Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 09, 2005

Economie in de media


De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft woensdagochtend de Europese ruimtesonde Venus Express gelanceerd vanaf het Russische ruimtevaartcentrum in Bajkonoer in Kazachstan. De sonde gaat onderzoek doen naar de planeet Venus. De ruimtesonde gaat onder meer het wolkendek rond de planeet onderzoeken. De reis naar de buurplaneet duurt bijna een half jaar. Als alles goed gaat wordt de Venus Express in april in een baan rond de planeet gebracht. De planeetverkenner werd gelanceerd met een Russische Sojoez-Fregatraket. Aanvankelijk zou de Venus Express al op 26 oktober gelanceerd worden, maar de lancering werd uitgesteld, omdat er isolatiemateriaal van de raket op de satelliet was gekomen.

Marokko heeft zich aangesloten bij het Europese satellietenproject Galileo. Een overeenkomst is dinsdag getekend, zo meldde de Europese Commissie. Marokko is daarmee het vijfde land van buiten de Europese Unie dat meedoet. Eerder tekenden China, India, Oekraïne en Israël. Gesprekken lopen nog met negen andere landen. De satellieten gaan zorgen voor GPS-navigatie voor auto's, schepen en andere toepassingen. Het Europese systeem zou nauwkeuriger zijn dan het huidige Amerikaanse GPS. Eind dit jaar gaat de eerste EU-satelliet de lucht in vanuit Frans Guyana. In 2010 moeten totaal dertig satellieten rond de aarde cirkelen voor het project. Het consortium van enkele grote bedrijven gaat de satellieten exploiteren. Met de concessie van twintig jaar is 3 miljard euro gemoeid. Tweederde daarvan wordt opgebracht door het bedrijfsleven.

Op de Europese markten zijn in zes jaar tijd tien keer zoveel nepartikelen terechtgekomen, die bovendien vaak gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. In totaal zijn vorig jaar in de Europese Unie 103 miljoen namaakproducten in beslag genomen. In 1998 waren dat er nog ruim tien miljoen. Dat heeft Europees commissaris Kovacs (fiscale zaken) dinsdag meegedeeld. De EU loopt daarvoor vele miljarden aan invoerrechten mis. De totale wereldmarkt voor nepgoederen, waaronder technische apparaten, geneesmiddelen, voedingswaren, speelgoed en vooral veel textiel, bedraagt volgens de Hongaarse eurocommissaris ruim 500 miljard euro. Van de nepartikelen die in Europa terecht komen, is 70 procent afkomstig uit China. Kovacs gaat volgende week ook naar China om daar een douaneakkoord af te sluiten, dat de strijd tegen 'productenpiraterij' moet vergemakkelijken.

De Japanse overheid heeft dinsdag zes schepen laten uitvaren om walvissen te vangen. De internationale dierenwelzijnsclub IFAW noemt het vertrek van de vloot een plotselinge escalatie van de jachtactiviteiten door Japan, temeer omdat de jacht plaatsvindt in de beschermde Zuidelijke IJszee. Japan heeft zichzelf in het kader van 'wetenschappelijke vangst' vergunning gegeven om de komende zes maanden 935 dwergvinvissen en tien vinvissen te vangen. Dit is tegen de zin van een meerderheid van de lidstaten van deInternationale Walvisvaart Commissie (IWC), die deze zomer in het Koreaanse Tulsan nog dit Japanse vangstprogramma Jarpa-2 veroordeelde. Het IFAW riep de internationale gemeenschap op in te grijpen en de 'wetenschappelijke massamoord' tegen te houden.

Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS heeft zijn winstverwachting voor 2005 naar boven bijgesteld.Het moederbedrijf van vliegtuigfabrikant Airbus maakte dat woensdag bekend bij de presentatie van de resultaten over de eerste negen maanden van dit jaar. EADS gaat nu voor dit jaar uit van een winst voor belasting en rente van 2,75 miljard euro. In een eerdere prognose was dit nog ’ruim’ 2,6 miljard euro. EADS verwacht een jaaromzet van 33 miljard euro, tegen 31,8 miljard in 2004.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home