Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 16, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Indiase outsourcingconcern Infosys heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 14,9 miljoen roepies. Dat komt overeen met een bedrag van 318 miljoen dollar. De winst daalde daarmee met 2,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 13 procent tot 61,98 miljard roepies. Het bedrijf zegt dat de vraag naar zijn diensten blijft toenemen, ondanks de wereldwijd onzekere economische omstandigheden. Infosys voegde er aan toe dat Europese opdrachten het voorbije kwartaal nog ongeveer 20 procent van de totale omzet vertegenwoordigden, tegenover 23 procent tijdens het eerste kwartaal van dit jaar en bijna 25 procent tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar. Infosys zegt tijdens het voorbije kwartaal veertig nieuwe klanten aangetrokken te hebben, waarvoor 1.000 nieuwe medewerkers moesten worden aangeworven.


Het Griekse luchtverkeer is ernstig verstoord geweest door een nieuwe staking van de openbare diensten tegen de pensioenhervorming. De hervorming moet de enorme schuld van Griekenland verlichten. De luchtverkeersleiders sloten zich aan bij de staking. Op de internationale luchthaven van Athene moesten meer dan zestig binnenlandse en internationale vluchten worden geannuleerd en meer dan honderddertig andere moesten worden verschoven naar een later tijdstip. De staking was een initiatief van Adedy, de vakbondsfederatie van de Griekse openbare diensten. Ook de luchthaven van Chania op Kreta ondervond hinder van de vakbondsacties. Ook openbare ziekenhuizen en andere overheidsdiensten hadden last van de demonstraties. Ook politie, brandweer en havenpolitie hadden daarvoor al geprotesteerd in de hoofdstad Athene.


De Britse koningin Elizabeth heeft haar kasteel Hadley Hall in Cheshire verkocht. Het kasteel, dat uit de zestiende eeuw dateert, werd voor 1 miljoen pond verkocht. De verkoop roept volgens Britse media vragen op over de impact van de financiële crisis en de recessie op het vermogen van de Britse koningin. Hadley Hall behoort tot de Duchy of Lancaster, de private portfolio van de Britse koningin, die daar haar persoonlijke inkomen uit haalt. De openbare budgetten van de Britse koningin zijn de voorbije tien jaar van 35 miljoen pond naar 1 miljoen pond teruggevallen. Daardoor heeft ze aan de Britse regering moeten vragen om de Civiele Lijst te verhogen. De Civiele Lijst en de parlementaire subsidies worden gebruikt om de uitgaven van de koningin als hoofd van de Britse staat te betalen. De waarde van de Duchy of Lancaster daalde de voorbije vijf jaar met 75 miljoen pond tot 322 miljoen pond.


De Europese autoverkoop is is het eerste sermester van dit jaar stabiel gebleven tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat is te danken aan een goed jaarbegin, want in juni daalde het aantal auto-inschrijvingen voor de derde maand op rij. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Federatie van Autobouwers (ACEA). Tijdens de eerste jaarhelft werden in de Europese Unie 7,28 miljoen personenwagens ingeschreven. Dat is een stijging met 0,2 procent dan in het eerste semester van vorig jaar. Tegenover de eerste helft van twee jaar geleden, voor de economische crisis, daalde de markt met meer dan 10 procent. Duitsland, de grootste automarkt van Europa, zit bij de grootste verliezers. Daar daalde de autoverkoop tijdens de eerste jaarhelft met meer dan een kwart tot bijna 1,5 miljoen wagens. Dat heeft te maken met het einde van de slooppremie in het land.


Het herstelplan dat de Amerikaanse president Barack Obama aan het begin van zijn mandaat lanceerde, heeft al drie miljoen banen gered of gecreëerd. Dat heeft een woordvoerder van de president bekend gemaakt. In januari had het reddingsplan van 787 miljard euro, dat in februari vorig jaar van kracht werd, de kaap van twee miljoen banen genomen. De doelstelling om 3,5 miljoen jobs te redden of te creëren, zal volgens de Amerikaanse president gehaald worden. Barack Obama stelde tegenover het Amerikaanse Congres dat het herstelplan de privé-investeringen en banencreatie blijkt te stimuleren op een ogenblik dat de economie daar het meest nood aan heeft. De Amerikaanse Chambers of Commerce blijft er echter bij dat de Amerikaanse regering te weinig inspanningen doet om banen te creëren


Südzucker, het Duitse moederhuis van Tiense Suiker, heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 1,5 miljard euro geboekt. Dat is ongeveer 9 procent meer dan tijdens het eerste kwartaal van het vorige boekjaar. De nettowinst in het eerste kwartaal steeg van 48 miljoen euro tot 72 miljoen euro. Het bedrijf dankt de toename van winst en omzet naar eigen zeggen aan de toenemende export van suiker naar landen buiten de Europese Unie. Südzucker is naar eigen zeggen wereldleider op de traditionele suikermarkt. Het bedrijf telt dertig fabrieken en drie raffinaderijen in onder meer Duitsland, België, Frankrijk en een reeks Oost-Europese landen. In het vorige boekjaar telde het bedrijf 17.500 werknemers en werd een omzet van 5,7 miljard euro gerealiseerd.


De heropleving van de wereldwijde computermarkt tijdens het tweede kwartaal bevestigd. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Gartner. Tijdens het tweede kwartaal werden wereldwijd 82,9 miljoen computers verkocht. Dat is een stijging met 20,7 procent tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar. Het is het derde kwartaal op rij dat een dubbelcijferige groei kon worden opgetekend. De omzet steeg met 13 procent. Gartner wijst er daarbij op dat de gemiddelde verkoopprijzen verder zijn gedaald, maar aan een lager tempo dan de voorbije twee jaar. De verkoop van mini-laptops vertraagde gevoelig tot een groei met iets meer dan 20 procent. De voorbije twee kwartalen steeg de verkoop in dit segment nog met meer dan 70 procent. Volgens Gartner wijst de vertraging op een verzadiging van de markt. De mini-laptops krijgen ook concurrentie van de iPad van Apple.


Europarlementsleden van verschillende fracties hebben aan de Vlaamse minister-president Kris Peeters gevraagd om van de exorbitante IJslandse quota in de makreelvangst een breekpunt te maken in de toetredingsonderhandelingen met Reykjavik. Als bevoegd Vlaams minister leidt Peters tijdens het Belgische voorzitterschap de Europese vergaderingen over de visserij. IJsland staat zijn vissers momenteel toe erg veel makreel te vangen, wat volgens de andere Europese landen op termijn onhoudbaar is. De parlementsleden willen daarom dat Peeters de toetredingswens van IJsland zal gebruiken als stok achter de deur om de quota naar beneden te krijgen. De Vlaamse minister-president gaf aan dat hij wil ingaan tegen landen die de visbestanden onverantwoord blijven bevissen. Dat staat volgens hem immers haaks op een duurzame aanpak die blijvend moet zorgen voor voldoende vis in de Europese zeeën.


De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,8 miljard dollar. Dat is een stijging met 76 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bank moest naar eigen zeggen minder reserves houden voor leningen en kredieten die niet konden worden terugbetaald. Topman Jamie Dimon toonde zich verheugd over de afname, maar waarschuwde dat de reserveringen voor slechte leningen nog altijd op een zeer hoog niveau liggen. De reserveringen liepen terug tot 3,4 miljard dollar. In het eerste kwartaal van dit jaar werd hiervoor nog 7 miljard dollar opzijgezet en in het tweede kwartaal van vorig jaar zelfs 9,7 miljard dollar.In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de nettowinst 3,3 miljard dollar. De omzet bedroeg in het tweede kwartaal 25,6 miljard dollar. Dat is een daling met 8 procent tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar.


De Agricultural Bank of China (AgBank) heeft tijdens haar eerste beursdag op de beurs van Shanghai 2,2 procent winst geboekt. Analisten hadden een gemiddelde winst van 6 procent vooropgesteld. Agbank noteert zo de laagste winst op de eerste beursdag in vergelijking met vier andere Chinese grootbanken die in het midden van het decennium al naar de beurs getrokken waren. Topman Zhang Yun van AgBank was relatief tevreden met de eerste beursdag. Door de winst heeft AgBank een beurskapitalisatie van 127 miljard dollar. In totaal hoopt AgBank op een beursgang van 22,1 miljard dollar. Dat zou de grootste beursintroductie uit de geschiedenis worden. Het record is momenteel met een bedrag van 21,9 miljard dollar in handen van Industrial and Commercial Bank of China (ICBC).


De Duitse, Franse en Britse ministers van milieu vinden dat Europa ambitieuzer moet zijn en moet streven om over twintig jaar 30 procent minder koolstofdioxide uit te stoten. Op dit ogenblik wordt gemikt op een besparing met 20 procent. De ministers deden hun oproep aan de hand van een open brief. Als de norm van 20 procent wordt gehandhaafd, zal Europa volgens de ministers in een uitstootarme weg niet meer kunnen concurreren met landen zoals China, Japan of de Verenigde Staten, die bezig zijn met het creëren van een aantrekkelijk klimaat voor koolstofarme investeringen. Een reductie van 30 procent zou volgens hen een echte stimulans vormen voor innovatie en internationale actie. Voor Duitsland en Frankrijk is dat een opvallende stellingname. Beide landen hebben zich steeds verzet tegen een unilaterale 30 procent, omdat dit de economie en de Europese onderhandelingspositie zou ondermijnen.


FriendFinder Networks, het concern boven het blootblad Penthouse, gaat een bod doen op Playboy. Dat heeft Marc Bell, chief executive van FriendFinder Networks, gezegd in een Amerikaans kranteninterview. Penthouse gaat daarmee de strijd aan met Hugh Hefner, de oprichter van Playboy. Eerder raakte immers bekend dat Hefner zijn bedrijf Playboy Enterprises van de beurs wil halen. Hefner zou bezorgd zijn over de merknaam en de inhoudelijke richting die het blad uitgaat. Het bod van Hefner zou Playboy waarderen op een bedrag van 185 miljoen dollar. Marc Bell zegt dat hij al altijd interesse heeft gehad in Playboy en daarom een alternatief voorstel zal doen aan de Playboy-aandeelhouders. Bell zei zelfs dat het bod van Hefner zeer karig is en het bedrijf aanzienlijk onderwaardeert.


De groei van de Chinese economie is tijdens het tweede kwartaal vertraagd. Dat heeft het Chinese statistiekbureau meegedeeld. De maatregelen tegen een oververhitting van de Chinese economie lijken vruchten af te werpen. Het bruto binnenlands product van China steeg van april tot en met juni met 10,3 procent. Het gaat wel om de derde opeenvolgende dubbelcijferige groei, maar die ligt toch lager dan tijdens die periode. In het eerste kwartaal van dit jaar werd immers een groei opgetekend van 11,9 procent, terwijl tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar een toename van 10,7 procent werd opgetekend. De uitkomsten worden gezien als een signaal dat de Chinese economie zich de rest van het jaar minder snel zal ontwikkelen. In combinatie met begrotingsproblemen in Europa en een beperkte banengroei in de Verenigde Staten zou dit kunnen leiden tot een afzwakking van de groei van de wereldeconomie.


Het Israëlische informatica-bedrijf Unitronics wil op termijn af van zijn notering op Euronext. Dat heeft Haim Shani, voorzitter en meerderheidsaandeelhouder van Unitronics, aangekondigd. Shani bezit al 58 procent van Unitronics, dat zelf 10 procent van de aandelen aanhoudt. Het is volgens hem de bedoeling dat het bedrijf de aandelen systematisch verder blijft opkopen, tot het ogenblik dat de gunstige voorwaarden zijn bereikt om het bedrijf volledig van de beurs te halen. Unitronics is volgens Shani een klein bedrijf, waardoor de kosten van een beursnotering bijzonder zwaar doorwegen. Bovendien wordt het aandeel weinig verhandeld. Andere motieven om genoteerd te blijven, zoals een kapitaalverhoging, spelen volgens de meerderheidsaandeelhouder evenmin.


De Britse winkelketen Marks & Spencer heeft van de aandeelhouders toestemming gekregen voor de toekenning van de eerder gedane salarisvoorstellen voor topbestuurders. Eerder hadden de aandeelhouders nochtans heel wat kritiek gehad op de verloning-strategie van de winkelketen. Daarbij werd vooral gevreesd dat er verzet zou worden aangetekend tegen het salarisvoorstel van 15 miljoen pond sterling voor Mark Bolland, de Nederlandse bestuursvoorzitter van de keten. Toen Bolland in mei van dit jaar overkwam van de Britse supermarktketen Morrissons werd er al over het salarisbedrag gesproken. Nu alle partijen officieel akkoord zijn, is de overeenkomst definitief bezegeld. Uiteindelijk schaarde 83,8 procent van de aandeelhouders achter het loonvoorstel van de winkelketen. Mark Bolland volgt bij de keten Stuart Rose op.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home