Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 17, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Nederlandse bedrijf Lab Venture Capital, waarin de zanger Marco Borsato aandelen heeft, is failliet verklaard. Het faillissement was aangevraagd door een schuldeiser. Lab Venture Capital was een zusterbedrijf van de eveneens failliete productiemaatschappij The Entertainment Group en investeerde belangrijke bedragen in startende ondernemingen. Lab Venture Capital wordt in grote mate verantwoordelijk geacht voor de teloorgang van The Entertainment Group. Het artiestenbureau leende immers de voorbije jaren miljoenen euro aan zusterbedrijf Lab Venture Capital, dat vooral investeerde in nieuwe bedrijven op het gebied van internet en telecom. Dat opzet mislukte echter volledig, waardoor de geleende miljoenen niet terugbetaald konden worden toen The Entertainment Group dat geld zelf dringend nodig had. Hierop ging het artiestenbureau failliet.


Ryanair-topman Michael O'Leary heeft zich verontschuldigd bij Easyjet-oprichter Stelios Haji Ioannou en hem een schadevergoeding van 60.000 euro uitbetaald. Ryanair had Stelios een leugenaar genoemd en hem in advertenties zelfs een Pinocchio-neus aangemeten. Stelios vond dat beledigend en startte een proces wegens smaad. Om dat te vermijden heeft O'Leary dan maar zijn excuses aangeboden. Stelios zegt de overwinning te willen opdragen aan alle anderen die door O'Leary beledigd zijn. Stelios zei ook nog het geld aan een goed doel te zullen schenken. De discussie tussen O'Leary en Easyjet ging over de stiptheidsstatistieken. Sinds enige tijd geeft Easyjet die niet meer vrij, waarop O'Leary opmerkte dat ze zouden aantonen dat Easyjet veel minder stipt is dan Ryanair.


Sony Ericsson, producent van mobiele telefoons, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 12 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 213 miljoen euro. Het bedrijf dankt de betere cijfers aan de verkoop van nieuwe modellen. De omzet steeg met 4 procent tot 1,75 miljard euro. De groep zette tijdens het tweede kwartaal ongeveer 11 miljoen mobiele toestellen af. Dat is 5 procent meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar, maar 20 procent minder dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Die daling zou te wijten zijn aan het beperkter productengamma. Sony Ericsson heeft naar eigen zeggen 4 procent van de wereldijde markt in handen. De gemiddelde verkoopprijs per toestel steeg op jaarbasis naar 160 euro.


Het Amerikaanse gediversifiëerde conglomeraat General Electric heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,3 miljard euro. Dat is een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het is voor de eerste keer in acht kwartalen dat General Electric opnieuw woenst boekte. De winstgroei is te danken aan de stabiliseringen bij GE Capital, de financiële divisie van het conglomeraat. De omzet daalde met 4,3 procent tot 37,4 miljard dollar. Bij GE Capital werd een winstgroei met 93 procent opgetekend. Jef Immelt, topman van General Electric, stelde dat de verliesperiode bij de financiële divisie achter de rug is en de inkomsten weer in stijgende lijn gaan. Hij voegde er aan toe dat het economische klimaat voor General Electric blijft verbeteren.


Bank of America heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,12 miljard dollar. Dat is een lichte daling tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen een winst werd geboekt van 3,22 miljard dollar. De financiële groep, op het gebied van deposito's en leningen de grootste bank van de Verenigde Staten, dankt het resultaat aan de verminderde druk van slechte leningen. Vorig jaar werd trouwens een gedeelte van de winst gehaald uit de verkoop van een gedeelte van de participatie van Bank of America in Chinese Construction Bank. De omzet daalde met 11 procent tot 29,15 miljard dollar. De provisies voor slechte leningen werden met 17 procent verminderd tegenover het eerste kwartaal. De Amerikaanse zakenbank profiteert al vier kwartalen op rij van lagere kosten voor kredieten.


De Amerikaanse bank Citigroup heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,73 miljard dollar. Dat is een daling met 38 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 33 procent tot 22,1 miljard dollar. Citigroup betaalde in december vorig jaar reeds 20 miljard euro terug van het bedrag waarmee de Amerikaanse overheid de bank van de ondergang redde. Het Amerikaanse ministerie van financiën heeft nog 18 procent van de bank in handen. Tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar werden de resultaten echter opgedreven door een winst van 6,7 miljard dollar in verband met de samenvoeging van broker Smith Barney met Morgan Stanley. Citi Holdings, waaronder de onderdelen vallen die het bedrijf wil afstoten, leed een verlies van 1,21 miljard dollar, waar vorig jaar nog een winst van 1,22 miljard dollar werd geboekt.


De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs geeft toe dat ze beleggers onvoldoende heeft geïnformeerd bij het aanbieden van een subprimeproduct. Daarom zal de zakenbank 550 miljoen dollar betalen om een minnelijke schikking te treffen. Dat heeft de Securities & Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurstoezichthouder meegedeeld. Het is de grootste boete die ooit door een bedrijf uit Wall Street is betaald. Volgens de aanklacht had Goldman Sachs kernfeiten verkeerd voorgesteld of achterwege gelaten in een financieel product in verband met subprime hypotheekkredieten. Het hefboomfonds Paulson had volgens de beurstoezichthouder Goldman Sachs zowat 15 miljoen dollar betaald om het investeringsproduct op te zetten, terwijl het fonds zelf op hetzelfde moment inzette op een ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt. Goldman Sachs verzweeg de tussenkomst van het fonds echter.


Het Zwitserse farmabedrijf Novartis heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,42 miljard dollar. Dat is een stijging met 38 miljoen dollar tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is naar eigen zeggen het gevolg van sterke prestaties bij de verkoop van geneesmiddelen en kostenbesparingen. Ook was er een onverwachte pensioenbate van ongeveer 265 miljoen dollar. De omzet steeg met 11 procent tot 11,7 miljard dollar. Bij de verkoop van geneesmiddelen werd een stijging met 8 procent opgetekend tot 7,67 miljard dollar, waarbij onder meer goede resultaten werden gerealiseerd met de merken Galvus (diabetes), Tektuma (bloeddruk), Gleevec (kanker) en Diovan (hart). Novartis verhoogde ook zijn omzetverwachting. Het concern verwacht een stabiele middelhoge tot hoge enkelcijferige groei. Ook de winstmarge zal daarbij volgens het bedrijf verbeteren.


De Franse politie heeft vier mensen opgepakt uit de omgeving de steenrijke L'Oréal-erfgename Liliane Bettencourt (87). Het viertal is volgens de Franse politie gearresteerd in verband met een onderzoek naar mogelijke belastingontduiking en witwassen van zwart geld. Onder meer gaat het om fotograaf François-Marie Banier, een naaste vriend die bovendien peperdure cadeaus had gekregen van Bettencourt. De andere arrestanten zijn haar vermogensbeheerder Patrice de Maistre, haar belastingadvocaat Fabrice Goguel en Carlos Vejarano, die beheerder is van een gebouw van Bettencourt op de Seychellenarchipel in de Indische Oceaan. Verder heeft de politie ook een onderzoek opgestart naar Bettencourt, die er mogelijk van verdacht wordt om ongeveer 80 miljoen euro op geheime rekeningen bij Zwitserse banken te hebben ondergebracht om de Franse belastingen te ontduiken.


Een comité van een dertigtal onafhankelijke experts heeft de Food & Drug Administration (FDA), het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap, aanbevolen om meer waarschuwingen toe te voegen aan Avandia, een diabetesmedicijn van de Britse farmagroep GlaxoSmithKline. Uit onderzoek blijkt dat gebruikers van Avandia meer risico op hartkwalen zouden hebben dan gebruikers van andere behandelingen. Het comité hield een stemming om Avandia al dan niet te behouden. Zeventien leden stemden om de verkoop verder te laten zetten, maar twaalf andere experts waren tegen de verdere verkoop van het middel. Avandia blijft dus verkrijgbaar op de markt, zij het met enkele bijkomende waarschuwingen en beperkingen. De Britse farmagroep zegt dat nooit wetenschappelijk is aangetoond dat het middel een risico op hartaanvallen zou inhouden.


Het olieconcern British Petroleum (BP) heeft aangekondigd dat er voor het eerst sinds april geen olie meer in de Golf van Mexico lekt. Het bedrijf benadrukt echter dat er geen garantie is dat het lek permanent gedicht is. Na een eerder uitstel, werd een trechter over het lek geplaatst, waardoor de wegstromende olie wordt opgevangen. Zelfs als het lek definitief gedicht is zal het volgens de Ameikaanse kustwacht nog zeker twee maanden duren voordat alle zichtbare olie aan de oppervlakte is opgeruimd. Ondertussen dreigt in de Verenigde Staten een boorverbod van zeven jaar voor British Petroleum. Als dat verbod werkelijk wordt opgelegd, zal het olieconcern hoogstwaarschijnlijk zijn Amerikaanse activiteiten moeten verkopen. Het lek ontstond na een explosie op het boorplatform Deepwater Horizon, waarbij elf werknemers omkwamen. Ongeveer vier miljoen vaten ruwe olie zijn de zee ingestroomd.


Het olieconcern Shell moet zo snel mogelijk zwart op wit en controleerbaar aan de Amerikaanse president Barack Obama bewijzen dat de verkoop van geraffineerde olieproducten aan Iran is gestopt. Dat blijkt uit een brief die Amerikaanse congresleden hebben gestuurd aan Shell-topman Peter Voser. In mei vorig jaar ontving Shell ook al een brief, waarin twee Amerikaanse congresleden waarschuwden dat het bedrijf een groot risico zou lopen op sancties in de Verenigde Staten indien benzine zou blijven geleverd worden aan het omstreden Iraanse regime. Recent keurde het Amerikaanse Congres de nieuwe sanctiewetgeving goed. Op deze manier wordt de Iraanse regering onder druk gezet om de nucleaire aspiraties op te bergen. De nieuwe brief meldt dat Obama een onderzoek moet starten naar strafbare energieactiviteiten van buitenlandse partijen in en met Iran.


Het internetbedrijf Google heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,8 miljard dollar, tegenover 5,5 miljard dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,5 miljard dollar naar 1,8 miljard dollar. Eric Schmidt, topman van Google, stelde dat het internetbedrijf een sterk tweede kwartaal heeft gerealiseerd, waarbij de kernactiviteiten een solide groei kenden en een bijzonder sterke stijging werd opgetekend in de opkomende markten. Volgens Google adopteren traditionele adverteerders de zoekmachine steeds vaker als medium voor hun commerciële boodschappen. Google zegt vol vertrouwen te zijn over de toekomst en voegt er aan toe ook in de toekomst intensief te zullen blijven investeren. Google heeft tijdens het voorbije kwartaal 1.184 nieuwe werknemers aangeworven. Dat is het hoogste aantal in tien kwartalen.


De Duitse autobouwer Daimler verwacht dit jaar een veel hoger resultaat te zullen boeken dan eerder gedacht. Over het tweede kwartaal behaalde het concern een winst van 2,1 miljard euro, tegenover een verlies van 1 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar. Eerder ging Daimler uit van een jaarwinst van 4 miljard euro, maar het concern heeft over de eerste zes maanden van dit jaar na al een winst van 3,3 miljard euro geboekt. Daimler deed vooral goede zaken met zijn luxemerk Mercedes, dat bijzonder veel interesse genoot in China en de Verenigde Staten. Mercedes liet in juni een recordverkoop zien. De omzet van Daimler bedroeg tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 25,1 miljard euro, tegenover 19,6 miljard euro tijdens dezelfde periode vorig jaar.


Het Franse olieconcern Total is veroordeeld tot een boete van ruim 6 miljoen Britse pond in verband met de brand in een groot brandstofdepot ten noorden van Londen vijf jaar geleden. Dat heeft een Britse rechtbank besloten. Vier andere oliemaatschappijen kregen boetes variërend van 1.500 pond tot 2,45 miljoen pond, onder meer vanwege nalatigheid. De knal van de explosie was zelfs te horen in Frankrijk en België. Volgens de rechtbank was de catastrofe niet te overzien geweest als de explosie op een normale werkdag had plaatsgevonden. Dan waren er volgens de rechter waarschijnlijk tientallen tot honderden doden gevallen. De explosie gebeurde op een zondag, waardoor vele medewerkers aan een ramp ontsnapten. In totaal vielen er ruim veertig gewonden. De explosie veroorzaakte ook veel schade aan het leefmilieu.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home