Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 11, 2005

Sony in zee met spyware?


Sony BMG Music is de voorbije dagen in zwaar weer terecht gekomen wegens een technologie die de firma gebruikt om cd's te beschermen tegen illegale kopies. De gebruikte software - afkomstig van een Brits bedrijf - wordt door experts immers bestempeld als pure spyware.

"Om de cd's te kunnen spelen op een computer moet de eigenaar een software-programma installeren," meldt USA Today. "Die software wordt door experts echter beschouwd als spyware en kan bovendien niet verwijderd worden zonder toestemming van het muzieklabel."

De software beperkt immers de kopieermogelijkheden, maar bevat ook een verborgen file dat volgens de experts het gedrag van de consument kan nagaan. "Dit is niet meer of niet minder dan spyware," benadrukte Sam Curry, onderdirecteur van het Computer Associates, producent van computer-beveiliging.

Inmiddels heeft Sony op zijn website wel een programma geïnstalleerd waardoor de verborgen file niet langer onzichtbaar is, maar dat heeft de kritiek volgens de krant niet kunnen doen ophouden. In Italië heeft de Association for Freedom in Electronic Interactive Communications de regering al gevraagd om de praktijken van Sony te onderzoeken.

Sony houdt weliswaar staande dat de file gebruikt wordt als beveiliging tegen het illegaal kopiëren en niet om informatie over de consument te verzamelen. Volgens Sony zouden twintig cd's voorzien zijn van de beveiliging, afkomstig van het Britse First 4 Internet, maar weigert volgens de krant bekend te maken om welke titels het gaat. De Electronic Frontier Foundation (www.eff.org) stelt 19 titels achterhaald te kunnen hebben, waaronder werk van Neil Diamond, Van Zant, Celine Dion en Switchfoot.

De meeste cd's kunnen op computer worden gespeeld met programma's als Musicmatch of iTunes. Maar de exemplaren van Sony worden door die programma's niet herkend. Gebruikers moeten zich eerst akkoord verklaren met de voorwaarden van Sony en een inbegrepen software downloaden.

Mathew Gilliat-Smith, topman van First 4 Internet, gaf toe dat de software bedoeld is om het voor de gebruiker moeilijker te maken om de beveiligende files terug te vinden. Het bekend maken van het programma op de website van Sony lost volgens het probleem ook niet op. "Het is nog altijd spyware," benadrukte hij. "De files kunnen immers niet worden gewist zonder een ingewikkeld proces."

Een aantal bloggers heeft ook al geklaagd dat het programma hun computers heeft vertraagd. Sony wil vanaf volgend jaar al zijn nieuwe lanceringen beschermen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home