Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 17, 2010

Militaire luchtvaartsector moet op zoek naar nieuwe klanten

De militaire luchtvaartsector moet zich aanpassen aan een nieuwe economische realiteit. Dat zegt Ian Godden, voorzitter van de Britse defensie-organisatie ADS Group, eigenaar van de luchtvaartshow Farnborough International. Godden stelt dat de sector beseft dat de massale opbouw van modernisering van defensie-programma's van de voorbije vijftien jaar tot het verleden behoort. Daarom gaat de sector op zoek naar exportmogelijkheden in groeimarkten of worden er nieuwe activiteiten gezocht in de ruimtevaart, beveiliging of nucleaire toepassingen voor burgerlijke projecten. Onderaannemers van defensiecontracten moeten volgens een aantal waarnemers voor de volgende twee jaar rekening houden met zware budgetbeperkingen bij hun opdrachtgevers.


"Voor de militiare luchtvaartsector zijn de economische omstandigheden duidelijk uitdagender geworden," merkt de Amerikaanse krant The Washington Post op. "Zowel in de Verenigde Staten als Europa worden gevoelige besparingen voorzien in de militaire uitgaven om de overheidsbugetten onder controle te kunnen houden." Dat is volgens de krant duidelijk te merken aan het feit dat het Amerikaanse Lockheed Martin, de grootste toeleverancier van militaire apparatuur van de wereld, zijn deelname aan de Farnborough Airshow gehalveerd heeft in vergelijking met de vorige editie twee jaar geleden. Het Amerikaanse concern gaf aan door budgetbeperkingen tot die ingreep gedwongen te zijn." De producenten proberen dan ook nieuwe klanten te vinden vooraleer ze zwaarder getroffen worden door de budgetbesparingen van de westerse mogendheden.


Phil Toy, managing director bij het Amerikaanse adviesbureau AlixPartners, stelt dat de Verenigde Staten nog altijd investeert in de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan, maar tegen de verkiezingen over twee jaar zal president Barack Obama volgens hem waarschijnlijk beginnen met de afbouw van de Afghaanse operaties. Volgens een aantal ramingen zou het Amerikaanse budget de volgende drie jaar met ongeveer 7 procent zal worden teruggeschroefd. De Europese budgetten zouden over een periode van twee jaar met 10 procent tot 15 procent worden afgebouwd. De analisten stellen niet te geloven dat er bij de militaire toeleveranciers projecten zullen geschrapt worden, maar verwacht wordt wel dat de orders meer onder druk zullen komen te staan. Naarmate de budgetten dalen, zal de concurrentie tussen de toeleveranciers volgens hen scherper worden.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home