Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 09, 2005

Vrouwen aandachtiger in het verkeer?


Het oestrogeen-hormoon biedt vrouwen een voordeel bij het uitvoeren van bepaalde taken, zoals veilig autorijden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Bradford (Groot-Brittanniƫ). Tests zouden uitgewezen hebben dat vrouwen beter de aandacht op iets kunnen houden en gemakkelijker regels kunnen aanleren.

De onderzoekers hadden het daarbij over een grotere mentale flexibiliteit, waardoor vrouwen in het voordeel zouden zijn. Daarvoor zou het oestrogeen-hormoon in de hersenen verantwoordelijk zijn. Vrouwen zouden veel gemakkelijker in staat zijn om hun aandacht van de ene stimulans over te hevelen naar een andere taak. Daardoor zouden ze zich vlotter kunnen bewegen tussen alledaagse taken, zoals het autorijden en lezen.

Dit zou volgens de onderzoekers ook kunnen verklaren waarom meisjes zich op school gemakkelijker kunnen concentreren dan jongeren en waarom ze ook voorzichtiger chauffeurs zijn. In het verleden hebben andere onderzoekers echter aangegeven dat het voor sommige vrouwen moeilijker is om ruimtelijke taken, zoals het lezen van landkaarten of parkeren, uit te voeren wegens een gebrek aan het mannelijke testosteron-hormoon..

Peter Marsh, auteur van 'riving Passion: The Psychology of the Car' stelt dat mannen en vrouwen in het verkeer beiden voordelen en nadelen hebben. "Mannen houden van risico's, de spanning van de jacht en de sensatie," voerde hij aan. "Vrouwen zijn voorzichtiger. Die lopen vooral op ronde punten en T-kruisingen, maar dat gebeurt aan lagere snelheden dan bij mannen. Die raken betrokken in zwaardere ongevallen omdat ze niet op tijd kunnen remmen."

De universiteit van Northumbria voegde daar aan toe dat mannen beter zijn op het gebied van navigatie, ruimtelijk bewustzijn en zelfvertrouwen. "Maar zij veroorzaken meer ongevallen," werd er opgemerkt. "Op het gebied van aandacht zijn vrouwen beter."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home