Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 11, 2005

Globalisering creëert ook jobs

De globalisering wordt dikwijls een bedreiging voor de tewerkstelling genoemd, maar de evolutie dreigt ook nieuwe jobs te creëren. Analisten voorspellen dat nieuwe situaties ook zullen leiden tot nieuwe taken.

Trends als globalisering, veroudering en ontwikkelingen in technologie en maatschappij creëren een vraag naar een nieuw type werknemer," stipt het magazine The Futurist aan. "Zo heeft men nu al eco-managers en outsourcing consultants. Dat zijn voorbeelden van functies die in de toekomst meer en meer ingeburgerd zullen raken."

Tijdens de volgende twintig jaar zullen er volgens The Futurist meer van dergelijke nieuwe functiebenamingen ontstaan. Daarbij wordt onder meer gedacht aan een diversiteitsmanager. "Die zou alle etnische groeperingen binnen een bedrijf optimaal moeten laten renderen door beroep te doen op hun specifieke eigenschappen," meent het magazine.

Maar er zou ook plaats komen voor een leeftijdsadviseur, die zorgt dat een onderneming profiteert van de capaciteiten van de diverse generaties werknemers. Daarnaast wordt er gewezen op de rol van een pensioenconsultant, die oudere werknemers begeleidt naar een nieuw leven als vrijwilliger of adviseur.

Bedrijven zouden volgens The Futurist ook kunnen denken aan een bedrijfshistoricus, die aan de hand van ervaringen en successen een model zou kunnen opstellen voor de optimalisatie van de bedrijfscultuur, klantencontacten en toekomstvisies. Op die manier dragen dergelijke activiteiten bij tot een efficiënter bedrijfslevenen het op peil houden van de tewerkstelling.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home