Rampen globaal aanpakken
Er moet een wereldwijde coalitie komen om kennis op te bouwen die moet toelaten de schade van rampen zoals de tsunami, orkanen en vogelgriep, te beperken. Die oproep doet Conrad Lautenbacher, één van de medevoorzitters van de Group on Earth Observations.
Drie jaar geleden al stelde de World Summit on Sustainable Development dat er een nood was aan een gecoördineerde aanpak van dergelijke problemen. Drie jaar later heeft de Group on Earth Observations de formele steun gekregen van 58 landen en 57 organisaties voor de uitbouw van een Global Earth Observation System of Systems, dat de gegevens wil verzamelen van duizenden apparaten die wereldwijd metingen verrichten.
"Vanuit wetenschappelijk standpunt is dat een enorme vooruitgang om aardcycli en aardsystemen te begrijpen," benadrukt Lautenbacher, tevens Amerikaans onderminister van handel en secretaris van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).
Sommigen zijn sceptisch over het opzet en maken gewag van nationale weerstand tegen het delen van informatie. "Maar dit kan overwonnen worden," stellen voorstanders echter. "De politieke wil om resultaten te bereiken, groeit. Men begrijpt dat observatie één van de belangrijkste onderdelen is van de strijd tegen de gevolgen van grote rampen."
Daarbij wordt opgemerkt dat vooral ontwikkelingslanden voordeel kunnen halen uit het verzamelen van informatie over de hele wereld. "Rampen hebben de neiging om ontwikkelingslanden het hardst te treffen," voerde Maryam Golnaraghi, hoofd van het Natural Disaster Prevention and Mitigation Programme van de World Meteorological Organization, aan. "Hun ontwikkeling kan er jaren en zelfs decennia door teruggezet worden."
Het System of Systems wil de volgende tien jaar informatie ter beschikking stellen aan regeringen, wetenschappers en industrie. Golnaraghi voegde daar echter aan toe te hopen dat de voordelen zich echter al lang voordien zullen laten voelen. Samenwerkingen rond het weer zijn volgens Lautenbacher het beste voorbeeld van internationale samenwerking.
Zo voorspelt het Amerikaanse National Hurricane Center informatie over het orkaanseizoen aan de hand van gegevens die aangebracht worden door Amerikaanse en buitenlandse onderzoeksinstituten. "Die vooruitgang zouden we ook op andere vlakken moeten kunnen realiseren," stipte Lautenbacher aan. "Het weer is een voorbeeld waar de wereld er op politiek vlak is geslaagd om gegevens uit te wisselen."
System of Systems zou volgens Lautenbacher ook voordelen kunnen opleveren op het gebied van waterbeheersing en energiemanagement. Bovendien hoopt men ook de verspreiding van epidemies, zoals malaria en vogelgriep, kunnen opvolgen aan de hand van situaties die het ontstaan van de ziektes bevorderen. "Ook ziektes hebben bepaalde patronen nodig om te kunnen leven," aldus nog Lautenbacher.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home