Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 11, 2005

IOC toch bezorgd over Olympiade Peking


Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zag in 2001 helemaal geen problemen toen de Olympiade van 2008 werd toegewezen aan Peking. Maar nu begint men zich toch een beetje zorgen te maken over het gebrek aan persvrijheid.

Het duurt nog duizend dagen voor de Olympische Spelen van Peking beginnen en de coördinatiecommissie van het IOC heeft zopas een vijfde bezoek gebracht aan China om de vorderingen op te volgen. "Maar vooral de houding van China tegenover de media is een groot probleem aan het worden," stipt de Engelse krant The Guardian aan.

Zo wil China dat buitenlandse journalisten bij een aanvraag van een accreditatie hun religieus geloof invullen. "Het IOC heeft dat voorstel weggewuifd, maar is daardoor wel bezorgder geworden over het gevaar dat de restrictieve houding van de Chinese overheid het succes van de Olympiade zou kunnen dwarsbomen," zegt The Guardian.

Jiang Xiaoyu, woordvoerder van het Chinese Olympisch Comité (COC), stelde echter dat Peking de internationale geplogenheden zou volgen. "Indien bepaalde Chinese regelgeving contrasteert met het IOC-akkoord en internationale praktijk, zullen de IOC-regels en het OlympischCharter gevolgd worden," beloofde hij.

Toen Peking de organisatie vier jaar geleden toegewezen gekregen had,stipte COC-ondervoorzitter Wang Wei aan dat de pers bij zijn deelname aan het evenement volledige vrijheid van verslaggeving zou krijgen. "De Olympische Spelen vormen voor China niet alleen een economisch stimulans, maar ook een evolutie op het gebied van de brede maatschappijke situatie, met inbegrip van opvoeding, gezondheid en mensenrechten," had hij toen verteld.

Maar recent lijkt China zijn controle op de vrije meningsuiting te willen versterken. Getuige daarvan de acties tegen het internet en het beperken van onderwerpen die journalisten kunnen behandelen. "Dat doetvrezen dat de communistische partij teruggrijpt naar oude repressieve maatregelen om de verspreiding van het onafhankelijk denken tegen te gaan," merkt The Guardian nog op.

Inmiddels is een aantal kritische hoofdredacteurs gearresteerd en hebben dissidenten huisarrest gekregen. Ook de censuur op het internet is verstrengd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home