Nieuwsoverzicht
De Amerikaan Paul Ceglia, naar eigen zeggen een voormalige collega van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, eist een aandeel van 84 procent op in de sociale netwerksite, op basis van een contract dat zeven jaar zou zijn afgesloten. Ceglia heeft daarover een dossier neergelegd bij de Amerikaanse rechtbank. De klacht werd eind juni ingediend bij een plaatselijke rechtbank in New York, maar werd op vraag van Facebook overgemaakt aan het Amerikaanse federale gerecht. Zuckerberg, die toen nog student was, zou met de ontwikkelaar een verbintenis aangegaan zijn voor het ontwikkelen van een website die uiteindelijk tot het huidige Facebook zou worden omgedoopt. Een woordvoerder van de sociale netwerksite zegt dat Facebook van oordeel is dat de klacht nergens op gebaseerd is. Facebook stelt de klacht dan ook met alle mogelijke middelen te zullen aanvechten.
De migratie naar rijke landen is tijdens de wereldwijde economische crisis gedaald. Hiermee komt een eind aan een vijf jaar durende toename van het aantal immigranten. Dat heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een rapport bekendgemaakt. Uit het rapport blijkt dat er twee jaar geleden 4,4 miljoen mensen naar de OESO-lidstaten zijn getrokken. Dat is een daling van ongeveer 6 procent ten opzichte van het jaar voordien. De daling van de migratie komt na vijf jaren van groei met gemiddeld 11 procent. Uit nationale gegevens zou blijken dat ook vorig jaar de internationale migratie is gedaald. China, Polen, India en Mexico voeren de lijst aan van landen waaruit de bevolking twee jaar geleden wegtrok. Ongeveer de helft van de migranten ging naar Europa, een derde vertrok naar Noord-Amerika, tien procent trok naar Japan en Korea en acht procent naar Australië en Nieuw-Zeeland.
Kredietbeoordeler Moody's heeft de kredietwaardigheid van Portugal met twee trappen verlaagd. Het ratingagentschap verantwoordt die daling door de relatief zwakke groeiperspectieven en een verslechtering van de schuldenlast. Volgens Moody's zal de overheidsschuld van Portugal in de komende twee, drie jaar waarschijnlijk aandikken tot bijna 90 procent van het bruto binnenlands product. De Portugese regering heeft de belastingen verhoogd en kostenbesparingen opgevoerd om zijn begrotingstekort, het vierde grootste van de Europese Unie, aan te pakken. De financiele kracht van de Portugese regering zal volgens het ratingbureau op de middellange termijn verzwakken, waarbij Moody's verwijst naar de voortdurende verslechtering van de Portugese schuldstatistieken, zoals de verhouding van de schuld tot het bruto binnenlands product en de schuld ten opzichte van de inkomsten.
Het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,19 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de omzet 4,42 miljard dollar. Alcoa realiseerde tijdens het tweede kwartaal een nettowinst van 136 miljoen dollar, terwijl tijdens dezelfde periode vorig jaar nog een verlies werd geleden van 454 miljoen dollar. Tijdens de crisis had Alcoa niet enkel de bestellingen zien terugvallen, maar daalden ook de aluminiumprijzen fors. Beiden zijn ondertussen hersteld. Alcoa schrapte tijdens de crisis tienduizenden banen, verkocht afdelingen en verlaagde de productie. De maatregelen zadelden Alcoa tijdens het eerste kwartaal van dit jaar nog met hoge verliezen op. Alcoa-topman Klaus Kleinfeld schroefde ook de groeiprognose van het aluminiumconcern op.
De ministers van financiën van de lidstaten van de Europese Unie zijn het ens geraakt over een nieuw type financiële sancties voor landen die te laks zijn op vlak van hun begroting. Het schrappen van Europese subsidies maakt deel uit van dat pakket nieuwe sancties. Dat heeft Europees president Herman Van Rompuy verklaard. Hij stelde dat de grote lijnen van een hervorming van het sanctiesysteem zijn besproken. Het gebied van financiële en niet-financiële sancties moet volgens de ministers uitgebreid worden, het communautaire budget inbegrepen. Bij de vorige vergadering raakten de ministers het eens over het principe van nieuwe sancties voor landen met te hoge schulden om het Stabiliteitspact te versterken. Volgens dat pact moeten de jaarlijkse tekorten van de lidstaten beperkt blijven tot drie procent van het bruto binnenlandse product. Wat de sancties precies zullen inhouden, is nog niet vastgelegd.
Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft een schikking getroffen van bijna 70 miljoen euro in verband met een kartelzaak in de Verenigde Staten. Klanten van de vrachtdivisie waren naar de rechter gestapt, omdat Air France-KLM de mededingingsregels zou hebben overtreden. Uit onderzoeken in Europa de Verenigde Staten kwam naar voren dat tijdens de eerste helft van het voorbije decennium meer dan twintig luchtvervoerders afspraken hadden gemaakt. Behalve Air France-KLM waren dat onder meer British Airways en Lufthansa. De maatschappijen maakten afspraken over tariefsverhogingen en toeslagen. Ook zouden ze de aanslagen op het World Trade Center in New York en de oorlog in Irak als excuus hebben gebruikt voor prijsverhogingen. Dankzij de schikking is Air France-KLM verlost van claims die klanten hadden ingediend. Er loopt nog een onderzoek van de Europese Commissie naar dezelfde zaak.
De Amerikaanse verzekeringsmakelaar Aon koopt de groep Hewitt Associates, gespecialiseerd in consultancy, uitbesteding en personeelsbeleid. Onder dat laatste valt onder meer advisering en begeleiding van bedrijven bij pensioenregelingen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 4,9 miljard dollar. Aon, gevestigd in Chicago, wil Hewitt integreren in zijn bestaande adviesdiensten en outsourcing-activiteiten, die worden omgedoopt tot Aon Hewitt. Russ Fradin, voorzitter en chief executive officer van Hewitt, zal die functies ook waarnemen bij Aon Hewitt. Aon verwacht dat de fusie vanaf 2013 jaarlijks 355 miljoen dollar aan besparingen zal opleveren, voornamelijk in de back-office en het gebruik van gemeenschappelijke technologieplatforms. De totale overnameprijs komt op 2,45 miljard dollar in contanten en 64 miljoen aandelen. De deal wordt naar verwachting medio november afgerond.
De Europese Commissie heeft nieuwe voorstellen gedaan om bankdeposito’s en beleggingen beter te beschermen tegen het faillisementsrisico. Voor de deposito’s stelt de Europese Commissie voor, om in geval van faillissement van een bank, het minimale terugbetalingsbedrag vast te leggen op 100.000 euro, in plaats van de 20.000 euro voor de crisis. Dat bedrag zou gestort moeten worden binnen een termijn van zeven dagen in plaats van vier tot zes weken. Anderhalf jaar geleden - in volle bankencrisis - bereikte de Europese Unie al een akkoord over een dergelijke bescherming, maar het huidige voorstel is veel gedetailleerder. De herziene richtlijn voorziet ook in een stevigere financiering van de garantiefondsen. De bijdragen zullen blijvend gebeuren door de banken, maar dat zal voortaan proportioneel zijn volgens het genomen risico. De nieuwe regeling voorziet ook in andere financieringsmogelijkheden indien nodig, zoals een onderlinge garantieregeling.
Hugh Hefner, de oprichter van het magazine Playboy, brengt een bod uit op alle uitstaande aandelen van het bedrijf. Hefner controleert nu 65 procent van Playboy. Volgens het bedrijf zou hun 84-jarige stichter bezorgd zijn over de merknaam en de inhoudelijke richting die het blad uitgaat. Het gaat om een deal van ruim 97,4 miljoen euro, waarmee de waarde van het bedrijf op ongeveer 147 miljoen euro uitkomt. Playboy werd in 1953 door Hefner opgericht. Het erotisch blad werd een wereldwijde icoon, maar de voorbije jaren liepen de reclame-inkomsten gevoelig terug. Hefner staat bekend om zijn zijden pyjama's en jeugdige vriendinnen, die niet zouden misstaan in het blad. Tegenover de directie van Playboy heeft Hefner formeel ontkend dat hij het bedrijf later weer van de hand wil doen of samenvoegen met een concurrent.
De Franse groep L'Oreal, het grootste cosmeticabedrijf van de wereld, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,9 miljard euro. Dat is een stijging met 12,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzetgroei komt vooral uit de opkomende landen, maar ook de lagere euro was goed voor L'Oreal. De omzet kwam uit op 4,9 miljard euro. In de eerste zes maanden van dit jaar werd een omzet behaald van 9,7 miljard euro. Dat is 10,2 procent hoger dan in de eerste helft van vorig jaar. De opkomende markten waren in het tweede kwartaal goed voor bijna 34 procent van de inkomsten en zijn daarmee voor het bedrijf bijna even belangrijk als West-Europa, waar 37 procent van de omzet wordt gegenereerd. Liliane Bettencourt, de erfgename van het concern, werd de voorbije tijd herhaaldelijk in verband gebracht met illegale donaties aan politici, onder wie de Franse president Nicolas Sarkozy.
De Britse groep Burberry, fabrikant van luxekleding, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 282 miljoen pond. Dat is een stijging met 24 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral een flink aantal orders van de groothandel en een gestegen vraag naar bovenkleding en accessoires deden het merk goed. Het modehuis, dat al ruim anderhalve eeuw bestaat, is vooral bekend door zijn camelkleurige mode met een patroon van rode, zwarte en witte strepen. De fabrikant heeft de economische crisis beter doorstaan dan veel van zijn concurrenten, door in een vroeg stadium in de kosten te snijden. In mei maakte het Britse bedrijf bekend te willen uitbreiden, met name in de groeiende economieën, de internetverkoop en de mannenmode. In de groothandel verkocht het bedrijf 46 procent meer. In retail steeg de omzet met 16 procent, waarbij de omzet bij een gelijkblijvend aantal winkels 10 procent hoger uit kwam.
Het Amerikaans chemiebedrijf Monsanto heeft aanvaard om een boete van 2 miljoen euro te betalen omdat het genetisch gemodificeerd katoenzaad had verkocht in gebieden waar dat niet was toegelaten. Dat heeft het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA), het agentschap dat in de Verenigde Staten belast is met de bescherming van het milieu, bekendgemaakt. Volgens het agentschap gaat het om de grootste administratieve sanctie die ooit werd opgelegd op basis van de federale wet op het gebruik van pesticiden. De sanctie heeft betrekking op twee soorten katoenzaad die in de planten geïncorporeerde bescherming tegen insecten bevatten. In tien deelstaten van Texas werd de teelt ervan verboden, om het ontstaan van resistentie bij insecten te vermijden. Toch verkocht Monsanto deze soorten het voorbije decennium gedurende vijf jaar, zonder melding te maken van het verbod.
De Britse regering loopt de komende vier jaar 10 miljard dollar mis door het olielek in de Golf van Mexico. Jaarlijks draagt British Petroleum enkele miljarden dollars af aan de Britse staatskas. De inkomsten die de Britse regering misloopt, komen op een ongelukkig moment, aangezien de Britse regering van alles probeert om het begrotingstekort aan te pakken. De kosten die het Britse olieconcern heeft aan het olielek en aan schadeclaims, leiden echter tot een daling van de belastinginkomsten met meer dan een kwart. De Britse heeft zware maatregelen aangekondigd om de financiële situatie van het land weer gezonder te maken. British Petroleum heeft bekend gemaakt dat de kosten om het gat in het olielek van het boorplatform te dichten inmiddels zijn opgelopen tot 3,5 miljard dollar. Inmiddels werd een nieuwe kap over het lek geplaatst om de olie op te vangen.
De Spaanse financiële groep Banco Santander neemt de Duitse activiteiten over van de Zweedse bank Skandinaviska Enskilda Banken (SEB). Met de overname is een bedrag van 555 miljoen euro gemoeid. Door de overname verdubbelt Santander het aantal vestigingen in Duitsland. De Zweedse bank beschikt over 173 kantoren met een totaal van 1 miljoen klanten en 2.000 werknemers. Strategisch doel van de transactie is de positie van Santander als bank voor particulieren in Europa te verstevigen. Emilio Botín, voorzitter van Santander, noemt in dat kader Duitsland een kernmarkt voor zijn bank. De retailactiviteiten van de Zweedse bank waren het voorbije jaar goed voor 6 procent van het resultaat. SEB Bank is één van de vier Zweedse banken die de Europese stresstest moet ondergaan.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home