging zien van 19,1 procent van 5,485 miljard tot 6,531 miljard. Het bedrijfsresultaat voor bijzondere posten steeg van 343 miljoen tot 691 miljoen. Volgens Bayer zorgden de drie subgroepen voor tevredenstellende groeicijfers voor zowel omzet als winst. Bayer beleeft volgens bestuursvoorzitter Werner Wenning dan ook een goed jaar.

Deminor, de vereniging van minderheidsaandeelhouders, start een burgerlijke procedure tegen alle personen die in het kader van het gerechtelijk onderzoek naar het failliete spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie in verdenking gesteld zijn. Voor de minderheidsaandeelhouders is dit een veiligheidsmaatregel, voor het geval er iets misloopt met het gerechtelijk onderzoek. Dat meldt Christian Van Buggenhout, advocaat van Deminor. Deminor wil zich indekken tegen het risico dat het strafonderzoek, of een deel daarvan, zou verjaren. In die strafprocedure moet er normaal gezien ook uitspraak gedaan worden over het burgerlijk gedeelte van de zaak. De vrees voor verjaring bestaat vandaag bij talrijke grote financiële strafonderzoeken. Volgens het parket-generaal in Gent bestaat daar in de zaak L&H echter geen gevaar voor omdat er eenheid van opzet is tussen alle feiten en dat het laatste feit dateert van kort voor de aanhouding van Jo Lernout en Pol Hauspie, in 2001. Het Gentse gerecht hoopt het dossier eind dit jaar te kunnen afronden. De burgerlijke procedure heeft echter geen onmiddellijke gevolgen vermits ze in elk geval wordt opgeschort zolang er nog een strafprocedure hangende is.

De automobielsector en staatssecretaris Hervé Jamar (MR) hebben een reeks maatregelen uitgewerkt om de fiscale fraude in de sector te bestrijden. Bedoeling is om fraude met het vermogen van voertuigen en met de kilometerteller aan te pakken. Er komt ook een rondetafel over autofiscaliteit. Vorige week doken berichten op over gesjoemel met het vermogen van nieuwe wagens. Zo zouden bepaalde autodealers knoeien met het aantal pk's dat op de boorddocumenten van nieuwe wagens vermeldt wordt. Op die manier zouden hun klanten de hogere belastings- en verzekeringskosten kunnen omzeilen. Er komen maatregelen en acties op drie terreinen. Zo wordt de strijd tegen het gesjoemel met het vermogen van wagens opgevoerd. Daarbij wordt een werkgroep opgericht die controles zal uitvoeren gericht op installaties van niet-gehomologeerde kits die het vermogen van voertuigen opdrijven. Ook de strijd tegen fraude met de kilometerteller wordt opgevoerd

Wednesday, November 09, 2005

Kleine bedrijven vinden marketing belangrijker

Kleine en middelgrote bedrijven hebben een opvallend andere opvatting over het belang van marketing dan grotere ondernemingen. Dit blijkt uit de `Marketing Trends Survey` van het Britse Chartered Institute of Marketing. Kleinere bedrijven vinden marketing belangrijker en besteden er ook meer geld aan.

"De kleinste bedrijven hechten het meeste belang aan marketing," aldus de studie. "Bij 49 procent van de bedrijven met een omzet boven de 100 miljoen pond heeft marketing prioriteit, vergeleken met 88 procent bij bedrijven met een omzet van minder dan één miljoen. Kleine bedrijven geven ook meer aan marketing uit. Bij hen bedraagt dat ruim 10 procent van de omzet. Gemiddeld bedragen de investeringen in marketing in Groot-Brittannië 7,2 procent van de omzet.

Reclame heeft met 15 procent het grootste aandeel van het marketingbudget bij Britse ondernemingen. Hierna komt direct mail met 12,8 procent. Het kleinste aandeel hebben sponsoring met 8,9 procent en interne marketing met 7,8 procent. De bestedingen aan online marketing stijgen het volgende jaar met 2,6 procent, gevolgd door lead generation (1,2 procent), CRM (1,1 procent), public relations (1 procent), e-mail marketing (0,9 procent), direct mail (0,3 procent) en merkenbeleid (0,2 procent).

Sponsoring blijkt de grootste daler te zijn met een daling van één procent. Daarna volgen field marketing met (- 0,6 procent), interne marketing (- 0,6 procent), reclame (- 0,5 procent), telefonische marketing (- 0,2 procent) en sales promotion met (- 0,1 procent).

Mopperaars vliegen aan de deur


Een goed humeur draagt bij tot een betere werksfeer en dus ook tot een grotere productiviteit. Dat heeft het Duitse IT-bedrijf Nutzwerk ertoe aangezet in zijn arbeidscontracten een verplichting op een vrolijk humeur op te nemen. Chagrijnig en mekkerend personeel wordt zonder omhaal op straat gezet

Bij indiensttreding moeten nieuwe medewerkers een contract ondertekenen waarin staat dat ze altijd moeten lachen. "Mensen die met het verkeerde been uit bed zijn gestapt, kunnen beter thuis blijven," voert manager Thomas Kuwatsch aan op Ananova. Maar ook medewerkers die te vaak wegblijven, kunnen zich aan een ontslagbrief verwachten.

Het bedrijf had eerst een gedragscode opgesteld waarin aangestuurd wordt op een goed werkhumeur. Maar nadat een vrouwelijk personeelslid de code weigerde te ondertekenen, werd het verbod op klagen en mopperen officieel opgenomen in het arbeidscontract. Dat heeft er volgens het bedrijf toe geleid dat het personeel zich veel positiever opstelt.

Volgens Kuwatsch levert de goede werksfeer een belangrijke bijdrage tot de productiviteit. "Als iemand chagrijnig is, voelt ook zijn omgeving zich rot," aldus het bedrijf. "Dat kan een goede dag helemaal verpesten." Specialisten in arbeidsrecht merken echter op er niet zeker van te zijn dat mopperen een voldoende reden is voor ontslag.

Vrouwen aandachtiger in het verkeer?


Het oestrogeen-hormoon biedt vrouwen een voordeel bij het uitvoeren van bepaalde taken, zoals veilig autorijden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Bradford (Groot-Brittannië). Tests zouden uitgewezen hebben dat vrouwen beter de aandacht op iets kunnen houden en gemakkelijker regels kunnen aanleren.

De onderzoekers hadden het daarbij over een grotere mentale flexibiliteit, waardoor vrouwen in het voordeel zouden zijn. Daarvoor zou het oestrogeen-hormoon in de hersenen verantwoordelijk zijn. Vrouwen zouden veel gemakkelijker in staat zijn om hun aandacht van de ene stimulans over te hevelen naar een andere taak. Daardoor zouden ze zich vlotter kunnen bewegen tussen alledaagse taken, zoals het autorijden en lezen.

Dit zou volgens de onderzoekers ook kunnen verklaren waarom meisjes zich op school gemakkelijker kunnen concentreren dan jongeren en waarom ze ook voorzichtiger chauffeurs zijn. In het verleden hebben andere onderzoekers echter aangegeven dat het voor sommige vrouwen moeilijker is om ruimtelijke taken, zoals het lezen van landkaarten of parkeren, uit te voeren wegens een gebrek aan het mannelijke testosteron-hormoon..

Peter Marsh, auteur van 'riving Passion: The Psychology of the Car' stelt dat mannen en vrouwen in het verkeer beiden voordelen en nadelen hebben. "Mannen houden van risico's, de spanning van de jacht en de sensatie," voerde hij aan. "Vrouwen zijn voorzichtiger. Die lopen vooral op ronde punten en T-kruisingen, maar dat gebeurt aan lagere snelheden dan bij mannen. Die raken betrokken in zwaardere ongevallen omdat ze niet op tijd kunnen remmen."

De universiteit van Northumbria voegde daar aan toe dat mannen beter zijn op het gebied van navigatie, ruimtelijk bewustzijn en zelfvertrouwen. "Maar zij veroorzaken meer ongevallen," werd er opgemerkt. "Op het gebied van aandacht zijn vrouwen beter."

Anheuser gooit zich op cocktails


De Amerikaanse bierbrouwer Anheuser-Busch wil zich op de markt van de sterke dranken gooien. Daarmee wil het bedrijf inspelen op de inkrimpende biermarkt en de veranderende voorkeuren van de consument, die zich meer toelegt op wijn en cocktails.

Anheuser-Busch wil met zijn nieuwe dochteronderneming Long Tail Libations een deel van de cocktail-markt veroveren. Zopas werden de eerste tests uitgevoerd in Orlando, Columbia, Denver en Las Vegas. "De consument zoekt naar een grotere variëteit in zijn alcoholconsumptie," voerde Mic Zavarella, directeur innovaties bij Long Tail Libations aan.

Het eerste product van het bedrijf is 'Jekyll & Hide', een dubbele cocktail. Het is de bedoeling dat beide dranken tegelijk worden geconsumeerd, hoewel de klant ze ook afzonderlijk kan verbruiken. "Met dit nieuwe product wil Anheuser-Busch zijn aanwezigheid op de hele alcohol-markt vestigen," merkte analist Christopher Growe op. Hij voegde er aan toe dat de brouwer wellicht ook aan een overname denkt, maar stipte aan dat Anheuser zich wellicht heel geleidelijk op de nieuwe markt wil ontplooien.

Anheuser kondigde vorige maand voor het voorbije kwartaal een kleinere winstgroei aan dan voorzien, grotendeels te wijten aan prijsdalingen. Prijsoorlogen vormen volgens analisten een steeds groter probleem voor een sector die al te maken heeft met duurdere glas- en blikprijzen. Anheuser stipte echter aan dat voor 2006 een sterkere groei verwacht werd.

China verdubbelt inspanningen hernieuwbare energie


Over vijftien jaar wil China zijn afhankelijkheid van hernieuwbare energie verdubbeld hebben. Dan zal het land marktleider zijn op het gebied van energie op basis van wind, water en zon. Dat heeft de regering van het land bekend gemaakt. Critici zijn echter van mening dat die plannen niet ambitieus genoeg zijn, aangezien de spectaculaire economische groei nog altijd grotendeels zal steunen op steenkool.

De Chinese overheid stelde tegen 2020 vijftien procent van zijn energie uit niet-fossiele brandstoffen te willen halen. Vandaag is dat amper 7 procent. Eerder had het land zich voorgenomen over vijftien jaar tien procent van zijn energie uit duurzame bronnen te willen halen. "Hernieuwbare energie is een absolute noodzaak om te kunnen inspelen op de steeds ernstiger wordende energie- en milieuproblematiek," benadrukte de Chinese president Hu Jintao.

"Nadat het land twee decennia nagenoeg exclusief was gericht op economische groei ten koste van alles, is de Chinese overheid onlangs begonnen over duurzame ontwikkeling," aldus de Britse krant The Guardian. "Eerder dit jaar werd de eerste wet op hernieuwbare energie ingevoerd, waarbij het gebruik van alternatieven voor steenkool en olie worden gepromoot. Ook wordt er geëxperimenteerd met een groen bruto binnenlands product, waardoor bij de economische groei ook rekening wordt gehouden met milieukosten."

Ook wordt erop gewezen dat olie steeds minder gemakkelijk ter beschikking is. "Vijftien jaar geleden was China op dat vlak zelfbedruipend, maar het land is ondertussen de grootste invoerder van ruwe olie geworden," merkt The Guardian nog op. "Dat heeft de wereldwijde olieprijzen naar nieuwe recordhoogtes gedreven en heeft geleid tot wrijvingen met Japan en de Verenigde Staten."

Volgens het International Energy Agency leidt de groeiende oliehonger van China, samen met de vraag in de Verenigde Staten en Europa, tot een onhoudbare situatie. Critici voeren dan ook aan dat de inspanningen van China niet ver genoeg reiken. Ze wijzen daarbij onder meer ook op de impact van de dammen, die sommige van de mooiste rivieren ter wereld vernietigen. Waterkracht moet voor China het belangrijkste alternatief worden voor de fossiele brandstoffen. China wil over vijftien jaar 20 gigawatt elektriciteit opwekken met windkracht, maar volgens Greenpeace zou het land dat cijfer kunnen verdubbelen.

Kousen uit koren-vezels

Volgend jaar willen enkele Amerikaanse bedrijven uitpakken met bio-afbreekbare kousen, vervaardigd uit koren-vezels. De primeur zou voorbehouden zijn voor de Japanse markt. Met deze nieuwe ontwikkeliong wil de sector zich verwezen tegen de goedkope textielproductie in China en andere Aziatische landen.



Het project wordt ondersteund door de Amerikaanse Grains Council, die de vraag naar Amerikaans koren wil stimuleren door het uitbouwen van nieuwe markten. De betrokken bedrijven zijn Fox River Mills (Iowa), W.Y. Shugart & Sons (Alabama), Harriss & Covington Hosiery Mills (North-Carolina) en Twin City Knitting (North-Carolina).

"Er wordt gestart in Japan omdat men daar heel milieubewust is," benadrukte Jonathan Shugart, directeur van W.Y. Shugart & Sons. De kousen zijn ongeveer twintig procent duurder dan de gemiddelde marktprijs in Japan. Er zouden al onderhandelingen gevoerd zijn met diverse Japanse retailers, waaronder verscheidene supermarktketens. Als lanceringsdatum werd volgende lente vooropgesteld.

Indien het product succes kent in Japan, zou de verkoop worden uitgebreid naar Amerikaanse en Europese markten. De koren-vezels worden geleverd door NatureWorks LLC, een dochter van het Amerikaanse concern Cargill. De kousen hebben volgens de fabrikant dezelfde voordelen als synthetische vezels, maar zijn milieuvriendelijk.

De bittere vijanden van Herzogenaurauch


Het Duitse stadje Herzogenaurauch wordt beheerst door twee wereldbekende merken, beide actief in dezelfde branche en regelrechte aartsvijanden. De bedrijven in kwestie zijn Adidas en Puma en gaan terug tot hun gezamenlijke voorouders, de broers Rudolf en Adolf Dassler. Die opmerkelijke familievete is het onderwerp van 'Three Stripes versus Puma', het boek van de Duitse journaliste Barbare Smit.

Vijf jaar lang besteedde Smit aan haar onderzoek rond de figuren van Rudolf en Adolf Dassler, de broers die in de jaren twintig in het washoek van de ouderlijke woonst in Herzogenaurauch begonnen met het vervaardigen van sportschoenen. In haar boek behandelt de journaliste de opgang van de twee broers, hun samenwerking met de Nazi's, hun bittere scheiding na de tweede wereldoorlog en hun giftige concurrentie, die leidde tot de creatie van twee industriegiganten.

"Vanuit hun bittere rivaliteit, leidden de twee vijandige broers hun bedrijven naar de top van de wereld," aldus Smit. "Muhammad Ali, Franz Beckenbauer en Zinedine Zidane werden legendes voor de drie strepen van Adidas, terwijl voetbalgod Pele en tennisser Boris Becker het gezicht van Puma werden."

Rudolf en Adi Dassler beseften volgens Smit al heel snel welke impact gouden medailles konden hebben op hun verkopen. "Adi Dassler slaagde er in 1936 in om de Amerikaanse sprinter Jesse Owens te overtuigen op de Olympische Spelen van Berlijn Dassler-schoenen te dragen," merkt ze op. "Met die schoenen behaalde Owens vier gouden medailles."

Het succes van Owens vestigde de reputatie van de Dassler-schoenen. Vanuit de hele wereld kwamen bestellingen van sportlui. Voor het begin van de tweede wereldoorlog verkochten de broers 200.000 paar schoenen per jaar. "De oorlog bracht echter een verwijdering tussen de twee broers," merkt Smit echter op. "Beiden waren lid van de Nazi-partij, maar vooral Rudolf was een toegewijd volgeling van Hitler."

De definitieve split was volgens Smit wellicht grotendeels te wijten aan een bombardement van de geallieerden op Herzogenaurauch in 1943. Adolf en zijn echtgenote bevonden zich in een schuilkelder, toen ook zijn broer en diens vrouw daar binnen kwamen. "De smeerlappen zijn weer terug," zou Adolf opgemerkt hebben. Nadien hield hij staande daarmee de de geallieerde piloten bedoeld te hebben, maar Rudolf zou ervan overtuigd geweest zijn dat Adolf daarmee zijn broer bedoelde.

Het kwam tussen de broers nooit meer goed. In 1948 gingen ze ook zakelijk uit elkaar. Adolf zette zijn activiteiten verder onder de naam Adidas, terwijl Rudolf zijn bedrijf Ruda noemde. Die naam werd later veranderd in Puma.