Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 12, 2005

Meditatie verdikt de hersenen


Meditatie kan hersenpatronen definitief doen veranderen. Daar zijn wetenschappers al geruime tijd van overtuigd, maar nu blijkt uit een studie dat het mediteren bepaalde gedeelten van het menselijk brein ook daadwerkelijk dikker maken.

Regelmatige meditatie zou volgens wetenschappers een invloed kunnen hebben op de hersengedeelten die te maken hebben met de tast-, gehoor- en gezichtszin, maar ook op de automatische regeling van het hartritme en de ademhaling. Bovendien zou ook de veroudering kunnen tegen gegaan worden.

"Het meest fascinerende is echter dat meditatie daadwerkelijk de grijze materie van iemand kan veranderen," vertelde Jeremy Gray, docent psychologie aan de universiteit van Yale en medewerker aan het onderzoek. "Men hoeft ook geen monnik te zijn om resultaat te hebben. Een gemiddelde van veertig minuten per dag is voldoende."

De studie werd uitgevoerd onder leiding van Sara Lazar, psychologe aanhet Massachusetts General Hospital. De studie werd uitgevoerd bij mensen die een uitgebreide training hadden in boeddhistische meditatie. Volgens de onderzoekers hebben ook andere vormen van yoga en meditatie gelijkaardige invloed, maar zullen er verschillen optreden naargelang de aard van de mentale oefeningen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home