Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 12, 2005

Economie in de media


Nog 1000 dagen en dan beginnen de Olympische Spelen in Peking. De 'vijf vrienden' Jingjing, Nini, Beibei, Yingying en Huanhuan zijn gepresenteerd als de officiële mascottes van de Olympische Spelen in Peking. De typisch Chinese cartoonfiguurtjes, die de kleuren hebben meegekregen van de olympische ringen, moeten samen met de vlam "de boodschap van vriendschap en vrede uitdragen naar kinderen over de hele wereld", verklaarde IOC-voorzitter Jacques Rogge.

Irak zal in de loop van volgend jaar de export van olie weer naar het niveau van voor de Amerikaanse inval in 2003 kunnen brengen. Dat heeft de Iraakse vice-premier Ahmad Chalabi vrijdag gezegd. Volgens Chalabi is het mogelijk om al op korte termijn de export met zeker 500.000 vaten per dag te verhogen door de opening van bronnen. Voor de oorlog exporteerde Irak meer dan 2,2 miljoen vaten ruwe olie per dag. Na de Amerikaanse inval viel de export dramatisch terug tot zo'n 1,2 miljoen vaten per dag. Door sabotage van rebellen en diefstal is de export nog steeds laag. Vorige maand voerde Irak, een lid van het opec-kartel, 1,24 miljoen vaten olie per dag uit.

De Britse modefotograaf Lord Lichfield is vrijdag in een Londens ziekenhuis overleden. De 66-jarige fotograaf, een neef van koningin Elizabeth, overleed aan een hersenbloeding, maakte het ziekenhuis bekend. Patrick Lichfield werd gezien als de belangrijkse fotograaf van Groot-Brittannië, wiens carrière 44 jaar overspande. Lichfield maakte handig gebruik van zijn connecties in de aristocratie en de showbizz. Zo schoot hij foto's van Mick en Bianca jagger op hun trouwdag en legde hij de hertog en hertogin van Windsor, de voormalige koning Edward VIII, in ballingschap vast. Lichfield fotografeerde onder anderen Roman Polanski, Michael Caine en Joanna Lumley. Zijn bekendste foto's zijn de informele trouwfoto's van prins Charles en prinses Diana.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa wil volledig eigenaar worden van zijn goedkoop vliegende branchegenoot Eurowings. De Europese Commissie liet vrijdag weten eerder deze maand op de hoogte te zijn gesteld van het voornemen en op 9 december een besluit te nemen over goedkeuring. Lufthansa nam in september 2000 een belang van 24,9 procent in Eurowings. Dat werd in april 2004 vergroot tot 49 procent. Eurowings, in 1993 ontstaan door een fusie, vervoerde vorig jaar 6,5 miljoen passagiers en boekte een omzet van 473 miljoen euro.

Vlaanderen en Nederland ondertekenen op 21 december het regeringsakkoord over de uitdieping van de Westerschelde. Daarmee komt de uitdieping een stap dichterbij. Minister-president Yves Leterme heeft dat vrijdag in Shanghai meegedeeld. Tijdens de economische missie in China kreeg Leterme vragen van de China Shipping Container Lines (CSCL), een van de grootste rederijen ter wereld. CSCl heeft al twee vaste lijnen op Antwerpen. Binnenkort komt daar een derde lijn bij. Maar de geringe diepte van de Westerschelde baart de Chinese rederij zorgen. Leterme verzekerde dat de diepte wel degelijk 14,5 meter zal worden. Samen met minister Kris Peeters zal hij op 21 december in Middelburg het definitieve akkoord ondertekenen in uitvoering van de intentieverklaring van maart 2005 in Den Haag. Na de goedkeuring door beide regeringen moet het akkoord wel nog door beide parlementen worden geratificeerd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home