Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 09, 2005

Mopperaars vliegen aan de deur


Een goed humeur draagt bij tot een betere werksfeer en dus ook tot een grotere productiviteit. Dat heeft het Duitse IT-bedrijf Nutzwerk ertoe aangezet in zijn arbeidscontracten een verplichting op een vrolijk humeur op te nemen. Chagrijnig en mekkerend personeel wordt zonder omhaal op straat gezet

Bij indiensttreding moeten nieuwe medewerkers een contract ondertekenen waarin staat dat ze altijd moeten lachen. "Mensen die met het verkeerde been uit bed zijn gestapt, kunnen beter thuis blijven," voert manager Thomas Kuwatsch aan op Ananova. Maar ook medewerkers die te vaak wegblijven, kunnen zich aan een ontslagbrief verwachten.

Het bedrijf had eerst een gedragscode opgesteld waarin aangestuurd wordt op een goed werkhumeur. Maar nadat een vrouwelijk personeelslid de code weigerde te ondertekenen, werd het verbod op klagen en mopperen officieel opgenomen in het arbeidscontract. Dat heeft er volgens het bedrijf toe geleid dat het personeel zich veel positiever opstelt.

Volgens Kuwatsch levert de goede werksfeer een belangrijke bijdrage tot de productiviteit. "Als iemand chagrijnig is, voelt ook zijn omgeving zich rot," aldus het bedrijf. "Dat kan een goede dag helemaal verpesten." Specialisten in arbeidsrecht merken echter op er niet zeker van te zijn dat mopperen een voldoende reden is voor ontslag.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home