Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 12, 2005

NASA koopt Russische ruimteschepen


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil vier Russische ruimteschepen kopen om het werk aan het International Space Station (ISS) verder te kunnen zetten. Dat heeft de directeur van de Russische ruimtevaartgroep Energia bekend gemaakt. Het zou gaan om twee bemande en twee onbemande tuigen.

Energia-topman Nikolai Sevastyanov benadrukte volgens het Russische persbureau Novosti dat de NASA van plan is om twee bemande Soyuz-ruimtecapsules en twee Progress-cargoschepen aan te kopen. Daarmee kan het gezamenlijke ruimteproject van beide landen verder gezet worden.

Eerder deze week had het Amerikaanse Congres het mogelijk gemaakt dat de NASA de aankopen zou realiseren. In 2000 een verbod was ingesteld op de aankoop van Russische ruimtevaarttechnologie, omdat Ruslandnucleaire technologieën zou doorspelen aan Iran. Die maatregel wordt nu tot 2012 opgeschort.

De Soyoez-ruimteschepen hebben sinds november 2000 echter elf Amerikaanse astronauten naar het ruimtestation gebracht. Dat was het gevolg van een afspraak uit 1996 tussen beide landen, waardoor Rusland een aantal schulden aan de Verenigde Staten kon wegwerken.

De laatste astronaut werd in oktober met een Soyuz naar het ruimtestation gebracht. Daarna zou het echter afgelopen zijn, want het contract uit 2006 loopt ten einde. Door de problemen met de space shuttles komt een eerstvolgende Amerikaanse vlucht er zeker niet voor mei volgend jaar.

Dat zou de aanwezigheid van de NASA in het ISS-project in gevaar gebracht hebben. Daarom werd er al enkele tijd gezocht naar een oplossing. Bovendien worden de shuttles in 2010 definitief naar het museum verwezen, maar een vervanging is pas voorzien voor twee jaar later. De Soyuz-capsules moeten dan ook voor een tussenoplossing zorgen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home