Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 10, 2005

Turijn verwacht milieuvriendelijke Olympiade

De Olympische Spelen van Turijn moeten de meest milieuvriendelijke worden uit de geschiedenis. De organisatoren stellen dat het evenement netto geen enkele impact zal hebben op de klimaatverandering.


Milieubewegingen volgen de organisatie van de spelen met een argwanend oog voor de schade die zou worden aangericht aan de locale of wereldwijde ecologie. Toroc, het organiserend comité van de volgende Winterolympiade, stelde echter dat er zou geïnvesteerd worden in boomaanplantingen, energiebesparingen en de inzet van hernieuwbare energie om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.

"Dit zal de eerste keer zijn dat een Olympische evenement in staat zalzijn om alle geproduceerde koolstofdioxide te compenseren," benadrukte Ugo Pretato, directeur van het milieuprogramma van Toroc.

De organisatie schat dat het transport en de andere activiteiten tijdens de Olympische Spelen in Turijn 120.000 ton koolstofdioxide zal genereren. Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat Italië in 1999 in totaal 430 miljoen ton koolstofdioxide produceerde.

Milieubewegingen stelt dat de voorbereiding van de Olympische Spelen, die in februari volgend jaar gehouden zullen worden, nu al het locale milieu hebben geschaad, onder meer door het kappen van het Alpijns bos om nieuwe infrastructuur aan te leggen. Toroc zegt echter de locale impact heel goed te beheersen.

De organisatie voegt er aan toe dat de sneeuwmachines efficiënter zijn geworden op het gebied van waterverbruik. Het extra afvalwater datdoor atleten en toeschouwers zou worden veroorzaakt, zou bovendien getransporteerd worden naar stedelijke zuiveringsinstallaties, zodat de locale infrastructuur in de bergen niet overbelast zou worden.

Klaus Töpfer, hoofd van het United Nations Environment Program (UNEP) toonde zich tevreden met de inspanningen van Turijn en stelde dat ook de organisatoren van de zomerspelen in Peking in 2008 eerstdaags een milieucontract zouden ondertekenen.

Pionier van milieuvriendelijke Olympische Spelen was het Noorse Lillehammer (1994). Het Olympisch Comité heeft ook een gids uitgegeven die organisatoren moet helpen om de milieu-impact van hun organisatie te verminderen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home