Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 12, 2005

Sony buigt voor kritiek


Geconfronteerd met een steeds groter wordende kritiek, heeft Sony BMG Music Entertainment beloofd om tijdelijk te stoppen met de productie van cd's met een beveiliging tegen piraterij die computers echter ook kwetsbaar maakte voor hackers. Maar het bedrijf wil het kopiëren van cd's in de toekomst wel blijven verhinderen.

Sony verdedigde zijn recht om klanten te verhinderen illegale cd-kopieën te maken, maar stelde dat uit voorzorg afgezien wordt van het gebruiken van de beveiligings-technologie. Bovendien stelde het bedrijf zijn beveiligingsstrategie te zullen herzien, zodat zowel de bescherming tegen piraterij als het comfortabel gebruik van de computer gegarandeerd zouden kunnen worden.

De door Sony gebruikte technologie belet dat er kopieën worden gemaakt van cd's, maar zet op de computers ook software die blijkbaar gebruikt kan worden om het gedrag van de consument te bestuderen. Het Amerikaanse ministerie van homeland security waarschuwde de entertainment-sector voor technieken die computers kwetsbaar zouden maken.

"Ze mogen geen verborgen files plaatsen op de computers van de consument," benadrukte een woordvoerder van het ministerie. "Ze bezitten wel de intellectuele eigendomsrechten, maar niet de computers van de gebruikers. Ze mogen de maatregelen die de consument moet nemen om zijn toestellen te beveiligen, niet ondermijnen."

Mark Russinovich, software-architect bij Winternals Software, ontdekte de verborgen technologie op 31 oktober en vermeldde zijn bevindingen op zijn weblog. "Sony had toen onmiddellijk moeten reageren," benadrukte hij. "Ook nu heeft Sony geen fout bekend of niet beloofdgelijkaardige technieken in de toekomst niet meer te zullen gebruiken."

Sony ontkent dat de bedoelde software als spyware beschouwd kan worden. Een aantal antivirus-producenten hebben hun software aangepast, zodat het Sony-programma door de computer-bezitter kan ontdekt en onschadelijk gemaakt worden. Klanten die de software verwijderen, kunnen de cd's op hun computer echter niet meer beluisteren.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home