Economie in de media
De Post heeft in de periode van juli tot en met september ruim 94 procent van de briefwisseling op tijd verwerkt. Daarmee behaalt ze de gestelde kwaliteitsdoelstellingen voor briefwisseling, meldt De Post. Over de eerste negen maanden van het jaar behaalt ze de doelstellingen voor Non Prior, maar nog niet voor de Prior-briefwisseling. De Post moet volgens zijn beheerscontract dit jaar 94 procent van de briefwisseling - zowel Prior als Non Prior - op tijd bestellen, dat wil zeggen respectievelijk op de eerste en op de tweede werkdag nadat de brief op de bus werd gedaan. In het derde kwartaal van dit jaar behaalde De Post de beste kwaliteitsresultaten ooit, luidt het. Van de Prior-brieven werd exact 94 procent op tijd uitgereikt, dat is 6 procent meer dan in het derde kwartaal van 2004. Non Prior-brieven kwamen in 96,4 procent van de gevallen op tijd in de brievenbus terecht. Dit was een jaar eerder 92,8 procent. Ook voor het hele jaar 2005 moet De Post 94 procent van de briefwisseling op tijd bezorgen. Na de eerste negen maanden staat de kwaliteitsteller op 92 procent voor de Prior en op 94,6 procent voor de Non Prior. Een jaar eerder was dit respectievelijk 87,5 en 91,6 procent. Toen lag de kwaliteitseis op 93 procent. In 2006 zal de kwaliteitseis voor de briefwisseling bij De Post liggen op 95 procent.
New York Times-journaliste Judith Miller, die drie maanden in de gevangenis zat omdat ze weigerde de naam van de bron te onthullen die haar de naam doorspeelde van iemand die in het geheim voor de CIA werkte, neemt ontslag. De journaliste lag al enige tijd overhoop met de hoofdredactie van de New York Times omdat enkele van haar verhalen over Irak, aan de vooravond van de oorlog om Saddam Hussein ten val te brengen, niet bleken te kloppen. Miller nam verscheidene malen stelling voor de bewering van president George Bush dat Irak in het bezit was van massavernietigingswapens, wat later niet bleek te kloppen. Miler werkte sinds 1977 bij de New York Times en was onderdeel van een team van journalisten dat in 2001 een Pullitzer Prijs kreeg voor een serie artikelen over de oorlog tegen het terrorisme. Ze zat van eind juni tot eind september in de gevangenis omdat ze weigerde de naam van Lewis Libby te onthullen, de rechterhand van vice-president Dick Cheney die tegenover haar en een andere journalist de naam van CIA-agente Valerie Plame onthulde. Ze werd pas vrijgelaten nadat Libby toegaf dat hij Millers geheime bron was.
Een ongeluk in een nieuwe biogasfabriek in Noord-Duitsland heeft dinsdag aan vier mensen het leven gekost. De vier medewerkers van de fabriek zijn waarschijnlijk gestikt nadat waterstofsulfide, een afvalstof bij de productie van biogas, was vrijgekomen. De slachtoffers werden gevonden door een vrachtwagenchauffeur die zijn lading kwam afleveren bij de fabriek. Twee van de medewerkers waren toen al dood. De andere twee overleden woensdag in het ziekenhuis. De fabriek verwerkt mest van dieren tot methaangas, dat kan worden gebruikt om op te koken of elektriciteit mee op te wekken.
Eind september had Lufthansa al de winst binnen die het concern voor het hele jaar had geraamd. De Duitse luchtvaartmaatschappij liet woensdag weten dat de eerste negen maanden van dit jaar een bedrijfsresultaat hebben opgeleverd van 471 miljoen euro. In dezelfde periode van vorig jaar was het resultaat uitgekomen op 251 miljoen euro. Het resultaat is ondanks de sterke stijging lager dan analisten hadden verwacht. Dat geldt niet voor de nettowinst, die steeg van 164 miljoen tot 416 miljoen euro. De omzet in de negenmaandsperiode groeide van 12,7 miljard tot 13,3 miljard euro. De winststijging heeft Lufthansa ertoe gebracht zijn prognose voor de winst over heel 2005 op te trekken. De maatschappij gaan nu uit van een bedrijfresultaat van "duidelijk boven" de 400 miljoen euro. Eerder had ze het over boven de 400 miljoen.
Autosupermarkt Cardoen heeft 500 Rovers kunnen kopen van PricewaterhouseCoopers, het bureau dat het faillissement van de autobouwer afhandelt. Dat zijn alle beschikbare wagens voor het Europese continent. Vanaf morgen staan de wagens, de modellen Rover 25, Rover 45, Rover 75 en MG, in de toonzalen van de tien Cardoen-vestigingen. MG Rover ging in april failliet. Eind oktober werd de verkoop aan particulieren stopgezet. Alle auto's uit de Belgische voorraden waren op dat moment al verkocht. Volgens Karel Cardoen is de vraag nog steeds zeer groot, omdat de modellen uitgerust zijn met de nieuwste technologie. Cardoen verkoopt de auto's 20 tot 35 procent onder de catalogusprijs. De levering van onderdelen is gewaarborgd door het bedrijf Cat Logistics.
De concurrentiepositie van de Belgische bedrijven lijdt onder onverwacht hoge loonstijgingen. De loonkosten in de Belgische bedrijven zullen volgens de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven dit en volgend jaar met gemiddeld 5,2 procent stijgen, tegen slechts 3,1 procent in de bedrijven bij onze drie belangrijkste buurlanden en handelspartners (Duitsland, Frankrijk en Nederland). De loonkostenstijging in België ligt ruim hoger dan de afgesproken loonnorm (4,5 procent). De overschrijding is volgens de CRB te wijten aan de hoger dan verwachte inflatie, een gevolg van de hoge brandstofprijzen. Die worden dankzij het mechanisme van de automatische loonindexering doorverrekend in de lonen. Het CRB-rapport stelt verder dat de investeringen in permanente vorming van werknemers als in innovatie omlaag gaan. De fiscale druk op arbeid blijft een van de hoogste in Europa. Volgens de verenigde werkgeversorganisaties bewijzen de cijfers uit het CRB-rapport dat de alarmkreten van onze bedrijven over hun concurrentiehandicap op harde feiten berusten. Ze ramen de opgebouwde loonkostenhandicap op 12 miljard euro. De federaties pleiten voor een volgehouden lastenverlaging en voor loonmatiging.
Het Duitse chemieconcern Bayer heeft over het derde kwartaal van 2005 een nettowinst gerealiseerd van 493 miljoen euro, tegen 52 miljoen een jaar eerder. Per aandeel nam de winst toe van 0,07 tot 0,68 euro. Bayer verhoogt de winstdoelstelling voor 2005. Het concern mikt voor het huidige boekjaar op een toename van het onderliggende bedrijfsresultaat met zo'n 50 procent. Eerder werd uitgegaan van een toename van circa 40 procent. In 2004 werd een bedrijfsresultaat geboekt van 2,117 miljard. De verwachting voor de omzet is gehandhaafd op meer dan 26 miljard. De omzet van Bayer liet in het derde kwartaal van 2005 een stijging zien van 19,1 procent van 5,485 miljard tot 6,531 miljard. Het bedrijfsresultaat voor bijzondere posten steeg van 343 miljoen tot 691 miljoen. Volgens Bayer zorgden de drie subgroepen voor tevredenstellende groeicijfers voor zowel omzet als winst. Bayer beleeft volgens bestuursvoorzitter Werner Wenning dan ook een goed jaar.
Deminor, de vereniging van minderheidsaandeelhouders, start een burgerlijke procedure tegen alle personen die in het kader van het gerechtelijk onderzoek naar het failliete spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie in verdenking gesteld zijn. Voor de minderheidsaandeelhouders is dit een veiligheidsmaatregel, voor het geval er iets misloopt met het gerechtelijk onderzoek. Dat meldt Christian Van Buggenhout, advocaat van Deminor. Deminor wil zich indekken tegen het risico dat het strafonderzoek, of een deel daarvan, zou verjaren. In die strafprocedure moet er normaal gezien ook uitspraak gedaan worden over het burgerlijk gedeelte van de zaak. De vrees voor verjaring bestaat vandaag bij talrijke grote financiële strafonderzoeken. Volgens het parket-generaal in Gent bestaat daar in de zaak L&H echter geen gevaar voor omdat er eenheid van opzet is tussen alle feiten en dat het laatste feit dateert van kort voor de aanhouding van Jo Lernout en Pol Hauspie, in 2001. Het Gentse gerecht hoopt het dossier eind dit jaar te kunnen afronden. De burgerlijke procedure heeft echter geen onmiddellijke gevolgen vermits ze in elk geval wordt opgeschort zolang er nog een strafprocedure hangende is.
De automobielsector en staatssecretaris Hervé Jamar (MR) hebben een reeks maatregelen uitgewerkt om de fiscale fraude in de sector te bestrijden. Bedoeling is om fraude met het vermogen van voertuigen en met de kilometerteller aan te pakken. Er komt ook een rondetafel over autofiscaliteit. Vorige week doken berichten op over gesjoemel met het vermogen van nieuwe wagens. Zo zouden bepaalde autodealers knoeien met het aantal pk's dat op de boorddocumenten van nieuwe wagens vermeldt wordt. Op die manier zouden hun klanten de hogere belastings- en verzekeringskosten kunnen omzeilen. Er komen maatregelen en acties op drie terreinen. Zo wordt de strijd tegen het gesjoemel met het vermogen van wagens opgevoerd. Daarbij wordt een werkgroep opgericht die controles zal uitvoeren gericht op installaties van niet-gehomologeerde kits die het vermogen van voertuigen opdrijven. Ook de strijd tegen fraude met de kilometerteller wordt opgevoerd
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home