China verdubbelt inspanningen hernieuwbare energie
Over vijftien jaar wil China zijn afhankelijkheid van hernieuwbare energie verdubbeld hebben. Dan zal het land marktleider zijn op het gebied van energie op basis van wind, water en zon. Dat heeft de regering van het land bekend gemaakt. Critici zijn echter van mening dat die plannen niet ambitieus genoeg zijn, aangezien de spectaculaire economische groei nog altijd grotendeels zal steunen op steenkool.
De Chinese overheid stelde tegen 2020 vijftien procent van zijn energie uit niet-fossiele brandstoffen te willen halen. Vandaag is dat amper 7 procent. Eerder had het land zich voorgenomen over vijftien jaar tien procent van zijn energie uit duurzame bronnen te willen halen. "Hernieuwbare energie is een absolute noodzaak om te kunnen inspelen op de steeds ernstiger wordende energie- en milieuproblematiek," benadrukte de Chinese president Hu Jintao.
"Nadat het land twee decennia nagenoeg exclusief was gericht op economische groei ten koste van alles, is de Chinese overheid onlangs begonnen over duurzame ontwikkeling," aldus de Britse krant The Guardian. "Eerder dit jaar werd de eerste wet op hernieuwbare energie ingevoerd, waarbij het gebruik van alternatieven voor steenkool en olie worden gepromoot. Ook wordt er geƫxperimenteerd met een groen bruto binnenlands product, waardoor bij de economische groei ook rekening wordt gehouden met milieukosten."
Ook wordt erop gewezen dat olie steeds minder gemakkelijk ter beschikking is. "Vijftien jaar geleden was China op dat vlak zelfbedruipend, maar het land is ondertussen de grootste invoerder van ruwe olie geworden," merkt The Guardian nog op. "Dat heeft de wereldwijde olieprijzen naar nieuwe recordhoogtes gedreven en heeft geleid tot wrijvingen met Japan en de Verenigde Staten."
Volgens het International Energy Agency leidt de groeiende oliehonger van China, samen met de vraag in de Verenigde Staten en Europa, tot een onhoudbare situatie. Critici voeren dan ook aan dat de inspanningen van China niet ver genoeg reiken. Ze wijzen daarbij onder meer ook op de impact van de dammen, die sommige van de mooiste rivieren ter wereld vernietigen. Waterkracht moet voor China het belangrijkste alternatief worden voor de fossiele brandstoffen. China wil over vijftien jaar 20 gigawatt elektriciteit opwekken met windkracht, maar volgens Greenpeace zou het land dat cijfer kunnen verdubbelen.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home