Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 18, 2010

Bedrijven moeten zich richten op steden in groeimarkten

De steden in groeimarkten vormen voor bedrijven het volgende decennium de grootste groeimogelijkheden. Dat is de conclusie van het adviesbureau Boston Consulting Group. Er wordt daarbij opgemerkt dat vele bedrijven zich in hun strategieën daarentegen vooral toeleggen op nationale markten of mega-metropolen en daardoor vele kansen aan zich laten voorbij gaan. Het rapport wijst erop dat stedelijke gebieden met minder dan vijf miljoen bewoners in de ontwikkelingslanden 83 procent van alle stadsbewoners vertegenwoordigt. Bovendien kan in die steden een grotere groei in de bestedingen worden opgetekend dan in grotere locaties.

Boston Consulting Group merkt op dat er in groeimarkten op dit ogenblik 717 steden kunnen worden geteld met meer dan een half miljoen inwoners. Over twintig jaar zouden er in deze categorie 1.088 steden worden geteld. Deze gebieden omvatten op dit ogenblik 37 procent van de wereldpopulatie en 62 procent van de groei in het wereldwijde bruto binnenlandse product. Over vijf jaar zullen deze steden 40 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigen en 67 procent van de economische groei van de wereld vertegenwoordigen. Vergelijkend wordt er opgemerkt dat er op dit ogenblik in de ontwikkelde landen slechts 240 steden met meer dan een half miljoen kunnen worden gevonden.

Er wordt aan toegevoegd dat in China op dit ogenblik 558 miljoen mensen in een stedelijk gebied wonen, gevolgd door India (364 miljoen), Brazilië (173 miljoen), Indonesië (103 miljoen), Mexico (86 miljoen) en Turkije (55 miljoen). Er wordt aan toegevoegd dat in deze regio's de volgende vijf jaar de middenklasse met 430 miljoen mensen zal aangroeien. Dat is een stijging met 70 procent tegenover het huidige niveau. De onderzoekers voegen er aan toe dat de volgende twintig jaar ongeveer 1,3 miljard mensen van het platteland naar de steden zullen emigreren. Bedrijven die in China 80 procent van de middenklasse willen bereiken, moesten vijf jaar geleden in 60 steden actief zijn. Inmiddels is dat opgelopen tot 155 steden en tegen het einde van het decennium tot 212 steden.

Labels: ,

Grotere tevredenheid over Amerikaanse woningbouw

Amerikanen zijn meer tevreden met de kwaliteit van hun nieuwe huizen. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau JD Power & Associates. Daarbij wordt opgemerkt dat de kwaliteit van de nieuwe woningen voor het tweede opeenvolgende jaar is gestegen, terwijl ook de tevredenheid over de betrokken aannemers voor het derde opeenvolgende jaar is toegenomen. Opgemerkt wordt dat de algemene tevredenheid over nieuwe woningen in de Verenigde Staten inmiddels een score van 82,6 procent heeft bereikt. Dat is het hoogste niveau sinds het eerste onderzoek van JD Power dertien jaar geleden. Er wordt aan toegevoegd dat in vijftien van de zeventien Amerikaanse regio's een toename werd opgetekend.

De onderzoekers voegen er aan toe dat op alle factoren een vooruitgang werd geboekt. Alleen het aanbod van ontspannings-mogelijkheden door de bouwheer heeft volgens het rapport geen vooruitgang geboekt. De grootste vorderingen werden volgens het rapport gemaakt op het gebied van de kwaliteit van de vakkennis en gebruikte materialen, het ontwerp en de kwaliteit van de oplevering. Er wordt opgemerkt dat 92 procent van de woningen helemaal zijn afgewerkt wanneer de nieuwe eigenaar er zijn intrek neemt. Vorig jaar was dat 90 procent. Er wordt wel aan toegevoegd dat de impact van de verschillende factoren op de algemene tevredenheid is gewijzigd.

Daarbij wordt opgemerkt dat de cliënt een groter belang hecht aan de kwaliteit van het verkoopsteam en de verantwoordelijke van het bouwproject, terwijl minder nadruk wordt gelegd op het evenwicht tussen prijs en waarde en de garanties en de klantendienst van de bouwheer. Uit het onderzoek blijkt dat de hoogste tevredenheid wordt opgetekend in Phoenix, Las Vegas, Zuid-Californië, Orlando en Sacramento. "De dalperiode in de Amerikaanse woonmarkt en de gestegen concurrentie voor een beperkte groep kandidaat-kopers, heeft het belang van de klantgerichtheid bij de bouwondernemingen opgedreven," merken de onderzoekers op. "Een aantal bedrijven dat deze normen niet haalt, is inmiddels uit de markt verdwenen."

Labels: ,

Europese energiebesparing moet gevoelig worden opgedreven

Indien Europa tegen het einde van het decennium zijn klimaatdoelstellingen wil realiseren, moet de omvang van de energiebesparing worden verdrievoudigd. Dat blijkt uit een rapport van de European Climate Foundation en het Regulatory Assistance Project. Indien de Europese Unie alle mogelijke energiebesparingen zou implementeren, zouden de gestelde doelstellingen volgens het rapport kunnen worden gehaald. Dat zou de Europese consumenten tegen het einde van het decennium in totaal een besparing van 78 miljard dollar per jaar kunnen opleveren. De gemiddelde energierekening van een Europees gezin zou daardoor met 380 dollar per jaar kunnen worden verlaagd.

Er wordt echter op gewezen dat het Europees beleid op dit ogenblik slechts één derde van allee energiebesparingen realiseert. Indien Europa zijn doelstellingen wil halen, moet er volgens het rapport tegen het einde van het decennium een besparing van 394 miljoen ton olie-equivalent worden opgebouwd. De economische recessie heeft de consumptie met 70 miljoen ton olie-equivalent doen dalen. Nieuwe beleidsmaatregelen zouden mogelijk 115 miljoen ton olie-equivalent kunnen besparen. Dat betekent volgens het rapport dat de Europese Unie nog een bijkomende besparing voor 208 miljoen ton olie-equivalent moet vinden. Het rapport merkt dan ook op dat Europa zijn besparings-potentieel volledig moet benutten.

In het rapport wordt opgemerkt dat een verplicht energie-besparingsplan voor de sector van de eindgebruikers zal moeten worden uitgewerkt. Dat wordt cruciaal genoemd om de gestelde doelstellingen te kunnen halen. Daarbij wordt opgemerkt dat een dergelijke verplichting niet alleen de Europese energie-doelstellingen zou kunnen garanderen, maar ook het nationaal beleid terzake versterken. In tegenstelling tot de uitstootbeperking en hernieuwbare energiebronnen, die in een Europese richtlijn zijn vervat, is energie-efficiëntie voor de lidstaten van de Europese Unie geen verplichting. In het rapport wordt gewaarschuwd dat de energie-besparingen bijzonder divers zijn en gespreid zijn over alle sectoren, maar toch bijzonder snel moeten geïmplementeerd worden om het doel te bereiken.

Labels: , ,

Ook TAP-consortium wil Kaspisch gas naar Europa brengen

De Trans-Adriatische Pijpleiding (TAP) van Griekenland naar Italië zal het grootste gedeelte van zijn voorraden halen uit het tweede gedeelte van het gasveld Shah Deniz in Azerbeidzjan halen. Dat heeft het TAP-consortium, bestaande uit het Zwitserse energiebedrijf Elektrizitätsgesellschaft Laufenburg (EGL), het Noorse gasbedrijf Statoil en het Duitse Eon Ruhrgas, benadrukt. De Trans-Adriatische Pijpleiding vormt een onderdeel van de zogenaamde zuidelijke gascorridor, die ook de Nabucco-gaspijpleiding omvat. Het tweede gedeelte van Shah Deniz zou over zes jaar met de productie van gas moeten beginnen.

De gaspijpleiding is volgens het consortium het kortste en meest kostenefficiënte traject voor de gasbevoorrading van Italië en de Europese markten. De pijpleiding zou een capaciteit van ongeveer 10 miljard kubieke meter gas per jaar krijgen. De Trans-Adriatische pijpleiding heeft een lengte van ongeveer vijfhonderd kilometer en loopt van Griekenland over Albanië naar het zuiden van Italië. Turkije en Azerbeidzjan ondertekenden onlangs een contract voor de levering van 11 miljard kubieke meter Kaspisch gas per jaar. Dat contract gaat over zeven jaar in. Shah Deniz ligt ten zuidoosten van Bakoe in de Kaspische Zee en is het grootste gasveld van Azerbeidzjan.

De piekproductie van de eerste fase van Shah Deniz zou ongeveer 8,6 miljard kubieke meter tot 9 miljard kubieke meter per jaar bedragen. Door het opstarten van de tweede fase zouden daar echter 16 miljard kubieke meter kunnen bijkomen. Het consortium benadrukte dat de pijpleiding geen Iraans gas zal transporteren, tenzij de politieke omstandigheden zouden veranderen. Ook het Nabucco-consortium heeft een aanbesteding gedaan voor de aanleg van twee pijpleidingen van Turkije naar Irak en Georgië. Een derde verbinding van Turkije naar Iran is door de politieke omstandigheden eveneens voorlopig opgeschort. Ook Nabucco wil vooral met Kaspisch gas werken.

Labels: , , ,

Eén op zeven Amerikanen leeft in armoede

Het voorbije jaar leefde één op zeven Amerikanen in armoede. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Census Bureau. Daarbij wordt opgemerkt dat op het gebied van armoede bij de Amerikaanse arbeidsbevolking het hoogste niveau sinds de jaren zestig werd bereikt. Er wordt aan toegevoegd dat het voorbije jaar 43,6 miljoen Amerikanen in armoede leefden. Dat is een stijging met 4 miljoen tegenover het jaar voordien. Het Amerikaanse Census Bureau heeft de armoedegrens bepaald op een gezinsinkomen van 21.954 dollar per jaar. Er wordt aan toegevoegd dat het aantal in beslag genomen woningen tijdens de maand augustus het hoogste punt heeft bereikt sinds het uitbreken van de hypotheekcrisis.

Tijdens de maand augustus werden 95.364 Amerikaanse woningen in beslag genomen. Dat is een stijging met 3 procent tegenover de maand voordien en een stijging met 25 procent tegenover de maand augustus van vorig jaar. De officiële Amerikaanse armoedegraad steeg op één jaar van 13,2 procent naar 14,3 procent. Uit het rapport - dat alleen naar het gezinsinkomen kijkt - blijkt dat Aziatisch-Amerikanen de rijkste bevolkingscategorie van de Verenigde Staten vormen, terwijl de Afro-Amerikanen de armste categorie uitmaken. In een commentaar zegt de Amerikaanse president Barack Obama dat het rapport aantoont hoe moeilijk het voorbije jaar is geweest.

Barack Obama voegt er aan toe dat zonder drastische maatregelen nog veel meer Amerikanen in de armoede zouden zijn terecht gekomen. Het was voor het derde jaar op rij dat de armoede in de Verenigde Staten verder is toegenomen. Bovendien werd de grootste stijging in zestien jaar opgetekend. Het feit dat het aantal in beslag genomen woningen een nieuw record werd opgetekend, toont volgens waarnemers aan dat het economisch herstel bijzonder fragiel is. Velen zullen volgens hen helemaal niet ervaren dat de economie een daadwerkelijke verbetering telt. Uit het onderzoek blijkt dat inmiddels 50,7 miljoen Amerikanen geen ziekteverzekering meer hebben. Daardoor heeft 16,7 procent van de bevolking geen verzekering, tegenover 15,4 procent het jaar voordien.

Labels: ,

Aantal gebruikers online-coupons met helft gestegen

Amerikaanse consumenten hebben tijdens de eerste helft van dit jaar ongeveer 57,4 miljoen dollar bespaard met online en gedrukte coupons. Dat blijkt uit een onderzoek van distributeur RetailMeNot. Er wordt aan toegevoegd dat in totaal ongeveer 8,17 miljoen dollar kon worden bespaard met coupons die konden worden gedrukt. Daarbij werden volgens RetailMeNot 1,66 miljoen coupons gedownload. De Amerikaanse online coupon-trafiek telde tijdens de eerste helft van dit jaar ongeveer 80,25 miljoen gebruikers. Dat is een stijging met 49 procent tegenover de eerste helft van vorig jaar, toen met online coupons een bedrag van 49,3 miljoen dollar bespaard.

Er wordt aan toegevoegd dat er tijdens de eerste helft van dit jaar 492.891 coupons van 66.883 retailers beschikbaar waren. Daarnaast boden 52.000 retailers ook 56.077 coupons aan die konden afgeprint worden. RetailMeNot merkt op dat online coupons een verkoop van 192,4 miljoen dollar genereerden. Dat is een stijging met 49 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werd berekend dat consumenten gemiddeld 29 dollar per online coupon bespaarden. Met coupons die uitgeprint konden worden, werd gemiddeld 5 dollar bespaard. De meest populaire online coupons waren Victoria's Secret, Amazon.com en Kohl's. Bij de gedrukte coupons waren Fantastic Sam’s, IHOP and Kentucky Fried Chicken de populairste aanbieders.

Er wordt aan toegevoegd dat de populairste coupon-categorieën bestaan uit voeding, kledij en restaurants. "Zelfs met een heroplevende economie, maakt het onderzoek duidelijk dat het gebruik van coupons blijft stijgen," merken de onderzoekers op. "De consument gaat steeds meer bewust om met zijn bestedingen en is bijzonder actief bij het zoeken naar de beste aanbiedingen. Er mag dan ook verwacht worden dat deze trend zich ook tijdens de tweede helft van dit jaar verder zal doorzetten, vooral rekening houdend met de eindejaarsperiode." Een woordvoerder van coupon-aanbieder SurfMyAds.com merkt op dat de consument op dit ogenblik sneller geneigd is om te praten over zijn bestedingen in plaats van over zijn uitgaven.

Labels: , ,

Europese Unie hoopt op handelsakkoord met Mercosur

De Europese Unie hoopt tegen het midden van het volgende jaar een akkoord te kunnen sluiten met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur. Op dit ogenblik wordt er volgens Karel De Gucht, Europees Commissaris van handel, een oplossing gezocht voor een aantal prangende problemen zoals landbouwhulp en intellectuele eigendom. Beide partijen hebben in de maand mei de gesprekken hervat, nadat die gedurende een periode van zes jaar waren onderbroken. Een akkoord tussen de Europese Unie en Mercosur zou de grootste vrijhandelszone van de wereld kunnen worden, met een totale bevolking van 750 miljoen mensen en een handelsniveau ter waarde van 65 miljard euro.

"De onderhandelingen lopen bijzonder positief, maar er blijven een aantal belangrijke knelpunten," merkte Karel De Gucht op na een ontmoeting met de Braziliaanse minister van buitenlandse zaken Celso Amorim en diens collega van industrie Miguel Jorge. Eén van de grote struikelblokken blijft het sterke verzet van de Europese landbouwers, vooral in Frankrijk en Ierland. De Europese landbouwers vrezen immers goedkope import van hun Zuid-Amerikaanse collega's. Karel De Gucht zegt zich bewust te zijn van de standpunten van een aantal Europese lidstaten, maar hij wijst er wel op dat de onderhandelingen op Europees vlak gebeuren.

Een ander probleem wordt gevormd door de Zuid-Amerikaanse terughoudendheid om strikte regels door te voeren op het gebied van intellectuele eigendomsrechten. "Op dat gebied wil de Europese Unie bijzonder ver gaan, maar Mercosur heeft duidelijk een ander idee," aldus nog De Gucht. Hij merkte erop dat het algemene klimaat echter wel is verbeterd sinds de gesprekken zes jaar geleden werden opgeschort in afwachting dat er mogelijk op wereldniveau een globaal handelsakkoord uit de bus zou komen. Mercosur bestaat uit Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay. Ook Venezuela wil lid worden, maar verwacht wordt dat de Europese Unie garanties zal eisen voor de Europese belangen. Venezuela heeft immers vele sectoren en bedrijven genationaliseerd.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten wordt een nieuw instituut opgericht om consumenten te beschermen. De Amerikaanse president Barack Obama heeft Elizabeth Warren, een critica van de Amerikaanse financiële wereld, gevraagd het bureau ter financiële bescherming van consumenten op te zetten. Nooit meer mogen mensen volgens de Amerikaanse president in de war gebracht of misleid worden door pagina's nauwelijks te begrijpen tekst die de voorwaarden voor creditcards, hypotheken of studentenleningen bevatten. Het nieuwe bureau moet zogen voor de beste bescherming op financieel terrein van de consument. De benoeming van Warren viel slecht bij de republikeinse oppositie en de financiële industrie. Het is niet duidelijk of Warren ook de leiding krijgt over het nieuwe bureau. Warren wil dat het bureau de consument inzicht biedt in de kredietmarkt. De tijd van de verborgen details in de kleine lettertjes is wat haar betreft voorbij.


Het Amerikaanse computerconcern Dell investeert de volgende tien jaar 100 miljard dollar in China. De financiële middelen zullen worden gebruikt voor infrastructuur, faciliteiten, werkgelenheid, onderzoek, ontwikkeling en bestedingen bij toeleveranciers. Volgend jaar wil het concern zijn tweede vestiging in China openen. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf bekend gemaakt. De nieuwe vestiging komt in Chengdu in de provincie Sichuan en zal werk bieden aan drieduizend mensen. Dell heeft in China al zesduizend mensen in dienst. Dell is de tweede grootste computerleverancier in China en de inkomsten op de Chinese markt zijn de voorbije tien jaar met een factor elf gestegen. De Chinese vestiging moet een antwoord zijn op de steeds sterkere concurrentie van Aziatische computerbouwer. Na marktleider Hewlett-Packard, strijden Dell en Acer uit Taiwan voor de tweede plaats. Het Chinese Lenovo volgt op korte afstand op een vierde plaats.


Het bod van het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson op de Nederlandse groep Crucell is te mager. Dat heeft Van Herk Holdings, grootaandeelhouder van Crucell, bij monde van directeur Gertjan van der Baan gemeld. Volgens van der Baan wordt Crucell op de markt ondergewaardeerd. Van der Baan zei dat hij contact heeft gehad met andere aandeelhouders die dezelfde mening zijn toegedaan. Hij kondigde aan ook contact te zullen opnemen met andere investeerders en Johnson & Johnson om over het bod te spreken. Van Herk is met een belang van 9,6 procent, na Johnson & Johnson, de grootste aandeelhouder van Crucell. Het Amerikaanse concern heeft op dit ogenblik een belang van 17,9 procent in Crucell. Van der Baan zei dat de holding nog niet heeft besloten of zijn stukken zullen aangemeld worden als het tot een formeel bod komt.


Endemol Nederland gaat samenwerken met Human Factor Television Productions, de producent van het satirische AVRO-programma Koefnoen. Endemol neemt een belang in het productiebedrijf. Beide ondernemingen blijven als afzonderlijke merken opereren. De bedrijven zien naar eigen zeggen de samenwerking als een investering in talent en creativiteit. Endemol is in Nederland bekend van een groot aantal televisiereeksen zoals Goede tijden slechte tijden en Gooische vrouwen en grote amusementsshows als Miljoenenjacht en Eén tegen Honderd. Human Factor bestaat negen jaar. Het bedrijf van Irene van den Brekel is onder meer gespecialiseerd in cabaret en satire en maakt televisie-programma's met onder anderen Paul Groot, Owen Schumacher, Mieke van der Weij, Hanneke Groenteman en Guido Weijers.


De Europese Commissie wil een wettelijk minimumaantal instellen op het aantal vrouwen in topposities. Als er voor het einde van volgend jaar geen verandering komt in het te lage aantal topvrouwen, pleit de Europese Commissie voor het invoeren van een wettelijke plicht. Over vijf jaar moet 30 procent van de bestuursraden volgens Viviane Reding, Europees Commissaris voor justitie, uit vrouwen bestaan. Over tien jaar moet dat verder uitgebouwd worden tot 40 procent zijn. Volgens Reding is de balans voor topvrouwen in Europa zeer teleurstellend. Volgend voorjaar wil Viviane Reding het plan met grote Europese bedrijven bespreken. Door een dergelijke wettelijk opgelegde norm, heeft Noorwegen het aantal topvrouwen op vijf jaar tijd met 20 procent zien stijgen. Op dit ogenblik zouden de raden van bestuur van beursgenoteerde Europese bedrijven slechts voor 11 procent uit vrouwen bestaan.


Het Duitse bouwconcern Hochtief beschouwt het overnamebod van zijn Spaanse grootaandeelhouder ACS als vijandig. Hochtief beraadt zich nog op een reactie. Dat heeft bestuursvoorzitter Herbert Lütkestratkötter gezegd. ACS, dat in handen is van Florentino Pérez, de voorzitter van voetbalclub Real Madrid, heeft al 29,98 procent van de aandelen Hochtief in handen. Onder Duitse wetgeving moet het bouwbedrijf een bod op heel Hochtief uitbrengen als de deelneming boven de 30 procent komt. ACS bood 2,76 miljard euro in eigen aandelen voor de resterende 70 procent. ACS zou met de overnamepoging vooral azen op het Australisch Leigthon, de meest aantrekkelijke activa van Hochtief. Dat onderdeel bracht in de eerste helft van dit jaar 82 procent van Hochtiefs winst voor belastingen op Lütkestratkötter bekijkt samen met zijn adviseurs hoe hij met het bod moet omgaan. Volgens Lütkestratkötter zou ACS zijn belang niet wilden vergroten tot iets meer dan 50 procent.


Östeyn Löseth, de topman van energieconcern Vattenfall, wil kolencentrales verkopen. Zijn plan zou nog worden besproken door het bestuur van het Zweedse energieconcern. De Zweedse regering eist dat staatsbedrijf Vattenfall milieuvriendelijker wordt. Mede door de overname van het Nederlandse Nuon is het energiebedrijf - dat ook eigenaar is van oude, sterk vervuilende kolencentrales in Polen en Duitsland - één van de meest vervuilende bedrijven van Europa geworden. Vattenfall stoot momenteel jaarlijks bijna 100 miljoen ton koolstofdioxide uit. Löseth wil verder dat Vattenfall in minder landen actief wordt. Nu ontplooit het bedrijf behalve in Nederland, Duitsland, Polen en Zweden ook activiteiten in Finland, Denemarken en Noorwegen. Het is nog niet bekend welke gevolgen de plannen van de topman precies hebben voor Nuon. De plannen van Löseth vormen een breuk met het beleid van zijn voorganger Lars Josefsson, die een expansiepolitiek volgde.


Het staalconcern ArcelorMittal heeft zijn prognose voor een bedrijfsresultaat voor het derde kwartaal bevestigd. Het concern rekent op een resultaat van 2,1 miljard dollar tot 2,5 miljard dollar. De winstverwachting werd bevestigd door topman Lakshmi Mittal op een bijeenkomst voor investeerders. In het tweede kwartaal kwam het bedrijfsresultaat van ArcelorMittal uit op 3 miljard dollar. Bij de bekendmaking van de cijfers over het tweede kwartaal in juli kwam ArcelorMittal met de prognose voor het derde kwartaal van 2,1 miljard dollar tot 2,5 miljard dollar. Het staalconcern maakte ook bekend tegen het midden van het decennium te streven naar een ijzerertsproductie van 100 miljoen ton. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Met de plannen, bedoeld om in toenemende mate zelfvoorzienend te zijn in de vraag naar ijzererts, zou een investering van ongeveer 4 miljard dollar zijn gemoeid.


Het Deense telecombedrijf TDC verkoopt zijn Zwitserse dochteronderneming Sunrise voor 3,3 miljard Zwitserse frank (circa 2,5 miljard euro) aan een groep investeerders. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 2,5 miljard euro. De verkoop maakt deel uit van de nieuwe strategie van het Deense concern, dat zich vooral wil richten op de Scandinavische markten. Veel analisten verwachten dat de huidige eigenaren die koerswijziging zullen aangrijpen om het bedrijf weer volledig naar de beurs te brengen. Momenteel heeft een groep investeringsmaatschappijen - waaronder Apax Partners, Blackstone Group en Kohlberg Kravis Roberts - ruim 90 procent van de aandelen van de Deense groep in handen. Een eerdere poging van TDC om Sunrise te verkopen aan de Zwitserse dochteronderneming van France Telecom liep in april spaak op bezwaren van de Zwitserse mededingingsautoriteiten.


Bijna een kwart van de Europese financieel directeuren is optimistisch gestemd over de economie. Europese bedrijven verwachten in vergelijking met de afgelopen twaalf maanden 17 procent meer winst te maken en 7,5 procent meer investeringen te doen. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek onder chief financial officers door de Universiteit van Tilburg, de Amerikaanse Duke University en CFO Magazine. De Amerikaanse financieel directeuren zijn daarentegen pessimistischer geworden over de toekomst. Zij denken dat de economie in de Verenigde Staten weer afstevent op een recessie. Nog slechts 14 procent van hen is optimistisch. De Amerikaanse ondervraagden zien wel kleine oplevingen in de werkgelegenheid en exportgroei, maar zien ook een zeer zwakke vraag van consumenten en grote economische onzekerheid. De onderzoekers zeggen te vrezen dat de verslechterende situatie op de Amerikaanse markt ook gevolgen zal hebben voor Europa.


Topman Nam Yong van het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf LG Electronics heeft ontslag genomen vanwege de slechte resultaten van de mobieltjestak van het concern. Dat heeft LG Electronics bekend gemaakt. LG Electronics, één van de grootste fabrikanten van mobiele telefoons ter wereld, zag de nettowinst in het tweede kwartaal van dit jaar met 33 procent dalen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral de divisie mobiele telefonie moest het ontgelden. Het Zuid-Koreaanse bedrijf faalde bovendien de concurrentie aan te gaan met de iPhone van Apple en andere smartphones. Nam Yong wordt opgevolgd door Koo Bon-joon, die in oktober aan zijn nieuwe functie begint. LG Electronics zegt meteen een nieuwe topman aangesteld te hebben, zodat de betrokkene meer tijd zou hebben om zich voor te bereiden op het komende jaar.


Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell verkoopt zijn belang van 9,4 procent in het Noorse Statfjord-veld aan het Britse energieconcern Centrica voor 225 miljoen dollar. Centrica bezit al een belang 9,7 procent in het veld. De verkoop past in de strategie van Shell om dit jaar en ook volgend jaar in totaal voor een bedrag van 7 miljard dollar tot 8 miljard dollar aan onderdelen te verkopen die niet langer tot de kernactiviteiten behoren. Shell wil zich vooral gaan richten op grote groeiprojecten. De Noorse autoriteiten moeten nog instemmen met de transactie. Shell maakte ook bekend aandeelhouders vanaf het derde kwartaal van dit jaar de keuze te bieden tussen dividend in contanten of in aandelen. Het concern kondigde de wijziging in het dividendbeleid al in maart van dit jaar aan. Aandeelhouders kregen hun dividend tot nu toe altijd in contanten.


Het Canadese telecombedrijf Research in Motion, producent van de Blackberry-smartphone, heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 796,7 miljoen dollar. Dat is ruim twee derde meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met ongeveer 31 procent naar 4,62 miljard dollar. De markt voor smartphones - mobiele telefoons met computerfuncties - groeit snel. Naast Research In Motion dingt ook Apple met de iPhone om de gunsten van de consument. Nokia, de grootste mobieltjesfabrikant ter wereld, levert de meeste smartphones, al neemt het marktaandeel van het Finse concern af. Research in Motion zegt tijdens het tweede kwartaal 4,5 miljoen Blackberrys verkocht te hebben. Daardoor zouden inmiddels wereldwijd meer dan vijftig miljoen mensen een Blackberry gebruiken.


Het Amerikaanse softwareconcern Oracle heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 1,35 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst gerealiseerd van 1,12 miljard dollar. De omzet steeg met bijna 50 procent tot 7,6 miljard dollar. Oracle, de derde grootste softwareproducent van de wereld, profiteerde vooral van sterke verkopen van software-licenties. Zowel de tak van de software als die van de hardware deed het beter dan gehoopt. Safra Catz, topvrouw van Oracle, benadrukte dat de software-afdeling sterk is gegroeid in alle regio’s met de verkoop van nieuwe licenties, die 25 procent hoger ligt. De hardware-afdeling groeide volgens haar ook sneller dan werd verwacht, met Sun Solaris en Exadata op kop. Ook in de toekomst gaat Oracle inzetten op de hardware. Het bedrijf zegt twee nieuwe high-endsystemen te zullen aankondigen die Sun-hardware en Oracle-software combineren.


De Nederlandse Telegraaf Media Groep (TMG) heeft een kort geding tegen een aantal Nederlandse vakbonden ingetrokken. De vakbonden en de mediagroep zijn het niet eens over afspraken die het concern en de ondernemingsraad hebben gemaakt om de bovenmatige salarissen aan te pakken. Die liggen een stuk hoger dan het maximale loon dat werd vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten. Eerder kondigde de mediagroep een rechtszaak aan tegen de vakbonden om mogelijke acties te voorkomen. Maar de bonden hebben inmiddels laten weten dat zij de leden niet hebben opgeroepen te staken. De vakbonden en hun leden hebben de afspraken nietig verklaard. In de ogen van de bonden bestaan zij dus niet meer. Staken tegen iets dat niet meer bestaat, heeft volgens de vakbonden geen enkele zin. De mediagroep en de vakbonden zouden de gesprekken binnenkort opnieuw aanknopen.


Meer Nieuws

Friday, September 17, 2010

Specifiek register noodzakelijk voor nanomaterialen

Er zou een specifiek register moeten komen voor nanomaterialen in het kader van het programma Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals (REACH) van het European Chemical Agency (ECHA). Dat heeft Paul Magnette, Belgisch minister voor consumentenbescherming en leefmilieu, gezegd. Producenten zouden volgens Magnette verplicht moeten worden om de aanwezigheid van nanomaterialen in producten aan te duiden. De Belgische minister voegde er aan toe dat nanomaterialen steeds meer aanwezig zijn in alledaagse gebruiksvoorwerpen, terwijl er eigenlijk bijzonder weinig geweten is over deze stoffen. De Europese Commissie maakt eind volgend jaar een nieuwe evaluatie over de nanomaterialen.

Paul Magnette merkte wel op dat er geen reden is tot paniek over het stijgend gebruik van nanomaterialen, zonder dat er vooraf omvangrijke risico-studies zijn gebeurd. "Maar is de de plicht van de Europese overheid om de vereiste minimum voorzichtigheid te hanteren en de eventuele risico's voor de gezondheid en het leefmilieu te beheren," voegde hij daar aan toe. Magnette stelde dat de huidige benadering van nanomaterialen - waarbij er geen informatie verstrekt wordt over hun aanwezigheid of er geen waarschuwing wordt gegeven over hun karakteristieken of mogelijke giftigheid - onaanvaardbaar is. Dat kan er volgens hem toe leiden dat er vanuit de bevolking een beweging zou kunnen ontstaan om deze producten af te wijzen.

Magnette zoekt een evenwicht tussen de eis op een moratorium voor nanomaterialen als voorzorgsmaatregel en de argumenten van industrie-groepen, die aanvoeren dat de potentiële risico's voor de menselijke gezondheid niet zijn bewijzen. Magnette merkt daarbij op dat een moratorium op basis van het ontbreken van gegevens te restrictief zou zijn. Maar hij benadrukte ook dat op dit ogenblik alleen de voordelen van nanomaterialen door de industrie naar voor worden geschoven. Daardoor wordt de consument volgens Magnette benaderd met vooringenomen informatie. Het reduceren van de onzekerheid over hun effecten is volgens Magnette de enige realistische manier om nanomaterialen bij het brede publiek aanvaardbaar te maken.

Labels: , ,

Deelnemers Champions League ontvangen minstens 7,2 miljoen euro

De tweeëndertig deelnemers aan de Champions League zullen elk minstens 7,2 miljoen euro aan ontvangsten ontvangen. Dat heeft de Union of European Football Associations (UEFA) bekend gemaakt. Daarbij wordt opgemerkt dat de inkomsten nagenoeg op het niveau van vorig jaar liggen, met uitzondering van lichte stijgingen voor de halve finalisten en de verliezende finalisten. De uiteindelijke winnaar krijgt een gegarandeerd bedrag van 26,7 miljoen euro, buiten de inkomsten voor groepswinst en de participatie in de televisierechten. Het voorbije jaar werd aan de deelnemers van de Champions League een totaal bedrag van 746,4 miljoen euro uitgekeerd.

"De Europese voetbalfederatie heeft in het verleden al zware kritiek gekregen dat het prijzengeld de nationale competities beïnvloedde," merkt het persbureau Reuters op. "Daarbij werd opgemerkt dat er financieel een quasi onoverbrugbare kloof ontstaat tussen de clubs die geregeld kunnen deelnemen aan de Champions League en concurrenten die niet elk jaar in de Europese elite-competitie kunnen aantreden." Inter Milan, de Europese voetbalkampioen van het voorbije seizoen, haalde een bedrag van 48,7 miljoen euro op, met inbegrip van 19,6 miljoen euro uit de pool van de Europese televisierechten. De twintig clubs die vorige maand aan de vierde kwalificatieronde deelnamen, kregen elk 2,1 miljoen euro.

Het voorbije jaar ontvingen de deelnemers een gegarandeerd minimumbedrag van 7,1 miljoen euro. Dit seizoen krijgen de deelnemers een bonus van 800.000 euro voor elke gewonnen wedstrijd. Een gelijkspel levert 400.000 euro op. De zestien laatste clubs die overblijven krijgen daarvoor een bedrag van 3 miljoen euro. Teams die doordringen tot de kwartfinales ontvangen minstens 3,3 miljoen euro. De vier clubs die de halve finale halen ontvangen gegarandeerd 4,2 miljoen euro. De winnaar van de finale in het Wembley-stadion eind mei volgend jaar ontvangt 9 miljoen euro. De verliezende finalist ontvangt 5,6 miljoen euro.

Labels: ,

Europa werkt aan klimaatdoelstellingen na volgend decennium

De Europese Commissie is begonnen aan het vastleggen van nieuwe klimaatdoelstellingen die na het volgende decennium de leidraad voor het beleid moeten worden. Die nieuwe doelstellingen zullen cruciaal zijn om de concurrentie van leidende cleantech-bedrijven uit China en andere regio's af te weren. Dat heeft Connie Hedegaard, Europees Commissaris voor klimaatverandering, benadrukt. Hedegaard voerde daarbij aan samen met haar collega's van energie en transport in de Europese Commissie te werken aan het definiëren van nieuwe klimaatdoelstellingen die over twintig jaar gehaald zouden moeten kunnen worden.

Die doelstellingen zouden een deel moeten vormen van de roadmap voor een uitstootarme economie die de Europese Commissie tegen het midden van de eeuw gerealiseerd wil zien. Die roadmap zal volgens Hedegaard in de lente van volgend jaar worden voorgesteld. Op dit ogenblik heeft de Europese Unie de doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van hernieuwbare energieën met 20 procent te optimaliseren. Waarnemers vrezen echter dat deze nieuwe doelstellingen tot zware onderhandelingen zullen leiden tussen de verschillende lidstaten van de Europese Unie. Hedegaard benadrukt echter dat de doelstellingen in het eigenbelang van Europa zijn, aangezien dat de Europese Unie daardoor een voorsprong zouden kunnen realiseren op de cleantech-markt.

Hedegaard merkte wel op dat Europa die beloftes niet onvoorwaardelijk zou doen. Een unilateraal zou volgens haar immers de druk wegnemen van de Verenigde Staten en China, de grootste vervuilers van de wereld. Hedegaard gaf toe dat de onderhandelingen zich echter bijzonder moeizaam aankondigen. De Europees Commissaris merkte daarbij ook dat China naar de recente klimaatvergadering in Genève slechts een ondersecretaris van de lokale ambassade had afgevaardigd. "Dat was geen goed teken," concludeerde Hedegaard. "Maar desondanks is er beweging op de Chinese markt. In de top tien van de grootste turbine-fabrikanten staan inmiddels al drie Chinese bedrijven. Bovendien vertegenwoordigt China de helft van de markt van zonne-energie."

Labels: ,

Autofabriek Vauxhall in Luton stap dichter bij redding

De autofabriek van Vauxhall in het Engelse Luton lijkt een stap dichter bij de redding gekomen te zijn. Autobouwers General Motors Europe en Renault hebben immers een akkoord gesloten om hun joint venture verder te zetten. Een woordvoerder van Vauxhall zegt echter dat de toekomst van de fabriek nog niet is gegarandeerd en de onderhandelingen nog worden verder gezet. In de fabriek in Luton werken meer dan duizend mensen voor IBC Vehicles, dat bestelwagens produceert voor de joint venture van General Motors en Renault. Het contract tussen Renault en Opel-Vauxhall, de Europese tak van General Motors, loopt echter over drie jaar af. Dat heeft aanleiding gegeven tot twijfels over de toekomst van de fabriek.

In een mededeling hebben Opel-Vauxhall en Renault echter benadrukt dat ze hun samenwerking verder zullen zetten. In het nieuwe akkoord is voorzien dat er blijft samengewerkt worden voor de productie van de volgende generatie van de modellen Vivaro (Opel-Vauxhall) en Trafic (Renault). De autofabrikanten waarschuwden echter wel dat er nog vele aspecten van het project moeten worden besproken. Omdat daarover nog geen akkoord kon worden bereikt, is het volgens beide partijen op dit ogenblik onmogelijk om verdere details bekend te maken over de product-specificaties, investeringen of zakelijke overeenkomsten.

In maart van dit jaar had Nick Reilly, chief executive van Opel-Vauxhall, benadrukt dat de besprekingen met Renault over het verder zetten van de samenwerking en de toekomst van de fabriek in Luton nagenoeg rond was. Eerder was gevreesd dat de fabriek in Luton gesloten zou worden, nadat General Motors in november vorig jaar zijn besparingsplan bekend had gemaakt. In mei van dit jaar verklaarden de medewerkers van de Vauxhall-fabrieken in Luton en Ellesmere Port zich akkoord met een loonbevriezing voor een periode van twee jaar. Dat gebeurde in het kader van het Europese herstructureringsplan van General Motors.

Labels: , , , ,

Waterinstituut wil onderzoek naar impact nanodeeltjes

Ongeveer twee miljoen ton afval van menselijke activiteiten worden elke dag in waterlopen gedumpt. Daarbij moet vooral extra aandacht worden besteed aan nieuwe chemische pollutie, zoals nanodeeltjes en ook restproducten van de farmaceutische industrie. Dat is opgemerkt tijdens de World Water Week in Stockholm. Volgens het Stockholm International Water Institute (SIWI) wordt bovendien 70 procent van het industrieel afval in ontwikkelingslanden onbehandeld in waterlopen gedumpt, waar de bruikbare drinkwatervoorraden worden vervuild. Deze vervuiling is volgens het waterinstituut een onzichtbare dreiging.

"De nanodeeltjes in het water kunnen afkomstig zijn van huishoudelijke toestellen, cosmetica, kledij en voeding," merkt het waterinstituut op. "Het kan gaan van pesticiden en brandvertragers tot steroïden en hormonen van anticonceptiva. Uit onderzoek is al gebleken dat sommige chemische producten een vervrouwelijkend effect hebben op de mannelijke vispopulaties in rivieren en meren over de hele wereld, waardoor de reproductie en de voedselveiligheid in het gevaar komt. Volgens professor Malin Falkenmark, wetenschappelijk adviseur bij het waterinstituut, is de bezorgdheid over deze pollutie vooral de jongste twintig jaar sterk toegenomen.

Falkenmark maakt daarbij gewag van een stijging van het aantal beschadigingen van menselijke organen, de opstapeling van chemische stoffen in het weefsel van het menselijk lichaam en een stijging van het aantal borstkankers en ook testikelkankers. Ook worden er volgens Malin Falkenmark meer problemen opgetekend rond de vruchtbaarheid en het neurologisch systeem. Het waterinstituut benadrukt dat een reeks seminaries zal worden gehouden om te onderzoeken welke impact deze nieuwe stoffen hebben op de mens, hoe vermeden kan worden dat ze in het water terecht komen en hoe verwerkingsinstallaties zouden kunnen worden aangepast om een antwoord te bieden op de nieuwe problemen.

Labels: ,

Wembley krijgt eerste designer-outlet van Londen

Londen krijgt een eerste designer-outlet. Het project vormt een onderdeel van de herwaardering van het gebied rond het Wembley-voetbalstadion. Het London Designer Outlet biedt ruimte aan vijfentachtig winkels, vooral op het gebied van mode, sport en huishoudelijke toestellen. De winkels zullen eindeseizoens-producten aan sterk verlaagde prijzen aanbieden. De groep McArthurGlen is één van de grootste uitbaters van designer-outlets, met activiteiten in Cheshire Oaks en York. Wembley zal het enige outletcenter zijn dat binnen de M25-ring rond Londen wordt geïmplementeerd. Het nieuwe center zou over drie jaar operationeel moeten zijn.

De bouwwerken zullen in de herfst van volgend jaar worden opgestart. Het London Designer Outlet werd ontworpen door Quintain en Family Mosaic. Die heeft ook met de bioscoopgroep Cineworld een contract getekend voor de opening van filmcomplex met negen zalen. Het London Designer Outlet zal ook vijftien restaurants en bars omvatten. Het complex krijgt een oppervlakte van 32.500 vierkante meter. Phil Cottingham, managing director retail bij Quintain, verduidelijkt dat het outlet-center het centrale element moet worden van het omvangrijke renovatieproject Wembley City, dat een totale oppervlakte van tweeëndertig hectaren. Het London Designer Outlet moet volgens hem een unieke mix creëren van retail en ontspanning.

"Gecombineerd met de uitstekende transportverbindingen en de nabijheid van het nationale voetbalstadion en de wereldberoemde entertainment-tempel Wembley Arena, moet het complex zorgen voor een unieke bestemming op het gebied van retail, horeca en ontspanning," voert Cottingham aan. Het renovatieproject Wembley City werd twee jaar geleden opgestart. Er werden een aantal appartementsgebouwen opgetrokken. Quadrant Court, het tweede residentiële blok van Wembley City, werd in maart dit jaar opgeleverd. Elke wooneenheid is aangesloten op het digitale netwerk, waardoor iedere bewoner onmiddellijk toegang heeft tot digitale televisie, internettelefonie en het snelste breedband van Groot-Brittannië.

Labels: , , ,

Europese Commissie wil gericht beleid rond bio-economie

De Europese Commissie werkt aan een nieuwe strategie om de industrie te helpen zich te richten op de zogenaamd bio-economie. Het gaat volgens de Europese Commissie om een snelgroeiende tak die inmiddels al 22 miljoen banen heeft gecreëerd en een omzet realiseert van 2 triljoen euro. Maire Geoghegan-Quinn, Europees Commissaris voor innovatie, merkt op dat bio-economie - die gaat van landbouw, bosbouw en visserij gaat tot voeding, chemicaliën en biobrandstoffen - een sector is waarin Europa moet investeren. Bio-economie heeft een sleutelrol in de promotie van innovatie die een antwoord kan bieden aan belangrijke maatschappelijk problematieken, zoals de druk op natuurlijke grondstoffen.

"Het is het ideale ogenblik om een Europese strategie te lanceren voor de ontwikkeling van een bio-economie," merkt Geoghegan-Quinn op. "Die strategie moet het Europese leiderschap op het gebied van biowetenschappen versterken." De Europese Commissaris beloofde dat er zal geïnvesteerd worden in opleidingen, onderzoek en innovatie. Tegen het einde van dit jaar zal volgens haar gestart worden met een consultatiefase. In de lente van volgend jaar zou daarover een verslag volgen. De strategie zou in de lente van het jaar daarop volgens de Europese Commissaris aan de Raad van Ministers worden voorgelegd.

De Europese Unie heeft inmiddels in samenwerking met Australië, Nieuw-Zeeland en Canada een nieuw Internationaal Bio-Economie Forum gelanceerd. Dat moet de samenwerking tussen de verschillende partijen promoten. Geoghegan-Quinn maakte ook bekend dat de Europese Commissie een klein aantal specifieke innovatie-partnerships zal lanceren in gebieden met een rechtstreekse link naar maatschappelijke verandering. Die samenwerkingen moeten volgens haar bronnen concentreren en sleutelfiguren en beleidsinstrumenten samen brengen. Dat moet er volgens haar voor zorgen dat de bestaande instrumenten op een optimale manier worden samengebracht.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse frisdrankenproducent Coca-Cola blijft het sterkste merk van de wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse rangschikking van het merkenadviesbureau Interbrand. Ook de voorbije jaren stond Coca-Cola op de eerste plaats. Opmerkelijk in de rangschikking is echter vooral dat de dominantie van de technologiemerken nog is toegenomen. Coca-Cola wordt immers gevolgd door IBM, Microsoft en Google. De waarde van het internetbedrijf Google kende op één jaar tijd zelfs een groei met 36 procent. Op de vijfde plaats staat het industriële conglomeraat General Electric, gevolgd door McDonald's, Intel, Nokia, Disney en Hewlett-Packard. Het is de eerste keer dat Hewlett-Packard de top tien heeft weten te bereiken. Opvallend is ook de dominantie van de Amerikaanse merken. In de top tien is alleen Nokia niet van Amerikaanse origine. De top honderd is voor de helft samengesteld uit Amerikaanse bedrijven.


De volgende twintig jaar is er in de luchtvaartsector nood aan meer dan één miljoen piloten en technici, vooral als gevolg van de groei in Zuidoost-Azië. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing gezegd. Daarbij wordt opgemerkt dat de sector nood heeft aan 466.650 piloten en 596.500 onderhoudstechnici om de groei in de luchtvaart te kunnen volgen en de vergrijzing op te vangen. Ongeveer de helft daarvan zou nodig zijn in Azië. Vooral in China is de vraag volgens de Amerikaanse vliegtuigbouwer bijzonder groot. Het prognosecijfer is bijzonder spectaculair, want momenteel zijn er wereldwijd 233.000 piloten en 100.000 technici actief. Dat betekent dat er de twee volgende decennia jaarlijks 23.300 piloten en 30.000 onderhoudstechnici op de markt moeten komen. Boeing verwacht dat er de volgende twintig jaar meer dan 30.000 vliegtuigen zullen worden geleverd.


De Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner heeft zijn toon verscherpt tegen China. De Amerikaanse minister zegt dat China een strikte wisselkoers behoudt door op grote schaal tussenbeide te komen om zijn munt te verzwakken. Hij noemt het hoog tijd dat de Chinese regering zijn economische model verandert. Geithner getuigde voor de bankencommissie van de Amerikaanse senaat dat de Chinese regering weliswaar heeft toegelaten dat de yuan in juni iets meer kon schommelen, maar op zeer grote schaal op de wisselmarkt tussenbeide moest blijven komen om de opwaartse druk op zijn munt te temperen. Door een rigide wisselkoers te behouden, vertraagt China volgens Geithner de nodige aanpassingen die de sterke en duurzame wereldwijde economische groei moeten garanderen die iedereen volgens de Amerikaanse minister nodig heeft.


Microsoft heeft wereldwijd een testversie gelanceerd van Internet Explorer 9, de nieuwste webbrowser van het software-concern. Daarmee hoopt het bedrijf het verlies van marktaandeel aan Firefox, Chrome en Safari goed te maken. De beta-versie van de nieuwe browser werd in dertig talen beschikbaar gesteld om te downloaden. De nieuwe browser kan nog lichte wijzigingen ondergaan voor de officiële release. Volgens de makers is de testversie veel sneller dan eerdere versies. De browser neemt enkele functies over van zijn concurrenten. Zo kan de adresbalk nu ook als zoekbalk gebruikt worden. Daarnaast introduceert de browser enkele nieuwe innovaties. Onder meer kunnen vaak gebruikte sites aan de taakbalk gekoppeld worden. Internet Explorer verloor de afgelopen jaren terrein aan zijn rivalen. Tien jaar geleden bedroeg het marktaandeel van Internet Explorer meer dan 90 procent, maar dat is inmiddels geslonken tot ongeveer 60 procent.


Het Nederlandse postbedrijf TNT verwacht bij de komende reorganisatie niet meer dan 4.500 mensen gedwongen te moeten ontslaan. Dat heeft Gerard Aben, de personeelsdirecteur van het Nederlandse postbedrijf, aangekondigd. In totaal verdwijnen er door de herstructurering van het Nederlandse postbedrijf 11.000 arbeidsplaatsen. Aben verwacht dat ruim de helft daarvan wordt opgelost door natuurlijk verloop en de vrijwillige begeleiding naar een nieuwe baan buiten het bedrijf. Door de begeleiding van werk naar werk zal het aantal ontslagen volgens Aben waarschijnlijk nog lager uitvallen dan het aantal dat door hem nu naar voor werd geschoven. Hij voegt er aan toe dat er nu al meer banen bij andere bedrijven in de aanbieding beschikbaar zijn dan er mensen bij het Nederlandse postbedrijf zullen moeten vertrekken.


Het Amerikaanse koerierbedrijf FedEx gaat in zijn thuisland 1.700 banen schrappen en honderd sites sluiten. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt bij de publicatie van zijn kwartaalresultaten. Het bedrijf realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 380 miljoen dollar. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 18 procent tot 9,46 miljard dollar. De groei werd vooral ondersteund door de internationale activiteiten. Op de Amerikaanse markt leed de divisie FedEx Freight echter een verlies van 16 miljoen dollar. De prognose van FedEx voor het volgende kwartaal blijft echter onder de verwachtingen, wat analisten doet vrezen dat het economisch herstel nog steeds slabakt. Volgens het koerierbedrijf blijft de inlandse vraag achter op de internationale groei.


De ministers van de buitenlandse zaken van de Europese Unie hebben unanieme overeenstemming bereikt over over de ondertekening van het vrijhandelsakkoord met Zuid-Korea. Eerder hadden al zesentwintig lidstaten hun steun gegeven aan het vrijhandelsakkoord. Alleen Italië bleef zich verzetten tegen de overeenkomst. De Italiaanse regering vreesde immers dat het akkoord tot een massale instroom van kleine en middelgrote wagens zou leiden die Fiat uit de markt zou duwen. In ruil voor de steun, heeft de Italiaanse regering een uitstel van zes maanden verkregen voor de inwerkingtreding van het akkoord. Het akkoord zal daardoor begin juli volgend jaar in voege treden in plaats van begin januari. Door het akkoord zal 97 procent van het goederenverkeer tussen de Europese Unie en Zuid-Korea op termijn 100 procent tariefvrij worden.


De autoverkoop in Europa is in juli gedaald met 18,6 procent, gevolgd door een daling met 12,9 procent in augustus. Dat blijkt uit cijfers van de European Automobile Manufacturers' Association. De oorzaak moet volgens de sectororganisatie worden gezocht bij het schrappen van de slooppremie in verschillende landen. Gespreid over de eerste negen maanden van het jaar bleef de daling beperkt tot 3,5 procent. In heel Europa werden tijdens die periode 9.02 miljoen wagens op de markt gebracht. De verkoop wordt naar omlaag getrokken door de slechte prestatie van enkele belangrijke markten. In Duitsland bijvoorbeeld daalde de afzet met 28,7 procent. De grootste daling werd opgetekend in Bulgarije, waar 39,1 procent minder wagens werden verkocht. In Spanje, Groot-Brittanië en Frankrijk werd een stijging van de verkoop genoteerd.


Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell heeft een overnamebod ontvangen van het Amerikaanse concern Johnson & Johnson. De partijen zouden in vergevorderde onderhandelingen zijn over een bod van 1,75 miljard euro. Johnson & Johnson heeft sinds vorig jaar al een belang van 17,9 procent in Crucell in bezit. Daarvoor werd een bedrag van ongeveer 300 miljoen euro betaald. Het boekenonderzoek door Johnson & Johnson is afgerond. De raad van commissarissen van Crucell en het bestuur van Johnson & Johnson hebben inmiddels toestemming gegeven om verder te gaan met de onderhandelingen. Crucell is gevestigd in Leiden en richt zicht op het ontwikkelen en verkopen van vaccins en antistoffen tegen infectieziekten. Crucell heeft zijn aandeelhouders opgeroepen het bod te aanvaarden. Het Amerikaanse concern zou van Crucell het centrale onderdeel van zijn vaccin-divisie willen maken.


De aandeelhouders van de Italiaanse autogroep Fiat hebben de splitsing van het bedrijf goedgekeurd, waarbij de industriële divisie wordt afgesplitst van de auto-activiteit. Sergio Marchionne, topman van Fiat, benadrukte dat de splitsingsoperatie het concern toe te laten een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis aan te vatten. Voorzitter John Elkann maakte gewag van een historische dag. De splitsing omvat onder meer de oprichting van Fiat Industrial, waarin de divisies vrachtwagens, autobussen, landbouwvoertuigen en boten werden ondergebracht. De divisie zal begin volgend jaar een notering op de beurs van Milaan krijgen. De autoactiviteiten - die de merken Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Ferrari en Maserati omvat - blijven bij het historische Fiat, dat zich nu meer als een autogroep kan gaan manifesteren. Chrysler, dat voor 20 procent eigendom is van Fiat, zou waarschijnlijk in de tweede helft van volgend jaar naar de beurs worden gebracht.


De Europese Commissie wil een pilootproject opstarten om de haalbaarheid te onderzoeken van een eengemaakte Europese scheepvaartzone, waarbinnen schepen vrij van de ene lidstaat naar de andere kunnen varen. Dat heeft Etienne Schouppe, Belgisch staatssecretaris voor mobiliteit, bekend gemaakt. In tegenstelling tot het vrachtverkeer over land, is het voor schepen nog steeds onmogelijk om zomaar de nationale grenzen van de Europese lidstaten over te steken. Zelfs na een korte en ononderbroken reis gaat gepaard met controles en een omvangrijke administratie. Dat is niet alleen erg hinderlijk, maar het vormt ook een rem op de uitbouw van het vrachtvervoer over het water. In het pilootproject zouden een tweehonderdtal schepen en hun lading continu gevolgd worden via satellieten en de bestaande technologie van het Europees Agentschap voor Maritieme Veiligheid (EMSA).


Het Franse energieconcern GdF Suez heeft een principe-akkoord gesloten met het Italiaanse energiebedrijf Acea over de verkoop van elektriciteit en aardgas in de Italiaanse hoofdstad Rome. Die activiteiten worden door Acea overgenomen van GdF Suez. Beide partijen hadden al jaren een joint venture rond de activiteiten, maar volgens een aantal waarnemers zijn de relaties tussen de twee bedrijven het voorbije jaar gevoelig bekoeld. Acea gaat niet enkel de energieverkoop in Rome voor zijn rekening nemen, maar er werd afgesproken dat de Italiaanse groep ook de twee elektriciteitscentrales op het grondgebied van Rome gaat uitbaten, evenals de waterkrachtactiviteiten die deel uitmaken van de joint venture. GDF Suez wees er wel op de meerderheid van het elektriciteitsvermogen in de joint venture te blijven uitbaten.


Rusland en Noorwegen hebben een overeenkomst getekend over de afbakening van de onderlinge grenzen in de Barentszzee. Daarmee komt een einde aan een dispuut dat zich al decennia voortsleept. Het omstreden gebied was 175.000 vierkante kilometer groot, ongeveer de helft van Duitsland. De Russische president Dmitri Medvedev en de Noorse premier Jens Stoltenberg zeiden na de ondertekening dat de overeenkomst de stabiliteit in de regio verstevigt en de economische samenwerking tussen de buurlanden verbetert. De interesse in het Noordpoolgebied neemt toe, nu door de wereldwijde opwarming van de aarde het ijs smelt. Vroeger was het boren naar olie en gas door het ijs op zee onmogelijk. De twee landen zijn nu overeengekomen dat de velden langs de afgebakende grens lsamen zullen geëxploiteerd worden. Rusland en Noorwegen zijn al begonnen met het delven van de minerale rijkdom die op de bodem van de Barentszzee ligt.


Het stadsbestuur van New York heeft maatregelen aangekondigd om roken in parken, op stranden, boulevards en pleinen in de stad te verbieden. Dat betekent dat binnenkort op Times Square, Central Park of Coney Island geen sigaret meer zou mogen worden opgestoken. In het verleden was burgemeester Michael Bloomberg sceptisch dat de stad een dergelijk uitvoerig rookverbod zou kunnen invoeren. Maar in juli van dit jaar merkte hij op dat er nog slechts gewacht werd op een laatste rapport over het plan. Er volgt nu eerst een reeks hoorzittingen in de gemeenteraad van de stad, waarna over het voorstel gestemd zal worden. Een aantal andere Amerikaanse staten en steden hebben al gelijkaardige rookverboden ingesteld voor hun parken of stranden. Michael Bloomberg, burgemeester van New York, merkt dat de maatregel het gevaar van het passief roken wil helpen aanpakken.


De Europese Commissie heeft een voorstel uitgewerkt rond de controle op short selling, een vorm van speculatie die bestaat uit het verkopen van een effect dat de verkoper niet bezit, met de bedoeling het op een later tijdstip tegen een gunstige prijs terug te kopen om het te leveren. De gevaren van die praktijk kwamen pijnlijk tot uiting tijdens de Griekse schuldencrisis, toen de financiële markten speculeerden met Grieks staatspapier en afgeleide kredieten. De Europese Commissie wil daarbij bijkomende transparantie bekomen en de nationale toezichthouders extra controlemogelijkheden geven. Concreet zouden zij in gevaarlijke situaties de mogelijkheid krijgen de handel aan banden te leggen of zelfs compleet te verbieden. Het is volgens Michel Barnier, Europees Commissaris van de interne markt, onmogelijk om speculatie in zijn geheel te verbieden en dus met regels een controle moet worden ingevoerd.


Meer Nieuws

Thursday, September 16, 2010

Water cruciaal voor behalen millenniumdoelstellingen

Water wordt cruciaal om de millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties te helpen verwezenlijken. Dat is één van de conclusies van de recente World Water Week in Stockholm. De Verenigde Naties wil armoede en honger tegen het midden van het decennium gevoelig terugschroeven. In een Stockholm-statement werd opgeroepen om een sterkere focus op de waterproblematiek tijdens de verdere besprekingen rond de millenniumdoelstellingen. Deze doelstellingen werden bij de eeuwwisseling opgesteld en bepaalden dat op vijftien jaar een halvering moest gerealiseerd worden van het aantal mensen dat geen duurzame toegang heeft tot drinkwater en basishygiëne.

In de Stockholm-statement wordt opgemerkt dat de millenniumdoelstellingen specifieke kernopdrachten hebben uitgewerkt voor water, maar er wordt opgemerkt dat water een cruciale rol heeft in alle andere doelstellingen die naar voor zijn geschoven. Daarbij wordt opgemerkt dat toegang tot water en hygiëne een absolute voorwaarde is om een einde te maken aan armoede en honger, gender-gelijkheid te realiseren en om een grotere duurzaamheid te creëren op het gebied van gezondheid en leefmilieu. Daarom moet water volgens de Stockholm-statement een hogere plaats krijgen op de agenda van de millenniumdoelstellingen.

In het Stockholm-statement wordt opgeroepen voor een verbeterd watermanagement om drastische verhogingen van de honger-problematiek, te wijten aan een grotere frequentie van overstromingen en droogtes, aan te pakken. Er wordt aan toegevoegd dat de beschikbaarheid van water en hygiëne voor vrouwen noodzakelijk is om hun mogelijkheden op werk en participatie aan de maatschappij te verhogen. Er wordt echter vooral op aangedrongen dat de internationale beloftes op de voorziening van water en hygiëne voor alle wereldburgers, worden opgedreven. Er wordt daarbij gewaarschuwd dat er een zware achterstand is opgelopen tegenover de gesteld doelstellingen.

Labels: , ,

Britse journalistenvakbond wil lezers-coupons

De Britse National Union of Journalists, de grootste journalistenvakbond van Europa, wil dat de consumenten zogenaamde Europese democratie-coupons ontvangen die gebruikt zouden kunnen worden voor de aankoop van kranten en online media-abonnementen. Die democatie-coupons zouden volgens de journalistenvakbond door de internet-providers moeten gefinancierd worden. Het idee werd naar voor gebracht in het kader van de consultatie van de Europese Commissie over creatieve industrieën, die in april van dit jaar werd opgestart. De journalistenvakbond wijst er daarbij op dat de internet-providers jaarlijks miljarden euro's verdienen door internet-gebruikers toegang tot content aan te bieden.

"Deze providers verdienen miljarden euro aan content waarvoor ze niet hebben moeten investeren, vooral niet in journalistiek," merkt de Britse journalistenvakbond op. Het magazine Euractiv.com merkt op dat verwacht mag worden dat de internet-providers zware bezwaren zullen uiten tegenover het voorstel, maar de journalistenvakbond voert aan dat zelfs een kleine heffing een belangrijke financiële hefboom zou zijn voor de online en offline journalistiek. Het voorstel zou voorzien dat de heffingen door de overheden worden geïnd en in de vorm van coupons aan de bevolking zouden worden bezorgd. Die coupons zouden gebruikt kunnen worden voor de aankoop van online of offline nieuwscontent.

Het voorstel wil volgens de vakbond niet enkel de tewerkstelling in de media, maar ook de democratische functie van de journalistiek beschermen. De vakbond voert er aan toe dat de heffing zelfs zou kunnen leiden tot de opkomst van nieuwe publicaties. De Britse journalistenvakbond voert aan dat in de journalistiek de marktfunctie heeft gefaald. Er wordt aan toegevoegd dat de journalistiek een publiek goed is dat nood heeft aan ondersteuning. Indien de journalistiek wil overleven en de markt zich niet verbetert, zal de overheid volgens de vakbond moeten ingrijpen. Daarbij wordt opgemerkt dat de overheid ook andere maatschappelijk waardevolle sectoren, zoals opera en ballet, ondersteunt.

Labels: ,

Ook ontwikkelingslanden moeten in internetbeheer

Aangezien groeilanden binnenkort meer internet-gebruikers zullen hebben dan de Europese Unie en de Verenigde Staten samen, zou ook het beheer moeten worden uitgebreid naar de ontwikkelingslanden. Dat heeft Neelie Kroes, Europees Commissaris voor de digitale agenda, gezegd tijdens het Internet Governance Forum in de Litouwse hoofdstad Vilnius. De Europees Commissaris benadrukte daarbij dat de hele wereld zijn rol en verantwoordelijkheden moet kunnen opnemen. Croes voegde er aan toe tevreden te zijn dat de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), de beheerder van het internet, zijn werkmethodes herziet om in zijn adviesraden meer vertegenwoordigers van de ontwikkelingslanden op te nemen.

De huidige bestuursleden van de internet-beheerder werden niet verkozen. Bovendien moest de organisatie een raamakkoord ondertekenen met de Verenigde Staten en moet er verplicht in het Engels worden gewerkt. In oktober van vorig jaar kwamen de Verenigde Staten en de internetbeheerder overeen dat ook internationale vertegenwoordigers toegang zouden krijgen tot de adviesraden. Volgens Neelie Kroes blijft de benoeming en functionering van de internetbeheerders echter weinig transparant. Onder meer zouden de gebruikers volgens haar de optie moeten krijgen om eigen taal-karakters te gebruiken voor domeinnamen en email-adressen.

Neelie Kroes merkte nog op een absoluut voorstander van netneutraliteit te zijn. Het Internet Governance Forum is volgens dan ook het geschikte platform om problematieken zoals veiligheid en privacy te behandelen, net zoals de garantie op vrijheid van meningsuiting en de strijd tegen de digitale kloof. Tegelijkertijd riep Kroes op tot een grote nationale soevereiniteit over het internet. Daarbij zou elk land volgens haar moeten kunnen beslissing op welke manier internet-ontwikkelingen worden geïmplementeerd. De concurrentie tussen providers is volgens haar echter wel een ideaal instrument om de beperking van de online informatiestroom tegen te gaan.

Labels: , ,

Burgemeester Moskou daagt televisiezenders voor rechter

Yury Luzhkov, de burgemeester van Moskou, heeft ermee gedreigd om een aantal Russische televisiezenders aan te klagen wegens het vertonen van een aantal kritische reportages. Die aanvallen zijn volgens Luzhkov ingegeven door kringen rond de Russische regering. Luzhkov ontkent de aantijgingen, maar zegt dat de verhalen bewust negatieve informatie hebben verspreid. Er werd niet bekend gemaakt welke televisiezenders geviseerd werden. Luzhkov had eerder zware kritiek geuit op de beslissing van de Russische president Dmitry Medvedev, die de aanleg van een nieuwe autostrade tussen Moskou en Sint-Petersburg door het Khimki-bos had laten stilleggen.

Onlangs had de zender NTV in een reportage laten uitschijnen dat Luzhkov diensten verleende aan zijn echtgenote Yelena Baturina, een miljardaire die eigenaar is van het vastgoedbedrijf Inteko. Baturina was volgens de zender de rijkste vrouw van Rusland geworden door illegale vastgoedtransacties. De televisiezender had Luzhkov bovendien bekritiseerd omdat die afwezig was geweest toen Moskou getroffen werd door verstikkende rookwolken van branden uit de omgeving van de Russische hoofdstad. Ook de staatszenders Channel One, Rossia One en Rossia-24 waren gevolgd met kritiek op Luzhkov wegens de zware verkeersopstoppingen en het verspillen van overheidsgeld om bijen te redden van de recente hittegolf.

Het vastgoedbedrijf Inteko van Yelena Baturina bevestigde dat een gerechtelijke procedure werd voorbereid tegen de televisiezenders, die ervan beticht werden om bewust foutieve berichten te verspreiden, zonder vooraf de informatie te controleren. De Russische krant The Moscow Times stelt dat Luzhkov en Inteko voor de rechtbank nog bijna nooit een geding rond smaad hebben verloren. Woordvoerders van de televisiezenders zegden echter zich niet te zullen laten afschrikken door een rechtszaak en hun kritische benadering over het beleid van Moskou verder te zullen zetten. Ook de Russische president Medvedev heeft zich al kritisch uitgelaten over Luzhkov.

Labels: , ,

Goksector ongerust over fraudeschandalen in sport

De sector van de sportweddenschappen voelt zich bedreigd. Dat heeft te maken met een aantal schandaalverhalen rond het cricket en het snooker, waardoor de integriteit van de sector volgens een aantal betrokkenen in het gedrang dreigt te komen. Daarbij wordt opgemerkt dat het overleven van de sector indien het gedrang komt indien de klanten geen vertrouwen meer kunnen hebben in de weddenschappen. Een aantal Pakistaanse cricketspelers wordt ervan verdacht om wedstrijden te hebben vervalst. Ook waren er beschuldigingen van wedstrijdvervalsing geuit aan het adres van snookerspeler John Higgins, maar die werd van alle blaam gezuiverd. Hij werd wel voor zes maanden geschorst omdat hij omkooppogingen niet had gemeld. Er loopt nog wel een ander snooker-onderzoek.

"Een publiek dat vertrouwen heeft in de eerlijkheid van de sport, werkt positief voor de uitbaters van sportweddenschappen," merkt David O'Reilly, juridisch adviseur van het Britse online gokbedrijf Betfair, tegenover BBC News. "In dat geval zal de consument immers vertrouwen hebben in de eerlijkheid van de weddenschappen die hij afsluit. De Pakistaanse beschuldigingen, ook al hebben die niets te maken met de wettelijk geregelde Britse gokindustrie, zorgen echter voor een negatief imago van de hele sector. Het publiek gaat er door die beschuldigingen vanuit dat er voorzichtig moet worden omgesprongen met cricket-wedstrijden."

Simon Taylor, vertegenwoordiger van de Britse Professional Players Federation, wijst erop dat alleen de spelers of de scheidsrechter een wedstrijd kunnen vervalsen. "Het is echter niet voldoende om sancties en disciplinaire procedures in te voeren," merkt hij op. "Het is van belang dat toekomstige problemen worden vermeden door een goede opleiding." Hij voert aan dat spelers goed moeten worden geïnformeerd over de gokindustrie. Op die manier wordt volgens hem de integriteit versterkt, wat volgens hem iedereen ten goede zal komen. Wanneer sportlui moeilijker om te kopen zijn, zal volgens Taylor de hele sport veel moeilijker worden voor fraudeurs.

Labels: , ,

Bing wordt tweede grootste Amerikaanse zoekmachine

In de Verenigde Staten heeft de zoekmachine Bing van Microsoft concurrent Yahoo van de tweede plaats kunnen verdrijven. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Nielsen. Daarbij wordt opgemerkt dat Bing in de Verenigde Staten inmiddels een marktaandeel van 13,9 procent heeft opgebouwd. Dat is een stijging met 0,3 procent tegenover de maand juli. Yahoo viel volgens Nielsen van 14,6 procent terug tot 13,1 procent. Met een aandeel van 65,1 procent blijft Google echter veruit aanvoerder van de Amerikaanse zoekmarkt. Bing en Yahoo startten vorige maand een samenwerking om de concurrentie met marktleider Google aan te gaan.

Eerder al had het onderzoeksbureau Compete aangevoerd dat Bing zijn opmars blijft verder zetten en marktaandeel van Google afsnoepte. In de berekeningen van Compete had Google tijdens de maand juli in de Verenigde Staten een marktaandeel van 72,9 procent. Dat betekende weliswaar een stijging met 0,6 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar, maar tegenover de maand juni van dit jaar werd een achteruitgang met 1,1 procent opgetekend. Compete voegt er aan toe dat Bing tijdens de maand juli een marktaandeel van 10,6 procent had opgebouwd. Dat betekende een stijging met 0,3 procent tegenover de maand juni, maar een groei met 1,4 procent tegenover de maand juli van vorig jaar.

Tijdens de maand juli had Yahoo volgens Compete nog een marktaandeel van 13,1 procent. Dat betekende een vooruitgang met 0,4 procent tegenover de maand voorzien, maar een terugval met 2,6 procent tegenover de maand juli van vorig jaar. Het onderzoeksbureau voert aan dat Yahoo daarmee een breuk liet optekenen en voor het eerst sinds januari van dit jaar weer aan marktaandeel had gewonnen. Ook het verlies van marktaandeel bij Google is volgens Compete een trend die al langer kon worden opgemerkt. Op de vierde plaats stond in juli Ask.com, met een marktaandeel van 2,9 procent. Er werd wel aan toegevoegd dat Ask.com unieke gebruikers weg nam van Google.

Labels: , , , , ,

Innoverende technologieën dodelijk voor brein

Innoverende technologieën dreigen een negatieve impact te hebben op het menselijk brein. Dat zegt Nicholas Carr, auteur van het boek 'The Shallows: What the Internet is Doing to Our Brains', over satellietnavigatie in de beroemde Londense taxi's. Carr wijst erop dat onderzoek heeft uitgewezen dat de Londense taxichauffeurs een opvallend goede ontwikkeling hebben van het hersengedeelte dat mentale ruimte-beelden opslaat. Door de invoering van satellietnavigatie zal die speciale kwaliteit van hun hersenen volgens Carr echter ongetwijfeld afnemen en mogelijk zelfs definitief verdwijnen. Volgens Carr moet dat worden doorgetrokken naar een groot gedeelte van software die het de mens gemakkelijker moet maken.

"De Londense taxichauffeurs zijn beroemd voor hun gedetailleerde kennis van zelfs de kleinste straatjes van de Britse hoofdstad," voert BBC News aan. "Daar gaan echter maanden studie en een bijzonder zwaar examen aan vooraf. Zonder die grote kennis hebben kandidaat-chauffeurs geen enkele kans om een taxi te mogen besturen. Satellietnavigatie vormt echter een gemakkelijk alternatief. Nicholas Carr voert echter aan dat technologie er uiteindelijk zou kunnen toe leiden dat de mens de intellectuele capaciteit verlies om grote hoeveelheden informatie vast te houden. Hij voert aan dat technologie - en meer in het bijzonder het internet - een blijvende impact heeft op de menselijke hersenen en de vaardigheden om bepaalde taken uit te voeren."

Nicholas Carr zegt dat er daarbij vooral gevreesd moet worden voor een verlies aan concentratievermogen. "De sleutel om het concentratievermogen te verbeteren is wellicht het voorleggen van moeilijke opdrachten," voert hij aan. "Initiatieven zoals Google zijn er echter op gericht om het voor de gebruiker op alle vlakken zo eenvoudig mogelijk te maken. Google doet een aantal schitterende dingen, maar volgens mij hanteren ze een tunnelvisie over de manier waarop het menselijk brein zou moeten gebruikt worden." Hij verwijst daarbij naar een onderzoek waarbij mensen met behulp van software een puzzel moesten oplossen.

Uiteindelijk bleek volgens Carr dat de proefpersonen met de zwakste hulp-software - die zelf de meeste inspanningen moesten doen om de puzzel op te lossen - meer geleerd hadden dan collega's die met een optimaal programma hadden kunnen werken. "Maanden later wisten de mensen die met de zwakke software hadden moeten werken, zich nog te herinneren hoe ze de puzzel moesten oplossen," voert hij aan. "Hun collega's met de optimale software slaagden daar echter niet meer in. Dat zou kunnen aantonen dat computersoftware die gecompliceerde opdrachten gemakkelijker maakt, de mens van de mogelijkheid berooft om degelijk iets te leren. Men zou zich dan ook zorgen moeten beginnen te maken dat computers het individu niet voldoende ruimte meer geven om zelf te handelen." (MH)

Labels:

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie heeft het project 'Youth on the Move' gelanceerd. Met dat project wil de Europese Commissie de jongerenwerkloosheid doen dalen. Op dit ogenblik zijn volgens Androulla Vassiliou, Europees Commissaris voor onderwijs en jeugdzaken, vijf miljoen jonge Europeanen werkloos. Het project moet volgens Vassiliou jongeren aan de kennis en ervaring helpen die noodzakelijk zijn om een eerste baan te vinden. Er zal worden gewerkt met achtentwintig kernacties. Onder meer is het de bedoeling onderwijs en opleidingen beter op de behoeften van jongeren af te stemmen en meer jongeren te stimuleren met een Europese beurs in een ander land te studeren of een opleiding te volgen. De Europese Commissie onderzoekt in samenwerking met de Europese Investeringsbank de mogelijkheid om een Europese studiefinancieringsvoorziening op te zetten. Een Europese vacaturemonitor moet later dit jaar gerealiseerd zijn.


De Europese Commissie heeft een voorstel neergelegd om de onderhandse verkoop van bepaalde afgeleide financiële producten aan banden te leggen. In de toekomst zouden alle betrokken transacties geregistreerd moeten worden in centrale databanken, die onder de controle moeten staan van de nieuw op te richten Europese toezichthouder voor effecten en markten. Daarnaast zou bepaalde informatie ook publiek gemaakt moeten worden. Dat moet participanten meer duidelijkheid bieden, maar moet er ook voor zorgen dat de toezichthouders steeds op de hoogte zijn en een vroegtijdige opeenstapeling van risico's kunnen vermijden. Ook moet elke verkoop van de betrokken derivaten steeds via een tussenpersoon verlopen, om te voorkomen dat een failliet van één betrokken ook de andere partijen of in extremis het hele financiële systeem zou meesleuren.


De Duitse chemiegroep Lanxess wil tegen het midden van het decennium een bedrijfskasstroom van 1,4 miljard euro behalen. Dit jaar moet de wijzer al staan op 800 miljoen euro. De grootste vooruitgang moet komen van de huidige activiteiten, het restant via overnames. Lanxess heeft daarmee zijn voornaamste doelstelling voor de komende vijf jaar bepaald. Lanxess wil daarbij inspelen op de economische bloei van de groeimarkten Brazilië, Rusland, India, China en op het toenemende belang van mobiliteit, landbouw, urbanisatie en water. Op het gebied van mobiliteit verwacht Lanxess veel van de toegenomen vraag naar autobanden. Dat kan voor het bedrijf een belangrijke troef worden, want Lanxess is de belangrijkste producent van synthetisch rubber ter wereld. Lanxess bouwt in Singapore een nieuwe rubberfabriek en breidt zijn vestiging in België uit. Bovendien overweegt Lanxess om in Azië een nieuwe eenheid op te zetten voor een duurzaam productieproces voor rubber.


De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft de Amerikaanse subsidies aan vliegtuigbouwer Boeing veroordeeld. Dat is gebleken uit een interne nota. Daarmee wordt een nieuw element aangebracht in de strijd die tussen de vliegtuigbouwers Airbus en Boeing al geruime tijd woedt. De twee partijen beschuldigen elkaar ervan subsidies te hebben ontvangen die de concurrentie verstoren. De Wereldhandelsorganisatie heeft eerder al de subsidies van de Europese Unie aan Airbus veroordeeld. De Europese steun voor de ontwikkeling van de Airbus A380 zou volgens de organisatie de concurrentie hebben vervalst. Europa heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak. De Europese Unie klaagt op zijn beurt over de 24 miljard dollar die Boeing zou overhouden aan belastingkortingen, vergoedingen voor research en exportsubsidies. De overheidssteun zou hebben geleid tot een oneerlijke concurrentiepositie ten opzichte van Airbus.


De Nederlandse Rabobank heeft een obligatielening van 270 miljoen euro uitgegeven met een looptijd van honderd jaar. Twaalf beleggers uit Azië, de Verenigde Staten en Europa hebben op de lening ingeschreven. Volgens de Nederlandse groep is het voor het eerst dat een bank een honderdjarige lening uitgeeft. Tot nu toe zou dat slechts enkele keren zijn gebeurd bij spoorwegbedrijven en elektriciteitsmaatschappijen. In de regel hebben bedrijfsobligaties een looptijd van vijf of tien jaar. De voorbije zomer gaf Rabobank al een obligatielening uit met een looptijd van vijftig jaar. Die had een waarde van 360 miljoen euro. Vooral pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen hebben volgens de bank belangstelling voor de uitzonderlijk lange leningen. De honderdjarige obligatielening biedt een rente van 5,8 procent.


De raad van bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de storting goedgekeurd van 451 miljoen dollar noodhulp aan Pakistan, dat door overstromingen werd getroffen. Het gaat om een lening die aan de Pakistaanse schatkist gestort. Giften zijn door de statuten van het muntfonds niet mogelijk. De lening wordt toegekend aan de basisintrestvoet van het muntfonds, die momenteel 0,28 procent bedraagt, met een vrijstelling gedurende drie jaar en drie maanden. De terugbetaling gebeurt in acht schijven, gelijk verdeeld over een periode van vijf jaar. Het muntfonds hoopt dat de internationale gemeenschap door de noodlening sneller over de brug zal komen met aangepaste hulp. Het geld moet onder meer dienen voor de financiering van de bijkomende uitgaven voor de slachtoffers van de overstromingen en voor de onmiddellijke behoeften aan deviezen.


New York blijft de duurste stad ter wereld om te leven. Dat komt door de hoge huurprijzen in de Amerikaanse metropool. Dat blijkt uit een studie van de Zwitserse bank UBS. Wanneer de huurprijzen buiten beschouwing worden gelaten, vormen Oslo, Zürich en Genève de duurste steden van de wereld. Er blijkt een grote overeenkomst te zijn met de omvang van de salarissen. De hoogste nettolonen worden opgestreken in Zürich en Genève. New York staat daar op de derde plaats. De goedkoopste steden moeten worden gezocht in Azië. Mumbai, Manilla en Kuala Lumpur zijn volgens het rapport het meest voordelig. Mumbai en Manilla hebben ook de laagste lonen. In het rapport wordt ook gemeld dat het verschil in levenskost tussen Oost-Europa en West-Europa 26 procent bedraagt. Dat is een daling met 0,9 procent tegenover vorig jaar.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing is een alliantie aangegaan met het ruimtetoerismebedrijf Space Adventures voor het verkopen van reizen aan ruimetetoeristen, privébedrijven, organisaties en Amerikaanse overheidsdiensten. De toekomstige ruimtecapsule zal tegen het midden van het decennium zijn eerste testvluchten maken. Space Adventures zal plaatsen verkopen in het ruimteschip CST-100, dat zeven plaatsen telt. Boeing heeft de capsule samen met Bigelow Aerospace aan de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA voorgesteld om astronauten naar het Internationaal Ruimtestation te brengen. De CST-100 is één van de twee ruimtecapsules die door de NASA zijn weerhouden in het kader van de aanbesteding voor het ontwikkelen van een opvolger voor de ruimtependel die in principe in februari volgend jaar voor het laatst vliegt. De CST-100 kan ook toekomstige private ruimtestations aandoen.


De Chinese Iron and Steel Group heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse concern Steel Development Company (SDC) om in de Verenigde Staten samen vijf fabrieken te bouwen. De samenwerking vormt de eerste Chinese investering in de Amerikaanse staalproductie. De samenwerking wordt met argusogen gadegeslagen door Amerikaanse parlementariërs. Zij vrezen immers dat de investering Amerikaanse banen gaat kosten en ook een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Vijftig parlementariërs hadden in juli al in een brief aan de Amerikaanse president Barack Obama en minister van justitie Timothy Geithner om een onderzoek gevraagd. John Correnti, topman van Steel Development Company, voert echter aan dat de transactie de steun geniet van de Amerikaanse regering. Het samenwerkingsverband zou immers de tewerkstelling en de lokale belastingopbrengsten verhogen.


De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia verwacht dat het herstel van de resultaten in de tweede helft van dit jaar doorzet. Het bedrijf, voor een kwart in handen van Air France-KLM, maakte bekend in de eerste helft van dit jaar 10 procent meer omzet te hebben geboekt dan in dezelfde periode van vorig jaar. Alitalia profiteerde vooral van toenemende belangstelling voor verbindingen naar Argentinië en Brazilië. Giorgio Callegari, bestuurder van Alitalia, zegt te overwegen om het aantal vluchten op de Japanse stad Osaka op te drijven. De Japanse luchtvaartmaatschappij Japan Airlines moet onder een enorm herstructureringsprogramma immers vluchten op talloze routes schrappen, waardoor er kansen liggen voor concurrenten. Volgens Callegari ligt Alitalia op schema om volgend jaar break-even quitte te draaien, zoals is vastgelegd in het eigen herstructureringsschema. Alitalia ging twee jaar geleden failliet, maar maakte vorig jaar met een groep Italiaanse investeerders een doorstart.


De inkrimping van de werkgelegenheid in de Europese Unie is in het tweede kwartaal van dit jaar tot stilstand gekomen. Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat. Naar schatting van Eurostat hadden in het tweede kwartaal van dit jaar 220,7 miljoen Europeanen werk. Dit is ongeveer evenveel als tijdens het kwartaal voordien. Tijdens de recessie is het aantal banen in de landen van de Europese Unie sterk afgenomen. De werkgelegenheid staat nu op het niveau van vier jaar geleden. In Polen en Groot-Brittannië nam de werkgelegenheid het sterkst toe. Ten opzichte van de eerste maanden van het jaar was daar sprake van een stijging van respectievelijk 1,1 procent en 0,7 procent. In Griekenland was sprake van een inkrimping met 0,9 procent en in Estland van 1,3 procent. De werkgelegenheid nam volgens het rapport verder af in traditionele sectoren van de economie, zoals de landbouw en de industrie. Het aantal banen in de dienstverlening, de grootste sector van de economie, nam daarentegen toe.


De buitenlandse investeringen in China bedroegen tijdens de eerste acht maanden van dit jaar bijna 66 miljard dollar. Dat is een stijging met 18,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Chinese ministerie van handel. In augustus stegen de investeringen door buitenlandse bedrijven met 1,4 procent. Het is de dertiende maand op rij dat de buitenlandse investeringen in China toenemen. Bedrijven, zoals bijvoorbeeld autofabrikant Nissan, investeren in China om te kunnen profiteren van de sterke economische groei en de lage lonen. China ontving vorig jaar 95 miljard dollar buitenlandse investeringen. Daarmee stond China op de tweede plaats. Met 130 miljard dollar staan de Verenigde Staten op de eerste plaats. Naar verwachting zal China over twee jaar de grootste ontvanger geworden zijn van buitenlandse investeringen.


Het Britse olieconcern British Petroleum heeft zich op vier van de vijf vorig jaar geïnspecteerde boorplatformen in de Noordzee niet gehouden aan de veiligheidsvoorschriften. Dat zou gebleken zijn uit inspectierapporten van de toezichthouder Department of Energy and Climate Change (DECC). De toezichthouder oordeelde dat het olieconcern zijn personeel onvoldoende heeft getraind in het reageren op ongelukken. Ook zou het concern niet adequaat hebben geoefend met lekkages. De toezichthouder inspecteerde de voorbije zes jaar twaalf van boorplatforms van de Britse maatschappij in de Noordzee. Het olieconcerns heeft in de Noordzee drieëndertig platforms. In elk van de inspectierapporten uitte de toezichthouder kritiek op het concern. De onthulling komt op een moment dat British Petroleum probeert zijn besmeurde imago op te poetsen in de nasleep van de olieramp in de Golf van Mexico. De laatste inspectie in de Noordzee vond een halfjaar voor die ramp plaats.


Volvo Trucks, de tweede grootste vrachtwagenproducent ter wereld, heeft tijdens de maand augustus 11.482 exemplaren verkocht. Dat is een stijging met 62 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is te wijten aan het verder herstel van de economie. In augustus vorig jaar waren de verkopen door de gevolgen van de recessie compleet ingezakt. Over de eerste acht maanden van dit jaar stegen de verkopen met 35 procent tot 105.412 exemplaren. In Europa kende de verkoop van Volvo Trucks, dat zijn vrachtwagens ook onder de merknamen Renault, Mack, UD Trucks en Eicher verdeelt, tijdens de maand augustus een stijging met 94 procent. In de Verenigde Staten en Azië klommen de verkopen met respectievelijk 56 procent en 45 procent. Azië vormde tijdens de maand augustus de grootste afzetmarkt voor de Zweedse vrachtwagenproducent.


Best Buy, de grootste elektronicaketen in de Verenigde Staten, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 254 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst geboekt van 158 miljoen dollar. De kwartaalgroei is volgens Brian Dunn, chief executive van Best Buy, in belangrijke mate te danken aan de snelgroeiende mobiele telefoondivisie. De omzet steeg van 11,02 miljard dollar naar 11,34 miljard dollar. Het management zegt zich door die onverwacht sterke cijfers voldoende gesterkt te voelen om de winstprognoses voor het hele boekjaar op te trekken. Het bedrijf is ook optimistisch over de volgende eindejaarsperiode. Brian Dunn zei verder te verwachten dat de lancering van driedimensionale videogames de verkoop van televisie-toestellen zal stimuleren. Hij voegde er ook aan toe om de verkoop van de iPad te zullen uitbreiden naar alle Amerikaanse vestigingen van de keten.


Meer Nieuws

Wednesday, September 15, 2010

Olympische winterspelen ecologische zegen voor Sochi

De Olympische winterspelen over vier jaar in Sochi, zullen de ecologische situatie van de regio gevoelig verbeteren. Dat heeft de Russische vice-premier Dmitry Kozak gezegd. Het oplossen van die ecologische problemen zou volgens Kozak de belangrijkste verwezenlijking die het evenement tot stand zou brengen. De uitspraken van Kozak moeten de ongerustheid bij de lokale bevolking helpen wegnemen. Er was heel wat animositeit ontstaan nadat het hoofd van de ecologische raad van Sochi had opgeworpen dat de milieuproblemen in de regio de jongste periode gevoelig zijn toegenomen, onder meer door het toenemende autoverkeer en de bouwwerken in het kader van de Olympische winterspelen.

Vice-premier Kozak benadrukte dat de organisatie van de Olympische winterspelen al geleid heeft tot het elimineren van een aantal stortplaatsen, terwijl ook een verbrandingsoven in dienst werd genomen. Hij beloofde ook dat er een oplossing zal komen voor het overstorten van vervuild water in de Zwarte Zee. Hij voegde er aan toe dat de meest geavanceerde technologieën zouden worden gebruikt om het leefmilieu van de stad te verbeteren. Kozak stelde daarbij dat de milieuproblemen zich de voorbije decennia hadden opgestapeld, maar nu worden aangepakt. Hij voegde er aan toe dat de bevolking geduld moet oefenen, want dat de ecologische situatie van de regio er over twee jaar helemaal anders zal uitzien.

De ecologische raad van Sochi had in zijn rapport opgemerkt dat de stad onvoldoende officiële stortplaatsen heeft voor de afvalverwerking van de Olympische bouwwerken en het huishoudelijk afval. Er werd aan toegevoegd dat de ecologische situatie van Sochi kritiek is geworden. Op dit ogenblik wordt alle afval gedumpt op een stortplaats die officieel vier jaar geleden al werd gesloten. De stortplaats zou geregeld het toneel zijn van branden en zou het water van de Pitkha-rivier, die in de Zwarte Zee uitmondt, vervuilen. Indien de situatie onveranderd blijft, zal er volgens het rapport een probleem ontstaan voor de verwerking van ongeveer 5 miljoen ton afval. Die situatie zou kunnen verbeteren door verwerkingsinstallaties, maar die zouden pas over drie jaar worden gebouwd.

Labels: , , ,

Recordgroei voor Chinese reclame-bestedingen

In China zullen de reclame-bestedingen de volgende twee jaar een recordgroei laten optekenen. Daarbij moet rekening gehouden met een dubbelcijferige groei. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Group M. Er wordt opgemerkt dat de reclame-bestedingen op de Chinese markt dit jaar een omzet van 306 miljard yuan zullen vertegenwoordigen. Dat komt overeen met een bedrag van 34,9 miljard euro. De bestedingen zouden daarbij met 16 procent toenemen tegenover vorig jaar. Voor volgend jaar wordt een verdere groei met 11 procent tot 339 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld. De groei wordt vooral verklaard door de verdere groei van het beschikbare gezinsinkomen, dat vorig jaar 17.175 yuan bedroeg, tegenover 6.280 yuan in het begin van deze eeuw.

Er wordt aan toegevoegd dat de televisiereclame in China dit jaar een groei met 15,9 procent zal kennen tot 192 miljard yuan. Voor volgend jaar wordt een verdere groei met 9,5 procent vooropgesteld. De onderzoekers voegen er aan toe dat het televisie-medium zijn dominante positie op de Chinese reclamemarkt zal blijven behouden. Het marktaandeel zal volgens het rapport echter een lichte inkrimping kennen van 62,8 procent vorig jaar tot 62 procent volgend jaar. Er wordt daarbij opgemerkt dat de online reclame-inkomsten dit jaar met 30 procent stijgen tot 27 miljard yuan. Het marktaandeel van het internet zal volgens het rapport van 7,9 procent vorig jaar tot 10,3 procent volgend jaar stijgen.

In het rapport wordt benadrukt dat de krantenreclame dit jaar een groei met 11 procent zal kennen, gevolgd door een toename met 5 procent volgend jaar. Dat betekent echter dat het marktaandeel van de krantenreclame met 1,4 procent tot 13 procent zal dalen. Voor de magazinereclame wordt voor dit jaar een groei met 9 procent voorspeld, gevolgd door een toename met 5 procent volgend jaar. De sector vertegenwoordigt 2,1 procent van de totale reclame-sector. Dat zou volgend jaar op hetzelfde niveau blijven. Bij radio wordt er voor dit jaar een groei met 10 procent verwacht, waardoor het marktaandeel op 2,9 procent behouden zou blijven. Bij buitenreclame wordt een achtereenvolgende groei met 15,8 procent en 10 procent voorzien, met een constant marktaandeel van 9,7 procent.

Labels: ,

Filmindustrie blijft bij driedimensionaal formaat

De filmindustrie zal driedimensionale films blijven doorduwen om de inkomsten uit de ticket-verkoop op te drijven, zelfs al blijken de winsten gevoelig lager te liggen dan de verwachtingen van de sector na het gigantische Avatar-succes. Volgens Hollywood.com zullen er volgend jaar minstens zesentwintig driedimensionale films worden gelanceerd. Dat is een stijging met vier eenheden tegenover dit jaar. Avatar is tot nu toe de meest succesvolle film uit de geschiedenis. Het succes van de film lokte heel wat enthousiasme uit bij het publiek, waaruit de filmstudio's afleidden dat het format de succesformule voor de toekomst zou worden.

"James Cameron, regisseur van Avatar, heeft getoond dat driedimensionale films op een goede manier kunnen worden aangepakt," voert Bill Mechanic, gewezen voorzitter van Twentieth Century Fox en producent van de driedimensionale film Coraline, aan tegenover het persbureau Bloomberg. De filmstudio's voeren aan dat een extra ticketprijs van 3 dollar tot 3,5 dollar voor een driedimensionale film de extra productiekosten van 5 miljoen dollar tot 20 miljoen dollar meer dan compenseren. Een driedimensionale film die in de bioscoop 10 procent tot 15 procent meer opbrengt, verantwoordt volgens Mechanic de extra gedane productiekosten. De grootste extra kostenfactor is volgens Mechanic de tijd die nodig is om de scènes op te zetten die het diepteperspectief mogelijk maken.

Chase Carey, voorzitter van News Corp, zegt dat het driedimensionale format een belangrijke plaats zal innemen in de filmtechnologie, maar op dit ogenblik vooral een evenement-fenomeen is. Hij voegt er aan toe dat het format niet voor elke film kan toegepast worden. Bloomberg voegt er aan toe dat het driedimensionale format ook geen garantie is op succes, wat door een aantal matige lanceringen is bewezen. Bovendien haalde Avatar ongeveer 80 procent van zijn inkomsten uit driedimensionale vertoningen, maar dat aandeel is daarna gevoelig gedaald. Bij Toy Story was dat echter al gedaald tot 57 procent. Matthew Harrigan, analist bij Wunderlich Securities, merkt op dat de mislukkingen de studio's uiteindelijk duidelijk zullen maken welke films het meest geschikt zijn voor de technologie.

Labels: , ,

Amerikanen leren steeds meer hun handen te wassen

Steeds meer Amerikanen beginnen de gewoonte aan te kweken om na een toiletbezoek de handen te wassen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de American Society for Microbiology (ASM) en het American Cleaning Institute (ACI). Uit het onderzoek blijkt dat op dit ogenblik 85 procent van de Amerikanen op dit ogenblik na een toiletbezoek de handen wast. Dat is een stijging met 8 procentpunten tegenover drie jaar geleden. Er wordt echter aan toegevoegd dat Amerikaanse mannen veel minder snel het handen wassen aanleren dan hun vrouwelijke landgenoten. De onderzoekers merken op dat het handen wassen nochtans een belangrijke hygiënische gewoonte is.

De onderzoekers stellen dat sinds met het onderzoek veertien jaar geleden werd gestart, nog nooit eerder zoveel Amerikanen hun handen blijken te wassen na een toiletbezoek. Bij Amerikaanse vrouwen zou inmiddels 93 procent daarvan een gewoonte hebben gemaakt, tegenover 88 procent drie jaar geleden. Bij de Amerikaanse mannen werd een toename van 66 procent naar 77 procent opgetekend. Opgemerkt wordt dat op een locatie in Atlanta het grootste verschil werd opgetekend. Daar bleek 98 procent van de vrouwen na een toiletbezoek hun handen te wassen. Dat was de hoogste score die in het onderzoek werd opgetekend. Tegelijkertijd bleek slechts 65 procent daarvan ook een gewoonte gemaakt te hebben. Dat was de absoluut laagste score.

"De resultaten van het onderzoek zijn bemoedigend en tonen aan dat onze campagnes resultaten opleveren, maar er is duidelijk nog veel werk te verrichten," merkt Judy Daly, directeur klinische microbiologie aan het Children's Primary Medical Center in Salt Lake City, tegenover het magazine HealthDay News. De onderzoekers stelden verder vast dat 89 procent van de Amerikanen aangeeft thuis na een toiletbezoek altijd te handen te wassen. Ook merkt 82 procent op altijd zijn handen te wassen na het verwisselen van een luier bij de kinderen. Ook blijkt dat 77 procent van de Amerikanen aangeeft altijd zijn handen te wassen voor het eten. Slechts 39 procent zegt echter de handen te wassen na het hoesten of niezen.

Labels: , ,

Brawn Grand-Prix boekt bijna 100 miljoen pond winst

Het raceteam Brawn GP heeft vorig jaar een winst gemaakt van 98,5 miljoen pond sterling. Dat blijkt uit cijfers die door de nieuwe eigenaar Mercedes-Benz GP werden vrijgegeven. Brawn GP won vorig jaar met piloot Jenson Button het individuele wereldkampioenschap. Brawn won toen ook de wereldtitel van de constructeurs. Er wordt aan toegevoegd dat de omzet van het team het voorbije jaar 38 procent hoger lag dan het jaar voordien, toen Honda nog eigenaar was van de renstal. De toekomst van het team werd pas één maand voor het begin van het vorige seizoen gered door een management-buyout. Uit de vrijgegeven cijfers blijkt dat de directeurs van Brawn GP, waaronder Ross Brawn en Nick Fry, in totaal 20 miljoen pond aan dividenden uitgekeerde hebben gekregen.

De Brawn-renstal werd in november vorig jaar voor een bedrag van 110 miljoen pond sterling overgenomen door het Mercedes en het fonds Aabar Investments uit Abu Dhabi. De renstal realiseerde vorig jaar een omzet van 234,5 miljoen pond sterling. De directeurs kregen 8,4 miljoen euro aan salarissen uitbetaald. De Brawn-directeurs hadden in maart vorig jaar 3,5 miljoen euro geleend aan hun team, dat het toen moeilijk had om financieel overeind te blijven. Onder meer Virgin van Richard Branson zorgde er daarna voor dat het team het seizoen verder zonder problemen kon afwerken. Met de piloten Michael Schumacher en Nico Rosberg staat het huidige Mercedes-Benz Grand Prix op een vierde plaats in het wereldkampioenschap voor constructeurs.

Zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher heeft tot nu toe weinig successen kunnen halen voor Mercedes-Benz. Dat is volgens een aantal waarnemers wellicht te wijten dat de wagen grotendeels nog door Brawn werd gebouwd voor Jenson Button, die inmiddels echter naar McLaren is overgestapt. Mercedes-Benz heeft zopas ontkend dat er op dit ogenblik gewerkt wordt aan een wagen die voor volgend seizoen speciaal zou zijn aangepast aan de rijstijl van Schumacher. De Duitse piloot heeft al openlijk verklaard dat de rest van de huidige campagne wordt opgegeven en dat alles in het werk wordt gesteld om voor volgend seizoen een competitieve wagen te bouwen.

Labels: , ,

Belastingverlaging doet rijken niet meer consumeren

De belastingverlaging voor de Amerikaanse rijke klasse betekent geen stimulans voor de economie. Dat is de conclusie van een onderzoek van Moody's Analytics. Daarbij wordt opgemerkt dat de belastingverlagingen niet hebben geleid tot extra bestedingen, maar daarentegen tot een groter spaargedrag. De onderzoekers merken op dat de belastingverlagingen van president George W. Bush negen en zeven jaar geleden werden gevolgd door een verhoogd spaargedrag. De belastingverhoging onder zijn voorganger Bill Clinton leidde er daarentegen toe dat het spaargedrag werd afgebouwd. In de Verenigde Staten is er veel verzet tegen de geplande belastingverhoging van huidig president Barack Obama, waarbij wordt opgemerkt dat het lager bestedingsniveau de economie zal schaden.

"Men moet zich afvragen in welke mate belastingverlagingen een impact hebben op het bestedingsbedrag," voert de Amerikaanse econoom Chris Cornell aan tegenover het persbureau Bloomberg. "De bestedingen van de rijkste bevolkingscategorie lijkt meer bepaald te worden door een zakelijke cyclus dan door belastingniveaus. De bestedingen van de rijken worden meer beïnvloed door de evoluties op de aandelenbeurzen dan door wijzigingen in de belastingheffingen." Ook het Congressional Budget Office merkt op dat een belastingverhoging wellicht weinig effect heeft op de rijken, omdat die hun consumptie toch kunnen blijven financieren. Er wordt aan toegevoegd dat een belastingverlaging voor de minder-rijken echter wel tot extra bestedingen zou kunnen leiden.

Guy LeBas, inkomens-expert bij Janney Montgomery Scott, merkt op dat het bijzonder moeilijk is om te voorspellen welke impact een belastingverhoging zou hebben. Hij wijst erop dat de belastingverlagingen van George W. Bush samenvielen met een aantal bijzonder volatiele gebeurtenissen op de Amerikaanse markt, met inbegrip van de terroristische aanvallen op het World Trade Center in New York negen jaar geleden. Harm Bandholz, econoom bij UniCredit Global Research, merkt echter op dat de belastingverhoging voor de rijke bevolkingsgroep de economie zal verzwakken. Hij voert aan dat de grootste consumptiegroei afkomstig is van de hogere inkomens. Lagere inkomens blijven volgens hem immers noodgedwongen bij de financiering van hun dagelijks levensonderhoud.

Labels: ,

Historische fabriek Boeing tot verdwijnen gedoemd

De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing heeft beslist om zijn historische Plant Two in de stad Seattle af te breken. In het complex werden een aantal iconen van de luchtvaartindustrie gecreëerd, maar de installaties zijn te oud geworden en voldoen niet meer aan de technologische eisen. Bovendien waren de fabriekshallen te klein geworden om de grote vliegtuigen van de hedendaagse luchtvaart nog te kunnen herbergen. Plant Two van Boeing werd vijfenzeventig jaar geleden gebouwd. De fabriek vormde ook een gedeelte van de Amerikaanse oorlogsgeschiedenis. Plant Two was immers de thuisbasis van Rosie-the-Riveter, de Amerikaanse vrouwen die tijdens de tweede wereldoorlog duizenden oorlogsvliegtuigen bouwden.

"Plant Two was ook de plek waar de vaak ongeschoolde arbeiders van Seattle voor het eerst leerden om aluminium, motoren en elektronica samen te brengen tot gesofisticeerde vliegende machines," merkt het persbureau Associated Press op. Boeing opende Plant Two in 1936 voor de bouw van het prototype van de beroemde B-17 Flying Fortress. Uiteindelijk zouden van de bommenwerper 13.000 exemplaren worden gebouwd. De helft daarvan was afkomstig van Plant Two. Ook de het even beroemde type Boeing B-29, dat onder meer de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki wierp, werd in Plant Two gebouwd. De nagenoeg verlaten fabriek moet plaats maken voor het herstel van de loop van de Duwamish-rivier en het aanleggen van wetlands.

De afbraak van het complex zou nog dit najaar van start gaan. Plant Two ligt ongeveer één mijl stroomopwaarts van de originele Plant One, die decennia geleden al werd verkocht. Boeing-historicus Mike Lombardi merkt op dat er een gigantisch verschil was tussen de twee sites. Plant One was volgens hem eigenlijk niet meer dan een atelier waar tweedekkers aan elkaar genaaid, gelijmd en gespijkerd werden. Plant Two vormde daarentegen een moderne assamblage-eenheid, waar metalen onderdelen achteraan in de fabriek geleidelijk aan werden samengevoegd tot vooraan een afgewerkt vliegtuig was gevormd. Ook de Boeing B737, het meestverkochte vliegtuig van de Amerikaanse constructeur, werd in de jaren zestig in Plant Two gebouwd.

Labels: ,