Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 15, 2010

Nieuwsoverzicht

De fiscus is binnengevallen bij dertien Duitse filialen van de Zwitserse bank Credit Suisse. Dat gebeurde nadat een klokkenluider uit de biecht klapte over belastingontduiking door klanten van de bank. De inval gebeurde door 150 ambtenaren van de fiscus en leden van het gerecht. De rechtbank in Düsseldorf had een huiszoekingsbevel uitgevaardigd. Vermogende Duitsers zouden een deel van hun geld geparkeerd hebben op geheime effectenrekeningen in het buitenland. De opbrengsten daarvan werden nooit aangegeven aan de fiscus. Duitsland maakt gebruik van het systeem van klokkenluiders om dit soort van belastingontduiking te bestrijden. Er wordt zelfs betaald voor informatie van rekeninghouders, wat door de rechtbank is toegestaan. Credit Suisse zegt voluit zijn medewerking te verlenen aan het onderzoek.


De Amerikaanse veilingwebsite eBay riskeert in de Verenigde Staten een boete van 3,8 miljard dollar voor zes patentinbreuken omtrent onlinebetaalsystemen. Dat heeft de klagende partij XPTR gemeld. De bewuste technologie zou voor PayPal gebruikt zijn, het online betaalsysteem dat eBay acht jaar geleden overnam. XPTR vindt dat eBay het idee en de methode die gebruikt worden in PayPal en gelijkaardige elektronische betalingssystemen, gestolen heeft. Het bedrijf diende daarom een klacht in bij een rechtbank in Wilmington in Delaware. De patenten zouden sinds acht jaar geschonden zijn. In die klacht is ook sprake van diefstal van handelsgeheimen door informatie te delen in een gepatenteerde applicatie nadat daarover een vertrouwelijkheidsakkoord afgesloten werd. De bedenkers van de patenten zouden hun technologie overgemaakt hebben aan eBay zodat het bedrijf die kon testen en analyseren.


Vertegenwoordigers van de dertien landen waar nog tijgers in het wild leven, gaan hun maatregelen opvoeren om de wilde tijgerpopulatie over een periode van twaalf jaar te verdubbelen. De voorbereidende vergadering voor een internationale tijgertop vond plaats in Nusa Dua op het Indonesische eiland Bali. Op de tijgertop zelf, die half september plaats vindt in Rusland, zal de ontwerpverklaring worden aangenomen door de verschillende leiders. Volgens schattingen van het Wereldnatuurfonds is de wereldwijde populatie van wilde tijgers in een eeuw tijd van 100.000 dieren geslonken tot 3.200 exemplaren. Ze worden bedreigd door het dalende aantal prooien, de versnippering en verdwijning van hun habitat door ontbossing, stropers en illegale smokkelhandel. De dertien tijgerlanden zijn Bangladesh, Bhutan, China, India, Indonesië, Cambodja, Laos, Maleisië, Myanmar, Nepal, Rusland, Thailand en Vietnam.


De economie van Singapore zou dit jaar tussen de 13 procent en 15 procent groeien. Dat heeft de regering van de stadstaat bekend gemaakt. Daarmee realiseert Singapore waarschijnlijk het hoogste groeicijfer ter wereld. In de eerste jaarhelft was er al sprake van een toename van het bruto binnenlands product met 18,1 procent. De export van afgewerkte goederen, de financiële diensten en het toerisme zijn de belangrijkste groeimotoren voor Singapore. De groei in de eerste jaarhelft was in elk geval de grootste sinds vijfendertig jaar. Het voorbije jaar beleefde de stadstaat nog zijn zwaarste recessie sinds zijn onafhankelijkheid in vijfenveertig jaar geleden. Het voorbije jaar kromp de economie van het land met 1,3 procent in. Analisten wijzen erop dat nog meer landen in Azië een gevoelig economisch herstel beleven.


De Amerikaanse autoriteiten moeten de regels herbekijken die onfatsoenlijkheid op radio en televisie verbiedt tijdens primetime. Dat heeft het hof van beroep in New York beslist. De regels liggen aan de basis van de bieptonen om onwelvoeglijk geachte woorden te maskeren. Volgens het hof van beroep zijn de regels onduidelijk en gaan ze in tegen de vrijheid van meningsuiting. Het hof bevestigt een vonnis van vier jaar geleden in een zaak waarin de Amerikaanse Federal Communication Commission (FCC) aantrad tegen de televisiezenders van Fox. De regels stammen grotendeels uit de jaren zeventig. Ze omvatten een reeks woorden en uitdrukkingen die de media moeten censureren, eventueel door er een bieptoon over te plaatsen. Media die dat niet doen, riskeren een zware boete.


De schuld die de Spaanse banken hebben uitstaan bij de Europese Centrale Bank (ECB) bedroeg in juni 126,3 miljard euro. Dat is een recordniveau. Dat blijkt uit cijfers van de Spaanse centrale bank. Tegenover juni vorig jaar steeg die totale schuldenlast van de Spaanse banken bij de Europese Centrale Bank met 78,6 procent. Ten opzichte van mei is er een toename van 47,5 procent. De Spaanse centrale bank houdt de gegevens sinds elf jaar bij. Nog volgens de Banco de España is het totale uitgeleende bedrag van de Europese Centrale Bank in de eurozone wel in dalende lijn. Dat bedrag daalde in juni van dat jaar tot 496,69 miljard euro. Tijdens de maand juni van vorig jaar bedroeg het bedrag 615,9 miljard euro. In mei dit jaar werd een som van 518,6 miljard euro opgetekend.


De Russische overheid grijpt in om te voorkomen dat tekorten aan voedergraan leiden tot het massaal slachten van de veestapel. Russische boeren krijgen financiële steun, terwijl de overheid de aankoop van graan door veevoederproducenten en veehouders subsidieert. De Russische premier Vladimir Poetin stelt dat de graanoogst door ernstigste droogte al achtendertig jaar lang de drempel van 85 miljoen ton niet meer overschrijdt. De consumptie daarentegen lijkt af te stevenen op 77 miljoen ton en de voorraad bedraagt ongeveer 9,5 miljoen ton. Hierdoor is de ruimte voor export volgens het analistenbureau SovEcon zeer beperkt. Het bureau waarschuwt al langer dat de Russische exportdoelstellingen in graan onrealistisch zijn. Op lange termijn zal dit exportperspectief volgens SovEcon nauwelijks verbeteren, aangezien de boeren waarschijnlijk minder wintertarwe zullen inzaaien.


De Duitse autobouwer BMW, de grootste producent van luxewagens ter wereld, verwacht dit jaar 1,4 miljoen exemplaren te zullen verkopen. Dat zou een stijging met 10 procent betekenen tegenover vorig jaar. Eerder ging de Duitse autobouwer naar eigen zeggen uit van een solide eencijferige groei van de autoverkopen. De winstmarge van de autodivisie komt naar verwachting boven de 5 procent uit, tegen een eerdere voorspelling van een laag enkelcijferig percentage. De Duitse autoproducent doet vooral goede zaken wegens een sterke vraag naar de sportieve Z4 Roadster en de nieuwe luxesedan van de 5-Serie. BMW had eerder al weten dat er in juni 13,7 procent meer exemplaren waren verkocht en dat sommige automarkten sneller herstelden dan verwacht.


De Europese Commissie heeft zijn goedkeuring gegeven aan de fusie tussen het mediabedrijf NBC Universal van General Electric en het kabelconcern Comcast. De versmelting van beide Amerikaanse groepen vormt volgens de Europese Commissie geen belemmering van betekenis voor de concurrentie binnen de Europese Unie. In december vorig jaar maakten de bedrijven de fusie bekend. Comcast verwerft daarbij een belang van 51 procent in NBC Universal. Comcast heeft geen kabelactiviteiten in Europa. Met zijn beslissing wijkt de Europese Commissie af van de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC), die de voorbije maand de fusie opschortte en meer informatie vroeg. Beide groepen omvatten immers een aantal belangrijke televisiezenders, zoals NBC, CNBC, MSNBC, Weather Channel en Bravo (NBC Universal) en Style Network en Golf Channel (Comcast).


Nokia Siemens Networks voert gesprekken om de divisie telecomapparatuur van het Amerikaanse Motorola over te nemen. Met de transactie zou een bedrag van 1,1 miljard dollar tot 1,3 miljard dollar gemoeid zijn. De fusie zou volgens een aantal bronnen al binnen enkele weken kunnen worden afgerond. Nokia Siemens Networks is een samenwerkingsverband het Finse telecombedrijf Nokia en het Duitse conglomeraat Siemens. De fusiegroep zou met de overname zijn zwakke positie op de markt in de Verenigde Staten willen verstevigen. Ook de Chinese groep Huawei had interesse voor de telecomapparatuur-divisie van Motorola, maar die gesprekken werden afgebouwd, vermoedelijk uit bezorgdheid dat de Amerikaanse overheid een overeenkomst zou blokkeren wegens de gevoeligheid van de technologie.


De Europese Commissie heeft de geplande fusie van de luchtvaartmaatschappijen British Airways en Iberia tot het nieuwe concern International Consolidated Airlines Group goedgekeurd. In november vorig jaar raakten de twee luchtvaartmaatschappijen het eens over een samengaan. Daarmee ontstaat in omzet gemeten de derde grootste luchtvaartmaatschappij van Europa. Volgens de Europese Commissie levert de fusie geen beperkingen op voor concurrentie in de markten waarin de twee maatschappijen actief zijn, ook niet op de routes tussen Groot-Brittannie en Spanje. De Europese Commissie stelt dan ook geen beperkingen aan de twee luchtvaartmaatschappijen, ook niet op het gebied van vrachtoperaties of grondafhandeling. De twee maatschappijen behouden hun eigen identiteit en merknaam. British Airways krijgt 56 procent van de nieuwe holding in handen.


Het verzekeringsconcern American International Group (AIG) gaat zijn Aziatische divisie AIA Group wellicht naar de beurs van Hongkong brengen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Het Amerikaanse verzekeringsconcern zou ongeveer de helft van de aandelen van zijn Aziatische divisie naar de beurs brengen. Gehoopt wordt dat de operatie 15 miljard dollar tot 20 miljard dollar zou kunnen opleveren. Het verzekeringsconcern heeft die financiële middelen nodig om de Amerikaanse overheid terug te kunnen betalen. American International Group moest tijdens de financiële crisis immers door de Amerikaanse regering worden gered. De Amerikaanse overheid heeft nog altijd een meerderheidsbelang in het verzekeringsconcern. Ook vier grote Chinese investeerders zouden interesse hebben laten blijken in AIA Group.


Het beursbedrijf NYSE Euronext lanceert een nieuwe beurs in Londen, waarmee het internationale bedrijven van buiten Groot-Brittannië een notering wil geven in het centrum van de Britse financiële financiële wereld. NYSE Euronext gaat hiermee de concurrentie aan met de Londen Stock Exchange (LSE). Op de nieuwe beurs kunnen aandelen en cetificaten van aandelen verhandeld worden in ponden, dollars of euro's. De Londense beurs vormt een aanvulling op de aandelenmarkten in Parijs, Amsterdam, Brussel en Lissabon die NYSE Euronext op dit ogenblik al in handen heeft. Het initiatief geeft NYSE Euronext naar eigen zeggen de kans een betere positie te creëren om een groter aandeel te krijgen in internationale beursintroducties. Er wordt aan toegevoegd dat de genoteerde bedrijven bovendien een directe toegang krijgen tot de markten in Londen, Europa en de Verenigde Staten.


China heeft voor 400 miljoen euro aan Spaanse obligaties ingekocht en daarmee een einde gemaakt aan een periode van twee maanden waarin Aziaten investeringen binnen de eurozone hadden gemeden, vanwege de vrees voor een doemscenario in Europa en een mogelijke opsplitsing van de eurozone. De Chinese State Administration of Foreign Exchange (Safe) had 1 miljard euro vrijgemaakt voor Spaanse obligaties op tien jaar, maar de sterke vraag naar Spaans staatspapier verraste iedereen. De Spaanse transactie werd bestempeld als een mogelijk keerpunt betekenen voor de eurozone. 

Spanje haalde uiteindelijk een bedrag van 6 miljard euro op, terwijl in totaal voor 14,5 miljard op de uitgifte was ingetekend. Twee derde van de obligaties werd door internationale investeerders aangekocht. Aziatische investeerders namen 14 procent voor hun rekening.


Het Europees Hof van Justitie heeft beslist dat het Amerikaanse chemiebedrijf Monsanto andere bedrijven moet toelaten om zijn resistentie-technologie voor sojaplanten te gebruiken om te telen en de productie binnen Europa te verhandelen. Monsanto heeft in de Europese Unie een aantal octrooien voor technologieën die sojaplanten resistent maken tegen herbicides. In het midden van het voorbije decennium bleken een aantal Europese bedrijven echter sojameel in met sporen van de Monsanto-technologie. Het sojameel was afkomstig uit Argentinië, waar de octrooibescherming niet geldt. Volgens Monsanto vormde ook de invoer van afgeleide producten van zijn technologie een inbreuk op het Europese octrooi, maar die stelling is door het Europees Hof van Justitie verworpen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home