Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 15, 2010

Illegale bosontginning gevoelig teruggevallen

De illegale ontginning van tropische wouden is drastisch teruggevallen. Dat is de conclusie van een rapport van de Britse denktank Chatham House. Daarbij wordt gewag gemaakt van een hoopvol signaal in de strijd tegen de klimaatverandering. Bovendien is het volgens Chatham House ook een positieve evolutie voor een groep van één miljard arme mensen die voor hun overlevingskansen van deze gebieden afhankelijk zijn. Er wordt echter aan toegevoegd dat de illegale bosontginning een belangrijk probleem blijft. Het voorbije jaar werden in Brazilië, Indonesië en Kameroen alleen al 100 miljoen kubieke meters illegaal hout gewonnen. Het verlies aan bosgebieden vertegenwoordigt tussen 12 procent en 20 procent van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen. Daarin spelen factoren zoals verstedelijking, veeteelt en landbouw echter een grotere rol dan illegale bosbouw.


Uit het rapport van Chatham House blijkt dat de illegale houtkap de voorbije acht jaar met bijna een kwart zou zijn teruggevallen. Dat zou onder meer te danken zijn aan de druk van de consumenten, wettelijke beperkingen in importlanden en de grotere mediabelangstelling. Chatham House voegt er aan toe dat in een aantal belangrijke landen de illegale houtkap nog sterker werd teruggedrongen, zoals in Brazilië, Kameroen en Indonesië. De denktank voegt er echter aan toe dat het veel moeilijker zal worden om nog verdere vooruitgang te boeken. In Indonesië werd op tien jaar tijd een daling met 75 procent opgetekend, terwijl in Kameroen de illegale houtkap werd gehalveerd. Brazilië zou daar ergens tussen zitten. Het rapport wijst er op dat in Indonesië nog altijd 40 procent van de houtkap illegaal is.


In de Verenigde Staten en de Europese Unie worden inmiddels strikte eisen opgelegd aan de houtimport, maar Chatham House stelt dat het ook voor Japan, het land met de hoogste illegale houtimport per hoofd van de bevolking, hoog tijd wordt om een gelijkaardige wetgeving door te voeren. Maar ook andere Aziatische landen blijven volgens de denktank een probleem. Daarbij wordt erop gewezen dat China steeds belangrijker wordt als een importland, maar niet louter voor eigen consumptie. China treedt steeds meer op als een regio voor houtverwerking. Dat betekent dat een groot gedeelte van de illegale houtvoorraden via Chinese fabrieken uiteindelijk toch in Europa en de Verenigde Staten terecht komen. Daarom wordt ook aan China, net zoals aan Vietnam, gevraagd de invoer van illegaal hout te verbieden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home