Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 14, 2010

Nieuwsoverzicht

Het noodlijdende IJsland heeft recht op toetredingssubsidies van de Europese Unie. Het geld is bedoeld om allerlei zaken geschikt te maken voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Het geld is ook bedoeld voor campagnes om de IJslanders te informeren over de Europese Unie en zijn beleid. Momenteel lopen al programma's om bijvoorbeeld de IJslandse statistische systemen aan te passen aan die van de lidstaten van de Europese Unie. Het besluit over de subsidies onderstreept volgens Stefan Füle, Europees Commissaris voor de uitbreiding van de europese unie, de inzet om het toetredingsproces van IJsland te ondersteunen. Hij stelde dat IJsland aangemoedigd wordt om al het nodige te doen voor een succesvolle toetreding. IJsland is sinds vorige maand kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, net zoals Turkije, Kroatië en Macedonië. De andere kandidaten krijgen ook toetredingssubsidies.


Stefan Ortseifen, gewezen topman van IKB Deutsche Industriebank is door een rechtbank in Düsseldorf veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van tien maanden voor zijn rol in de financiële crisis. Ook moet Ortseifen een boete betalen van 100.000 euro. De rechtbank achtte hem schuldig aan het manipuleren van de beurskoers. De bank stond drie jaar geleden aan het randje van een faillissement. De rechter achtte bewezen dat Ortseifen de financiële situatie van zijn bank bewust gunstiger had voorgesteld en zo de aandeelhouders op het verkeerde been had gezet. De bank beek uiteindelijk zo diep in de problemen te zitten, dat alleen een kapitaalinjectie van de Duitse regering de bank er weer bovenop kon helpen. De advocaat van Ortseifen had voor vrijspraak gepleit. Niet de topbankier, maar Deutsche Bank zou volgens hem verantwoordelijk zijn voor de bijna-ondergang van de bank.


Het Japanse bedrijf Yamaha, producent van motorfietsen, lanceert een elektrisch aangedreven scooter. Het nieuwe model heeft volgens het bedrijf een actieradius van 43 kilometer en kan via het stopcontact binnen zes uur worden opgeladen. Yamaha introduceert zijn nieuweling op begin september in Tokio tegen een verkoopprijs van naar verwachting 252.000 yen. Dat komt overeen met een bedrag van 2.200 euro. Volgend jaar komt de elektrische scooter naar Europa. Yamaha voorziet een enorme vraag. Daarbij wordt onder meer gewezen op China, de grootste markt voor elektrische fietsen met een geschatte jaarlijkse vraag van meer dan 20 miljoen stuks. Acht jaar geleden lanceerde Yamaha met de Passol al de eerste elektrische scooter op de markt, maar drie jaar geleden werd de verkoop stopgezet door problemen met de batterijen.


De geplande samenwerking tussen British Airways, American Airlines en Iberia heeft de goedkeuring van de Europese Commissie gekregen. De alliantie met de naam Oneworld moest wel beloven dat ze landingsrechten in Londen afstaat voor concurrenten met vluchten naar New York, Boston, Dallas en Miami. Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, merkt op dat de beslissing de luchtvaartmaatschappijen in staat stelt om de trans-Atlantische alliantie te beginnen die ze zo lang nastreven, terwijl gegarandeerd blijft dat de ongeveer 2,5 miljoen passagiers op de route Londen-New York en andere routes kunnen blijven kiezen uit verschillende frequenties en concurrerende prijzen. Het gebrek aan concurrentie was vorig jaar voor Neelie Kroes, de voorgangster van Almunia, nog de reden geweest om een brief met bezwaren te versturen naar de maatschappijen.


De Nederlandse groep ABN Amro Clearing Bank heeft een belang genomen van 25 procent in The Order Machine (TOM), een joint venture van BinckBank en handelshuis Optiver. Een woordvoerder van BinckBank wilde niet aangeven hoeveel ABN Amro voor het belang heeft betaald. Vanwege de overeenkomst met ABN Amro, zal het belang van Binck en Optiver in The Order Machine naar evenredigheid verwateren. Beiden hadden 50 procent van het bedrijf in handen. The Order Machine is onder meer een platform waarop net als bij een beurs effecten kunnen worden verhandeld. De transactie moet nog wel goedkeuring krijgen van de relevante toezichthouders. ABN Amro mag, vanwege de samenwerking, naast de huidige aandeelhouders ook een lid van de raad van commissarissen van The Order Machine aanstellen.


De Brits-Australische mijnbouwgigant Rio Tinto heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 2 procent minder ijzererts geproduceerd vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De daling is opvallend omdat Rio Tinto, één van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld, in het eerste kwartaal de productie nog met 39 procent had opgevoerd wegens een sterke vraag vanuit China. Toch draaien de mijnen van het concern volgens topman Tom Albanese nog altijd tegen de maximumcapaciteit. De meeste markten voor de producten van Rio Tinto blijven volgens Albanese sterk presteren en de vooruitzichten voor de vraag voor de langere termijn zijn positief. Maar de afgelopen weken heeft de vrees voor een mogelijke tweede recessie en een geringe vertraging van de groei in China volgens hem geleid tot een lichte afzwakking van het sentiment.


De Nederlandse keten Jumbo Supermarkten heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet behaald van 904 miljoen euro. Dat is 10 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat is vooral te danken aan de tweeëntwintig nieuwe winkels die na de overname vorig jaar van Super de Boer zijn omgebouwd tot Jumbo. De autonome omzetgroei van de Jumbo's bedroeg in het eerste halfjaar 1,2 procent. De gemiddelde groei in de markt bedraagt ongeveer 0,2 procent. De integratie van Super de Boer zit volgens Frits van Eerd, directeur van Jumbo Supermarkten, goed op koers. Super de Boer telde ongeveer driehonderd winkels. Een deel daarvan wordt doorverkocht, terwijl ongeveer 60 procent tot Jumbo-winkels zal worden omgebouwd.


Chipmachinefabrikant ASML heeft tijdens het tweede kwartaal een omzet gerealiseerd van 1,069 miljard euro. Tijdens het eerste kwartaal werd nog een omzet van 742 miljoen euro geoekt. De nettowinst bedroeg 239 miljoen euro. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover het eerste kwartaal. ASML profiteert al maandenlang van de sterk toegenomen vraag naar chips voor moderne smartphones en netbooks. ASML verkocht in het tweede kwartaal 43 machines. Het bedrijf ontving voor 1,179 miljard euro aan nieuwe orders, waardoor de orderportefeuille eind juni opliep tot 2,401 miljard euro. ASML verwacht in het derde kwartaal voor ongeveer 1,3 miljard euro aan nieuwe orders binnen te halen. De omzet wordt in de periode van juli tot en met september ingeschat op 1,1 miljard euro.


Intel, de grootste chipproducent van de wereld, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,8 miljard dollar. Dat is 34 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De nettowinst bedroeg 2,9 miljard dollar. Intel realiseerde het voorbije kwartaal volgens topman Paul Otellini het beste resultaat uit zijn geschiedenis, te danken aan een sterke vraag vanuit de zakelijke sector naar de meest geavanceerde microprocessors van het Amerikaanse concern. In het tweede kwartaal van vorig jaar kwam de omzet nog uit op 8 miljard dollar en werd een nettoverlies van 398 miljoen dollar geleden. Het resultaat werd toen gedrukt door een boete van 1,4 miljard dollar opgelegd door de Europese Commissie. Intel rekent voor het derde kwartaal op een omzet van 11,6 miljard dollar.


De Amerikaanse regering heeft een vierde rekening aan de Britse oliemaatschappij British Petroleum gestuurd. Het ging om een factuur voor een bedrag van 99,7 miljoen dollar voor de kosten voor de schoonmaak en opruimwerkzaamheden na de olieramp in de Golf van Mexico. British Petroleum en een aantal andere verantwoordelijken hebben al drie keer eerder een rekening van de Amerikaanse regering in de bus gekregen voor een totaalbedrag van 122 miljoen dollar. Dankzij de twintig jaar oude Oil Pollution Act, die in het leven werd geroepen na de ramp met de olietanker Exxon Valdez, kunnen oliemaatschappijen aansprakelijk worden gesteld voor de kosten die voortkomen uit vervuiling. De Amerikaanse regering van president Barack Obama maakt hier dankbaar gebruik van.


Onderzoek van het Amerikaanse ministerie van transport wijst uit dat niet technische defecten, maar fouten van de bestuurders de oorzaak waren van heel wat ongevallen met exemplaren van het Japanse automerk Toyota. Dat zou een aantal insiders hebben gezegd. Het ministerie analyseerde de gegevens van tientallen ongevallen waarbij voertuigen van de Japanse autoconstructeur plots versneld zouden hebben. Daaruit blijkt dat in vele gevallen op het moment van het ongeval het gaspedaal volledig ingeduwd was en er niet geremd werd. Maar Toyota wordt niet volledig vrijgepleit van de beschuldigingen van blokkerende gaspedalen of gaspedalen die achter de vloermat bleven hangen. Bij een ongeval zou onderzoek uitgewezen hebben dat het gaspedaal inderdaad bleef steken achter de vloermat. Het ministerie wilde niet reageren tot het onderzoek volledig afgerond is.


Het Duitse technologieconcern Siemens heeft een overeenkomst gesloten met de Russische overheid voor de levering van 220 treinen voor regionale trajecten. Met het contract is een waarde gemoeid van 2,2 miljard euro. Het Duitse concern investeert gevoelig in de Russische markt. In december vorig jaar sloot het concern al een contract met Russian Railways (RZD) voor de levering van 54 regionale treinen in de aanloop naar de Olympische Winterspelen die over vier jaar in de Russische stad Sochi worden gehouden. Dat betrof een order van 580 miljoen euro. Tegen die tijd rijdt er ook een hogesnelheidstrein van Siemens-origine op het traject tussen Moskou en Sint Petersburg. De Russische spoorwegen exploiteren meer kilometers rails dan welk Europees land ook.


De Nederlandse chipfabrikant heeft in het tweede kwartaal een omzet behaald van ongeveer 1,2 miljard dollar. Dit is een lichte stijging ten opzichte van het voorgaande kwartaal, toen de omzet uitkwam op ruim 1,16 miljard dollar. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het bedrijf. NXP, de voormalige chiptak van Philips, zag de omzet in alle bedrijfssegmenten en in alle regio's stijgen. Het operationeel resultaat kwam uit op 87 miljoen dollar tot 93 miljoen dollar. In het eerste kwartaal werden er net geen negatieve cijfers geteld. Over het nettoresultaat doet NXP nog geen uitspraken. Tijdens het eerste kwartaal schreef het chipbedrijf een verlies van 310 miljoen dollar. Na zwaar getroffen te zijn door de economische crisis, won het bedrijf in het eerste kwartaal weer marktaandeel. NXP maakte medio april bekend ambities te hebben om naar de beurs te gaan.


De ministers van financiën van de lidstaten van de Europese Unie hebben Estland definitief goedkeuring verleend om de euro in te voeren. De Baltische republiek ruilt begin volgend jaar de Estse kroon in voor de Europese eenheidsmunt. Estland wordt dan het zeventiende land met de euro als het officiële betaalmiddel. Uiteindelijk moet de euro betaalmiddel worden in alle zevenentwintig lidstaten van de Europese Unie, met uitzondering van Engeland en Denemarken. Die hebben een aparte regeling bedongen. De ministers van financiën hebben de omwisselkoers van de euro vastgesteld op 15,6466 kronen voor één euro. Estland hield deze koers zelf al jaren aan. Estland voldoet ook volgens het Europese Parlement en de regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie ruimschoots aan de criteria die voor euro-invoering zijn gesteld in het Verdrag van Maastricht.


De Europese Commissie gaat waarschijnlijk in beroep tegen het besluit van de Wereldhandelsorganisatie over de subsidies aan vliegtuigbouwer Airbus. Dat heeft Karel De Gucht, Europees Commissaris voor handel, gezegd in een Duits kranteninterview. Eind vorige maand bepaalde de World Trade Organisation dat de Europese Unie en enkele Europese lidstaten ongeoorloofde subsidies hebben verstrekt aan Airbus. Daarom moeten die subsidies volgens de organisatie worden ingetrokken. De Gucht stelde dat de Europese Commissie niet tevreden is met het besluit, dat volgens hem een erg eenzijdig beeld geeft. Het lijkt volgens hem nu alsof alleen Airbus regels van de Wereldhandelsorganisatie heeft overtreden. Dit is een besluit waar de Europese Commissie volgens hem zeer waarschijnlijk op sommige onderdelen tegen in beroep zal gaan.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home