Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 12, 2005

Culinair Congo bedreigt nijlpaard


De nijlpaardpopulatie van Congo wordt in gevaar gebracht door locale culinaire gewoontes. De jacht op nijlpaarden is weliswaar verboden, maar stropers laten zich daardoor niet afschrikken. Daardoor zou de soort nu met uitsterven bedreigd zijn.

Het Virunga National Park telt nog ongeveer 800 nijlpaarden. In de jaren zeventig telde de populatie volgens het Wereldnatuurfonds (WWF) nog 29.000 exemplaren. De dieren worden massaal afgeslacht en het vlees komt als een delicatesse op het Congolese menu.

De dieren werden destijds gedood met afgeschreven Russische raketprojectielen, maar nu gebruiken rebellen machinegeweren. Ook worden meren met springstof opgeblazen om dode nijlpaarden naar de oppervlakte te brengen.

De stropers zijn volgens het WWF veteranen van de Congolese oorlogenen voormalige Hutu-rebellen die in 1994 naar Oost-Congo zijn gevlucht naar de genocide op de Tutsi's in buurland Rwanda. "Ze jagen uit honger, maar ook uit winstbejag," aldus het WWF. "Een dood nijlpaard brengt op de locale markten duizenden dollars op."Het vlees komt volgens getuigen onverwacht op de markt en is ookbijzonder snel weer verdwenen, zonder enig spoor achter te laten.Nadien verschijnt het dikwijls in een aantal restaurants, al is hetvlees volgens kenners redelijk taai.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home