Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 10, 2005

Ook duurzaam wordt miljardeneconomie

De wereldwijde investeringen in duurzame energiebronnen blijven stijgen. Uit een rapport van het Amerikaanse Worldwatch Institute blijkt dat vorig jaar 30 miljard dollar besteed aan zonne-energie, windkracht en biobrandstoffen. Alternatieve energiebronnen als windturbines, waterkrachtcentrales en zonnepanelen produceren inmiddels 4 procent van alle stroom in de wereld.

Het rapport 'Renewables 2005' stelt dat duurzame energie een miljoeneneconomie is geworden. "Multinationals als General Electric, Siemens en Shell verdienen veel geld aan wat tien jaar geleden nog als hobby van groene wereldverbeteraars werd gezien," aldus het Worldwatch Institute.

Volgens het rapport verwarmen 40 miljoen huishoudens hun water met zonnepanelen. De industrie voor duurzame energieproductie zou ook zorgen voor 1,7 miljoen banen. "Zo'n 48 landen voeren inmiddels een beleid dat investeringen duurzame energie stimuleert," benadrukt hetWorldwatch Institute.

Daaronder zijn veertien ontwikkelingslanden. Dikwijls gaat het om grotere ontwikkelingslanden zoals Braziliƫ, Costa Rica, Mexico, Indonesiƫ en Turkije, maar ook armere landen als Guatemala, Cambodja, Nicaragua, Thailand en Sri Lanka leveren volgens het rapport inspanningen.

"De hoge olieprijzen dwingen landen na te denken over alternatieve energie," merken de onderzoekers op. "Landen als India en China mengennet als enkele industrielanden biobrandstoffen door diesel. In Sri Lanka wil de overheid meer palmolie gebruiken als brandstof. De keerzijde van de medaille is dat de productie van palmolie ten koste gaat van regenwoud en fauna."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home