Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 15, 2010

Russische historisch woud moet plaats maken voor autosnelweg

In de Russische stad Khimki, in de noordelijke rand rond de hoofdstad, is het Franse bedrijf Vinci Concessions begonnen met de ontbossing van een gebied dat plaats moet maken voor een nieuwe autosnelweg, ondanks het verzet van milieubewegingen, die aanvoeren dat daarmee een onvervangbaar historisch eikenwoud verloren gaat. De nieuwe autosnelweg moet Moskou verbinden met Sint-Petersburg. Met de bouw is een investering gemoeid van 8 miljard dollar. Het Russische Hooggerechtshof wees in april de bezwaren van de milieubewegingen tegen de aanleg van de nieuwe autosnelweg af, waardoor een laatste hinderpaal voor de aanleg werd weggewerkt. Het Khimki-woud is de voorbije periode het symbool geworden van het Russische milieu-activisme.


De milieubeweging Ecodefense meldde dat Vinci Concessions in de omgeving van het hotel Novotel Sheremetyevo Moscow begonnen is met het kappen van bomen over een oppervlakte die overeenkomt met verscheidene voetbalterreinen. Er wordt opgemerkt dat daarbij beroep wordt gedaan op gastarbeiders uit gewezen Sovjet-republieken. De boomkap zou snel oprukken naar Khimki en de Klyazma-rivier. Volgens Ecodefense werd eind juni en begin juli op de Leningradskoye Shosse bewust een verkeersinfarct georganiseerd om toestemming te krijgen voor het begin van de ontbossing. De Russian Federation of Car Owners en In Defense of the Khimki Forest hadden bij de Russische advocaat-generaal uitleg gevraagd over de oorzaken van de verkeersproblemen.


De stedelijke overheid had gezegd dat de verkeersproblemen te wijten was aan werkzaamheden aan een kleine brug in Khimki. Bijna anderhalf jaar geleden werd Mikhail Beketov, één van de grote verdedigers van het historische eikenwoud en de uitgever van de plaatselijke krant Khimkinskaya Pravda, zwaar mishandeld nadat hij de overheid van Khimki had bekritiseerd omdat die zich achter de ontbossing had geschaard. Na de aanval moest één van zijn benen worden geamputeerd. De aanslag is tot nu toe onopgehelderd gebleven. Khimki Forest is een unieke biotoop, met onder meer elanden, beren en vele vogelsoorten. De nieuwe autostrade snijdt het woud doormidden. Volgens milieubewegingen kon er perfect een andere traject worden uitgetekend, maar is dat om duistere redenen nooit overwogen of onderzocht.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home