Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 17, 2010

Renault blijft verder investeren in Russische constructeur Avtovaz

De Franse autogroep Renault gaat de volgende jaren 240 miljoen euro investeren in de Russische constructeur Avtovaz. Daarmee behoudt de Franse groep zijn belang van 25 procent in Avtovaz. Christian Esteve, vice-president van Renault, benadrukt dat de Franse constructeur op de Russische markt aanwezig wil blijven. Rusland blijft volgens Esteve één van de prioritaire regio's voor Renault, dat dan ook naar eigen zeggen zijn samenwerking op lange termijn met Avtovaz wil verder zetten. Het Russische staatsconcern Russian Technologies zal tegelijkertijd zijn belang in Avtovaz tot 36 procent opdrijven. Troika Dialog, dat eveneens 25 procent van de aandelen van Avtovaz in bezit heeft, zal zijn belang in de Russische autoconstructeur langzaam afbouwen.


In december kreeg het noodlijdende Avtovaz van de Russische regering een ondersteuningspakket van 40 miljard roebel (1,3 miljard dollar) om bankleningen terug te betalen en zijn toeleveranciers te voldoen. Die noodhulp, die werd verstrekt via Russian Technologies, bracht de schuld van Avtovaz aan het Russische staatsbedrijf tot 65 miljard roebel. Partner Renault zal voor 240 miljoen euro aan uitrusting en technologie leveren om zijn belang van 25 procent in Avtovaz te behouden. Russian Technologies zou een even groot belang aanbrengen door het omzetten van schulden in aandelen. De kapitaaloperatie zou in twee fase worden doorgevoerd. De investeringsholding Troika Dialog zou zijn belang in Avtovaz over een periode van twee jaar tot 17,5 procent afbouwen.


Uiteindelijk zal Russian Technologies over een periode van zes jaar zijn belang opdrijven tot 36 procent. Sergei Chemezov, topman van Russian Technologies, merkte in dat verband op dat het aan Renault zelf is om te beslissen of er verder mee geïnvesteerd zal blijven worden in Avtovaz. Indien Renault beslist om niet verder mee te investeren, zal het Franse bedrijf volgens Chemezov moeten aanvaarden dat zijn belang in de Russische autoconstructeur zal verwateren. Hij voegde er wel aan toe dat Renault tot op dit ogenblik aangeeft zijn belang van 25 procent te willen behouden. Avtovaz realiseerde tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst van 1 miljard roebel. Het voorbije jaar daalde de verkoop van de Russische autobouwer met 44 procent. Dat leverde het bedrijf een verlies op van 49,2 miljard roebel.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home