Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 17, 2010

Toename thuisconsumptie alcohol begint af te remmen

De Amerikaanse consument geeft er meer de voorkeur aan om alcohol thuis te verbruiken in plaats van in de horeca-sector. Maar toch is ook de omzet van het thuisverbruik slechts in beperkte mate gestegen, hoewel in de horeca een terugval met 5 procent werd opgetekend. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Mintel. Daarbij wordt opgemerkt dat 90 procent van de alcohol-consumenten aangeeft thuis alcoholische dranken te drinken, tegenover 77 procent in horeca-gelegenheden. Bovendien worden thuis gemiddeld tien alcoholische dranken per maand verbruikt, terwijl dat in de horeca-sector beperkt blijft tot minder dan zes consumpties. De tragere groei in de thuisconsumptie wordt geweten aan een algemene daling in het alcoholverbruik, maar ook aan het overschakelen naar goedkopere merken.


De onderzoekers stellen dat de omzet van het thuisverbruik de voorbije zes jaar met 21 procent is toegenomen, maar die toename is het voorbije jaar tot 1,2 procent teruggevallen. De omzet van het thuisverbruik bereikt in de Verenigde Staten nu een hoogte van 79,5 miljard dollar. De verkoop in de horeca daalde het voorbije jaar met 4,6 procent tot 49,5 miljard dollar. Er wordt opgemerkt dat de helft van de respondenten aangeeft thuis minder alcohol te drinken dan vorig jaar. Bovendien zegt 28 procent overgeschakeld te zijn naar goedkopere merken. Garima Goel-Lal, hoofdanalist bij Mintel, stelt dat het thuisverbruik nog altijd een levendige markt vertegenwoordigt in bijzonder gevoelige omstandigheden, maar toch lijkt de consument een aantal discretionaire uitgaven, zoals alcohol, te laten vallen om zijn budget te sparen.


De heroplevende economie zal volgens Mintel dit jaar voor een bescheiden groei van 3 procent in het thuisverbruik zorgen. Bier vertegenwoordigt in die sector het grootste gedeelte van de omzet (48 procent), maar wijn vormt de meest populaire drank bij het thuisverbruik. Daarbij geeft 67 procent van de respondenten aan thuis wijn te drinken, gevolgd door sterke dranken (57 procent) en bier (53 procent). Het wijnverbruik op het thuisfront wordt volgens Mintel gestimuleerd door innovatieve verpakkingen en de introductie van bescheiden merken. Daarnaast is er ook het gecombineerde aanbod van voeding en wijn. Al die elementen zijn volgens Mintel ontwikkeld om de lucratieve markt van de jonge volwassenen aan te spreken. Er wordt nog aan toegevoegd dat twee op drie Amerikanen van zichzelf vindt een relatief goede kennis over alcoholische dranken te hebben.

Labels: ,

Internetbedrijf Google mikt op Indiase cloud computing

Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft een overeenkomst gesloten met het Indiase bedrijf Tate Communications om in India applicaties aan te bieden voor cloud computing. Daarbij mikt Google op de dertien miljoen kleine en middelgrote ondernemingen die de Indiase markt telt. In eerste instantie wordt gemikt op bedrijven met toegang tot mobiel internet. David Wirt, vice-president van Tata Communications, wijst er daarbij op dat kleine ondernemingen toepassingen van cloud computing steeds meer beschouwen als een concurrentiële strategie. Het Amerikaanse internetbedrijf zal zijn Google Apps ter beschikking stellen van de klanten van Tata Communications. De inkomsten uit die activiteiten zullen door de twee partners worden gedeeld. Wirt sluit niet uit dat ook met grote bedrijven zal samengewerkt worden op het vlak van cloud computing.


Tata Communications zegt met de samenwerking te streven naar een marktleiderschap op lange termijn en innovatie. Het Indiase bedrijf zal ook het uithangbord zijn van het aanbod en de interactie en dienstverlening aan de klanten verzorgen. Tata Communications voegt er aan toe te mikken op een snelle marktpenetratie en het aanbieden van kwaliteit. Google beschouwt de samenwerking naar eigen zeggen als een onderdeel van zijn strategie om het internet te promoten als een platform voor de opslag en toegankelijkheid van zakelijke gegevens en informaie. Google heeft twee research-centra in Bangalore en Hyderabad, waar ongeveer driehonderd technische werken. Die twee centra zijn vooral gericht op de ontwikkeling van toepassingen rond cloud computing.


Dave Girouard, topman van Google India, stelt dat het bedrijf de tewerkstelling in de twee onderzoekscentra de volgende maanden en jaren wil opdrijven. Hij voegt er aan toe dat de producten aan een concurrentiële prijs zullen aangeboden worden, aangezien India een heel prijsgevoelige markt is. Girouard stelt verder dat Google verder zal werken aan de integratie van systemen en partners. Hij merkt op dat vertrouwen en de beveiliging van gegevens bijzonder cruciaal is in cloud computing en hij merkt op dat de data in bijzonder beveiligde banken zullen worden opgeslagen. Hij wijst er daarbij op dat veel grote internationale bedrijven cloud computing hebben geadopteerd, wat volgens Girouard een duidelijk signaal is dat cloud computing geen bedreiging is voor de beveiliging.

Labels: , , ,

Militaire luchtvaartsector moet op zoek naar nieuwe klanten

De militaire luchtvaartsector moet zich aanpassen aan een nieuwe economische realiteit. Dat zegt Ian Godden, voorzitter van de Britse defensie-organisatie ADS Group, eigenaar van de luchtvaartshow Farnborough International. Godden stelt dat de sector beseft dat de massale opbouw van modernisering van defensie-programma's van de voorbije vijftien jaar tot het verleden behoort. Daarom gaat de sector op zoek naar exportmogelijkheden in groeimarkten of worden er nieuwe activiteiten gezocht in de ruimtevaart, beveiliging of nucleaire toepassingen voor burgerlijke projecten. Onderaannemers van defensiecontracten moeten volgens een aantal waarnemers voor de volgende twee jaar rekening houden met zware budgetbeperkingen bij hun opdrachtgevers.


"Voor de militiare luchtvaartsector zijn de economische omstandigheden duidelijk uitdagender geworden," merkt de Amerikaanse krant The Washington Post op. "Zowel in de Verenigde Staten als Europa worden gevoelige besparingen voorzien in de militaire uitgaven om de overheidsbugetten onder controle te kunnen houden." Dat is volgens de krant duidelijk te merken aan het feit dat het Amerikaanse Lockheed Martin, de grootste toeleverancier van militaire apparatuur van de wereld, zijn deelname aan de Farnborough Airshow gehalveerd heeft in vergelijking met de vorige editie twee jaar geleden. Het Amerikaanse concern gaf aan door budgetbeperkingen tot die ingreep gedwongen te zijn." De producenten proberen dan ook nieuwe klanten te vinden vooraleer ze zwaarder getroffen worden door de budgetbesparingen van de westerse mogendheden.


Phil Toy, managing director bij het Amerikaanse adviesbureau AlixPartners, stelt dat de Verenigde Staten nog altijd investeert in de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan, maar tegen de verkiezingen over twee jaar zal president Barack Obama volgens hem waarschijnlijk beginnen met de afbouw van de Afghaanse operaties. Volgens een aantal ramingen zou het Amerikaanse budget de volgende drie jaar met ongeveer 7 procent zal worden teruggeschroefd. De Europese budgetten zouden over een periode van twee jaar met 10 procent tot 15 procent worden afgebouwd. De analisten stellen niet te geloven dat er bij de militaire toeleveranciers projecten zullen geschrapt worden, maar verwacht wordt wel dat de orders meer onder druk zullen komen te staan. Naarmate de budgetten dalen, zal de concurrentie tussen de toeleveranciers volgens hen scherper worden.

Labels: , ,

Renault blijft verder investeren in Russische constructeur Avtovaz

De Franse autogroep Renault gaat de volgende jaren 240 miljoen euro investeren in de Russische constructeur Avtovaz. Daarmee behoudt de Franse groep zijn belang van 25 procent in Avtovaz. Christian Esteve, vice-president van Renault, benadrukt dat de Franse constructeur op de Russische markt aanwezig wil blijven. Rusland blijft volgens Esteve één van de prioritaire regio's voor Renault, dat dan ook naar eigen zeggen zijn samenwerking op lange termijn met Avtovaz wil verder zetten. Het Russische staatsconcern Russian Technologies zal tegelijkertijd zijn belang in Avtovaz tot 36 procent opdrijven. Troika Dialog, dat eveneens 25 procent van de aandelen van Avtovaz in bezit heeft, zal zijn belang in de Russische autoconstructeur langzaam afbouwen.


In december kreeg het noodlijdende Avtovaz van de Russische regering een ondersteuningspakket van 40 miljard roebel (1,3 miljard dollar) om bankleningen terug te betalen en zijn toeleveranciers te voldoen. Die noodhulp, die werd verstrekt via Russian Technologies, bracht de schuld van Avtovaz aan het Russische staatsbedrijf tot 65 miljard roebel. Partner Renault zal voor 240 miljoen euro aan uitrusting en technologie leveren om zijn belang van 25 procent in Avtovaz te behouden. Russian Technologies zou een even groot belang aanbrengen door het omzetten van schulden in aandelen. De kapitaaloperatie zou in twee fase worden doorgevoerd. De investeringsholding Troika Dialog zou zijn belang in Avtovaz over een periode van twee jaar tot 17,5 procent afbouwen.


Uiteindelijk zal Russian Technologies over een periode van zes jaar zijn belang opdrijven tot 36 procent. Sergei Chemezov, topman van Russian Technologies, merkte in dat verband op dat het aan Renault zelf is om te beslissen of er verder mee geïnvesteerd zal blijven worden in Avtovaz. Indien Renault beslist om niet verder mee te investeren, zal het Franse bedrijf volgens Chemezov moeten aanvaarden dat zijn belang in de Russische autoconstructeur zal verwateren. Hij voegde er wel aan toe dat Renault tot op dit ogenblik aangeeft zijn belang van 25 procent te willen behouden. Avtovaz realiseerde tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst van 1 miljard roebel. Het voorbije jaar daalde de verkoop van de Russische autobouwer met 44 procent. Dat leverde het bedrijf een verlies op van 49,2 miljard roebel.

Labels: , , ,

China verliest steeds meer concurrentiekracht op goedkope arbeidsmarkt

Bangladesh wordt steeds meer een lagelonen-concurrent voor China, dat geconfronteerd wordt met een hogere arbeidskosten-structuur en daarom zijn concurrentieel voordeel aan het verliezen is. Dat zegt William Fung, managing director van het bedrijf Li & Fung uit Hongkong, textielproducent voor bedrijven zoals Wal-Mart en Liz Claiborne. Het bedrijf heeft volgens Fung het voorbije jaar zijn productie in Bangladesh met 20 procent heeft opgedreven tegenover het jaar voordien. In China daarentegen werd de productie met 5 procent teruggeschroefd. Ook landen zoals Vietnam en Cambodja worden steeds meer een concurrent voor China op het gebied van goedkope, arbeidsintensieve producten zoals kledij, speelgoed en eenvoudige elektronica die geen grote vakkennis vereist en ongevoelig is voor onbetrouwbare elektriciteitsnetwerken en transportsystemen.


"China was lange tijd het atelier voor de hele wereld, maar verliest stilaan werk aan landen zoals Bangladesh, Vietnam en Cambodja," voert de Amerikaanse krant The Washington Post aan. "Dat fenomeen naar armere landen was al aan de gang voordat in China sociale onlusten uiteindelijk leidden tot hogere lonen en het nieuwe Chinese monetaire beleid aanleiding gaf tot hogere Chinese exportkosten. Experts verwachten nu echter dat de migratie van goedkope arbeid van China naar andere landen zal versnellen. Hoewel ook in Bangladesh en andere ontwikkelingslanden door de arbeiders hogere lonen worden gevraagd, verdienen zij nog altijd veel minder dan hun Chinese collega's. Bangladesh heeft de laagste lonen uit de internationale kledingsector. Een bedrag van 64 dollar per maand is daar relatief hoog, maar in Chinese kustgebieden wordt 117 dollar tot 147 dollar per maand betaald."


"Chinese fabrikanten van kleding in schoenen beginnen in moeilijkheden te raken," merkt Barry Eichengreen, professor economie en politiek aan de University of California, op. "In Azië en Centraal-Amerika zijn er heel wat landen die deze leemtes willen opvangen." Er wordt echter aan toegevoegd dat weinige landen kunnen optornen tegen de productie-capaciteit van China, dat bovendien ook gemakkelijker in staat is om goedkope leningen en andere tegemoetkomingen aan te bieden." Er wordt aan toegevoegd dat in China nog slechts 8 procent van de bevolking analfabeet is, terwijl dat in Bangladesh nog altijd 45 procent bedraagt. Dat leidt er volgens het Center for Policy Dialogue toe dat arbeiders in Bangladesh vier keer minder productief zijn dan hun Chinese collega's.

Labels: , ,

Hogere Amerikaanse inkomensklasse verliest vertrouwen

Het economisch herstel in de Verenigde Staten werd in belangrijke mate gedragen door de bestedingen van de hogere inkomensklasse, maar ook die categorie blijkt inmiddels zijn uitgaven terug te schroeven. Dat zegt Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody's Analytics. Eind vorig jaar leek de hogere inkomensklasse opnieuw met meer vertrouwen uitgaven te doen terwijl de andere consumenten terughoudend bleven. Maar dat vertrouwen is inmiddels in belangrijke mate weggeëbd. Die voorzichtige opstelling is gedeeltelijk te wijten aan een bezorgdheid over de wereldwijde instabiliteit, vooral in Europa. Maar ook de volatiliteit op de aandelenbeurzen de voorbije maanden heeft de hogere inkomensklasse voorzichtiger gemaakt. Uit cijfers van het onderzoeksbureau Gallup bleek dat de hogere inkomensklasse gemiddeld nog 145 dollar per dag besteedde, maar dat viel de voorbije maand terug tot 119 dollar.


"Hoewel de beursschommelingen een grotere psychologische en financiële impact hebben op de hogere inkomens, stellen alle consumenten zich vragen over hun financiële toekomst en een mogelijke nieuwe economische inkrimping," merkt de Amerikaanse krant The New York Times op. "Het consumentenvertrouwen is teruggezakt tot het laagste niveau sinds augustus vorig jaar. Vooral in het huidige stadium van herstel hoopt de economische sector dat de consumenten meer besteden, aangezien de vraag naar goederen en diensten bedrijven zou aanmoedigen om aanwervingen te doen. De Amerikaanse consument vertegenwoordigt ongeveer 60 procent van de economische activiteit in de Verenigde Staten. Eén derde van de consumentenbestedingen is echter afkomstig van de 5 procent hoogste inkomens."


Dat betekent dat de hogere inkomens een buitenproportionele impact hebben op de economie. Onder meer wordt opgemerkt dat luxe-hotelketens zoals Four Seasons en Ritz Carlton aangeven dat het aantal boekingen tegenover het begin van het jaar sterk is teruggevallen. Ook luxeretailers zoals Saks en Neiman Marcus zeggen dat de groei tijdens de maand juni is vertraagd. "Aangezien de voorzichtigheid van de hogere inkomensklasse vooral gevoelsmatig ingegeven is, hopen economen dat het hier om een tijdelijk fenomeen gaat," merkt de krant nog op. "Indien de economische groei duurzaam blijkt te zijn, zal de terughoudendheid van deze klasse dan ook snel verdwijnen. Het gevaar is echter dat die terughoudendheid zelf de economische groei zou vertragen."

Labels: ,

Gannett ziet verliezen aan krantenreclame verder teruglopen

Gannett Company, de grootste krantenuitgever van de Verenigde Staten heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 195,5 miljoen dollar, tegenover 70,5 miljoen dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet van Gannett daalde echter met 2 procent tot 1,37 miljard dollar. Dat is weliswaar de kleinste omzetdaling in drie jaar, maar waarnemers hadden gehoopt dat minstens de cijfers van vorig jaar zouden worden geëvenaard. Gannett, eigenaar van onder meer USA Today en meer dan tachtig andere kranten, wordt beschouwd als een maatstaf voor de gezondheid van de Amerikaanse krantensector. De winstgroei van het voorbije kwartaal was te danken aan kostenbesparingen, belastingvoordelen, een heropleving van de reclame-inkomsten van zijn drieëntwintig televisiestations en de verkoop van een Hawaïaanse krant en een bestandenbedrijf in Michigan.


"Gannett komt opnieuw dichter bij het einde van een crisis in de krantenreclame, maar het concern heeft nog niet voldoende vertrouwen om te voorspellen wanneer het gros van zijn activiteiten opnieuw een groei zal beginnen te vertonen," merkt het persbureau Associated Press op. "De inkomsten uit reclame daalden tijdens het tweede kwartaal met 6 procent tot 692 miljoen dollar. Daarmee slaagt het mediaconcern er wel in om het verlies van zijn reclame-inkomsten voor het vijfde kwartaal op rij af te remmen. Gannett had eerder echter vooropgesteld dat de terugval in de reclame-inkomsten tot 2 procent of 3 procent beperkt zou blijven. Toch toonde Gracia Martore, chief operating officer van Gannett, zich tevreden over de resultaten van het voorbije kwartaal."


Craig Dubow, chief executive van Gannett, stelde weinig voorspellingen te kunnen doen over de rest van het jaar, aangezien de situatie van de Amerikaanse economie onzeker blijft. "Net zoals andere krantenuitgevers heeft Gannett extra reclame-inkomsten nodig om verdere besparingen te vermijden," aldus nog Associated Press. "De televisie-divisie realiseert opnieuw extra inkomsten, maar de printreclame is verantwoordelijk voor nagenoeg de helft van de totale inkomsten van het concern. Maar ook wanneer de printreclame opnieuw zal heropleven, zullen de inkomsten nog ver beneden de piekperiode van vier jaar geleden liggen. Vier jaar geleden noteerde de krantendivisie van Gannett tijdens het tweede kwartaal 1,38 miljard dollar inkomsten. Dat is bijna het dubbele van het voorbije kwartaal."

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

Het Nederlandse bedrijf Lab Venture Capital, waarin de zanger Marco Borsato aandelen heeft, is failliet verklaard. Het faillissement was aangevraagd door een schuldeiser. Lab Venture Capital was een zusterbedrijf van de eveneens failliete productiemaatschappij The Entertainment Group en investeerde belangrijke bedragen in startende ondernemingen. Lab Venture Capital wordt in grote mate verantwoordelijk geacht voor de teloorgang van The Entertainment Group. Het artiestenbureau leende immers de voorbije jaren miljoenen euro aan zusterbedrijf Lab Venture Capital, dat vooral investeerde in nieuwe bedrijven op het gebied van internet en telecom. Dat opzet mislukte echter volledig, waardoor de geleende miljoenen niet terugbetaald konden worden toen The Entertainment Group dat geld zelf dringend nodig had. Hierop ging het artiestenbureau failliet.


Ryanair-topman Michael O'Leary heeft zich verontschuldigd bij Easyjet-oprichter Stelios Haji Ioannou en hem een schadevergoeding van 60.000 euro uitbetaald. Ryanair had Stelios een leugenaar genoemd en hem in advertenties zelfs een Pinocchio-neus aangemeten. Stelios vond dat beledigend en startte een proces wegens smaad. Om dat te vermijden heeft O'Leary dan maar zijn excuses aangeboden. Stelios zegt de overwinning te willen opdragen aan alle anderen die door O'Leary beledigd zijn. Stelios zei ook nog het geld aan een goed doel te zullen schenken. De discussie tussen O'Leary en Easyjet ging over de stiptheidsstatistieken. Sinds enige tijd geeft Easyjet die niet meer vrij, waarop O'Leary opmerkte dat ze zouden aantonen dat Easyjet veel minder stipt is dan Ryanair.


Sony Ericsson, producent van mobiele telefoons, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 12 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 213 miljoen euro. Het bedrijf dankt de betere cijfers aan de verkoop van nieuwe modellen. De omzet steeg met 4 procent tot 1,75 miljard euro. De groep zette tijdens het tweede kwartaal ongeveer 11 miljoen mobiele toestellen af. Dat is 5 procent meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar, maar 20 procent minder dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Die daling zou te wijten zijn aan het beperkter productengamma. Sony Ericsson heeft naar eigen zeggen 4 procent van de wereldijde markt in handen. De gemiddelde verkoopprijs per toestel steeg op jaarbasis naar 160 euro.


Het Amerikaanse gediversifiëerde conglomeraat General Electric heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,3 miljard euro. Dat is een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het is voor de eerste keer in acht kwartalen dat General Electric opnieuw woenst boekte. De winstgroei is te danken aan de stabiliseringen bij GE Capital, de financiële divisie van het conglomeraat. De omzet daalde met 4,3 procent tot 37,4 miljard dollar. Bij GE Capital werd een winstgroei met 93 procent opgetekend. Jef Immelt, topman van General Electric, stelde dat de verliesperiode bij de financiële divisie achter de rug is en de inkomsten weer in stijgende lijn gaan. Hij voegde er aan toe dat het economische klimaat voor General Electric blijft verbeteren.


Bank of America heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,12 miljard dollar. Dat is een lichte daling tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen een winst werd geboekt van 3,22 miljard dollar. De financiële groep, op het gebied van deposito's en leningen de grootste bank van de Verenigde Staten, dankt het resultaat aan de verminderde druk van slechte leningen. Vorig jaar werd trouwens een gedeelte van de winst gehaald uit de verkoop van een gedeelte van de participatie van Bank of America in Chinese Construction Bank. De omzet daalde met 11 procent tot 29,15 miljard dollar. De provisies voor slechte leningen werden met 17 procent verminderd tegenover het eerste kwartaal. De Amerikaanse zakenbank profiteert al vier kwartalen op rij van lagere kosten voor kredieten.


De Amerikaanse bank Citigroup heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,73 miljard dollar. Dat is een daling met 38 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 33 procent tot 22,1 miljard dollar. Citigroup betaalde in december vorig jaar reeds 20 miljard euro terug van het bedrag waarmee de Amerikaanse overheid de bank van de ondergang redde. Het Amerikaanse ministerie van financiën heeft nog 18 procent van de bank in handen. Tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar werden de resultaten echter opgedreven door een winst van 6,7 miljard dollar in verband met de samenvoeging van broker Smith Barney met Morgan Stanley. Citi Holdings, waaronder de onderdelen vallen die het bedrijf wil afstoten, leed een verlies van 1,21 miljard dollar, waar vorig jaar nog een winst van 1,22 miljard dollar werd geboekt.


De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs geeft toe dat ze beleggers onvoldoende heeft geïnformeerd bij het aanbieden van een subprimeproduct. Daarom zal de zakenbank 550 miljoen dollar betalen om een minnelijke schikking te treffen. Dat heeft de Securities & Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurstoezichthouder meegedeeld. Het is de grootste boete die ooit door een bedrijf uit Wall Street is betaald. Volgens de aanklacht had Goldman Sachs kernfeiten verkeerd voorgesteld of achterwege gelaten in een financieel product in verband met subprime hypotheekkredieten. Het hefboomfonds Paulson had volgens de beurstoezichthouder Goldman Sachs zowat 15 miljoen dollar betaald om het investeringsproduct op te zetten, terwijl het fonds zelf op hetzelfde moment inzette op een ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt. Goldman Sachs verzweeg de tussenkomst van het fonds echter.


Het Zwitserse farmabedrijf Novartis heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,42 miljard dollar. Dat is een stijging met 38 miljoen dollar tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is naar eigen zeggen het gevolg van sterke prestaties bij de verkoop van geneesmiddelen en kostenbesparingen. Ook was er een onverwachte pensioenbate van ongeveer 265 miljoen dollar. De omzet steeg met 11 procent tot 11,7 miljard dollar. Bij de verkoop van geneesmiddelen werd een stijging met 8 procent opgetekend tot 7,67 miljard dollar, waarbij onder meer goede resultaten werden gerealiseerd met de merken Galvus (diabetes), Tektuma (bloeddruk), Gleevec (kanker) en Diovan (hart). Novartis verhoogde ook zijn omzetverwachting. Het concern verwacht een stabiele middelhoge tot hoge enkelcijferige groei. Ook de winstmarge zal daarbij volgens het bedrijf verbeteren.


De Franse politie heeft vier mensen opgepakt uit de omgeving de steenrijke L'Oréal-erfgename Liliane Bettencourt (87). Het viertal is volgens de Franse politie gearresteerd in verband met een onderzoek naar mogelijke belastingontduiking en witwassen van zwart geld. Onder meer gaat het om fotograaf François-Marie Banier, een naaste vriend die bovendien peperdure cadeaus had gekregen van Bettencourt. De andere arrestanten zijn haar vermogensbeheerder Patrice de Maistre, haar belastingadvocaat Fabrice Goguel en Carlos Vejarano, die beheerder is van een gebouw van Bettencourt op de Seychellenarchipel in de Indische Oceaan. Verder heeft de politie ook een onderzoek opgestart naar Bettencourt, die er mogelijk van verdacht wordt om ongeveer 80 miljoen euro op geheime rekeningen bij Zwitserse banken te hebben ondergebracht om de Franse belastingen te ontduiken.


Een comité van een dertigtal onafhankelijke experts heeft de Food & Drug Administration (FDA), het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap, aanbevolen om meer waarschuwingen toe te voegen aan Avandia, een diabetesmedicijn van de Britse farmagroep GlaxoSmithKline. Uit onderzoek blijkt dat gebruikers van Avandia meer risico op hartkwalen zouden hebben dan gebruikers van andere behandelingen. Het comité hield een stemming om Avandia al dan niet te behouden. Zeventien leden stemden om de verkoop verder te laten zetten, maar twaalf andere experts waren tegen de verdere verkoop van het middel. Avandia blijft dus verkrijgbaar op de markt, zij het met enkele bijkomende waarschuwingen en beperkingen. De Britse farmagroep zegt dat nooit wetenschappelijk is aangetoond dat het middel een risico op hartaanvallen zou inhouden.


Het olieconcern British Petroleum (BP) heeft aangekondigd dat er voor het eerst sinds april geen olie meer in de Golf van Mexico lekt. Het bedrijf benadrukt echter dat er geen garantie is dat het lek permanent gedicht is. Na een eerder uitstel, werd een trechter over het lek geplaatst, waardoor de wegstromende olie wordt opgevangen. Zelfs als het lek definitief gedicht is zal het volgens de Ameikaanse kustwacht nog zeker twee maanden duren voordat alle zichtbare olie aan de oppervlakte is opgeruimd. Ondertussen dreigt in de Verenigde Staten een boorverbod van zeven jaar voor British Petroleum. Als dat verbod werkelijk wordt opgelegd, zal het olieconcern hoogstwaarschijnlijk zijn Amerikaanse activiteiten moeten verkopen. Het lek ontstond na een explosie op het boorplatform Deepwater Horizon, waarbij elf werknemers omkwamen. Ongeveer vier miljoen vaten ruwe olie zijn de zee ingestroomd.


Het olieconcern Shell moet zo snel mogelijk zwart op wit en controleerbaar aan de Amerikaanse president Barack Obama bewijzen dat de verkoop van geraffineerde olieproducten aan Iran is gestopt. Dat blijkt uit een brief die Amerikaanse congresleden hebben gestuurd aan Shell-topman Peter Voser. In mei vorig jaar ontving Shell ook al een brief, waarin twee Amerikaanse congresleden waarschuwden dat het bedrijf een groot risico zou lopen op sancties in de Verenigde Staten indien benzine zou blijven geleverd worden aan het omstreden Iraanse regime. Recent keurde het Amerikaanse Congres de nieuwe sanctiewetgeving goed. Op deze manier wordt de Iraanse regering onder druk gezet om de nucleaire aspiraties op te bergen. De nieuwe brief meldt dat Obama een onderzoek moet starten naar strafbare energieactiviteiten van buitenlandse partijen in en met Iran.


Het internetbedrijf Google heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,8 miljard dollar, tegenover 5,5 miljard dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,5 miljard dollar naar 1,8 miljard dollar. Eric Schmidt, topman van Google, stelde dat het internetbedrijf een sterk tweede kwartaal heeft gerealiseerd, waarbij de kernactiviteiten een solide groei kenden en een bijzonder sterke stijging werd opgetekend in de opkomende markten. Volgens Google adopteren traditionele adverteerders de zoekmachine steeds vaker als medium voor hun commerciële boodschappen. Google zegt vol vertrouwen te zijn over de toekomst en voegt er aan toe ook in de toekomst intensief te zullen blijven investeren. Google heeft tijdens het voorbije kwartaal 1.184 nieuwe werknemers aangeworven. Dat is het hoogste aantal in tien kwartalen.


De Duitse autobouwer Daimler verwacht dit jaar een veel hoger resultaat te zullen boeken dan eerder gedacht. Over het tweede kwartaal behaalde het concern een winst van 2,1 miljard euro, tegenover een verlies van 1 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar. Eerder ging Daimler uit van een jaarwinst van 4 miljard euro, maar het concern heeft over de eerste zes maanden van dit jaar na al een winst van 3,3 miljard euro geboekt. Daimler deed vooral goede zaken met zijn luxemerk Mercedes, dat bijzonder veel interesse genoot in China en de Verenigde Staten. Mercedes liet in juni een recordverkoop zien. De omzet van Daimler bedroeg tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 25,1 miljard euro, tegenover 19,6 miljard euro tijdens dezelfde periode vorig jaar.


Het Franse olieconcern Total is veroordeeld tot een boete van ruim 6 miljoen Britse pond in verband met de brand in een groot brandstofdepot ten noorden van Londen vijf jaar geleden. Dat heeft een Britse rechtbank besloten. Vier andere oliemaatschappijen kregen boetes variërend van 1.500 pond tot 2,45 miljoen pond, onder meer vanwege nalatigheid. De knal van de explosie was zelfs te horen in Frankrijk en België. Volgens de rechtbank was de catastrofe niet te overzien geweest als de explosie op een normale werkdag had plaatsgevonden. Dan waren er volgens de rechter waarschijnlijk tientallen tot honderden doden gevallen. De explosie gebeurde op een zondag, waardoor vele medewerkers aan een ramp ontsnapten. In totaal vielen er ruim veertig gewonden. De explosie veroorzaakte ook veel schade aan het leefmilieu.


Meer Nieuws

Friday, July 16, 2010

Europa en Verenigde Staten creëren vooral duurzame elektriciteit

Meer dan de helft van alle nieuwe capaciteit in de Verenigde Staten en Europa was het voorbije jaar afkomstig van hernieuwbare bronnen zoals windturbines en zonnekracht. Dat blijkt uit een rapport van het Renewable Energy Policy Network for the 21st Century (REN21). Daarbij wordt opgemerkt dat het voorbije jaar ook een recordperiode werd opgetekend voor de opbouw van capaciteit aan duurzame energie, onder meer dankzij de gedeeltelijke verhuis van ontwikkeling en productie van de geïndustrialiseerde wereld naar groeilanden zoals Brazilië, India en China. In het rapport wordt gesteld dat China het voorbije jaar verantwoordelijk was voor 40 procent van de wereldwijde productie aan zonnepanelen en 30 procent van de wereldwijde constructie van windturbines. Drie jaar geleden was dat slechts 10 procent.

Labels: , , ,

Oost-Europa heeft het moeilijk met klimaatdoelstellingen

De Oost-Europese lidstaten van de Europese Unie hebben het moeilijk om de gestelde klimaatdoelstellingen te bereiken. Dat is de conclusie van een onderzoek van het medianetwerk EurActiv. Daarbij wordt opgemerkt dat de betrokken landen ook op gebied van economische en sociale ontwikkeling nog een inhaalbeweging moeten doen ten opzichte van de andere lidstaten van de Europese Unie. Over tien jaar moet 20 procent van de energie in de Europese Unie afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. Voor elk land is echter een individuele doelstelling naar voor geschoven. Polen en Roemenië hebben daarbij een doelstelling van 15 procent opgelegd gekregen, terwijl Hongarije en Tsjechië naar 13 procent moeten streven. Voor Slovakije wordt een doelstelling van 14 procent naar voor geschoven, maar Bulgarije moet naar 16 procent streven. Maar alvast Polen heeft gezegd meer tijd nodig te hebben.

Labels: , ,

Buitenland mag zich niet mengen in Russische veiligheidsdienst

Buitenlandse regeringen moeten zich niet mengen in de binnenlandse Russische veiligheidsproblematiek. Dat heeft de Russische president Dmitry Medvedev gezegd naar aanleiding van een nieuwe wet om de macht van de Russische Federal Security Service (FSB) uit te breiden. Door de nieuwe wet krijgt de Russische veiligheidsdienst meer mogelijkheden om actie te ondernemen tegen individuen die verdacht worden van acties die zouden kunnen leiden tot terroristische of extremistische misdrijven. Er wordt in de wet echter niet concreet ingegaan tegen welke acties de veiligheidsdiensten zouden kunnen optreden. Sommige vrezen dat de maatregel een bijkomend wapen zou kunnen worden tegen opposanten en kritische media. De wet is wel al gedeeltelijk afgezwakt tegenover het oorspronkelijke ontwerp.

Labels: , ,

Nieuw verkooprecord in het Amerikaanse basketbal

De Amerikaanse basketbalclub Golden State Warriors is voor een bedrag van 450 miljoen dollar verkocht aan de ondernemers Joe Lacob en Peter Guber. Daarmee wordt een nieuw record gevestigd in het Amerikaanse basket. Het vorige record stond op naam van de Phoenix Suns, die zes jaar geleden voor een bedrag van 401 miljoen dollar werden overgenomen door de Amerikaanse zakenman Robert Sarver. De Golden State Warriors waren vijftien jaar lang in handen van Christopher Cohan, die destijds 119 miljoen dollar betaalde voor de club. Zes jaar geleden verkocht hij een belang van 20 procent aan een groep lokale investeerders. Joe Lacob is een managing partner van het investeringsfonds Klein Perkins Caufield & Byers. Peter Guber is voorzitter van de Mandalay Entertainment Group.

Labels: , ,

China zet markt voor entertainment-producten open

China heeft zich akkoord verklaard om zijn markt voor entertainment-producten op het einde van volgende winter te openen voor buitenlandse aanbieders. Daarmee komt China tegemoet aan de vereisten die werden gesteld door de World Trade Organization (WTO). De Verenigde Staten hadden eerder hun beklag gemaakt tegen de barrières die China had opgeworpen tegen de import en distributie van boeken, muziek, film en andere entertainment-producten. China ging in beroep tegen de klacht van de Verenigde Staten, maar dat werd in december vorig jaar door de Wereldhandelsorganisatie verworpen. China had daarbij opgemerkt dat entertainment-producten op een andere manier moesten worden benaderd dan gewone importartikelen, aangezien ze ook een culturele impact hebben.

Labels: ,

BBC lanceert specifieke Amerikaanse nieuwssite

De British Broadcasting Company (BBC) lanceert een nieuwssite die specifiek gericht is op de Verenigde Staten en daarmee de rechtstreekse concurrentie wil aangaan met lokale televisiezenders en kranten. De website wordt gelanceerd in samenwerking met reclame-partner Hewlett-Packard. De Britse omroep heeft een aantal journalisten aangeworven om algemeen nieuws, sport, economie en entertainment op de Amerikaanse markt op te volgen. Een woordvoerder van de Britse omroep voorspelt dat de Amerikaanse website meer analyses, inzichten en perspectieven zal omvatten over Amerikaanse onderwerpen die de hele wereld aanbelangen. Verwacht wordt dat de nieuwssite ook meer aandacht zal hebben voor lokale en regionale Amerikaanse gebeurtenissen.

Labels: , , ,

Visa noteert 70 procent meer transacties op wereldkampioenschap

Tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika hebben internationale bezoekers dagelijks gemiddeld 204 miljoen pond sterling uitgegeven met hun Visa-kaart. Dat is een stijging met 70 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Gemiddeld werden er 55.000 transacties per dag uitgevoerd. Dat is een stijging met 79 procent tegenover vorig jaar. Visa is één van de zes wereldwijde sponsors van de internationale voetbalfederatie en heeft voor de volgende vier jaar de exclusieve marketing-rechten voor financiële producten. Het is de eerste keer dat Visa een sponsor was van het wereldkampioenschap voetbal. Het Amerikaanse bedrijf zegt het verbazend te vinden welke impact het evenement heeft gehad op de Zuid-Afrikaanse economie. In Zuid-Afrika worden op ongeveer 120.000 locaties Visa-kaarten aanvaard.


Uit de cijfers van Visa blijkt dat het grootste percentage in de transacties afkomstig was van Amerikaanse bezoekers (19,05 procent), gevolgd door Groot-Brittannië (19,03 procent), Australië (4,7 procent), Brazilië (4,2 procent) en Frankrijk (3,4 procent). Bij de Afrikaanse landen was Mozambique marktleider met een bedrag van 5,3 miljoen pond sterling, gevolgd door Botswana (4,89 miljoen pond) en Angola (4,26 miljoen pond). Meer dan 90 procent van de bestedingen gingen naar de reissector en ontspanning, zoals overnachtingen, restaurants, retail, autoverhuur en vliegtuigtickets. Het Amerikaanse kredietkaartenbedrijf stelt dat het wereldkampioenschap duidelijk een rechtstreekse impact heeft gehad op de Zuid-Afrikaanse economie, wat naar eigen zeggen ook uit de cijfers van Visa kan worden afgeleid.


Het bedrag dat tijdens het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika met Visa-kaarten werd uitgegeven lag 170 procent hoger dan de transacties voor een totaal van 115,3 miljoen euro die werden opgetekend tijdens de Olympische Winterspelen en de Paralympics, die eerder dit jaar werden gehouden in het Canadese Vancover. Een aantal economisten twijfelt er echter aan of het wereldkampioenschap de Zuid-Afrikaanse economie op termijn veel zal bijbrengen. De Zuid-Afrikaanse econoom Mike Schussler merkt op dat in Zuid-Afrika meer inwoners heeft die van sociale ondersteuning moeten leven dan er mensen zijn met een volwaardige baan. De internationale voetbalfederatie, die uit het tornooi ongeveer 3,3 miljard dollar winst zal halen uit marketing, televisierechten en andere initiatieven, is echter vast en zeker één van de winnaars van het tornooi.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

Het Indiase outsourcingconcern Infosys heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 14,9 miljoen roepies. Dat komt overeen met een bedrag van 318 miljoen dollar. De winst daalde daarmee met 2,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 13 procent tot 61,98 miljard roepies. Het bedrijf zegt dat de vraag naar zijn diensten blijft toenemen, ondanks de wereldwijd onzekere economische omstandigheden. Infosys voegde er aan toe dat Europese opdrachten het voorbije kwartaal nog ongeveer 20 procent van de totale omzet vertegenwoordigden, tegenover 23 procent tijdens het eerste kwartaal van dit jaar en bijna 25 procent tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar. Infosys zegt tijdens het voorbije kwartaal veertig nieuwe klanten aangetrokken te hebben, waarvoor 1.000 nieuwe medewerkers moesten worden aangeworven.


Het Griekse luchtverkeer is ernstig verstoord geweest door een nieuwe staking van de openbare diensten tegen de pensioenhervorming. De hervorming moet de enorme schuld van Griekenland verlichten. De luchtverkeersleiders sloten zich aan bij de staking. Op de internationale luchthaven van Athene moesten meer dan zestig binnenlandse en internationale vluchten worden geannuleerd en meer dan honderddertig andere moesten worden verschoven naar een later tijdstip. De staking was een initiatief van Adedy, de vakbondsfederatie van de Griekse openbare diensten. Ook de luchthaven van Chania op Kreta ondervond hinder van de vakbondsacties. Ook openbare ziekenhuizen en andere overheidsdiensten hadden last van de demonstraties. Ook politie, brandweer en havenpolitie hadden daarvoor al geprotesteerd in de hoofdstad Athene.


De Britse koningin Elizabeth heeft haar kasteel Hadley Hall in Cheshire verkocht. Het kasteel, dat uit de zestiende eeuw dateert, werd voor 1 miljoen pond verkocht. De verkoop roept volgens Britse media vragen op over de impact van de financiële crisis en de recessie op het vermogen van de Britse koningin. Hadley Hall behoort tot de Duchy of Lancaster, de private portfolio van de Britse koningin, die daar haar persoonlijke inkomen uit haalt. De openbare budgetten van de Britse koningin zijn de voorbije tien jaar van 35 miljoen pond naar 1 miljoen pond teruggevallen. Daardoor heeft ze aan de Britse regering moeten vragen om de Civiele Lijst te verhogen. De Civiele Lijst en de parlementaire subsidies worden gebruikt om de uitgaven van de koningin als hoofd van de Britse staat te betalen. De waarde van de Duchy of Lancaster daalde de voorbije vijf jaar met 75 miljoen pond tot 322 miljoen pond.


De Europese autoverkoop is is het eerste sermester van dit jaar stabiel gebleven tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat is te danken aan een goed jaarbegin, want in juni daalde het aantal auto-inschrijvingen voor de derde maand op rij. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Federatie van Autobouwers (ACEA). Tijdens de eerste jaarhelft werden in de Europese Unie 7,28 miljoen personenwagens ingeschreven. Dat is een stijging met 0,2 procent dan in het eerste semester van vorig jaar. Tegenover de eerste helft van twee jaar geleden, voor de economische crisis, daalde de markt met meer dan 10 procent. Duitsland, de grootste automarkt van Europa, zit bij de grootste verliezers. Daar daalde de autoverkoop tijdens de eerste jaarhelft met meer dan een kwart tot bijna 1,5 miljoen wagens. Dat heeft te maken met het einde van de slooppremie in het land.


Het herstelplan dat de Amerikaanse president Barack Obama aan het begin van zijn mandaat lanceerde, heeft al drie miljoen banen gered of gecreëerd. Dat heeft een woordvoerder van de president bekend gemaakt. In januari had het reddingsplan van 787 miljard euro, dat in februari vorig jaar van kracht werd, de kaap van twee miljoen banen genomen. De doelstelling om 3,5 miljoen jobs te redden of te creëren, zal volgens de Amerikaanse president gehaald worden. Barack Obama stelde tegenover het Amerikaanse Congres dat het herstelplan de privé-investeringen en banencreatie blijkt te stimuleren op een ogenblik dat de economie daar het meest nood aan heeft. De Amerikaanse Chambers of Commerce blijft er echter bij dat de Amerikaanse regering te weinig inspanningen doet om banen te creëren


Südzucker, het Duitse moederhuis van Tiense Suiker, heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 1,5 miljard euro geboekt. Dat is ongeveer 9 procent meer dan tijdens het eerste kwartaal van het vorige boekjaar. De nettowinst in het eerste kwartaal steeg van 48 miljoen euro tot 72 miljoen euro. Het bedrijf dankt de toename van winst en omzet naar eigen zeggen aan de toenemende export van suiker naar landen buiten de Europese Unie. Südzucker is naar eigen zeggen wereldleider op de traditionele suikermarkt. Het bedrijf telt dertig fabrieken en drie raffinaderijen in onder meer Duitsland, België, Frankrijk en een reeks Oost-Europese landen. In het vorige boekjaar telde het bedrijf 17.500 werknemers en werd een omzet van 5,7 miljard euro gerealiseerd.


De heropleving van de wereldwijde computermarkt tijdens het tweede kwartaal bevestigd. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Gartner. Tijdens het tweede kwartaal werden wereldwijd 82,9 miljoen computers verkocht. Dat is een stijging met 20,7 procent tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar. Het is het derde kwartaal op rij dat een dubbelcijferige groei kon worden opgetekend. De omzet steeg met 13 procent. Gartner wijst er daarbij op dat de gemiddelde verkoopprijzen verder zijn gedaald, maar aan een lager tempo dan de voorbije twee jaar. De verkoop van mini-laptops vertraagde gevoelig tot een groei met iets meer dan 20 procent. De voorbije twee kwartalen steeg de verkoop in dit segment nog met meer dan 70 procent. Volgens Gartner wijst de vertraging op een verzadiging van de markt. De mini-laptops krijgen ook concurrentie van de iPad van Apple.


Europarlementsleden van verschillende fracties hebben aan de Vlaamse minister-president Kris Peeters gevraagd om van de exorbitante IJslandse quota in de makreelvangst een breekpunt te maken in de toetredingsonderhandelingen met Reykjavik. Als bevoegd Vlaams minister leidt Peters tijdens het Belgische voorzitterschap de Europese vergaderingen over de visserij. IJsland staat zijn vissers momenteel toe erg veel makreel te vangen, wat volgens de andere Europese landen op termijn onhoudbaar is. De parlementsleden willen daarom dat Peeters de toetredingswens van IJsland zal gebruiken als stok achter de deur om de quota naar beneden te krijgen. De Vlaamse minister-president gaf aan dat hij wil ingaan tegen landen die de visbestanden onverantwoord blijven bevissen. Dat staat volgens hem immers haaks op een duurzame aanpak die blijvend moet zorgen voor voldoende vis in de Europese zeeën.


De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,8 miljard dollar. Dat is een stijging met 76 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bank moest naar eigen zeggen minder reserves houden voor leningen en kredieten die niet konden worden terugbetaald. Topman Jamie Dimon toonde zich verheugd over de afname, maar waarschuwde dat de reserveringen voor slechte leningen nog altijd op een zeer hoog niveau liggen. De reserveringen liepen terug tot 3,4 miljard dollar. In het eerste kwartaal van dit jaar werd hiervoor nog 7 miljard dollar opzijgezet en in het tweede kwartaal van vorig jaar zelfs 9,7 miljard dollar.In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de nettowinst 3,3 miljard dollar. De omzet bedroeg in het tweede kwartaal 25,6 miljard dollar. Dat is een daling met 8 procent tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar.


De Agricultural Bank of China (AgBank) heeft tijdens haar eerste beursdag op de beurs van Shanghai 2,2 procent winst geboekt. Analisten hadden een gemiddelde winst van 6 procent vooropgesteld. Agbank noteert zo de laagste winst op de eerste beursdag in vergelijking met vier andere Chinese grootbanken die in het midden van het decennium al naar de beurs getrokken waren. Topman Zhang Yun van AgBank was relatief tevreden met de eerste beursdag. Door de winst heeft AgBank een beurskapitalisatie van 127 miljard dollar. In totaal hoopt AgBank op een beursgang van 22,1 miljard dollar. Dat zou de grootste beursintroductie uit de geschiedenis worden. Het record is momenteel met een bedrag van 21,9 miljard dollar in handen van Industrial and Commercial Bank of China (ICBC).


De Duitse, Franse en Britse ministers van milieu vinden dat Europa ambitieuzer moet zijn en moet streven om over twintig jaar 30 procent minder koolstofdioxide uit te stoten. Op dit ogenblik wordt gemikt op een besparing met 20 procent. De ministers deden hun oproep aan de hand van een open brief. Als de norm van 20 procent wordt gehandhaafd, zal Europa volgens de ministers in een uitstootarme weg niet meer kunnen concurreren met landen zoals China, Japan of de Verenigde Staten, die bezig zijn met het creëren van een aantrekkelijk klimaat voor koolstofarme investeringen. Een reductie van 30 procent zou volgens hen een echte stimulans vormen voor innovatie en internationale actie. Voor Duitsland en Frankrijk is dat een opvallende stellingname. Beide landen hebben zich steeds verzet tegen een unilaterale 30 procent, omdat dit de economie en de Europese onderhandelingspositie zou ondermijnen.


FriendFinder Networks, het concern boven het blootblad Penthouse, gaat een bod doen op Playboy. Dat heeft Marc Bell, chief executive van FriendFinder Networks, gezegd in een Amerikaans kranteninterview. Penthouse gaat daarmee de strijd aan met Hugh Hefner, de oprichter van Playboy. Eerder raakte immers bekend dat Hefner zijn bedrijf Playboy Enterprises van de beurs wil halen. Hefner zou bezorgd zijn over de merknaam en de inhoudelijke richting die het blad uitgaat. Het bod van Hefner zou Playboy waarderen op een bedrag van 185 miljoen dollar. Marc Bell zegt dat hij al altijd interesse heeft gehad in Playboy en daarom een alternatief voorstel zal doen aan de Playboy-aandeelhouders. Bell zei zelfs dat het bod van Hefner zeer karig is en het bedrijf aanzienlijk onderwaardeert.


De groei van de Chinese economie is tijdens het tweede kwartaal vertraagd. Dat heeft het Chinese statistiekbureau meegedeeld. De maatregelen tegen een oververhitting van de Chinese economie lijken vruchten af te werpen. Het bruto binnenlands product van China steeg van april tot en met juni met 10,3 procent. Het gaat wel om de derde opeenvolgende dubbelcijferige groei, maar die ligt toch lager dan tijdens die periode. In het eerste kwartaal van dit jaar werd immers een groei opgetekend van 11,9 procent, terwijl tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar een toename van 10,7 procent werd opgetekend. De uitkomsten worden gezien als een signaal dat de Chinese economie zich de rest van het jaar minder snel zal ontwikkelen. In combinatie met begrotingsproblemen in Europa en een beperkte banengroei in de Verenigde Staten zou dit kunnen leiden tot een afzwakking van de groei van de wereldeconomie.


Het Israëlische informatica-bedrijf Unitronics wil op termijn af van zijn notering op Euronext. Dat heeft Haim Shani, voorzitter en meerderheidsaandeelhouder van Unitronics, aangekondigd. Shani bezit al 58 procent van Unitronics, dat zelf 10 procent van de aandelen aanhoudt. Het is volgens hem de bedoeling dat het bedrijf de aandelen systematisch verder blijft opkopen, tot het ogenblik dat de gunstige voorwaarden zijn bereikt om het bedrijf volledig van de beurs te halen. Unitronics is volgens Shani een klein bedrijf, waardoor de kosten van een beursnotering bijzonder zwaar doorwegen. Bovendien wordt het aandeel weinig verhandeld. Andere motieven om genoteerd te blijven, zoals een kapitaalverhoging, spelen volgens de meerderheidsaandeelhouder evenmin.


De Britse winkelketen Marks & Spencer heeft van de aandeelhouders toestemming gekregen voor de toekenning van de eerder gedane salarisvoorstellen voor topbestuurders. Eerder hadden de aandeelhouders nochtans heel wat kritiek gehad op de verloning-strategie van de winkelketen. Daarbij werd vooral gevreesd dat er verzet zou worden aangetekend tegen het salarisvoorstel van 15 miljoen pond sterling voor Mark Bolland, de Nederlandse bestuursvoorzitter van de keten. Toen Bolland in mei van dit jaar overkwam van de Britse supermarktketen Morrissons werd er al over het salarisbedrag gesproken. Nu alle partijen officieel akkoord zijn, is de overeenkomst definitief bezegeld. Uiteindelijk schaarde 83,8 procent van de aandeelhouders achter het loonvoorstel van de winkelketen. Mark Bolland volgt bij de keten Stuart Rose op.


Meer Nieuws

Thursday, July 15, 2010

Russische historisch woud moet plaats maken voor autosnelweg

In de Russische stad Khimki, in de noordelijke rand rond de hoofdstad, is het Franse bedrijf Vinci Concessions begonnen met de ontbossing van een gebied dat plaats moet maken voor een nieuwe autosnelweg, ondanks het verzet van milieubewegingen, die aanvoeren dat daarmee een onvervangbaar historisch eikenwoud verloren gaat. De nieuwe autosnelweg moet Moskou verbinden met Sint-Petersburg. Met de bouw is een investering gemoeid van 8 miljard dollar. Het Russische Hooggerechtshof wees in april de bezwaren van de milieubewegingen tegen de aanleg van de nieuwe autosnelweg af, waardoor een laatste hinderpaal voor de aanleg werd weggewerkt. Het Khimki-woud is de voorbije periode het symbool geworden van het Russische milieu-activisme.


De milieubeweging Ecodefense meldde dat Vinci Concessions in de omgeving van het hotel Novotel Sheremetyevo Moscow begonnen is met het kappen van bomen over een oppervlakte die overeenkomt met verscheidene voetbalterreinen. Er wordt opgemerkt dat daarbij beroep wordt gedaan op gastarbeiders uit gewezen Sovjet-republieken. De boomkap zou snel oprukken naar Khimki en de Klyazma-rivier. Volgens Ecodefense werd eind juni en begin juli op de Leningradskoye Shosse bewust een verkeersinfarct georganiseerd om toestemming te krijgen voor het begin van de ontbossing. De Russian Federation of Car Owners en In Defense of the Khimki Forest hadden bij de Russische advocaat-generaal uitleg gevraagd over de oorzaken van de verkeersproblemen.


De stedelijke overheid had gezegd dat de verkeersproblemen te wijten was aan werkzaamheden aan een kleine brug in Khimki. Bijna anderhalf jaar geleden werd Mikhail Beketov, één van de grote verdedigers van het historische eikenwoud en de uitgever van de plaatselijke krant Khimkinskaya Pravda, zwaar mishandeld nadat hij de overheid van Khimki had bekritiseerd omdat die zich achter de ontbossing had geschaard. Na de aanval moest één van zijn benen worden geamputeerd. De aanslag is tot nu toe onopgehelderd gebleven. Khimki Forest is een unieke biotoop, met onder meer elanden, beren en vele vogelsoorten. De nieuwe autostrade snijdt het woud doormidden. Volgens milieubewegingen kon er perfect een andere traject worden uitgetekend, maar is dat om duistere redenen nooit overwogen of onderzocht.

Labels: , ,

Televisie blijft cruciaal voor adverteerders in India

Grote adverteerders zoals Hindustan Unilever en Coca-Cola blijven in India zwaar investeren in televisie-reclame. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau TAM Media Research. Daarbij wordt opgemerkt dat de adverteerders daarbij wensen in te spelen op de ongeëvenaarde mogelijkheden van het medium om het Indiase publiek te bereiken. Tijdens de eerste helft van dit jaar zouden er op de Indiase televisie 36 procent meer reclamespots zijn getoond dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Daarbij wordt opgemerkt dat producten ron voeding en drank een marktaandeel hebben van 15 procent, gevolgd door lichaamsverzorging (12 procent), diensten (6 procent) en haarverzorging (5 procent). Bij de grootste reclamecategorieën behoren verder onder meer telecommunicatie, financiële dienstverlening en automotive.


Opgemerkt wordt dat de tien grootste reclamesectoren verantwoordelijk waren voor 60 procent van alle commercials. Verder wordt opgemerkt dat de categorie toiletzeep 5 procent van alle vertoonde reclames vertegenwoordigen, terwijl reclamespots van de overheid en organisaties 3 procent voor hun rekening namen, net zoals de frisdranken, mobiele telefoons en shampoos. De belangrijkste adverteerder was Hindustan Unilever (Lifebuoy, Rin en Lipton), die zijn totale reclamebestedingen tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 39 procent opdreef. Op de tweede plaats staat Reckitt Benckiser (woningbenodigdheden), gevolgd door Coca-Cola (frisdranken) en ITC Limited (consumptiegoederen). Die laatste is ook de belangrijkste binnenlandse adverteerder.


Daarna volgen Procter & Gamble, PepsiCo en Cadbury's. De top tien van de grootste adverteerders wordt volgemaakt door GlaxoSmithKline, L'Oréal en Colgate Palmolive. Daarbij wordt opgemerkt dat de Indiase televisiereclame tijdens de eerste zes maanden van dit jaar duidelijk gedomineerd werd door internationale bedrijven. Er wordt aan toegevoegd dat de nationale televisiekanalen 52 procent van alle vertoonde reclames vertegenwoordigden. De lokale zenders hadden een marktaandeel van 48 procent. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar kende de totale Indiase reclamegroei op televisie, kranten en magazines een stijging met 30 procent. De krantensector was met een groei van 30 procent daarbij de belangrijkste pijler. Televisie en andere sectoren kenden echter ook een groei met 28 procent.

Labels: , ,

Bloggers heel actief over beleid Europese Unie

Onafhankelijke bloggers die over het Europese beleid schrijven zitten rivalen van de grote media op de hielen. Dat is de conclusie van een onderzoek over de blogosphere in de Europese Unie. Daarbij wordt opgemerkt dat de voorbije jaren een brede waaier van blogs over Europese aangelegenheden werden opgericht en onder voorzitter José Manuel Barroso hebben ook een aantal Europese Commissarissen dagelijks blog-boodschappen beginnen te publiceren. Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de internetgebruikers in de Europese Unie blogs lezen of schrijven, luisteren naar podcasts en newsfeeds gebruiken om deel te nemen aan het online debat. Er wordt aan toegevoegd dat het internet geëvolueerd is van een zuivere informatie-bron naar een interactief communicatieplatform.


"Ondanks het feit dat de topblogs verbonden zijn met de grotere mediabedrijven, zijn zeven van de tien meest invloedrijke blogs onafhankelijk," aldus een rapport van het adviesbureau Waggener Edstrom, zoals Stephen Gardner (The Digger), Stanley Crossick (Stanley's Blog) en Jon Worth (Euroblog). Die komen volgen Waggener Edstrom bijzonder dicht in de buurt van Gavin Hewitt van de Britse openbare omroep en de Brussels Blog van de Financial Times. Er wordt aan toegevoegd dat Gardner, Crossick en Worth ook meer lezerscommentaren krijgen en vaker geciteerd worden in andere blogs dan de initiatieven van de grote media. Neelie Kroes was de enige Europese Commissaris die in de lijst werd opgenomen. Kroes, Europees Commissaris voor de digitale agenda, stond op de tiende plaats.


Er wordt aan toegevoegd dat blogplatformen zoal Blogactiv.eu een handige vertrekbasis blijken te zijn voor beginnende bloggers en een stimulans betekenen voor de blogcultuur. In het rapport wordt echter ook opgemerkt dat de blogosphere van de Europese Unie nog niet dezelfde maturiteit heeft bereikt als zijn Amerikaanse tegenhanger. Toch wordt toegegeven dat het bloggen in de Europese Unie duidelijk een groei kent in volume en impact. Op het gebied van vakexpertise staat de Amerikaanse blogosphere volgens het rapport echter gevoelig verder dan de Europese versie. Critici merken op dat het onderzoek van Waggener Edstrom te eng werd gericht en slechts één aspect van de sociale media heeft bekeken en bovendien alleen rekening heeft gehouden met Engelstalige blogs.

Labels: ,

Groot-Brittannië en Australië halen beste score palliatieve zorgen

Groot-Brittannië en Australië hebben de beste systemen voor palliatieve zorgen. Dat is de conclusie van een wereldwijd onderzoek van de Economist Intelligene United, waarbij gekeken werd naar de toegang tot gespecialiseerde diensten, de kwaliteit van de palliatieve zorgen en het publieke bewustzijn over het probleem. Groot-Brittannië en Australië kregen in het rapport beiden een score van 79 procent, gevolgd door Nieuw-Zeeland (77 procent) en Ierland (68 procent en België). De onderzoekers merken op dat de toegang tot medicatie en hulpverleners in vele landen een probleem vormt. Bovendien wordt opgemerkt dat de meeste systemen, zelfs al worden ze op een uitstekende financiële manier ondersteund, nog altijd grotendeels steunen op liefdadige instellingen en filantropische initiatieven. Met een score van 19 procent staat India helemaal op de laatste plaats.


Naast India haalden ook Oeganda (21 procent), Brazilië (22 procent), China (23 procent) en Mexico (27 procent) bijzonder lagere scores. David Praill, chief executive van Help the Hospices in the United Kingdom en mede-voorzitter van de Worldwide Palliative Care Alliance, merkt op dat in die landen dringend actie moet worden ondernomen. "Opvang en palliatieve zorgen blijven nog altijd voor een grote groep mensen ontoegankelijk, vooral in de ontwikkelingslanden, waar elk jaar miljoenen mensen onder de meest pijnlijke omstandigheden." De onderzoekers stellen dat onder meer een goed uitgebouwd netwerk van opvangcentra en een sterke overheidsondersteuning ervoor gezorgd hebben dat de lijst wordt aangevoerd door Groot-Brittannië, dat nochtans niet het allerbeste gezondheidssysteem heeft.


De Verenigde Staten staan op de negende plaats. Daarbij wordt opgemerkt dat het land weliswaar over een uitstekende infrastructuur beschikt, maar geconfronteerd wordt met zware financiële lasten voor de patiënten en hun omgeving door het gebrek aan sociale zekerheid. Bovendien blijken patiënten in de Verenigde Staten hun curatieve behandeling te moeten stopzetten indien ze een tussenkomst wensen te krijgen voor de palliatieve zorgen. Opvallend is volgens de onderzoekers dat ook een aantal ontwikkelde landen relatief laag staan genoteerd, zoals Denemarken (22) en Japan (23). Een aantal van die landen richt zich volgens de onderzoekers hoofdzakelijk op het curatieve aspect. Daarnaast blijken Rusland, Portugal en Zuid-Korea bij de laatste tien landen gerangschikt te staan. In totaal werden veertig landen onderzocht.

Labels: ,

Russische strijd tegen corruptie is mislukking geworden

De Russische president Dmitry Medvedev heeft toegegeven dat zijn campagne ter bestrijding van het corruptie niet de gewenste resultaten heeft opgeleverd. Hij heeft het Russische parlement opgeroepen om een onderzoekscommissie in het leven te roepen om oplossingen uit te werken die het probleem zouden moeten kunnen aanpakken. Medvedev gaf toe nog geen zichtbare resultaten gezien te hebben sinds hij in de lente van vorig jaar aankondigde de strijd tegen de corruptie te zullen aangaan. Rusland scoort bijzonder hoog op de internationale corruptie-rangschikkingen en sommige analisten stellen dat de omvang van de corruptie in Rusland nagenoeg even groot is als het bruto binnenlandse product. Gesteld wordt dat de pogingen van Medvedev wellicht zijn mislukt omdat het beleid werd toevertrouwd aan ambtenaren die meer dan waarschijnlijk zelf bij de praktijken betrokken waren.


"Parlementaire onderzoekscommissies zijn in Rusland nagenoeg vergeten," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Dat was zeker het geval nadat president Vladimir Poetin steeds meer macht verschoof naar de regering. De laatste poging tot een parlementair onderzoek viel stil nadat initiatiefnemer Yury Shchekochikhin zeven jaar geleden onder verdachte omstandigheden om het leven kwam. Medvedev geeft nu toe dat ook de Russische bevolking, die corruptie als één van de belangrijkste problemen van het land beschouwd, weinig tevreden is met de huidige staat van de bestrijding van het probleem. Ook vele zakenmensen zijn van mening dat corruptie de belangrijkste belemmering vormt om de Russische maatschappij te moderniseren."


Dmitry Medvedev wil bijzonder zware boetes opleggen voor corruptie. Het voorbije jaar zouden in Rusland 43.000 gevallen van corruptie zijn gemeld. Dat is een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. De Russische president voegde er aan toe dat dit cijfer echter alleen nog maar een tip van de ijsberg vormt. De echte corruptie ligt volgend hem wellicht honderden of duizenden keer hoger. Critici stellen echter dat Medvedev in zijn pogingen om de corruptie te bestrijden nooit naar een samenwerking heeft gestreefd met burgerbewegingen, media, het Russische parlement of zelfs openbare aanklagers, behalve de mogelijkheid om klachten te melden op zijn persoonlijke weblog. Medvedev stuurt nu echter aan op een parlementair onderzoek, dat volgens hem in het verleden niet voldoende werd gebruikt.

Labels: ,

Illegale bosontginning gevoelig teruggevallen

De illegale ontginning van tropische wouden is drastisch teruggevallen. Dat is de conclusie van een rapport van de Britse denktank Chatham House. Daarbij wordt gewag gemaakt van een hoopvol signaal in de strijd tegen de klimaatverandering. Bovendien is het volgens Chatham House ook een positieve evolutie voor een groep van één miljard arme mensen die voor hun overlevingskansen van deze gebieden afhankelijk zijn. Er wordt echter aan toegevoegd dat de illegale bosontginning een belangrijk probleem blijft. Het voorbije jaar werden in Brazilië, Indonesië en Kameroen alleen al 100 miljoen kubieke meters illegaal hout gewonnen. Het verlies aan bosgebieden vertegenwoordigt tussen 12 procent en 20 procent van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen. Daarin spelen factoren zoals verstedelijking, veeteelt en landbouw echter een grotere rol dan illegale bosbouw.


Uit het rapport van Chatham House blijkt dat de illegale houtkap de voorbije acht jaar met bijna een kwart zou zijn teruggevallen. Dat zou onder meer te danken zijn aan de druk van de consumenten, wettelijke beperkingen in importlanden en de grotere mediabelangstelling. Chatham House voegt er aan toe dat in een aantal belangrijke landen de illegale houtkap nog sterker werd teruggedrongen, zoals in Brazilië, Kameroen en Indonesië. De denktank voegt er echter aan toe dat het veel moeilijker zal worden om nog verdere vooruitgang te boeken. In Indonesië werd op tien jaar tijd een daling met 75 procent opgetekend, terwijl in Kameroen de illegale houtkap werd gehalveerd. Brazilië zou daar ergens tussen zitten. Het rapport wijst er op dat in Indonesië nog altijd 40 procent van de houtkap illegaal is.


In de Verenigde Staten en de Europese Unie worden inmiddels strikte eisen opgelegd aan de houtimport, maar Chatham House stelt dat het ook voor Japan, het land met de hoogste illegale houtimport per hoofd van de bevolking, hoog tijd wordt om een gelijkaardige wetgeving door te voeren. Maar ook andere Aziatische landen blijven volgens de denktank een probleem. Daarbij wordt erop gewezen dat China steeds belangrijker wordt als een importland, maar niet louter voor eigen consumptie. China treedt steeds meer op als een regio voor houtverwerking. Dat betekent dat een groot gedeelte van de illegale houtvoorraden via Chinese fabrieken uiteindelijk toch in Europa en de Verenigde Staten terecht komen. Daarom wordt ook aan China, net zoals aan Vietnam, gevraagd de invoer van illegaal hout te verbieden.

Labels: ,

Mobile banking heeft nog lange weg voor de boeg

De consument raakt meer vertrouwd met mobiele bankdiensten, maar dat betekent niet dat die een belangrijke rol spelen in zijn bankbeslissingen. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau IDC Financial Insights. Daarbij wordt opgemerkt dat het gebruik van mobiele bankdiensten het voorbije jaar is verdubbeld, maar daarbij is men volgens de onderzoekers nog ver verwijderd van het punt waarop deze diensten een doorslaggevende impact zouden hebben op de financiële industrie. In totale cijfers blijft het aantal gebruikers van mobiele bankdiensten immers nog heel beperkt. De consument heeft de toepassing volgens de onderzoekers nog niet echt geadopteerd, terwijl er bij de financiële sector evenmin zware promotie wordt gevoerd om de dienstverlening te promoten.


"Voor vele financiële instellingen is mobile banking nog altijd voor een dienstverlening in plaats van een strategisch kanaal om nieuwe klanten te winnen," merken de onderzoekers op tegenover het magazine Marketing Daily. Daarbij wordt gewezen op een parallel met kredietkaarten, bankautomaten en online banking. Ook daar waren consumenten in een eerste fase weliswaar geïnteresseerd, maar deze services waren in het begin zeker niet doorslaggevend om een bankrekening te openen. Op dit ogenblik zullen financiële instellingen door een gebrek aan mobile banking in het aanbod volgens de onderzoekers zeker geen klanten verliezen. Er wordt echter aan toegevoegd dat er een grotere vraag zou kunnen ontstaan wanneer een nieuwe generatie jongeren de arbeidsmarkt betreedt.


Maar dat keerpunt is volgens IDC Financial Insights nog verscheidene jaren verwijderd. "De jongere generatie die op dit ogenblik de arbeidsmarkt betreedt, is mogelijk niet de klanten met een grote toegevoegde waarde waar de banken naar op zoek zijn," voeren de onderzoekers aan. "In het verleden probeerden banken die jonge consumenten wel aan te trekken met het oog op een relatie op lange termijn. Dat biedt op dit ogenblik echter veel minder garanties, want de trouw van de klant is niet meer zo vanzelfsprekend dan in het verleden." De onderzoekers voegen er aan toe dat de banksector veel verwacht van de smartphones, maar ook dat is volgens hen niet zeker. Smartphones bieden immers zoveel verschillende activiteiten, dat mobile banking volgens IDC Financial Insights wellicht geen prioriteit zal zijn.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De fiscus is binnengevallen bij dertien Duitse filialen van de Zwitserse bank Credit Suisse. Dat gebeurde nadat een klokkenluider uit de biecht klapte over belastingontduiking door klanten van de bank. De inval gebeurde door 150 ambtenaren van de fiscus en leden van het gerecht. De rechtbank in Düsseldorf had een huiszoekingsbevel uitgevaardigd. Vermogende Duitsers zouden een deel van hun geld geparkeerd hebben op geheime effectenrekeningen in het buitenland. De opbrengsten daarvan werden nooit aangegeven aan de fiscus. Duitsland maakt gebruik van het systeem van klokkenluiders om dit soort van belastingontduiking te bestrijden. Er wordt zelfs betaald voor informatie van rekeninghouders, wat door de rechtbank is toegestaan. Credit Suisse zegt voluit zijn medewerking te verlenen aan het onderzoek.


De Amerikaanse veilingwebsite eBay riskeert in de Verenigde Staten een boete van 3,8 miljard dollar voor zes patentinbreuken omtrent onlinebetaalsystemen. Dat heeft de klagende partij XPTR gemeld. De bewuste technologie zou voor PayPal gebruikt zijn, het online betaalsysteem dat eBay acht jaar geleden overnam. XPTR vindt dat eBay het idee en de methode die gebruikt worden in PayPal en gelijkaardige elektronische betalingssystemen, gestolen heeft. Het bedrijf diende daarom een klacht in bij een rechtbank in Wilmington in Delaware. De patenten zouden sinds acht jaar geschonden zijn. In die klacht is ook sprake van diefstal van handelsgeheimen door informatie te delen in een gepatenteerde applicatie nadat daarover een vertrouwelijkheidsakkoord afgesloten werd. De bedenkers van de patenten zouden hun technologie overgemaakt hebben aan eBay zodat het bedrijf die kon testen en analyseren.


Vertegenwoordigers van de dertien landen waar nog tijgers in het wild leven, gaan hun maatregelen opvoeren om de wilde tijgerpopulatie over een periode van twaalf jaar te verdubbelen. De voorbereidende vergadering voor een internationale tijgertop vond plaats in Nusa Dua op het Indonesische eiland Bali. Op de tijgertop zelf, die half september plaats vindt in Rusland, zal de ontwerpverklaring worden aangenomen door de verschillende leiders. Volgens schattingen van het Wereldnatuurfonds is de wereldwijde populatie van wilde tijgers in een eeuw tijd van 100.000 dieren geslonken tot 3.200 exemplaren. Ze worden bedreigd door het dalende aantal prooien, de versnippering en verdwijning van hun habitat door ontbossing, stropers en illegale smokkelhandel. De dertien tijgerlanden zijn Bangladesh, Bhutan, China, India, Indonesië, Cambodja, Laos, Maleisië, Myanmar, Nepal, Rusland, Thailand en Vietnam.


De economie van Singapore zou dit jaar tussen de 13 procent en 15 procent groeien. Dat heeft de regering van de stadstaat bekend gemaakt. Daarmee realiseert Singapore waarschijnlijk het hoogste groeicijfer ter wereld. In de eerste jaarhelft was er al sprake van een toename van het bruto binnenlands product met 18,1 procent. De export van afgewerkte goederen, de financiële diensten en het toerisme zijn de belangrijkste groeimotoren voor Singapore. De groei in de eerste jaarhelft was in elk geval de grootste sinds vijfendertig jaar. Het voorbije jaar beleefde de stadstaat nog zijn zwaarste recessie sinds zijn onafhankelijkheid in vijfenveertig jaar geleden. Het voorbije jaar kromp de economie van het land met 1,3 procent in. Analisten wijzen erop dat nog meer landen in Azië een gevoelig economisch herstel beleven.


De Amerikaanse autoriteiten moeten de regels herbekijken die onfatsoenlijkheid op radio en televisie verbiedt tijdens primetime. Dat heeft het hof van beroep in New York beslist. De regels liggen aan de basis van de bieptonen om onwelvoeglijk geachte woorden te maskeren. Volgens het hof van beroep zijn de regels onduidelijk en gaan ze in tegen de vrijheid van meningsuiting. Het hof bevestigt een vonnis van vier jaar geleden in een zaak waarin de Amerikaanse Federal Communication Commission (FCC) aantrad tegen de televisiezenders van Fox. De regels stammen grotendeels uit de jaren zeventig. Ze omvatten een reeks woorden en uitdrukkingen die de media moeten censureren, eventueel door er een bieptoon over te plaatsen. Media die dat niet doen, riskeren een zware boete.


De schuld die de Spaanse banken hebben uitstaan bij de Europese Centrale Bank (ECB) bedroeg in juni 126,3 miljard euro. Dat is een recordniveau. Dat blijkt uit cijfers van de Spaanse centrale bank. Tegenover juni vorig jaar steeg die totale schuldenlast van de Spaanse banken bij de Europese Centrale Bank met 78,6 procent. Ten opzichte van mei is er een toename van 47,5 procent. De Spaanse centrale bank houdt de gegevens sinds elf jaar bij. Nog volgens de Banco de España is het totale uitgeleende bedrag van de Europese Centrale Bank in de eurozone wel in dalende lijn. Dat bedrag daalde in juni van dat jaar tot 496,69 miljard euro. Tijdens de maand juni van vorig jaar bedroeg het bedrag 615,9 miljard euro. In mei dit jaar werd een som van 518,6 miljard euro opgetekend.


De Russische overheid grijpt in om te voorkomen dat tekorten aan voedergraan leiden tot het massaal slachten van de veestapel. Russische boeren krijgen financiële steun, terwijl de overheid de aankoop van graan door veevoederproducenten en veehouders subsidieert. De Russische premier Vladimir Poetin stelt dat de graanoogst door ernstigste droogte al achtendertig jaar lang de drempel van 85 miljoen ton niet meer overschrijdt. De consumptie daarentegen lijkt af te stevenen op 77 miljoen ton en de voorraad bedraagt ongeveer 9,5 miljoen ton. Hierdoor is de ruimte voor export volgens het analistenbureau SovEcon zeer beperkt. Het bureau waarschuwt al langer dat de Russische exportdoelstellingen in graan onrealistisch zijn. Op lange termijn zal dit exportperspectief volgens SovEcon nauwelijks verbeteren, aangezien de boeren waarschijnlijk minder wintertarwe zullen inzaaien.


De Duitse autobouwer BMW, de grootste producent van luxewagens ter wereld, verwacht dit jaar 1,4 miljoen exemplaren te zullen verkopen. Dat zou een stijging met 10 procent betekenen tegenover vorig jaar. Eerder ging de Duitse autobouwer naar eigen zeggen uit van een solide eencijferige groei van de autoverkopen. De winstmarge van de autodivisie komt naar verwachting boven de 5 procent uit, tegen een eerdere voorspelling van een laag enkelcijferig percentage. De Duitse autoproducent doet vooral goede zaken wegens een sterke vraag naar de sportieve Z4 Roadster en de nieuwe luxesedan van de 5-Serie. BMW had eerder al weten dat er in juni 13,7 procent meer exemplaren waren verkocht en dat sommige automarkten sneller herstelden dan verwacht.


De Europese Commissie heeft zijn goedkeuring gegeven aan de fusie tussen het mediabedrijf NBC Universal van General Electric en het kabelconcern Comcast. De versmelting van beide Amerikaanse groepen vormt volgens de Europese Commissie geen belemmering van betekenis voor de concurrentie binnen de Europese Unie. In december vorig jaar maakten de bedrijven de fusie bekend. Comcast verwerft daarbij een belang van 51 procent in NBC Universal. Comcast heeft geen kabelactiviteiten in Europa. Met zijn beslissing wijkt de Europese Commissie af van de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC), die de voorbije maand de fusie opschortte en meer informatie vroeg. Beide groepen omvatten immers een aantal belangrijke televisiezenders, zoals NBC, CNBC, MSNBC, Weather Channel en Bravo (NBC Universal) en Style Network en Golf Channel (Comcast).


Nokia Siemens Networks voert gesprekken om de divisie telecomapparatuur van het Amerikaanse Motorola over te nemen. Met de transactie zou een bedrag van 1,1 miljard dollar tot 1,3 miljard dollar gemoeid zijn. De fusie zou volgens een aantal bronnen al binnen enkele weken kunnen worden afgerond. Nokia Siemens Networks is een samenwerkingsverband het Finse telecombedrijf Nokia en het Duitse conglomeraat Siemens. De fusiegroep zou met de overname zijn zwakke positie op de markt in de Verenigde Staten willen verstevigen. Ook de Chinese groep Huawei had interesse voor de telecomapparatuur-divisie van Motorola, maar die gesprekken werden afgebouwd, vermoedelijk uit bezorgdheid dat de Amerikaanse overheid een overeenkomst zou blokkeren wegens de gevoeligheid van de technologie.


De Europese Commissie heeft de geplande fusie van de luchtvaartmaatschappijen British Airways en Iberia tot het nieuwe concern International Consolidated Airlines Group goedgekeurd. In november vorig jaar raakten de twee luchtvaartmaatschappijen het eens over een samengaan. Daarmee ontstaat in omzet gemeten de derde grootste luchtvaartmaatschappij van Europa. Volgens de Europese Commissie levert de fusie geen beperkingen op voor concurrentie in de markten waarin de twee maatschappijen actief zijn, ook niet op de routes tussen Groot-Brittannie en Spanje. De Europese Commissie stelt dan ook geen beperkingen aan de twee luchtvaartmaatschappijen, ook niet op het gebied van vrachtoperaties of grondafhandeling. De twee maatschappijen behouden hun eigen identiteit en merknaam. British Airways krijgt 56 procent van de nieuwe holding in handen.


Het verzekeringsconcern American International Group (AIG) gaat zijn Aziatische divisie AIA Group wellicht naar de beurs van Hongkong brengen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Het Amerikaanse verzekeringsconcern zou ongeveer de helft van de aandelen van zijn Aziatische divisie naar de beurs brengen. Gehoopt wordt dat de operatie 15 miljard dollar tot 20 miljard dollar zou kunnen opleveren. Het verzekeringsconcern heeft die financiële middelen nodig om de Amerikaanse overheid terug te kunnen betalen. American International Group moest tijdens de financiële crisis immers door de Amerikaanse regering worden gered. De Amerikaanse overheid heeft nog altijd een meerderheidsbelang in het verzekeringsconcern. Ook vier grote Chinese investeerders zouden interesse hebben laten blijken in AIA Group.


Het beursbedrijf NYSE Euronext lanceert een nieuwe beurs in Londen, waarmee het internationale bedrijven van buiten Groot-Brittannië een notering wil geven in het centrum van de Britse financiële financiële wereld. NYSE Euronext gaat hiermee de concurrentie aan met de Londen Stock Exchange (LSE). Op de nieuwe beurs kunnen aandelen en cetificaten van aandelen verhandeld worden in ponden, dollars of euro's. De Londense beurs vormt een aanvulling op de aandelenmarkten in Parijs, Amsterdam, Brussel en Lissabon die NYSE Euronext op dit ogenblik al in handen heeft. Het initiatief geeft NYSE Euronext naar eigen zeggen de kans een betere positie te creëren om een groter aandeel te krijgen in internationale beursintroducties. Er wordt aan toegevoegd dat de genoteerde bedrijven bovendien een directe toegang krijgen tot de markten in Londen, Europa en de Verenigde Staten.


China heeft voor 400 miljoen euro aan Spaanse obligaties ingekocht en daarmee een einde gemaakt aan een periode van twee maanden waarin Aziaten investeringen binnen de eurozone hadden gemeden, vanwege de vrees voor een doemscenario in Europa en een mogelijke opsplitsing van de eurozone. De Chinese State Administration of Foreign Exchange (Safe) had 1 miljard euro vrijgemaakt voor Spaanse obligaties op tien jaar, maar de sterke vraag naar Spaans staatspapier verraste iedereen. De Spaanse transactie werd bestempeld als een mogelijk keerpunt betekenen voor de eurozone. 

Spanje haalde uiteindelijk een bedrag van 6 miljard euro op, terwijl in totaal voor 14,5 miljard op de uitgifte was ingetekend. Twee derde van de obligaties werd door internationale investeerders aangekocht. Aziatische investeerders namen 14 procent voor hun rekening.


Het Europees Hof van Justitie heeft beslist dat het Amerikaanse chemiebedrijf Monsanto andere bedrijven moet toelaten om zijn resistentie-technologie voor sojaplanten te gebruiken om te telen en de productie binnen Europa te verhandelen. Monsanto heeft in de Europese Unie een aantal octrooien voor technologieën die sojaplanten resistent maken tegen herbicides. In het midden van het voorbije decennium bleken een aantal Europese bedrijven echter sojameel in met sporen van de Monsanto-technologie. Het sojameel was afkomstig uit Argentinië, waar de octrooibescherming niet geldt. Volgens Monsanto vormde ook de invoer van afgeleide producten van zijn technologie een inbreuk op het Europese octrooi, maar die stelling is door het Europees Hof van Justitie verworpen.


Meer Nieuws

Wednesday, July 14, 2010

Asia-Pacific is wereldwijd marktleider in e-commerce

Consumenten in de regio Asia-Pacific zijn de meest actieve gebruikers van e-commerce in de wereld geworden. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Nielsen. Daarbij wordt opgemerkt dat 35 procent van de consumenten in die regio tenminste 11 procent van hun maandelijkse budgetten online bestede. Het wereldwijde gemiddelde ligt op 27 procent. In Zuid-Korea stijgt dat cijfer tot 59 procent. Ook in China besteedde 41 procent meer dan 10 procent van zijn beschikbare budgetten op het internet. Tot nu toe heeft in de regio Asia-Pacific nog nooit een online aankoop gedaan, tegenover een wereldwijd gemiddelde van 16 procent. De onderzoekers stellen dat boeken in Asia-Pacific het meest online worden gekocht (52 procent), gevolgd door kledij (44 procent) en vliegtuigtickets (35 procent).

Labels: ,

Reclame combineert creativiteit met efficiëntie

Veel reclamecampagnes die op gespecialiseerde festivals belangrijke prijzen hebben behaald, slagen er ook in een commercieel succes te boeken, maar er zijn ook projecten die weliswaar door de sector geroemd worden, maar weinig nut opleveren voor de adverteerder. Dat blijkt uit een onderzoek van het reclamebureau Leo Burnett. De onderzoekers merken op dat 86 procent van de bekroonde campagnes op evenementen zoals het Cannes Lions International Advertising Festival er ook in slaagden om de adverteerder daadwerkelijk voordeel op te leveren. Dat is een stijging met 8 procent tegenover dertien jaar geleden, toen Leo Burnett met de analyse startte. Mark Tutssel, wereldwijd chief creative officer bij Leo Burnett en een jurylid op het festival van Cannes, stelt dat de situatie tegenover het eind van de vorige eeuw helemaal is veranderd.

Labels: ,

Neelie Kroes tegen staatshulp voor innovatief onderzoek

Hoewel de investeringen van de Europese Unie in onderzoek en ontwikkeling relatief beperkt blijven, heeft Neelie Kroes, Europees Commissaris voor de digitale agenda, geweigerd in te gaan op een algemene vraag om staatssteun toe te laten, zodat de kloof met de belangrijkste internationale concurrenten van Europa zou kunnen worden gedicht. Vanuit een strenge fiscale omgeving kan een subsidie-race volgens Kroes onmogelijk worden toegelaten. Volgens Kroes moet er gestreefd worden naar duurzame investeringen in de gepaste vakgebieden. Daarnaast moeten er volgens haar een aantal belemmeringen voor het bedrijfsleven worden weggenomen. Hoewel Kroes staatshulp niet helemaal uitsloot om investeringen in de Europese innovatie-economie te ondersteunen, is haar stelling toch een belangrijke ommekeer tegenover de eerdere standpunten van de Europese Unie.

Labels: , ,

Amerikaans-Europese samenwerking rond zeldzame grondstoffen

Het Amerikaanse Congres en het Europese Parlement zouden parallelle hoorzittingen kunnen houden en een gemeenschappelijk standpunt kunnen uitwerken rond zeldzame grondstoffen. Dat zou een onderdeel kunnen vormen voor een samenwerking op het gebied van strategische belangen. Dat heeft Bart Gordon, voorzitter van het Committee on Science & Technology in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, gezegd tegenover het Committee on Industry, Research and Energy (ITRE) van het Europese Parlement gezegd. Hij stelt daarbij dat het quasi-monopolie van China over een aantal cruciale grondstoffen bijzonder zorgwekkend is en de vooruitgang op het gebied van alternatieve energie en telecom-ontwikkelingen zou kunnen belemmeren.

Labels: , ,

Rio Tinto ondertekent charter voor natuurbehoud

Het mijnconcern Rio Tinto en de International Union for Conservation of Nature hebben een overeenkomst ondertekend over een samenwerking rond de verbetering van de prestaties van de sector op het gebied van duurzaamheid en natuurbehoud. Het partnership is erop gericht om de biodiversiteit-programma's van Rio Tinto verder te ontwikkeling, opkomende duurzame markten te exploiteren en te bepalen welke verhouding die hebben tegenover Rio Tinto en de mijnsector als een geheel. Daarnaast worden ook een aantal doelstellingen naar voor geschoven op het gebied van biodiversiteit. Beide partijen beseffen volgens Julia Marton-Lefèvre, directeur-generaal van de natuurorganisatie, dat er een wederzijds engagement en samenwerking nodig zijn om duurzame oplossingen te vinden voor de problemen op het gebied van milieu en natuurbehoud.

Labels: , ,

Holebi-populatie meer geïnteresseerd in blogs

Een meerderheid van de Amerikaanse holebi-populatie leest blogs. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Harris Interactive. Daarbij wordt opgemerkt dat 54 procent van de holebi-bevolking aangeeft een blog te lezen, tegenover 40 procent bij heteroseksuelen. Opgemerkt wordt dat bij de holebi-populatie een lichte toename wordt opgetekend tegenover twee jaar geleden, toen 51 procent aangaf een blog te lezen. Vier jaar geleden was dat 32 procent. Uit het onderzoek blijkt verder dat 36 procent van de Amerikaanse holebi-populatie blogs over nieuws en actualiteit leest, tegenover 25 procent bij de heteroseksuele groep. Daarnaast geeft 25 procent van de holebi-bevolking aan blogs te lezen over entertainment en popcultuur, tegenover 16 procent bij de heteroseksuelen.


Daarnaast merkt 22 procent van de holebi-respondenten aan politieke blogs te lezen, tegenover slechts 14 procent bij de heteroseksuelen. Ook zegt 16 procent van de holebi-groep reisblogs te lezen, tegenover slechts 8 procent bij de heteroseksuele respondenten. Verder geeft 35 procent van de holebi-groep aan specifieke blogs te lezen over onderwerpen voor homoseksuelen en lesbiennes. De onderzoekers merken op dat heteroseksuelen in een aantal categorieën toch frequenter blogs lezen. Dat geldt onder meer voor de categorie van de persoonlijke blogs, waar 24 procent van de heteroseksuelen aangeeft dagelijks een bezoek te brengen, tegenover 20 procent bij de holebi-groep. Ook blijkt 25 procent van de heteroseksuelen dagelijks een blog over nieuws en actualiteit te lezen, tegenover 24 procent bij de holebi-bevolking.


Harris Interactive voegt er aan toe dat de holebi-bevolking meer geneigd is om dagelijks een blog over entertainment en popcultuur te lezen. In de holebi-groep leest 29 procent dagelijks een blog uit deze categorie, tegenover 16 procent bij de heteroseksuelen. Ook leest de holebi-groep volgens de onderzoekers dagelijks meer een politieke blog (28 procent) dan heteroseksuelen (20 procent). De bezoekfrequentie van minder dan één keer per maand ligt bij heteroseksuelen voor alle blog-categorieën beduidend hoger dan bij de holebi-populatie. Ook zei 53 procent van de holebi-groep wekelijks een specifieke blog voor homoseksuelen of lesbiennes te bezoeken. Bovendien geeft 19 procent van de holebi-groep dagelijks een blog uit deze categorie te bezoeken.

Labels: , ,

Jonge volwassenen meest actief met mobiele applicaties

Jonge volwassen zijn meer actief met mobiele data-toepassingen dan de oudere leeftijdscategorieën. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het Pew Research Center. In de leeftijdscategorie tussen achttien en dertig jaar beschikt volgens de onderzoekers 90 procent een mobiele telefoon en die gebruikers hebben meer interesse in mobiele data-applicaties dan andere generaties. Het gebruik van mobiele applicaties neemt volgens het Pew Research Center af naarmate de gebruikers ouder worden. Terwijl 95 procent van de jonge volwassenen tekstberichten zenden en ontvangen, daalt dat in de leeftijdscategorie tussen dertig en vijftig jaar tot 82 procent. Bij vijftigplussers geeft nog 57 procent aan om dergelijke berichten te versturen en ontvangen. Bij vijfenzestigplussers is dat nog 19 procent.


Er wordt echter aan toegevoegd dat het proportioneel gebruik van bepaalde toepassingen in de verschillende leeftijdscategorieën varieert per leeftijdscategorie. Daarbij wordt opgemerkt dat 93 procent van de jonge volwassenen met hun mobiele telefoons foto's nemen. Daarna volgen de leeftijdscategorie tussen dertig en vijftig jaar (83 procent), de vijftigplussers (67 procent) en vijfenzestigplussers (34 procent). Fotografie is in alle leeftijdscategorieën de meest populaire applicatie, op uitzondering van de jonge volwassenen, waar tekstberichten een marginale voorkeur genieten. Ook blijken jonge volwassenen met het meest aantal applicaties actief te zijn (6,9), gevolgd door de groep van dertig tot vijftig jaar (4,7), vijftigplussers (2,5) en vijfenzestigplussers (1,2).


De onderzoekers merken wel op dat het gebruik van mobiele applicaties de snelste groei kent in de leeftijdscategorie van dertig tot vijftig jaar oud. Op het gebied van fotografie werd daarbij een stijging met 12 procent opgetekend tegenover vorig jaar. Maar ook het opnemen van videobeelden steeg met 18 procent tot 39 procent, terwijl muziek een stijging met 15 procent kende tot 36 procent. Instant messaging kende in die leeftijdsgroep een toename met 14 procent tot 35 procent en toegang tot het internet steeg met 12 procent tot 43 procent. Die toename wordt volgens de onderzoekers ook weerspiegeld in de penetratie van mobiele telefonie. In de leeftijdscategorie tussen dertig en vijftig jaar bezit 88 procent inmiddels een mobiele telefoon. Dat is amper 2 procent minder dan bij jonge volwassenen.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het noodlijdende IJsland heeft recht op toetredingssubsidies van de Europese Unie. Het geld is bedoeld om allerlei zaken geschikt te maken voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Het geld is ook bedoeld voor campagnes om de IJslanders te informeren over de Europese Unie en zijn beleid. Momenteel lopen al programma's om bijvoorbeeld de IJslandse statistische systemen aan te passen aan die van de lidstaten van de Europese Unie. Het besluit over de subsidies onderstreept volgens Stefan Füle, Europees Commissaris voor de uitbreiding van de europese unie, de inzet om het toetredingsproces van IJsland te ondersteunen. Hij stelde dat IJsland aangemoedigd wordt om al het nodige te doen voor een succesvolle toetreding. IJsland is sinds vorige maand kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, net zoals Turkije, Kroatië en Macedonië. De andere kandidaten krijgen ook toetredingssubsidies.


Stefan Ortseifen, gewezen topman van IKB Deutsche Industriebank is door een rechtbank in Düsseldorf veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van tien maanden voor zijn rol in de financiële crisis. Ook moet Ortseifen een boete betalen van 100.000 euro. De rechtbank achtte hem schuldig aan het manipuleren van de beurskoers. De bank stond drie jaar geleden aan het randje van een faillissement. De rechter achtte bewezen dat Ortseifen de financiële situatie van zijn bank bewust gunstiger had voorgesteld en zo de aandeelhouders op het verkeerde been had gezet. De bank beek uiteindelijk zo diep in de problemen te zitten, dat alleen een kapitaalinjectie van de Duitse regering de bank er weer bovenop kon helpen. De advocaat van Ortseifen had voor vrijspraak gepleit. Niet de topbankier, maar Deutsche Bank zou volgens hem verantwoordelijk zijn voor de bijna-ondergang van de bank.


Het Japanse bedrijf Yamaha, producent van motorfietsen, lanceert een elektrisch aangedreven scooter. Het nieuwe model heeft volgens het bedrijf een actieradius van 43 kilometer en kan via het stopcontact binnen zes uur worden opgeladen. Yamaha introduceert zijn nieuweling op begin september in Tokio tegen een verkoopprijs van naar verwachting 252.000 yen. Dat komt overeen met een bedrag van 2.200 euro. Volgend jaar komt de elektrische scooter naar Europa. Yamaha voorziet een enorme vraag. Daarbij wordt onder meer gewezen op China, de grootste markt voor elektrische fietsen met een geschatte jaarlijkse vraag van meer dan 20 miljoen stuks. Acht jaar geleden lanceerde Yamaha met de Passol al de eerste elektrische scooter op de markt, maar drie jaar geleden werd de verkoop stopgezet door problemen met de batterijen.


De geplande samenwerking tussen British Airways, American Airlines en Iberia heeft de goedkeuring van de Europese Commissie gekregen. De alliantie met de naam Oneworld moest wel beloven dat ze landingsrechten in Londen afstaat voor concurrenten met vluchten naar New York, Boston, Dallas en Miami. Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, merkt op dat de beslissing de luchtvaartmaatschappijen in staat stelt om de trans-Atlantische alliantie te beginnen die ze zo lang nastreven, terwijl gegarandeerd blijft dat de ongeveer 2,5 miljoen passagiers op de route Londen-New York en andere routes kunnen blijven kiezen uit verschillende frequenties en concurrerende prijzen. Het gebrek aan concurrentie was vorig jaar voor Neelie Kroes, de voorgangster van Almunia, nog de reden geweest om een brief met bezwaren te versturen naar de maatschappijen.


De Nederlandse groep ABN Amro Clearing Bank heeft een belang genomen van 25 procent in The Order Machine (TOM), een joint venture van BinckBank en handelshuis Optiver. Een woordvoerder van BinckBank wilde niet aangeven hoeveel ABN Amro voor het belang heeft betaald. Vanwege de overeenkomst met ABN Amro, zal het belang van Binck en Optiver in The Order Machine naar evenredigheid verwateren. Beiden hadden 50 procent van het bedrijf in handen. The Order Machine is onder meer een platform waarop net als bij een beurs effecten kunnen worden verhandeld. De transactie moet nog wel goedkeuring krijgen van de relevante toezichthouders. ABN Amro mag, vanwege de samenwerking, naast de huidige aandeelhouders ook een lid van de raad van commissarissen van The Order Machine aanstellen.


De Brits-Australische mijnbouwgigant Rio Tinto heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 2 procent minder ijzererts geproduceerd vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De daling is opvallend omdat Rio Tinto, één van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld, in het eerste kwartaal de productie nog met 39 procent had opgevoerd wegens een sterke vraag vanuit China. Toch draaien de mijnen van het concern volgens topman Tom Albanese nog altijd tegen de maximumcapaciteit. De meeste markten voor de producten van Rio Tinto blijven volgens Albanese sterk presteren en de vooruitzichten voor de vraag voor de langere termijn zijn positief. Maar de afgelopen weken heeft de vrees voor een mogelijke tweede recessie en een geringe vertraging van de groei in China volgens hem geleid tot een lichte afzwakking van het sentiment.


De Nederlandse keten Jumbo Supermarkten heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet behaald van 904 miljoen euro. Dat is 10 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat is vooral te danken aan de tweeëntwintig nieuwe winkels die na de overname vorig jaar van Super de Boer zijn omgebouwd tot Jumbo. De autonome omzetgroei van de Jumbo's bedroeg in het eerste halfjaar 1,2 procent. De gemiddelde groei in de markt bedraagt ongeveer 0,2 procent. De integratie van Super de Boer zit volgens Frits van Eerd, directeur van Jumbo Supermarkten, goed op koers. Super de Boer telde ongeveer driehonderd winkels. Een deel daarvan wordt doorverkocht, terwijl ongeveer 60 procent tot Jumbo-winkels zal worden omgebouwd.


Chipmachinefabrikant ASML heeft tijdens het tweede kwartaal een omzet gerealiseerd van 1,069 miljard euro. Tijdens het eerste kwartaal werd nog een omzet van 742 miljoen euro geoekt. De nettowinst bedroeg 239 miljoen euro. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover het eerste kwartaal. ASML profiteert al maandenlang van de sterk toegenomen vraag naar chips voor moderne smartphones en netbooks. ASML verkocht in het tweede kwartaal 43 machines. Het bedrijf ontving voor 1,179 miljard euro aan nieuwe orders, waardoor de orderportefeuille eind juni opliep tot 2,401 miljard euro. ASML verwacht in het derde kwartaal voor ongeveer 1,3 miljard euro aan nieuwe orders binnen te halen. De omzet wordt in de periode van juli tot en met september ingeschat op 1,1 miljard euro.


Intel, de grootste chipproducent van de wereld, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,8 miljard dollar. Dat is 34 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De nettowinst bedroeg 2,9 miljard dollar. Intel realiseerde het voorbije kwartaal volgens topman Paul Otellini het beste resultaat uit zijn geschiedenis, te danken aan een sterke vraag vanuit de zakelijke sector naar de meest geavanceerde microprocessors van het Amerikaanse concern. In het tweede kwartaal van vorig jaar kwam de omzet nog uit op 8 miljard dollar en werd een nettoverlies van 398 miljoen dollar geleden. Het resultaat werd toen gedrukt door een boete van 1,4 miljard dollar opgelegd door de Europese Commissie. Intel rekent voor het derde kwartaal op een omzet van 11,6 miljard dollar.


De Amerikaanse regering heeft een vierde rekening aan de Britse oliemaatschappij British Petroleum gestuurd. Het ging om een factuur voor een bedrag van 99,7 miljoen dollar voor de kosten voor de schoonmaak en opruimwerkzaamheden na de olieramp in de Golf van Mexico. British Petroleum en een aantal andere verantwoordelijken hebben al drie keer eerder een rekening van de Amerikaanse regering in de bus gekregen voor een totaalbedrag van 122 miljoen dollar. Dankzij de twintig jaar oude Oil Pollution Act, die in het leven werd geroepen na de ramp met de olietanker Exxon Valdez, kunnen oliemaatschappijen aansprakelijk worden gesteld voor de kosten die voortkomen uit vervuiling. De Amerikaanse regering van president Barack Obama maakt hier dankbaar gebruik van.


Onderzoek van het Amerikaanse ministerie van transport wijst uit dat niet technische defecten, maar fouten van de bestuurders de oorzaak waren van heel wat ongevallen met exemplaren van het Japanse automerk Toyota. Dat zou een aantal insiders hebben gezegd. Het ministerie analyseerde de gegevens van tientallen ongevallen waarbij voertuigen van de Japanse autoconstructeur plots versneld zouden hebben. Daaruit blijkt dat in vele gevallen op het moment van het ongeval het gaspedaal volledig ingeduwd was en er niet geremd werd. Maar Toyota wordt niet volledig vrijgepleit van de beschuldigingen van blokkerende gaspedalen of gaspedalen die achter de vloermat bleven hangen. Bij een ongeval zou onderzoek uitgewezen hebben dat het gaspedaal inderdaad bleef steken achter de vloermat. Het ministerie wilde niet reageren tot het onderzoek volledig afgerond is.


Het Duitse technologieconcern Siemens heeft een overeenkomst gesloten met de Russische overheid voor de levering van 220 treinen voor regionale trajecten. Met het contract is een waarde gemoeid van 2,2 miljard euro. Het Duitse concern investeert gevoelig in de Russische markt. In december vorig jaar sloot het concern al een contract met Russian Railways (RZD) voor de levering van 54 regionale treinen in de aanloop naar de Olympische Winterspelen die over vier jaar in de Russische stad Sochi worden gehouden. Dat betrof een order van 580 miljoen euro. Tegen die tijd rijdt er ook een hogesnelheidstrein van Siemens-origine op het traject tussen Moskou en Sint Petersburg. De Russische spoorwegen exploiteren meer kilometers rails dan welk Europees land ook.


De Nederlandse chipfabrikant heeft in het tweede kwartaal een omzet behaald van ongeveer 1,2 miljard dollar. Dit is een lichte stijging ten opzichte van het voorgaande kwartaal, toen de omzet uitkwam op ruim 1,16 miljard dollar. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het bedrijf. NXP, de voormalige chiptak van Philips, zag de omzet in alle bedrijfssegmenten en in alle regio's stijgen. Het operationeel resultaat kwam uit op 87 miljoen dollar tot 93 miljoen dollar. In het eerste kwartaal werden er net geen negatieve cijfers geteld. Over het nettoresultaat doet NXP nog geen uitspraken. Tijdens het eerste kwartaal schreef het chipbedrijf een verlies van 310 miljoen dollar. Na zwaar getroffen te zijn door de economische crisis, won het bedrijf in het eerste kwartaal weer marktaandeel. NXP maakte medio april bekend ambities te hebben om naar de beurs te gaan.


De ministers van financiën van de lidstaten van de Europese Unie hebben Estland definitief goedkeuring verleend om de euro in te voeren. De Baltische republiek ruilt begin volgend jaar de Estse kroon in voor de Europese eenheidsmunt. Estland wordt dan het zeventiende land met de euro als het officiële betaalmiddel. Uiteindelijk moet de euro betaalmiddel worden in alle zevenentwintig lidstaten van de Europese Unie, met uitzondering van Engeland en Denemarken. Die hebben een aparte regeling bedongen. De ministers van financiën hebben de omwisselkoers van de euro vastgesteld op 15,6466 kronen voor één euro. Estland hield deze koers zelf al jaren aan. Estland voldoet ook volgens het Europese Parlement en de regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie ruimschoots aan de criteria die voor euro-invoering zijn gesteld in het Verdrag van Maastricht.


De Europese Commissie gaat waarschijnlijk in beroep tegen het besluit van de Wereldhandelsorganisatie over de subsidies aan vliegtuigbouwer Airbus. Dat heeft Karel De Gucht, Europees Commissaris voor handel, gezegd in een Duits kranteninterview. Eind vorige maand bepaalde de World Trade Organisation dat de Europese Unie en enkele Europese lidstaten ongeoorloofde subsidies hebben verstrekt aan Airbus. Daarom moeten die subsidies volgens de organisatie worden ingetrokken. De Gucht stelde dat de Europese Commissie niet tevreden is met het besluit, dat volgens hem een erg eenzijdig beeld geeft. Het lijkt volgens hem nu alsof alleen Airbus regels van de Wereldhandelsorganisatie heeft overtreden. Dit is een besluit waar de Europese Commissie volgens hem zeer waarschijnlijk op sommige onderdelen tegen in beroep zal gaan.


Meer Nieuws