Geweld heeft ook positieve kant
Gewelddadige actieprogramma's en computerspelletjes hebben ook een positieve invloed. Dat merkt Steven Johnson, professor aan de universiteit van New York, op in zijn boek 'Everything bad is good for you'. Johnson voert daarbij aan dat de hersenen door de interactiviteit van dergelijke technologie harder moeten werken.
"Algemeen wordt aangenomen dat grove en gewelddadige actieprogramma`s en computerspelletjes een slechte en afstompende invloed hebben, vooral op de jeugd," stipt het magazine Marketing Week aan. "Maar in zijn nieuwe boek voert Steven Johnson aan dat dergelijke pulp ook een uitdaging betekenen voor onze hersenen."
De interactiviteit van moderne tv-programma`s en spelletjes en de multi-dimensionale verhaallijnen zorgen er volgens Johnson voor dat de hersenen juist harder moeten werken. "Het was al bekend dat computerspelletjes de hand-oog coordinatie bevorderen en het geheugen verbeteren, maar volgens Johnson is een interessantere trend dat onze hersenen op een geheel nieuwe manier getraind worden," aldus nog Marketing Week.
De wetenschapper stipt aan dat morele bezwaren tegen geweld, drank, en vloeken moeten daarbij buiten beschouwing blijven. "Programma`s als The Simpsons en The Soprano`s doen veel sterker een beroep op onze intellectuele vermogens dan Starsky & Hutch of Dallas deden," meent hij. "Kijkers moeten meerdere verhaallijnen, een ingewikkelde plot en complexe personages verwerken tot een samenhangend geheel. Zo leren ze problemen op te lossen en intellectueel uithoudingsvermogen te ontwikkelen."
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home