Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 12, 2005

Exportverbod voor Amerikaanse olie?


De Amerikaanse minister van energie kan een tijdelijk verbod uitvaardigen op de export van petroleumproducten. Dat is een voorstel dat in de Amerikaanse Senaat is ingediend om in noodsituaties de Amerikaanse brandstofvoorraden op peil te houden.

Het voorstel is een initiatief van de democratische senator Herb Kohl en zijn republikeinse collega Susan Collins. Zij hadden vorige week al aan de acht grootste petroleummaatschappijen gevraagde om deze winter geen huisbrandolie uit te voeren, zodat er genoeg voorraad zou zijn voor de Amerikaanse markt en dus ook de prijzen aanvaardbaar zouden blijven.

Het voorstel geeft aan de Amerikaanse minister van energie de macht om een tijdelijk uitvoerverbod uit te vaardigen voor een regio waarvan de voorraden onder het verwachte niveau van de vraag zouden terugvallen. De Amerikaanse petroleumsector kreeg heel wat kritiek omdat er Amerikaanse olieproducten waren uitgevoerd, terwijl de orkaan Katrina de binnenlandse bevoorrading in gevaar had gebracht.

Gemiddeld exporteerden de Verenigde Staten de eerste negen maanden van dit jaar bijna 1,3 miljoen vaten per dag. Dat is een stijging met 26 procent tegenover dezelfde periode van het jaar voordien. De invoer bedraagt ongeveer 13,2 miljoen vaten per dag, een groei met 1,2 procent.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home