Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 15, 2010

Bloggers heel actief over beleid Europese Unie

Onafhankelijke bloggers die over het Europese beleid schrijven zitten rivalen van de grote media op de hielen. Dat is de conclusie van een onderzoek over de blogosphere in de Europese Unie. Daarbij wordt opgemerkt dat de voorbije jaren een brede waaier van blogs over Europese aangelegenheden werden opgericht en onder voorzitter José Manuel Barroso hebben ook een aantal Europese Commissarissen dagelijks blog-boodschappen beginnen te publiceren. Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de internetgebruikers in de Europese Unie blogs lezen of schrijven, luisteren naar podcasts en newsfeeds gebruiken om deel te nemen aan het online debat. Er wordt aan toegevoegd dat het internet geëvolueerd is van een zuivere informatie-bron naar een interactief communicatieplatform.


"Ondanks het feit dat de topblogs verbonden zijn met de grotere mediabedrijven, zijn zeven van de tien meest invloedrijke blogs onafhankelijk," aldus een rapport van het adviesbureau Waggener Edstrom, zoals Stephen Gardner (The Digger), Stanley Crossick (Stanley's Blog) en Jon Worth (Euroblog). Die komen volgen Waggener Edstrom bijzonder dicht in de buurt van Gavin Hewitt van de Britse openbare omroep en de Brussels Blog van de Financial Times. Er wordt aan toegevoegd dat Gardner, Crossick en Worth ook meer lezerscommentaren krijgen en vaker geciteerd worden in andere blogs dan de initiatieven van de grote media. Neelie Kroes was de enige Europese Commissaris die in de lijst werd opgenomen. Kroes, Europees Commissaris voor de digitale agenda, stond op de tiende plaats.


Er wordt aan toegevoegd dat blogplatformen zoal Blogactiv.eu een handige vertrekbasis blijken te zijn voor beginnende bloggers en een stimulans betekenen voor de blogcultuur. In het rapport wordt echter ook opgemerkt dat de blogosphere van de Europese Unie nog niet dezelfde maturiteit heeft bereikt als zijn Amerikaanse tegenhanger. Toch wordt toegegeven dat het bloggen in de Europese Unie duidelijk een groei kent in volume en impact. Op het gebied van vakexpertise staat de Amerikaanse blogosphere volgens het rapport echter gevoelig verder dan de Europese versie. Critici merken op dat het onderzoek van Waggener Edstrom te eng werd gericht en slechts één aspect van de sociale media heeft bekeken en bovendien alleen rekening heeft gehouden met Engelstalige blogs.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home