Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 17, 2010

Hogere Amerikaanse inkomensklasse verliest vertrouwen

Het economisch herstel in de Verenigde Staten werd in belangrijke mate gedragen door de bestedingen van de hogere inkomensklasse, maar ook die categorie blijkt inmiddels zijn uitgaven terug te schroeven. Dat zegt Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody's Analytics. Eind vorig jaar leek de hogere inkomensklasse opnieuw met meer vertrouwen uitgaven te doen terwijl de andere consumenten terughoudend bleven. Maar dat vertrouwen is inmiddels in belangrijke mate weggeëbd. Die voorzichtige opstelling is gedeeltelijk te wijten aan een bezorgdheid over de wereldwijde instabiliteit, vooral in Europa. Maar ook de volatiliteit op de aandelenbeurzen de voorbije maanden heeft de hogere inkomensklasse voorzichtiger gemaakt. Uit cijfers van het onderzoeksbureau Gallup bleek dat de hogere inkomensklasse gemiddeld nog 145 dollar per dag besteedde, maar dat viel de voorbije maand terug tot 119 dollar.


"Hoewel de beursschommelingen een grotere psychologische en financiële impact hebben op de hogere inkomens, stellen alle consumenten zich vragen over hun financiële toekomst en een mogelijke nieuwe economische inkrimping," merkt de Amerikaanse krant The New York Times op. "Het consumentenvertrouwen is teruggezakt tot het laagste niveau sinds augustus vorig jaar. Vooral in het huidige stadium van herstel hoopt de economische sector dat de consumenten meer besteden, aangezien de vraag naar goederen en diensten bedrijven zou aanmoedigen om aanwervingen te doen. De Amerikaanse consument vertegenwoordigt ongeveer 60 procent van de economische activiteit in de Verenigde Staten. Eén derde van de consumentenbestedingen is echter afkomstig van de 5 procent hoogste inkomens."


Dat betekent dat de hogere inkomens een buitenproportionele impact hebben op de economie. Onder meer wordt opgemerkt dat luxe-hotelketens zoals Four Seasons en Ritz Carlton aangeven dat het aantal boekingen tegenover het begin van het jaar sterk is teruggevallen. Ook luxeretailers zoals Saks en Neiman Marcus zeggen dat de groei tijdens de maand juni is vertraagd. "Aangezien de voorzichtigheid van de hogere inkomensklasse vooral gevoelsmatig ingegeven is, hopen economen dat het hier om een tijdelijk fenomeen gaat," merkt de krant nog op. "Indien de economische groei duurzaam blijkt te zijn, zal de terughoudendheid van deze klasse dan ook snel verdwijnen. Het gevaar is echter dat die terughoudendheid zelf de economische groei zou vertragen."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home