Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 15, 2010

Russische strijd tegen corruptie is mislukking geworden

De Russische president Dmitry Medvedev heeft toegegeven dat zijn campagne ter bestrijding van het corruptie niet de gewenste resultaten heeft opgeleverd. Hij heeft het Russische parlement opgeroepen om een onderzoekscommissie in het leven te roepen om oplossingen uit te werken die het probleem zouden moeten kunnen aanpakken. Medvedev gaf toe nog geen zichtbare resultaten gezien te hebben sinds hij in de lente van vorig jaar aankondigde de strijd tegen de corruptie te zullen aangaan. Rusland scoort bijzonder hoog op de internationale corruptie-rangschikkingen en sommige analisten stellen dat de omvang van de corruptie in Rusland nagenoeg even groot is als het bruto binnenlandse product. Gesteld wordt dat de pogingen van Medvedev wellicht zijn mislukt omdat het beleid werd toevertrouwd aan ambtenaren die meer dan waarschijnlijk zelf bij de praktijken betrokken waren.


"Parlementaire onderzoekscommissies zijn in Rusland nagenoeg vergeten," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Dat was zeker het geval nadat president Vladimir Poetin steeds meer macht verschoof naar de regering. De laatste poging tot een parlementair onderzoek viel stil nadat initiatiefnemer Yury Shchekochikhin zeven jaar geleden onder verdachte omstandigheden om het leven kwam. Medvedev geeft nu toe dat ook de Russische bevolking, die corruptie als één van de belangrijkste problemen van het land beschouwd, weinig tevreden is met de huidige staat van de bestrijding van het probleem. Ook vele zakenmensen zijn van mening dat corruptie de belangrijkste belemmering vormt om de Russische maatschappij te moderniseren."


Dmitry Medvedev wil bijzonder zware boetes opleggen voor corruptie. Het voorbije jaar zouden in Rusland 43.000 gevallen van corruptie zijn gemeld. Dat is een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. De Russische president voegde er aan toe dat dit cijfer echter alleen nog maar een tip van de ijsberg vormt. De echte corruptie ligt volgend hem wellicht honderden of duizenden keer hoger. Critici stellen echter dat Medvedev in zijn pogingen om de corruptie te bestrijden nooit naar een samenwerking heeft gestreefd met burgerbewegingen, media, het Russische parlement of zelfs openbare aanklagers, behalve de mogelijkheid om klachten te melden op zijn persoonlijke weblog. Medvedev stuurt nu echter aan op een parlementair onderzoek, dat volgens hem in het verleden niet voldoende werd gebruikt.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home