Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 10, 2005

Historische stap voor De Beers


De Zuid-Afrikaanse diamantgigant De Beers heeft een historische koerswijziging gemaakt. Het bedrijf heeft immers aangekondigd 26 procent van zijn aandelen te verkopen aan zwarte investeerders. Dat is de belangrijkste eigendomsoverdracht sinds het bedrijf in 1888 werd opgericht.

Het beleid van de Zuid-Afrikaanse regering is gericht op Black Economic Empowerment (BEE), waardoor de zwarte meerderheid van het land een grotere economische en politieke macht moet krijgen. Volgens critici is dat beleid echter alleen maar ten goede gekomen aan een kleine elite van rijke zwarten die nauw aanleunen bij het regerende ANC.

De overeenkomst van De Beers zou daar volgens analisten gedeeltelijk moeten tegen ingaan. Ponahalo Investment Holdings, dat 26 procent van de diamantreus overneemt, zal immers voor de helft eigendom zijn van actieve en gepensioneerde werknemers van De Beers. Tot de nieuwe aandeelhouders behoren ook een aantal fondsen die actief zijn op het gebied van het welzijn van vrouwen, gehandicapten en de bevolking uit de omgeving van de diamantmijnen.

"Ponahalo wil werken aan een kwalitatieve verandering," vertelde voorzitter Manne Dipico aan de Britse omroep BBC. "We willen een meerwaarde creƫren in het leven van de mensen." Dipico is een vooraanstaand ANC-lid en gewezen premier van de provincie Noordkaap, waar de beroemde Kimberley-mijn van De Beers is gevestigd. Maar Dipico zou weinig te maken hebben gehad met de vorige BEE-projecten.

De Beers heeft in het verleden veel kritiek gekregen van de Zuid-Afrikaanse regering omdat het diamantconcern zich niet erg geneigd voelde om veranderingen door te voeren.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home