Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 11, 2005

Moskou worstelt met etnische minderheden

Grote delen van Moskou worden Aziatische buurten. Dat blijkt volgens de Russische krant Pravda uit een onderzoek van een aantal sociologen. Er wordt aan toegevoegd dat deze situatie zou kunnen evolueren naar verpauperde getto's en er dus een evenwichtig migratiebeleid nodig is.



"Het beeld van de Russische hoofdstad is de voorbije vijftien jaar gevoelig veranderd," stipt de Pravda aan. "Moskou is nog altijd een stad met een Slavische meerderheid, maar hun aantal neemt elk jaar af. Goedkope arbeidskrachten uit de Kaukasus en Azië blijken hun plaats in te nemen. Verwacht wordt dat het aandeel van die etnische minderheden verder zal blijven toenemen."

Het centrum van de stad en het zuidwesten hebben het grootst aantal nationaliteiten, maar daar ligt volgens de Pravda het probleem niet. "Het gaat hier meestal om mensen met een hogere opleiding," aldus de krant. "Het noorden, oosten en zuiden worden echter steeds meer bevolkt door ongeschoolde inwijkelingen. Zij bezorgen de geboren Moskovieten heel wat overlast."

Olga Vendina, een wetenschapper aan het Russische Institute of Geography, vertelde in de krant echter niet te geloven dat die buurten snel tot etnische wijken zouden evolueren waar Russen zelfs niet zouden durven binnen komen. "Deze minderheden vormen sociaal,financieel en politiek geen eenheid," stelde ze. "Immigranten proberen in de levenswijze van Moskou op te gaan. Zij willen geen onlosmakelijk deel van een bepaalde etnische groep zijn."

Volgens Vendina zouden deze immigranten zich vooral zien als Russen en Moskovieten. "Ze zetten hun eigen nationaliteit niet op de eerste plaats," benadrukte ze. "Ze vestigen zich in de buitenwijken omdat de woningprijzen daar lager liggen. Ook de Russische lagere klasse wijkt naar die gebieden uit. Het zouden wel sociaal onstabiele buurten kunnen worden."

Het gaat volgens de Pravda daarbij om gebieden die ook tijdens het Sovjet-tijdperk het meest te lijden hadden, toen daar de grote industrieën werden opgetrokken. Wetenschappelijke sites en woningen voor intellectuelen en onderzoekers werd elders opgetrokken. "Ook nu proberen begoede Moskovieten nieuwe appartementen te kopen in de prestigieuzere residentiële wijken van de stad," wordt er aantoegevoegd.

De krant merkt op dat deze beweging leidt tot een verpaupering van bepaalde wijken, aangezien alle geschoolde krachten elders een betere behuizing proberen te vinden. "Dat zou in die armere wijken tot problemen kunnen leiden," aldus Vendina. "Russische bewoners beginnen er de Aziaten voor alles verantwoordelijk te stellen."

Er moet volgens Olga Vendina dan ook voor gezorgd worden dat de uittocht van de hogere klassen kan worden afgeremd. Dat zou volgens haar onder meer kunnen gebeuren door de kwaliteit van de huisvesting te verbeteren. "Maar bovenal is er een evenwichtige migratiepolitiek nodig, zodat het gevaar van etnische getto's kan vermeden worden," voegde ze daar aan toe.

Ondertussen bestaat de bevolking van Moskou echter nog steeds voor 87,8 procent uit Slavische mensen, met naast Russen (85 procent) ook Oekraieners (2,45 procent) en Wit-Russen (0,55 procent). De Aziatische en Kaukasische bevolking is sinds 1989 wel vervijfvoudigd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home