Economie in de media
De eenmalige collectie van ontwerpster Stella McCartney voor modeketen H&M is een groot succes. De rekken in sommige winkels waren tien minuten na de opening alweer leeg. In Amsterdam stonden donderdagochtend voor de winkel in de Kalverstraat te wachten tot de deuren openden. In navolging van Karl Lagerfeld vorig jaar, heeft Stella McCartney - dochter van Sir Paul - een collectie ontworpen voor de modeketen. De kledingstukken, van een spijkerbroek tot een pak en vestjes, zijn alleen voor vrouwen. Vorig jaar werd het een enorme chaos en was de kleding van Lagerfeld in no-time uitverkocht. Het initiatief van H&M wil bereiken dat designermode ook voor mensen met een minder dikke portemonnee betaalbaar is.
Het Duitse-Amerikaanse autoconcern DaimlerChrysler verkoopt het belang van 12,4 procent dat het heeft in de Japanse autoproducent Mitsubishi. De twee concerns blijven wel samenwerken, zo heeft DaimlerChrysler vrijdag bekendgemaakt. De verkoop vergroot de inkomsten van de groep dit jaar met ongeveer 500 miljoen euro. De exacte gevolgen van de transactie worden bekendgemaakt na afronding ervan. DaimlerChrysler wil de zaak nog deze maand hebben beklonken.
De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft over het derde kwartaal meer dan 1 miljard dollar verlies geboekt. De brandstofkosten stegen in vergelijking tot vorig jaar met meer dan de helft. Het verlies steeg tot 1,13 miljard dollar, in vergelijking met een negatief resultaat van 651 miljoen dollar een jaar eerder. De brandstofkosten stegen met 53 procent tot 1,2 miljard dollar. De resultaten zijn inclusief een last van 607 miljoen dollar in verband met 40 geleasde vliegtuigen en aan afschrijving gerelateerde kosten. Ook was er een last van 86 miljoen dollar na een nieuwe pensioenovereenkomst met piloten. Het operationele verlies daalde tot 240 miljoen dollar, tegen 423 miljoen een jaar eerder. Volgens financieel topman Edward Bastian kan Delta Airlines niet een minder strenge houding aannemen als het om kostenbesparingen gaat. In het afgelopen kwartaal steeg de omzet en namen de personeelskosten af. Zonder de effecten van de brandstofkosten en speciale lasten, zei Delta dat de operationele uitgaven waren gedaald. Op 14 september vroeg het 77 jaar oude Delta Airlines uitstel van betaling aan.
Een federale onderzoeksjury heeft donderdag de voormalige topman van de Amerikaanse zakenbank Refco, Phillip Bennett, aangeklaagd voor fraude. Dat heeft de openbare aanklager in New York bekendgemaakt. Bennett zou een schuld van honderden miljoenen dollars open hebben staan bij Refco en had dit niet gemeld aan de aandeelhouders voor het bedrijf in augustus naar de beurs ging. De bank stelde hem vorige maand op non-actief. Door zijn schulden te verzwijgen, kon Bennett profiteren van een flinke winst bij de beursgang van Refco. Hij verkocht ongeveer 5 procent van de aandelen voor ruim 116 miljoen dollar. Toen Bennetts schulden (in totaal 430 miljoen dollar) bekend werden, kelderde de waarde van het aandeel echter. Refco, de op acht na grootste zakenbank in de Verenigde Staten, moest zijn financiële resultaten vanaf 2002 herzien.
Een 2.300 kilometer lange pijpleiding door Siberië naar China moet over drie jaar zijn aangelegd. Dat blijkt uit het tijdschema dat het Russische ministerie voor Energie donderdag naar buiten heeft gebracht. De aanleg moete de komende zomer beginnen. De olie moet van Taisjet in de regio Irkoetsk in het midden van Siberië naar het stadje Skovorodio 50 ten noorden van de grens met China. Dat land heeft hard energie nodig om zijn onstuimige economische groei op stoom te houden. Daarmee is China een geduchte concurrent van Japan in de strijd om de Russische olie. Japan is na de Verenigde Staten de grootste economie van de wereld. In de plannen van Moskou wordt de pijpleiding van Skovordino doorgetrokken naar Perevoznaja aan de Russische oostkust. Het Wereldnatuurfonds en Greenpeace hebben de aanleg afgekeurd. Zij stellen dat de leiding de natuur van het Baikalmeer, ten oosten van Irkoetsk, en van andere plaatsen in Siberië bedreigt.
De in problemen verkerende autofabrikant General Motors (GM) is opnieuw negatief in het nieuws gekomen. Donderdag moest het Amerikaanse concern melden dat de winst over 2001 ongeveer 300 tot 400 miljoen dollar lager was dan de gerapporteerde 1,48 miljard dollar. Volgens een verklaring van GM zijn bepaalde leverancierskredieten per vergissing als inkomsten in 2001 geboekt. Het concern zal zo nodig ook de resultaten over de jaren na 2001 herzien, maar die correcties zullen gering zijn. De beurskoers van GM, die woensdag al op het laagste peil in dertien jaar was beland, zakte donderdag na de mededelingen verder weg met ruim 3 procent bij de handel voorbeurs. Banken schroefden hun beoordelingen van het concern verder omlaag.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home