Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Ford profiteert van het internet

De online marketing levert de Amerikaanse autoconstructeur Ford geen windeieren op. Het voorbije jaar was immers tien procent van de autoverkoop afkomstig van klanten die hun zoektocht naar een nieuwe auto gestart waren met behulp van FordDirect. Ook voor de dealers zou de online marketing een goedkopere oplossing zijn dan de traditionele kanalen.

Ford maakte bekend dat het voorbije jaar 250.000 auto's werden verkocht langs FordDirect. Dat is een stijging met vijftien procent tegenover het jaar voordien. "Bovendien zou dit volgens Ford ook de dealers geld hebben besparen," merkt het magazine DM News op. "De kost per verkochte auto bedroeg immers amper 100 dollar, amper een kwart van het bedrag dat ze moesten investeren in traditionele marketing."

FordDirect ging van start in 2000 en is een joint-ventures van de Amerikaanse constructeur en 4.500 van zijn dealers. FordDirect beheert 100.000 zoektermen om de online trafiek te genereren naar locale dealers. Die moeten alleen betalen wanneer er inderdaad een contact met de klant wordt gelegd. FordDirect zal zich volgens het concern in de toekomst ook bekommeren over het beheer van de websites van de dealers. Dat gebeurt onder de naam DealerConnection. Bovendien wil FordDirect ook CRM-toepassingen introduceren voor zijn online dealer-netwerk.

Tijdperk beeldbuis is afgelopen

Met het verdwijnen van de Europese productie LG Philips Displays Holding (LPD) is het tijdperk van de beeldbuis in de westerse wereld definitief ten einde. De productie is er immers niet meer rendabel, maar gaat nog wel verder in Azië en Zuid-Amerika. Daar is nog wel een locale markt voorhanden.

LPD was de grootste producent van televisie-beeldbuizen ter wereld. De productie in Europa wordt echter definitief stopgezet, nadat het Koreaans-Nederlands concern - Philips en LG Electronics - eind vorige maand zijn boeken heeft neergelegd. Daardoor zouden twintig fabrieken en 17.000 medewerkers getroffen kunnen worden. Eerder was gesteld dat slechts 750 banen in Duitsland, Nederland, Frankrijk en misschien Tsjechië zouden moeten verdwijnen. LPD benadrukt echter dat de gevolgen van het stopzetten van de activiteiten wellicht niet zo zwaar zullen zijn als nu wordt beschreven.

In 2002 boekte de markt nog een internationaal record met de productie van 41,4 miljoen beeldschermen. Sindsdien is de vraag echter drastisch teruggevallen. In 2007 zou de productie volgens analisten dalen tot 23 miljoen eenheden. Met beeldbuizen valt volgens hen in Europa ook geen geld meer te verdienen. In de industrielanden worden immers steeds meer flatscreen-toestellen gekocht. De meeste productiecentra voor beeldbuizen bevinden zich in ontwikkelingslanden zoals China, Brazilië, Indonesië of Mexico.

Dat heeft ook een logische verklaring. Daar worden immers nog veel toestellen met de oude technologie verkocht. Ze zijn immers stukken goedkoper dan de nieuwe flatscreen-toestellen. De koopkracht van de bevolking ligt er veel lager, zodat men ook voor nieuwe toestellen nog liefst naar oudere modellen teruggrijpt. Volgens LPD zullen de bedrijven in die landen verder kunnen draaien zo lang ze winstgevend zijn.

Het verdwijnen van het Europese LPD heeft volgens het concern geen gevolgen voor de vestigingen in andere landen. Ze worden immers als onafhankelijke bedrijven bestuurd. LPD heeft bij de banken een schuld van ongeveer 600 dollar. De twee partners hebben de voorbije vier jaar nog ongeveer drie miljard dollar geïnvesteerd, vooral omdat de Aziatische bedrijven nog altijd winstgevend zijn. In de herfst van vorig jaar werden verdere investeringen echter stopgezet.

Het voorbije jaar hebben ook al Samsung en MT Picture Display de productie van beeldschermen in Europa drastisch teruggeschroefd of beëindigd.

AFP-Japan wordt interactief

Het persbureau Agence France Presse (AFP) heeft in Japan een interactieve nieuwssite gelanceerd waarbij gebruikers uitgenodigd worden om hun eigen nieuwspagina's te personaliseren. Daarbij krijgen de lezers de gelegenheid commentaren te leveren op de nieuwsberichten die het persbureau brengt.

AFP combineert op zijn Japanse website zijn traditionele verslaggeving en foto's met weblogs en bulletin boards. Die kanalen bieden de lezers de kans om die verslaggeving aan te vullen met hun eigen commentaren en meningen. Het persbureau brengt ook actualiteitsfoto's van zijn netwerk. Die kunnen door de lezers aan hun eigen profiel op de website toegevoegd worden.

Het project werd uitgebouwd in samenwerking met het Japanse internetbedrijf Softbank en werkt met 25 Japans-talige journalisten. De website wordt volledig gefinancierd met internetreclame.

Microsoft in tegenaanval tegen iPod

Microsoft en Apple hebben in het verleden al geregeld in de clinch gelegen. Ook nu weer is het bedrijf van Bill Gates van plan om in de tegenaanval te gaan tegen succes van de iPod van Apple en wil zelf mediaspelers op de markt brengen. Dat heeft Microsoft-oprichter zelf bekend gemaakt. Nieuwe producten zouden het aandeel van Microsoft gevoelig moeten kunnen verhogen.

Microsoft wil mediaspelers op de markt brengen die goedkoper zijn dan de iPod. Daarrond zijn volgens Bill Gates al gesprekken aan de gang met een aantal hardware-bedrijven. De Microsoft-topman zou ook aansturen op een betere verwerking van foto's en video's. Het huidige aanbod is volgens hem niet het ideale antwoord op de behoefte van de consument en is duidelijk voor verbetering vatbaar.

Bill Gates wil in de strijd tegen de iPod niet in het zand bijten en heeft daarom besloten om een eigen mediaspeler op de markt te brengen. Gates beloofde dat zijn bedrijf de volgende jaren enkele opmerkelijke producten op de markt zal brengen. Dat moeten het aandeel van Microsoft op de markt van de digitale muziekspelers verhogen. Dat bedraagt op dit ogenblik amper 20 procent. Apple heeft op dit vlak meer dan 70 procent van de markt in handen.

Hollywood saboteert homoseksuele acteurs

Hollywood verhindert homoseksuele acteurs om een succesvolle filmcarrière uit te bouwen. Dat stelde de Britse acteur Sir Ian McKellen, die zichzelf als homoseksueel heeft geout, tijdens het Filmfestival van Berlijn. Hij ontving in de Duitse hoofdstad een lifetime achievement.

"Het is voor een Amerikaanse acteur die een filmcarrière wil uitbouwen, bijzonder moeilijk om openlijk voor zijn seksuele geaardheid uit te komen," voerde McKellen, één van de sterren uit 'The Lord of the Rings', aan. "De Californische filmindustrie is heel ouderwets." McKellen stelde daarbij dat het voor lesbische vrouwen nog veel moeilijker ligt dan voor hun homoseksuele mannelijke collega's.

De 66-jarige acteur hoopte dat de cowboy-lovestory 'Brokeback Mountain' de deur zou openen voor meer films over homoseksualiteit. "Mar de filmindustrie is nog steeds weigerachtig om een openlijk homoseksuele acteur een leidende rol te geven," voegde hij daar aan toe. Op Broadway is de situatie volgens McKellen helemaal anders, want daar voelt men zich naar zijn zeggen heel comfortabel met openheid en eerlijkheid.

McKellen kwam in 1988 uit voor zijn geaardheid en is binnen de wereldwijde filmindustrie één van de meest invloedrijke homoseksuele sterren. Ook andere beroemde Britse acteurs, waaronder Rupert Everett, Simon Callow en Sir Anthony Sher, hebben zich inmiddels als homoseksueel geuit. In de Verenigde Staten is dat veel minder het geval en grote namen zoals Rock Hudson en Montgomery Clift hebben het grootste gedeelte van hun leven die geaardheid verborgen gehouden.

Anderzijds heeft Hollywood ondanks een pluimpje gekregen van de Gay and Lesbian Alliance Against Defamation voor het maken van belangrijke films rond homoseksuele personages. Ze vernoemen daarbij naast 'Brokeback Mountain' ook 'Capote' en 'Transamerica'. Volgens de organisatie is dat een mijlpaal voor films rond lesbische, homoseksuele, biseksuele en transeksuele films.

"Die films hebben een emotionele authenticiteit en slaan aan bij zowel het homoseksuele als bij het heteroseksuele publiek," stipte een woordvoerder van de vereniging aan. "Daardoor werd ook de problematiek van de homoseksuele wereld zichtbaarder en kon er bij miljoenen Amerikanen een beter begrip gecreëerd worden over homoseksuelen."

Veilingsite eBay creëert banen

De veilingssite eBay is niet alleen de grootste online marktplaats van de wereld, maar blijkt ook voor een belangrijke tewerkstelling te zorgen. Uit een onderzoek van de Europese eBay-activiteiten blijkt immers dat meer dan 170.000 mensen uit de Europese KMO-sector op die marktplaats hun eerste of tweede inkomen halen. Het bedrijf zelf ziet in deze sector trouwens nog grote groeimogelijkheden.

De onderzoekers benadrukken dat bijna eenderde van de ondervraagde Europese KMO-bedrijven de volgende twee jaar aan personeelsuitbreiding denkt. Op dit ogenblik heeft tachtig procent van de betrokken bedrijven minder dan tien werknemers in dienst. Vier procent heeft een personeelsbestand van meer dan vijftig eenheden. Meg Whitman, topvrouw van eBay, stelt dat de doolhof van wetten en regels voor de ontwikkeling van de KMO-sector een belangrijke hindernis blijft, maar voegt er aan toe dat haar bedrijf Europese bedrijven een rechtstreekse toegang biedt tot de wereldmarkt.

Wereldwijd telt eBay meer dan 181 miljoen gebruikers. Daarvan bevinden er zich bijna 50 miljoen in Europa, waar de veilingsite nu zes jaar actief is. Europa is volgens het bedrijf zelf ook de sterkst groeiende regio. Tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar realiseerde eBay een omzet van 12 miljard dollar. Het bedrijf wil binnenkort uitpakken met een expressdienst voor het bezorgen van de verkochte producten. Daarbij zouden vaste tarieven worden gehanteerd.

Zijn bloggers merkmoordenaars?

Grote bedrijven moeten bloggers in acht nemen, want die hun activiteiten zijn machtiger dan de public relations die ondernemingen proberen op te zetten. Dat schrijft het magazine The Economist. Een klacht, een vermoeden of een commentaar kan een blogger volgens het magazine toelaten om de faam van een merk te vernietigen.

The Economist stelt dat bedrijven hun public relations heel goed kunnen organiseren, maar op bloggers geen enkele greep hebben. "De zogenaamde sociale media - zoals online discussiegroepen, e-mail listings en blogs - hebben een nieuw soort merkmoordenaars in het leven geroepen," aldus het magazine. "Ze kunnen oprijzen uit het niets en de reputatie van een bedrijf beschadigen. Soms zijn die aanvallen terecht, maar in andere gevallen ook niet."

Het magazine stelt dat een blogger niet veel nodig heeft om een bedrijf aan te vallen. "Een beetje informatie, een vermoeden of een klacht kan de verbeelding van de blogger op gang brengen en zijn vernietigend werk op te starten." Bedrijven konden het zich volgens The Economist vroeger al eens veroorloven om het publiek te negeren, maar voegt er aan toe dat dit met de bloggers niet meer kan.

Het gebeurt volgens The Economist ook niet zelden dat deze negatieve commentaren uiteindelijk zo'n weergalm krijgen, dat ze ook door de traditionele media niet meer kunnen worden genegeerd. "Dan is het hek helemaal van de dam," stipt het magazine aan. Een aantal bedrijven hebben dan ook geleerd om de gesprekken in de blogosfeer op te volgen, met behulp van gespecialiseerde bedrijven zoals Factiva en Nielsen.

De grote meerderheid van de bedrijven hebben volgens The Economist echter nog altijd geen strategie ontwikkeld om dergelijke crisissen aan te pakken. "De beste strategie bestaat erin om zelf met het bloggen te beginnen," aldus het magazine. "Maar bedrijven hebben nog altijd een groot wantrouwen tegen een dergelijk publiek optreden van werknemers."

"Veel bedrijven kunnen dan misschien bewondering hebben voor Microsoft, dat Robert Scoble toelaat om geregeld het eigen bedrijf te hekelen," stipt The Economist aan. "Maar weinige bedrijfsdirecties hebben een voldoende dikke huid om met kritiek om te kunnen gaan en zeker niet om een transparantie toe te staan die een goede bedrijfsblogger nodig heeft om door anderen ernstig genomen te worden."

Israël krijgt burgerjournalistiek

De burgerjournalistiek kan de Israëlische pers democratiseren. Dat stellen journalist Michael Weiss en risico-investeerder Michael Eisenberg, oprichters van de website Scoop.co.il, die ruimte moet bieden aan verslaggeving buiten de traditionele pers. Weiss benadrukte daarbij dat de website wil inspelen op het wantrouwen van het publiek tegenover de Israëlische media.

Michael Weiss, gewezen journalist bij de krant Maariv, deed zijn inspiratie voor de Scoop-website tijdens het congres van het OhMyNews-project in Zuid-Korea, waar al 400 burger-journalisten aan de slag zijn. Hij vertelde tegenover het magazine DotJournalism dat de media in Israël meestal in handen zijn van andere industriële sectoren en eenvorming nieuws brengen met een een bijzonder hoog gehalte aan public relations.

"De meerderheid van de Israëli's hebben geen vertrouwen in de pers," benadrukte hij. "De Israëlische media worden voor meer dan tachtig procent gecontroleerd door twee of drie spelers. Het publiek heeft dan ook het gevoel dat ze alleen maar te lezen krijgen wat in het belang is van die spelers. De traditionele media brengen allemaal hetzelfde nieuws en het lijkt alsof de journalisten gestopt zijn met werken en aan hun bureau alleen nog maar perscommiqué's verwerken en in de kranten plaatsen."

Weiss stelde dat Scoop niet rechtstreeks zal concurreren met de traditionele media, aangezien de website een platform is voor ervaringen en informatie die in de gewone pers niet wordt behandeld. "Er is een grote honger naar media van de basis, want de mensen vinden dat ze een stem nodig hebben," benadrukte hij. "Wij definiëren nieuws op een andere manier. Nieuws is wat de mensen belangrijk vinden, niet alleen wat door de hoofdredacteur als nieuws bestempeld wordt."

Israël heeft 2,5 miljoen internauten op een totale bevolking van 7 miljoen. Scoop hoopt dat een groot gedeelte van die internauten belangstelling zal hebben voor het nieuws van de burgerjournalisten. Men rekent op een voldoende groot lezerspubliek om een commercieel project, gesteund op reclame, op te kunnen starten.

Economie in de media (13/2)

Zwitserland importeert lichaamsdelen als handen en voeten uit de Verenigde Staten, omdat steeds minder bewoners van het alpenland hun lichaam na hun dood ter beschikking stellen aan de wetenschap. Dat heeft de krant NZZ am Sonntag gemeld. Een groep van zeventig artsen oefende in januari in de buurt van Basel op veertig voeten die uit de VS waren ingevoerd. De lichaamsdelen waren afkomstig uit de staat Illinois, waar personen voor hun overlijden toestemming hadden gegeven om hun voeten voor de wetenschap te amputeren. Deskundigen vragen zich in de krant af of de praktijk ethisch gezien wel door de beugel kan. Zij zijn bang dat de import van diepgevroren ledematen, die betrokkenen tot nog toe stil hadden gehouden, uitgroeit tot een commerciële handel. „Wie garandeert ons dat de lichaamsdelen niet afkomstig zijn uit een Chinese gevangenis”, zei een arts van het kanton Baselland.

De hoofdredacteuren van twee tijdschriften in Algerije zijn dit weekeinde op last van justitie naar de gevangenis overgebracht, omdat ze enkele spotprenten over de profeet Mohammed hadden geplaatst. Dat hebben de redacties van de bladen Esafir en Panorama zondag laten weten. De twee hoofdredacteuren, Berkan Buderbala van Esafir en Kamel Busaf van Panorama, zeiden dat ze de cartoons hadden gepubliceerd om de lezers te laten zien over welke tekeningen zoveel heisa is ontstaan.

De Nederlandse staatssecretaris van milieu Pieter Van Geel (CDA) acht het niet onmogelijk dat in Borssele een tweede kerncentrale komt. Hij zei zondag in het tv-programma Buitenhof, dat kernenergie in Nederland een heel serieuze optie is. Het land kan in zijn visie niet ontkomen aan een keuze tussen kernenergie en kolencentrales om de klimaatdoelstellingen in het jaar 2020 te halen. Zelf sprak Van Geel geen voorkeur uit. Wel verbindt hij aan kolencentrales de voorwaarde dat het moet gaan om kolenvergassing of om de opslag van het broeikasgas CO2, omdat anders problemen ontstaan met de luchtkwaliteit. Ook kernenergie wordt aan strikte voorwaarden gebonden in verband met de veiligheid, het terrorisme en de opslag van radioactief afval, zei Van Geel. Hij ziet mogelijkheden voor kerncentrales aan de kust en noemde als mogelijke vestigingsplaatsen Delfzijl, de Tweede Maasvlakte en Borssele.

De Britse investeringsmaatschappijen Apax en Candover overwegen een bod uit te brengen van 1 miljard pond (bijna 1,5 miljard euro) op de Europese diepvriesactiviteiten van Unilever. Dat heeft de Britse krant The Business zondag gemeld. Unilever maakte afgelopen donderdag bekend het grootste deel van zijn Europese diepvriesdivisie, met een omzet van 1,4 miljard euro, te willen verkopen. Het voedings- en wasmiddelenconcern (Knorr, Omo, Dove) ziet te weinig groeikansen voor de divisie. Volgens The Business is ook investeringsmaatschappij CapVest in de race voor Unilevers diepvriesactiviteiten, waaronder het bekende merk Iglo. CapVest is al eerder genoemd als potentiële koper, met de Amerikaanse investeerder Blackstone als mogelijke partner. CapVest bouwt al enige jaren aan een Europees 'diepvriesrijk'. De investeringsmaatschappij nam recent nog het Scandinavische diepvriesbedrijf Findus van de investeringsgroep EQT over. Andere investeringsmaatschappijen die worden genoemd in verband met Unilevers diepvriesactiviteiten zijn onder meer CVC, Permira en Lion Capital.

Een internationale donorconferentie maandag in Brussel moet ruim een miljard dollar (839 miljoen euro) opleveren voor ontwikkelingsprojecten in het Afrikaanse Congo. Aan de vooravond beloofde Groot-Brittannië al een extra bedrag van ruim honderd miljoen dollar humanitaire hulp. Op de bijeenkomst worden vertegenwoordigers van 44 landen verwacht. De conferentie vindt plaats onder leiding van de Verenigde Naties en de Europese Unie. In de door burgeroorlogen geteisterde Democratische Republiek Congo zijn in april de eerste democratische verkiezingen in veertig jaar gepland. De Europese Unie is bezig een militaire missie op te zetten die moet toezien op een veilig verloop van de stembusronde.

In België ging vorig jaar opnieuw een recordaantal gsm's over de toonbank. De verkoop steeg met zeventien procent tot 3,86 miljoen stuks, blijkt uit gegevens van het marktonderzoeksbureau GfK. Het vorige record dateert van 2004, toen de Belgen 3,28 miljoen mobieltjes kochten. De stijgende verkoop heeft maar beperkt te maken met de groei van het aantal mobiele bellers. Die is zo goed als stilgevallen nu de markt verzadigd is. Het gaat voor het overgrote deel om vervanging van toestellen. België telt naar schatting 8,8 miljoen mobilofoongebruikers, wat betekent dat zowat vier op de tien gsm-bezitters zich vorig jaar een nieuw toestel aanschaften. Dat toestel is ook steeds geavanceerder. Zo werden in 2005 voor het eerst meer cameratelefoons verkocht dan digitale camera's. Bijna tachtig procent van de verkochte gsm's had ook een kleurenscherm.

Gsm-operator Base, de nummer drie in België, heeft een goed jaar achter de rug. Het overschreed voor het eerst de kaap van 2 miljoen klanten. Ook maakte de onderneming voor het eerst een duidelijke operationele winst op jaarbasis, zo blijkt uit een dinsdag verspreide mededeling. De winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (Ebitda) steeg vorig jaar met 71 procent tot 204 miljoen euro. De omzet klom met 28 procent tot 548 miljoen euro. Base telde eind vorig jaar ruim 2 miljoen klanten, 21 procent meer dan het jaar voordien. Het marktaandeel van Base komt uit op 19 procent, tegen 17 procent het jaar voordien. Opvallend, aldus het persbericht, is de toename met 33% van het aantal abonnementen. In het verleden kende Base vooral succes in het segment van de voorafbetaalde kaart (prepaid). Het bedrijf meent dat de stijging van het aantal abonnementen deels het gevolg is van de invoering van Base Unlimited, waarmee voor een vast bedrag onbeperkt kan worden getelefoneerd. De klant bij Base belde in 2005 langer met zijn gsm, gemiddeld 117 minuten per maand. De inkomsten per klant (ARPU) bleven stabiel, op 24 euro per maand.

De horeca staat principieel open voor de invoering van een systeem van minimumbelasting. De sector kreeg van minister Verwilghen tot vandaag de tijd om het eens te worden over voorstellen om de fiscale fraude en het zwartwerk in de sector terug te dringen. De achttien organisaties die de horeca rijk is, vergaderen vandaag om de laatste tekst goed te keuren. Daarin toont de horeca zich principieel bereid over een systeem dat op basis van objectieve criteria de minimale omzet vastlegt die een horecazaak realiseert. De te betalen belasting hangt af van de gerealiseerde minimale omzet. Volgens Ho.Re.Ca Vlaanderen komt de tekst, die later op de dag aan Verwilghen zal worden bezorgd, tegemoet aan de eisen van de minister.

Vorig jaar werd er bij het Belgisch leger over de hele lijn weer minder gevlogen, gereden en gevaren. Dat blijkt uit cijfers van minister André Flahaut (PS) op een vraag van Ingrid Meeus (VLD). Soldaten zijn ook zeven dagen meer ziek dan de gemiddelde Belg. De luchtmacht haalde de vooropgestelde vlieguren maar die werden in vergelijking met twee jaar eerder fors teruggeschroefd. Het rollend materieel van de landmacht heeft geen vooraf bepaalde rijplannen, maar er wordt bitter weinig gereden. De twee fregatten, zes mijnenvegers en het logistieke steunschip Godetia voeren vorig jaar veertig procent minder dan in 2003. Volgens cijfers zijn militairen gemiddeld negentien dagen per jaar thuis wegens ziekte, dat is meer dan de twaalf dagen van een gemiddelde Belg. Een verklaring voor die cijfers geeft Flahaut niet.

Europa ligt niet wakker van gezonde voeding

De Europese consument ligt niet echt wakker van gezonde voeding. Hij vindt dat eten vooral plezierig en lekker moet zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de European Food Safety Authority (EFSA) en het Health and Consumer Protection Directorate Generale (DG SANCO) van de Europese Commissie. Daarbij kwamen de onderzoekers tot de vaststelling dat veertig procent van de Europeanen geen acht slaat op mediaberichten over ongezonde voeding.

"De Europese consument heeft positieve gevoelens ten opzichte van voeding," aldus de onderzoekers. "Slechts één op vijf denkt bij het vernoemen van voeding automatisch aan gezondheid. Gedachten over mogelijke gezondheidsrisico's of ziektes komen nagenoeg nooit spontaan op. Zelfs wanneer hen gevraagd wordt naar specifieke risico's komt er veelal geen antwoord."

Voedingscrisissen zoals de gekke koeienziekte lijken niet tot de top-vijf van de menselijke bekommernissen te behoren. Wanneer er dan toch een antwoord komt, wordt er gesproken over voedselvergiftiging, scheikundige producten, pesticides, giftige producten en overgewicht. In het algemeen blijkt de consument vooral bezorgd te zijn over elementen waar hij geen controle over heeft en veel minder over hun eigen gedrag.

De helft van de Europeanen vindt ook dat de overheden geschikte maatregelen hebben genomen om het voedsel gezonder te maken, maar toch is men het niet echt eens over de evolutie van de voeding tijdens de voorbije tien jaar. Immers, 38 procent van de ondervraagden vindt dat de voorbije jaren vooruitgang werd geboekt op het gebied van gezonde voeding, maar 29 procent is van oordeel dat er niets is veranderd en 28 procent meent zelfs dat we erop achteruit zijn gegaan.

Opvallend is ook dat slechts 13 procent van de ondervraagden zich herinnert dat in de media verhalen aan bod zijn gekomen rond gezondheid die te maken hadden met voeding. Maar binnen die groep stelt de helft wel dat die berichtgeving zijn eetgedrag heeft veranderd. Maar meer dan 40 procent van de Europeanen trekt zich van mediaverslaggeving over voedselrisico's niets aan of verandert tenminste niets aan zijn gedrag.

De EFSA stelt dat dit een duidelijke aanwijzing is dat men heel overwogen tewerk moet gaan met de berichtgeving over voedselrisico's en dat daarbij gebruik gemaakt moet worden van de bronnen die door de consument het meest worden vertrouwd.

Mobiele telefoon wordt afstandsbediening

Gebruikers van mobiele telefoons kunnen in de toekomst in interactie treden met billboards en displays. Ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf LocaModa, biedt deze toepassing het publiek de mogelijkheid meer informatie in te winnen over de producten of diensten die op billboards of displays uitgestald staan.

LocaModa ontwikkelde StreetSurfer, een project waarbij de mobiele telefoon volgens het magazine ClickZ de rol toegemeten krijgt van afstandsbediening. Daarbij worden gsm-toestellen langs het internet verbonden met displays en kan het publiek meer informatie opvragen over het betreffende onderwerp.

StreetSurfer is oorspronkelijk bedoeld voor de vastgoedsector. Daarbij is het de bedoeling dat het gsm-toestel de controle over de billboard of display overneemt en de geïnteresseerde de mogelijkheid biedt om door het woningbestand van de vastgoedmakelaar te bladeren. Makelaars stellen dat de technologie hen in staat stelt om in contact te treden met voorbijgangers en het hen gemakkelijk maakt om hen te werven als cliënt.

LocaModa ontwikkelt nu ook andere platformen, die geschikt zouden moeten zijn voor de auto-, ontspannings- en detailhandel. Een gelijkaardige technologie, Wifitti, gebruikt hetzelfde concept om sociale interacties in openbare ruimtes, zoals café's of sportinfrastructuur, te stimuleren.

Puma pakt uit met reclamerecord

De Duitse sportartikelen-producent Puma zet ter gelegenheid van het Wereldkampioenschap Voetbal, dat deze zomer in Duitsland wordt georganiseerd, de allergrootste reclamecampagne uit zijn geschiedenis op. Puma wil van het evenement immers profiteren om een gigantische omzetverhoging te realiseren.

Puma heeft zijn omzetverwachtingen voor dit jaar met 2,3 miljard euro verhoogd. Dat is een stijging met ongeveer dertig procent. Er wordt een operationeel resultaat verwacht van minstens 350 miljoen euro. Daarbij wordt rekening gehouden met een daling van 10 tot 15 procent tegenover vorig jaar, wat te wijten is aan de grotere investeringen, onder meer in de grootste reclamecampagne uit de geschiedenis van het bedrijf uit Herzogenaurach.

Het voorbije jaar heeft Puma een winst gerealiseerd van 286 miljoen euro, een stijging met 10,5 procent tegenover vorig jaar. Vooral in Noord- en Zuid-Amerika kende de omzet een opmerkelijke groei tot 476 miljoen euro, meer dan het dubbele van het jaar voordien. In de Verenigde Staten, waar de markt beheerst wordt door Nike en Reebok, heeft Puma nu een marktaandeel van twee tot vier procent. Het is trouwens de vijfde keer op rij dat Puma een recordwinst laat noteren.

Europa blijft voor de sector volgens Puma-topman Jochen Zeitz een moeilijke markt, maar hij voegt er aan toe dat het bedrijf hier voor een sensationele ommekeer heeft gezorgd en weer positieve cijfers kan voorstellen. Puma ging in het begin van de jaren negentig bijna failliet, maar heeft volgens Zeitz de concurrentie - Puma en Nike - bijna ingehaald.

In totaal heeft Puma op dit ogenblik 5.092 medewerkers, wat een stijging betekent met 1.182 eenheden tegenover vorig jaar. Binnenkort wordt ook de eerste Puma-jeans voorgesteld. Dat is een gevolg van de samenwerking met de Japanse jeansfabrikant Evisu. Ondertussen duren echter de geruchten over een overname Puma, maar Zeitz stelt daar niet wakker van te liggen.

China innovatieve natie in wording

China wil de volgende jaren meer geld investeren in onderzoek en ontwikkeling. Die inspanningen zouden tegen 2020 moeten leiden tot een land met een innovatieve economie. China is op dit ogenblik in eerste instantie een land met een gigantisch productie-apparaat. De investeringen in innovaties zullen de volgende vijftien jaar minstens 35 miljard euro per jaar bedragen.

De Chinese regering wil de volgende vijftien jaar 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) investeren in onderzoek en ontwikkeling. Dat bbp bedroeg in 2004 ongeveer 1.400 miljard euro. Dat betekent meteen dat China jaarlijks 35 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling zal besteden. Het vooropgestelde percentage is trouwens meer dan het dubbele van de bedragen die in 2002 werden geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling (1,23 procent). In 1999 was dat trouwens nog maar 0,89 procent.

De Chinese overheid wil bedrijven en instellingen ook stimuleren om meer oog te hebben voor de technologiesector. In 2020 zouden de wetenschap en technologische vernieuwingen 60 procent van alle Chinese ontwikkelingen moeten vertegenwoordigen. China wil op dat ogenblik ook voldoende patenten te zitten om technologisch bij de grootste vijf landen van de wereld te behoren.

Horen weblogs wel thuis in Wall Street?

Ook Wall Street, het financiële hart van New York en een groot gedeelte van de internationale zakenwereld, heeft inmiddels met de blogs kunnen kennis maken. Een aantal gespecialiseerde bloggers richten zich immers op de evoluties van de financiële markten, maar volgens een aantal critici blijft de kwaliteit van die blogs aan de bedenkelijke kant.

De kwaliteit van die weblogs is volgens David Weidner van het Amerikaanse zakenmagazine MarketWatch heel uiteenlopend. "Sommige zijn goed en grappig," geeft Weidner schoorvoetend toe. "Maar andere zijn vervelend en sommigen gaan zelfs zover dat de krantenpagina's met beursnoteringen op poëzie beginnen te lijken."

Weidner is bijzonder kritisch voor de Wall Street-bloggers, maar hij lijkt het medium al helemaal niet echt genegen te zijn. "Het zou pas een revolutie zijn wanneer iemand een software op de markt zou brengen die bloggers zou beletten om hun websites vol te schrijven met informatie die niemand interesseert en waar niemand op zit te wachten," schrijft hij dan ook.

Het artikel van Weidner vernoemt een aantal Wall Street-weblogs, maar hij voegt er aan toe niet te kunnen begrijpen waarom deze bloggers vanuit hun kelder hun tijd willen verspillen met hun visies over Wall Street. Over 'Rarely Right' - van een anoniem financieel adviseur - stelt hij dat de auteur zich vooral verliest in eindeloze essays en debatten over financieel technische details.

'Rarely Right' valt volgens Weidner in de categorie van Wall Street-blogs die zelden gelezen worden, net zoals thestalwart, thehappycaptalist, abnormalreturns, controlledgreed en allthingsfinancial. Maar dat zijn volgens hem slechts enkele voorbeelden van een hele reeks overbodige financiële blogs.

'Under the Counter' (UTC) en 'Wall Street Folly' (WSF) doen het volgens Weidner veel beter. "Net zoals Gawker op de kap zit van de populaire cultuur en personaliteiten, zo zijn de grote instellingen en zakenlui het doelwit van UTC en WSF," merkt hij op. "Af en toe brengen ze origineel nieuws, maar meestal steunen ze op de grote zakenmedia om onderwerpen aan te brengen."

'Wall Street Folly' houdt volgens Weidner vooral van schandalen, zoals de belastingsproblemen van de stripclub 'Scores', die één van de favoriete ontspanningslocaties zou zijn voor Wall Street. Ook 'Naked Shorts' van journalist Greg Newton krijgt van MarketWatch weinig waardering, al laat hij de journalist wel aan het woord wanneer die stelt dat de blogeratti de gewone media niet overbodig zullen maken, maar dat ze wel een einde maken aan het monopolie van enkele rijke families over de drukpersen."

Newton benadrukte ook dat zijn weblog geen zakelijke onderneming is die voor inkomsten moet zorgen. Bij 'Infectious Greed' van Paul Kedrosky is dat wel het geval. "De website brengt technische informatie en nieuws over risicokapitaal," aldus Weidner. "Maar Kedrosky, een gewezen analist en beheerder van de kapitaalfonds, houdt er ook van om het dikwijls over zichzelf te hebben."

Ook Elizabeth Spiers, ooit actief voor het beroemde Amerikaanse Gawker-blogimperium, zou plannen hebben om zich met de blog Dealbreaker op Wall Street te wagen. Ook zij zou zich vooral richten op de financiële roddels, maar voor ze door Gawker aangeworven werd om de Wonkette-weblog te leiden, was ze een financieel analist. Spiers benadrukte dat ze vooral achter de heilige koeien van Wall Street wil gaan.

Amerika wil eigen Songfestival (12/2)

De Antwerpse televisienetwerk NBC werkt aan een eigen visie van het Eurovisie Songfestival. Daarmee wil NBC de concurrentie aangaan met het bijzonder succesvolle 'American Idol'. In het NBC-evenement zouden alle vijftig Amerikaanse staten een deelnemer kunnen afgevaardigde. Dat moet leiden tot een grote finale waarbij ook het publiek zijn stem kan uitbrengen.

<>p"Eurovisie is de aartsvader van alle talentshows en de Super Bowl van de muziek," vertelde Ben Silverman, directeur van de productiemaatschappij Reveille. Het Europese televisiefestijn is dan ook vijftig jaar oud en vormde de start van de Zweedse popgroep Abba en de Canadese zangeres Celine Dion. De jongste aflevering van het Songfestival kreeg de deelname van een recordaantal 39 Europese landen. De zege ging naar de Griekse Helena Paparizou.

Het format van het Amerikaanse programma is nog niet vastgelegd, maar insiders geloven dat het eerder een reeks uitzendingen zal worden in plaats van een evenement van één avond. Het wordt voor NBC echter een hele opgave om 'American Idol' te beconcurreren. Het Fox-programma blijft immers de successen opstapelen en slaagde er zopas is om op het gebied van kijkcijfers ook de Grammy Awards achter zich te laten.

Tijdens de uitzending van de Grammy Awards haalde 'American Idol' 28 miljoen kijkers, terwijl de Grammy's zich tevreden moesten stellen met een publiek van 15 miljoen Amerikanen, ondanks live optredens van Madonna en Coldplay. Eén van de winnaars was Kelly Clarkson, wiens carrière door 'American Idol' werd gelanceerd. Maar de zangeres maakte in haar dankwoord geen gewag van het Fox-programma.

Havenbedrijf P&O wordt Arabisch

Het Britse havenbedrijf P&O komt in handen van DP World uit Dubai. Dat wordt door de overname het vijfde grootste havenbedrijf van de wereld. Ook PSA uit Singapore was geïnteresseerd in een overname, maar trok zich uiteindelijk uit de strijd terug. DP World zou voor P&O een bedrag van 6 miljard euro hebben neergeteld, wat voor PSA naar eigen zeggen niet haalbaar was.

PSA benadrukte dat een hoger bod niet goed zou zijn voor zijn toekomst en maakte bekend dat het zich als kandidaat-overnemer terug zou trekken. De overname door DP World moet door de P&O-aandeelhouders volgende week nog wel goedgekeurd worden, maar het Arabische consortium stelde daarbij alle vertrouwen te hebben in een goede afloop. Daarmee komt een einde aan 168 jaar Britse maritieme geschiedenis, waarbij P&O zijn activiteiten uitbreidde naar buitenlandse havens, onder meer in de Verenigde Staten, Frankrijk, China en India.

Voor de havenbedrijven is het belangrijk om wereldwijd meer containerterminals te kunnen overnemen. De containertrafiek kent immers een grote groei, dankzij de grote vraag van de westerse wereld naar Aziatische producten. DP World ging eerder al in de clinck met PSA, toen beide groepen geïnteresseerd waren in de havenactiviteiten van het Amerikaanse CSX. Ook toen wonnen de Arabieren het pleit. DP World is in handen van de regering van Dubai.

Krijgt Melnikov zijn museum?

Vorige week is de Russische schilder Viktor Melnikov op 91-jarige leeftijd in Moskou gestorven. Melnikov was bewoner van het beroemde huis dat door zijn vader, de beroemde architect Konstantin Melnikov, werd ontworpen. Met de dood van de schilder komt de vraag naar boven over de toekomst van het pand. Het staat immers op de lijst van het beschermde Unesco-werelderfgoed, maar is enorm verkrot en de erven-Melnikov blijken zwaar te ruziën over de eigendom van de woning.

Konstantin Melnikov (1890-1974) ontwierp de oorspronkelijke, kristallen sarcofaag voor Lenin. Die faam zorgde ervoor dat de architect in 1929 het Melnikov-huis kon bouwen, het enige particuliere woonhuis dat destijds in Moskou werd gebouwd. De Nederlandse krant stelt dat Melnikov echter weinig arbeidsvreugde werd gegund. "Tussen 1925 en 1934 ontwierp hij vijf arbeidersclubs, vier garages en het Sovjetpaviljoen op de Parijse Wereldtentoonstelling," voert de krant aan. Daarna viel hij echter in ongenade en werd door de overheid bestempeld als een burgerlijk formalist.

Melnikov zou in het midden van de jaren zestig worden gerehabiliteerd, maar dat kon zijn carrière niet meer redden. Zijn woonhuis is inmiddels al decennia aan het verkrotten en zou in de winter alleen op het gelijkvloers te verwarmen zijn. Bovendien wordt het architectuurmonument omgeven door hoge kantoren en woonkazernes. Viktor Melnikov zou nog voor zijn dood hebben gesteld dat het pand een museum zou moeten worden, gewijd aan hem en zijn vader. Dat zou de wens geweest zijn van de architect.

Sinds de dood van Konstantin Melnikov, wordt er volgens het NRC Handelsblad door de erven onophoudelijk gevochten voor de eigendom van het pand. Daarbij was er op een bepaald ogenblik zelfs sprake om een muur door het huis te trekken, zodat de mede-eigenaars elk hun duidelijk afgelijnde erfenis zouden krijgen. Maar die poging werd door de rechter gedwarsboomd, al herkende hij wel het gedeeltelijke eigendomsrecht.

Uiteindelijk besliste Viktor Melnikov zijn deel van het pand na te laten aan de stad Moskou. "Die zou hebben toegezegd er een vader-en-zoon-museum van te maken," aldus nog het NRC Handelsblad. Maar de stedenbouw in Moskou wordt volgens de krant niet erg hoog ingeschat en zou vooral getekend zijn door hebzucht en vandalisme. Maar volgens Melnikov was Moskou de enig mogelijke partner die het geld bezit om een restauratie mogelijk te maken.

Inmiddels zouden de familie Melnikov alweer een nieuwe reden gevonden hebben om de degens te kruisen. Zo beschuldigen elkaar ervan het Melnikov-archief te hebben gestolen om de archiefstukken aan de hoogste bieder te verkopen.

De Beers gaat op diamantenjacht

De Beers heeft het voorbije jaar minder diamanten geproduceerd dan vooraf werd vooropgesteld. Het bedrijf wil de eerstvolgende maanden dan ook 100 miljoen dollar investeren om nieuwe diamantvoorraden te vinden. De omzet van de Zuid-Afrikaanse diamantgigant kende het voorbije jaar dan weer een recordgroei van 15 procent.

De Beers verkocht het voorbije jaar voor 6,5 miljard dollar aan ruwe diamanten en de verkoop van diamantjuwelen zou met 6 tot 7 procent zijn gegroeid. Alleen in Europa zou de diamantverkoop het voorbije jaar zijn teruggevallen. Voor dit jaar wordt eenzelfde groeipatroon als in 2005 verwacht, volgens het bedrijf in lijn met de verwachtingen van de wereldwijde economische groei.

De diamantproductie steeg met 4 procent tot 49 miljoen karaat. Ook dat is een record, maar vooraf had De Beers vooropgesteld dat de productie vorig jaar met 7 tot 8 procent zou stijgen. Het bedrijf wil dan ook nieuwe diamantvoorraden gaan ontginnen. Daarvoor is een investering van 100 miljoen dollar voorzien. Die zal gebruikt worden om nieuwe diamantgebieden op te sporen.

Deense landbouwers wijken uit naar Engeland

Engeland wordt opnieuw geconfronteerd met een boeren-immigratie. Terwijl Nederlandse boeren in de jaren zeventig hun heil zochten in East Anglia, zouden het nu Deense landbouwers zijn die in Groot-Brittannië een nieuwe toekomst zoeken. De voorbije twee jaar zouden volgens de krant The Telegraph al bijna 4.000 hectaren landbouwgrond aan Deense landbouwbedrijven zijn verkocht.

De Engelse krant stelt dan ook dat de Vikings na meer dan duizend jaar weer terug zijn. De Deense landbouwers zouden de toekomstperspectieven in Engeland hoger inschatten dan in hun eigen land. De voorbije jaren zouden zeven grote Engelse landbouwbedrijven door Denen zijn overgenomen en volgens de krant blijft de interesse uit die richting groeien. Daarbij wordt voor de jongste zes maanden gesproken over een echte invasie.

De Deense interesse is des te opmerkelijker omdat een groot gedeelte van de Britse landbouwbedrijven verlies maken en steeds meer de raad krijgen om te stoppen met de groententeelt. Maar vooral de koopprijs zou een grote rol spelen. In Groot-Brittannië haalt landbouwgrond gemiddeld een prijs van ongeveer 5.000 tot 6.000 pond per hectare, terwijl dat cijfer in Denemarken zou liggen op 10.000 tot 18.000 pond. Dat heeft vooral te maken met de economische hoogconjunctuur die Denemarken op dit ogenblik doormaakt.

Een aantal Deense ondernemers stellen echter dat de Engelse grond ook van betere kwaliteit is dan de zandbodem waarop in Denemarken moet gewerkt worden. Bovendien is het klimaat er volgens hen milder en zijn de milieuwetten minder strikt dan in hun thuisland. Eerder was gedacht dat boeren zouden uitkijken naar nieuwe mogelijkheden in Polen of Hongarije, maar volgens landbouwspecialisten komt men daarvan terug omdat het in het westen toch gemakkelijker is om zaken te doen.

De Deense boeren zouden zich over de Engelse landbouwtoekomst veel positiever uitlaten dan hun Britse collega's.

Fossett heeft record beet

Miljonair-avonturier Steve Fossett heeft zaterdag een nieuw luchtvaartrecord gevestigd. Na een vlucht van 26.389 mijl landde hij immers op de luchthaven van Bournemouth. Daarmee heeft de 61-jarige Amerikaan de langste vlucht zonder bijtanken uit de geschiedenis op zijn naam gebracht. Hij rondde zijn recordvlucht wel af met een gedwongen landing, die oorspronkelijk voorzien was op een vliegveld in het graafschap Kent.

Steve Fossett vertrok met de GlobalFlyer, speciaal ontworpen voor recordvluchten, woensdag vanop een luchthaven in Florida. Daarbij koos hij een oostelijke vlucht - richting Europa - rond de wereld, vooraleer de Atlantische Oceaan een tweede keer over te steken. Maar het allerlaatste gedeelte van de vlucht ging toch niet zoals oorspronkelijk werd gepland. Problemen aan de boordgenerator dwongen Fossett immers te landen in Bournemouth in plaats van op de voorziene locatie in Kent.

Desondanks legde Fossett meer afstand af dan Brian Jones en Bertrand Piccard, die in 1999 met een ballon het afstandsrecord op hun naam hadden gebracht. Het vliegtuigrecord stond sinds 1986 op naam van Dick Rutan en Jeana Yeager. Bij het begin van zijn recordvlucht bracht Fossett de GlobalFlyer naar een hoogte van ongeveer 45.000 voert om te kunnen profiteren van van de snelheid van de jetstream naar het oosten boven het noordelijk halfrond.

Coca-Cola zet Olympische bloggers in

De atleten die deelnemen aan de Olympische Winterspelen in Turijn hebben een absoluut verbod gekregen om te bloggen, maar dat geldt blijkbaar niet voor de sponsors. Coca-Cola, sinds 1928 verbonden aan het Internationale Olympisch Comité (IOC) heeft immers zes jonge bloggers uit verschillende uithoeken van de wereld ingezet om hun relaas over het evenement in Italië online te brengen.

Coca-Cola deed daarbij beroep op studenten uit China, Duitsland, Italië, Canada, Oostenrijk en de Verenigde Staten. Hun verplaatsing en verblijf wordt door de frisdrankenfabrikant betaald. De studenten zouden beloofd hebben om hun berichtgeving positief te houden. "Ze begrijpen dat we de Olympische Spelen op een positieve manier willen benaderen," vertelde Coke-woordvoerder Philipp Bodzenta tegenover het magazine MediaPost. "Ze zijn een onderdeel van het pr-team, maar zijn geen personeelsleden van Coca-Cola."

De site ging inmiddels online onder de naam 'Torino Conversations' en biedt mogelijkheden om podcasts en foto's te plaatsen. Lezers krijgen de mogelijkheden om commentaar te leveren. MediaPost dat sponsors steeds meer beroep doen op bloggers om een online community-element toe te voegen aan de traditionele marketing-inspanningen. Ook Visa lanceerde vorig jaar een actie om kandidaat-deelnemers aan de Olympische Spelen te recruteren om mee te werken aan het blogproject 'The Journey: Our Road to the Olympics'.

Coca-Cola heeft de voorbije zomer zijn contract met het Internationaal Olympisch Comité verlengd met een periode van twaalf jaar. Dat nieuwe contract gaat van start in 2009 en geeft de frisdrankengigant wereldwijde exclusieve marketing-rechten bij de frisdranken en het gebruik van de Olympische symbolen en mascottes in de reclame.

Pionier budgetvliegen overleden

In Florida is miljonair-zakenman Sir Freddie Laker (83) overleden. Laker was zijn hele leven actief in de luchtvaartindustrie en lanceerde in de jaren zeventig de budget-vliegreizen, waardoor hij de grote luchtvaartmaatschappijen tegen zich in het harnas joeg. Zijn Laker Airways moest uiteindelijk het onderspit delven, maar inspireerde wel talloze volgelingen.

De carrière van Freddie Laker in de luchtvaartindustrie begon op de allerlaagste ladder van de hiërarchie als vloerveger in een vliegtuigfabriek in Rochester in het Engelse graafschap Kent. Maar al tijdens zijn schoolperiode in Canterbury vertelde hij aan zijn docenten dat hij later miljonair wou worden. Hij studeerde luchtvaarttechniek en diende drie jaar in de Britse Royal Air Force, maar na de tweede wereldoorlog begon hij zijn zakencarrière met de verkoop van overtollige oorlogsvliegtuigen. Dat bezorgde Laker zijn eerste fortuin.

De Sovjet-blokkade van West-Berlijn zorgde ervoor dat Laker de overstap maakte naar de burgerluchtvaart. Dat zette de geallieerden aan om vanaf 1948 een luchtbrug in te zetten, waarbij beroep gedaan werd op alle mogelijke beschikbare toestellen. Ook het bedrijf van Laker beleefde daardoor een bloetijd. In 1954 begon hij met een luchtverbinding tussen het Engelse Southend en het Franse Calais. In 1960 werd Freddy Laker topman van British United Airlines (BUA).

Laker bleef er echter van dromen om een eigen luchtvaartmaatschappij te bezitten en in het midden van de jaren zestig vertrok hij bij BUA om Laker Airways op te richten. "Dat was een luchtvaartbedrijf dat meer als een spoorwegmaatschappij werd georganiseerd," stipt de Britse omroep BBC aan. "Passagiers hoefden vooraf niet te boeken en konden een goedkope vlucht kopen. Maaltijden aan boord moesten afzonderlijk worden betaald."

De volgende uitdaging voor Laker was het opzetten van een transatlantische verbinding. Na jaren onderhandelingen met regeringen en concurrenten kon hij in 1978 eindelijk het bijzonder populaire Skytrain opstarten. De grote maatschappijen - waaronder Pan Am en TWA - kwamen daarop in conclaaf samen om Laker een pad in de korf te zetten. Terwijl Freddy Laker af te rekenen had met een schuldenberg en een devaluatie van het Britse pond, besloot Pan Am om de prijzen van economy class te verlagen met 66 procent. Dat betekende het doodsvonnis voor Skytrain. In 1982 ging over Laker Airways over de kop.

Daarna werkt Freddie Laker vooral aan kleinere projecten en hield zich de rest van zijn leven meer gedeisd. De laatste twintig jaar van zijn leven bracht de luchtvaartpionier vooral in het Amerikaanse Florida door. Sir Freddie Laker trouwde vier keer.

Senioren kopen weldoordacht

Jongeren en 50-plussers hebben een heel andere visie op inspirerende zaken. Dat blijkt uit een onderzoek van het Tijdschrift voor Marketing. Dat kwam tot de vaststelling dat het koopgedrag van de 50-plusser heel overwogen is en dat hij bereid is zijn traditionele merktrouw opzij te schuiven wanneer een concurrerent een betere kwaliteit en betere service biedt.

De onderzoekers konden in eerste instantie al vaststellen dat 50-plussers zich helemaal niet oud voelen. Maar er wordt aan toegevoegd dat ze wel van oordeel zijn dat ze omwille van hun levenservaring meer weten dan jongeren. "Ze wensen dan ook dat in commerciële boodschappen rekening gehouden wordt met die levenservaring," aldus het Tijdschrift voor Marketing. "Hun koopgedrag steunt niet op hebberigheid, maar is weloverwogen. Er wordt alleen echt geld besteed aan dingen die inspirerend werken en waar ze zich persoonlijk door aangesproken voelen."

De studie komt tot de slotsom dat 50-plussers geen aversie hebben tegenover het uitgeven van geld, maar algemeen beschouwd erg merktrouw zijn. "Maar als een concurrent meer service biedt en beter tegemoet komt aan de wensen van de 50-plusser, zal hij niet aarzelen om de overstap te maken." De onderzoekers stellen dan ook dat de merktrouw bij 50-plussers relatief is en bijzonder afhankelijk is van de kwaliteit die geboden wordt.

Guarani willen krachten bundelen

De Zuid-Amerikaanse Guarani-indianen zullen voortaan gezamenlijk opkomen voor hun rechten. Dat werd besloten op de Continentale Assemblee van de Guarani in het Braziliaanse Sao Gabriel, waar indianen uit Brazilië, Bolivië, Paraguay, Uruguay en Argentinië samenkwamen. De Guarani eisen onder meer grond terug van ondernemingen en grootgrondbezitters.

Op de vergadering van de Guarani waren ook leiders van andere Braziliaanse inheemse volkeren aanwezig. Net zoals de andere inheemse groepen hebben de 150.000 Braziliaanse Guarani nagenoeg geen enkele politieke macht. De Guarani strijden onder meer al jaren voor hun rechten op grond en dat leidt de jongste tijd steeds meer tot gewelddadige acties. Op diverse locaties hebben Braziliaanse Guarani land bezet dat ze terugeisen van bedrijven en grootgrondbezitters.

Het geweld zou te maken hebben met het feit dat de Braziliaanse regering nauwelijks werk maakt van het afbakenen van de indianengebieden. Indien aan het huidige tempo wordt doorgegaan, zou het nog 45 jaar duren voor alle grenzen wettelijk zijn vastgelegd. Om die problemen efficiënter aan te pakken, willen de Guarani in de toekomst maandelijks samen de problemen van hun volk bepraten.

De Guarani zouden vooral hopen op Evo Morales, de eerste inheemse president van Bolivië. Die wordt door de indianen als een belangrijke bondgenoot beschouwd. Met zijn ondersteuning zouden de indianen over twee tot drie jaar een grote inheemse samenkomst willen organiseren in Bolivië. Na afloop van de Continentale Assemblee in Sao Gabriel stapten achtduizend Guarani op naam de plek waar 250 jaar geleden Sepé Tiaraju werd vermoord. Tiaraju was destijds de leider van het inheemse verzet tegen de Spaanse en Portugese kolonisten.

Economie in de media (11/2)

KLM is afgelopen jaar de meeste bagage kwijtgeraakt vergeleken met andere Europese luchtvaartmaatschappijen. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de Europese organisatie voor luchtvaartmaatschappijen AEA. KLM raakte per duizend passagiers 19,1 koffers kwijt. Daarmee bungelt de Nederlandse vervoerder onderaan de lijst van Europese luchtvaartmaatschappijen. Belangrijke concurrenten als British Airways en Lufthansa presteerden slechts iets beter dan KLM. KLM-partner Air France doet het daarentegen aanzienlijk beter. Dit concern neemt een twintigste plaats in. Het raakte per duizend reizigers vijftien koffers kwijt. Gemiddeld verloren Europese luchtvaartmaatschappijen per duizend passagiers 14,1 stuks bagage uit het oog. Kleine vervoerders leverden de beste prestaties. Op de eerste plaats staat Air Malta, gevolgd door Turkish Airlines en Tarom Romanian Airlines. Het overgrote deel van koffers wordt binnen twee dagen alsnog bij de rechtmatige eigenaar afgeleverd.

De erven van de joodse kunstverzamelaar Hans Sachs willen dat het Duits Historisch Museum in Berlijn een verzameling affiches teruggeeft, die Sachs voor de Tweede Wereldoorlog gedwongen werd aan de nazi's af te staan. De advocaat van de nabestaanden van Sachs zegt in september al een aanvraag over de collectie te hebben ingediend, en nog steeds niets te hebben gehoord, behalve wat ontwijkende mededelingen. De verzamelaar werd in 1938 gedwongen het land te verlaten. Hij had in de voorafgaande decennia een omvangrijke collectie affiches bij elkaar gebracht, onder meer van de kunstenaars Max Klinger, Käthe Kollwitz en Max Slevogt. De Bondsrepubliek Duitsland heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat door de nazi's geroofde kunst in principe wordt teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. De verzameling van Sachs kwam echter terecht in het Duits Historisch Museum in oost-Berlijn. De DDR was minder scheutig met de teruggave van roofkunst.

De Canadese fotograaf Finbarr O'Reilly is de winnaar van de World Press Photo 2005. Zijn kleurenfoto van uitgemergelde vingers van een éénjarig kind gedrukt tegen de lippen van zijn moeder in een voedselkamp in Niger is vrijdag in Amsterdam verkozen tot beste foto van het jaar. O'Reilly, werkzaam bij persbureau Reuters, maakte de foto op 1 augustus 2005 in Tahoua in het noordwesten van Niger. Het land wordt geteisterd door de ergste droogte in tijden, waardoor miljoenen inwoners van het Afrikaanse land onder hongersnood lijden. O'Reilly ontvangt zijn prijs en bedrag van 10.000 euro op 24 april in de Oude Kerk in Amsterdam.

Britse natuurbeschermers zijn furieus over de manier waarop de Japanners omgaan met het ontstane overschot aan walvisvlees: ze maken er hondenvoer van. Dat berichtte de Britse omroep BBC vrijdag. Dat Japan zich in het kader van zogenaamd wetenschappelijk onderzoek bezighoudt met walvisvaart, is al omstreden. Volgens de organisatie voor de bescherming van walvissen en dolfijnen (WDCS) heeft Japan inmiddels een 'walvisvleesberg' van duizenden tonnen. De regering heeft geprobeerd het vlees te slijten aan scholen, maar dat heeft de enorme prijsdaling niet kunnen stoppen. Daarom biedt een bedrijf het op het internet aan als gezond en natuurlijk hondenvoer. Volgens Tokio behoort de walvisvaart tot het Japanse culturele erfgoed en moeten andere landen dat accepteren. Veel walvissoorten staan op de lijst van diersoorten die met uitsterven worden bedreigd.

Het bioscoopbezoek in de landen van de Europese Unie is vorig jaar met circa 11 procent teruggelopen. Dat blijkt uit voorlopige gegevens die vrijdag werden gepubliceerd door het 'Observatoire européen de l'audiovisuel' in Straatsburg. Zich steunend op cijfers die beschikbaar waren in elf van de vijfentwintig EU-landen, raamt het Observatorium dat er vorig jaar ongeveer 900 miljoen bioscoopkaartjes werden verkocht, tegen 1,005 miljard in 2004. Niettegenstaande de algemene daling, ging het marktaandeel van de nationale filmproductie echter omhoog in zeven landen van de tien die hierover cijfers verstrekten.

Rolf Schmidt-Holtz (57) wordt de nieuwe ceo van het op één na grootste muziekconcern te wereld, Sony BMG. Dat deelde het bedrijf mee. Schmidt-Holtz, die tot nu toe voorzitter van de raad van bestuur was, wisselt van post met Andrew Lack, die tot nu ceo was en voortaan voorzitter van de raad van bestuur zal zijn. Schmidt-Holtz, die tot nu toe ook zitting had in de raad van bestuur van Bertelsmann, neemt met onmiddellijke ingang ontslag uit die functie. De wissel bij Sony BMG was al maanden verwacht, aangezien de ontevredenheid over de stijl van Lack vooral bij Bertelsmann toegenomen was.

Sinds de verwarming in de Oost-Oekraïense stad Altsjevsk achttien dagen geleden bij een temperatuur van 38 graden onder nul kapot ging, leven de zestigduizend bewoners naar eigen zeggen in een ijstijd. Sinds president Viktor Joesjtsjenko een week geleden een bezoek aan de stad bracht is een team van 4.500 reparateurs in de weer op de pijpleidingen te herstellen. Vrijdag zaten nog duizenden mensen te rillen in hun onverwarmde appartementen. Kruiken zijn hun enige verwarming. Buiten zijn legertenten neergezet waar de bewoners zich even kunnen komen opwarmen en wat hete thee drinken. Zo'n elfduizend kinderen zijn geëvacueerd naar andere steden. Oekraïne heeft het bij de afgelopen koudegolf bijzonder zwaar te verduren gehad. Meer dan zevenhonderd mensen, voor het overgrote deel daklozen en dronkelappen, zijn aan de kou bezweken. Artsen in Altsjevsk zeggen dat zij afgelopen maand vier maal zoveel mensen met kouklachten op spreekuur hebben gekregen als normaal. "In hun koude appartementen hebben mensen niet op tijd in de gaten dat ze aan het bevriezen zijn," zei een van de artsen, Viktor Proednikov. Donderdag waren nog 270 appartementen van verwarming verstoken, maar in de gebouwen die al wel weer waren aangesloten werd het evengoed niet meer dan 12 graden. Sommige bewoners probeerden bij te stoken met hout, anderen met straalkacheltjes.

Meerderheid heeft seks op werkvloer

Zes werknemers op tien heeft op de werkvloer ooit seks gehad met een collega. Dat is de conclusie van een studie die uitgevoerd werd door de Nederlandse vacature-site Jobtrack. Vooral mannen boven de 45 jaar zijn op dat vlak bijzonder actief. De grote meerderheid van de werknemers is trouwens gekant tegen het verbieden van liefde op het werk.

Uit de enquête van Jobtrack bleek dat mannen meerdere keren met verschillende collega's tijdens de werkuren seks hebben gehad. Het gaat daarbij in de meeste gevallen om mannen die ouder zijn dan 45 jaar. Die seksuele relatie is trouwens niet altijd het gevolg van verliefdheid. Slechts 55 procent van werknemers zegt verliefd te zijn geweest op een collega.

Mannen blijken volgens Jobtrack vooral verliefd worden op een collega. Vrouwen geven eerder een voorkeur voor hun baas. De meeste ondervraagden bleken trouwens niet akkoord te zijn dat liefde van de werkvloer verbannen zou moeten worden. Slechts 9 procent van de werknemers zou iets voelen voor een dergelijk verbod. Driekwart van de ondervraagden bleek van mening te zijn dat er op de werkvloer juist meer liefde zou moeten kunnen getoond worden.

Azië wil een eigen euro

Ook Azië zou moeten streven naar een eenheidsmunt zoals de euro. Dat is de mening van Haruhiko Kuroda, voorzitter van de Aziatische Ontwikkelings Bank (ADB). Kuroda meent dat een munteenheid voor een grotere economische stabiliteit in de regio zal kunnen zorgen. In de nabije toekomst wordt alvast een virtuele Aziatische munteenheid gelanceerd als voorloper voor een echte financiële samenwerking.

Kuroda is gewezen Japans minister van financiën en buitenlandse zaken. In november 2004 kwam hij aan het hoofd van de Aziatische Ontwikkelings Bank (ADB). In die functie heeft hij vooral aangestuurd op een grotere regionale economische samenwerking. Hij stelt nu dat regionale grootmachten als China, Japan, Zuid-Korea, India en Australië tot een akkoord zouden moeten kunnen komen rond een vrijhandelszone en een bijhorende gemeenschappelijk munt.

Het gebied krijgt binnenkort alvast een virtuele munteenheid. Dat moet een opstapje betekenen voor een werkelijke regionale munteenheid, die volgens Kuroda voor de nodige economische stabiliteit kan zorgen. Bovendien hoopt de ADB door de invoering van de eenheidsmunt de economische grootmacht China in toom te kunnen houden. Volgend jaar worden besprekingen aangevat tussen Japan, Australië en India. In 2009 volgen vervolgens onderhandelingen met China.

Opgemerkt wordt dat Azië op tien jaar tijd gebouwd aan een samenwerking die in Europa vijf decennia heeft nodig gehad om vorm te krijgen. Er wordt dan ook gesproken over een informele Aziatische Unie.

Mannen willen meer seks, vrouwen meer romantiek

Mannen vinden dat er binnen het huwelijk niet voldoende seks wordt bedreven, terwijl hun echtgenotes vooral klagen over een gebrek aan romantiek. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van het farmaceutisch bedrijf Eli Lilly, één van de producenten van het erectiemiddel Cialis. Eli Lilly zocht meteen ook naar de marktmogelijkheden voor zijn erectiemiddel en daarbij blijkt dat vooral de Japanse man nogal weigerachtig staat tegenover dergelijke hulp.

Uit het onderzoek in Zuid-Korea, Frankrijk, Japan en de Verenigde Staten bleek volgens Eli Lilly dat de gehuwde Zuid-Koreaanse vrouw het minst gelukkig is met haar seksleven. Minder dan één op drie Zuid-Koreaanse echtgenotes was tenminste lichtjes tevreden over het seksleven met hun mannen. Daarmee scoort de Zuid-Koreaanse man het laagste van de vier onderzochte nationaliteiten. Zelf is de helft van de Zuid-Koreaanse mannen echter wel tevreden met de seksuele relatie met hun vrouwen.

De onderzoekers stelden verder vast dat de Franse koppels het beste seksleven hebben, gevolgd door de Amerikaanse echtparen. Bij de Fransen had minder dan tien procent van de mannen ook maar enige klacht over zijn seksleven. Maar in alle landen waren de mannen van oordeel dat er niet voldoende seks was in hun huwelijksleven. Hun echtgenotes kloegen echter het meest over het gebrek aan romantiek binnen het huwelijk.

Voor het farmaceutisch bedrijf lijkt er echter vooral in Japan nog veel werk aan de winkel te zijn. Daar zou immers minder dan één op drie mannen bij een erectieprobleem hulp willen of durven zoeken. Dat is de laagste score van de vier landen.

Shell en BP eigenlijk failliet?

Indien de oliebedrijven de sociale kost van de uitstoot van broeikasgassen zouden meerekenen, zouden hun enorme winsten uiteindelijk verliezen blijken te zijn. Dat stelt de New Economics Foundation (NEF), eraan toevoegend dat de inkomsten van de overheid uit de petroleumactiviteiten zo hoog zijn dat er niet genoeg inspanningen worden gedaan om echt actie te ondernemen.

Oliegiganten zoals Shell en BP maakten zopas recordwinsten bekend, maar dat blijkt volgens de NEF slechts een schijnwinst te zijn. "Indien zij de sociale kosten van de uitstoot van broeikasgassen zouden meetellen, blijft er van die winst niets meer over," benadrukte NEF-woordvoerder Andrew Simms tegen de Britse omroep BBC. Hij stelde dat die bedrijven door die zware milieukosten eigenlijk zelfs failliet zijn.

De uitstoot van één ton koolstofdioxide zou ongeveer 35 dollar aan milieuschade kosten. Op die manier zou BP het voorbije jaar gezorgd hebben voor een milieuschade van 51 miljard dollar. Het bedrijf stootte immers 1,458 miljard ton CO2-equivalenten uit. Het olieconcern meldde voor vorig jaar een winst van 19 miljard dollar, wat uiteindelijk zou neerkomen op een verlies van 31 miljard dollar. "Een dergelijk verliescijfer betekent een onherroepelijk faillissement," aldus de NEP. "Hetzelfde geldt voor Shell, met een winst van 23 miljard dollar, die na een verrekening van de sociale kosten uiteindelijk uitdraait op een verlies van 8 miljard dollar."

Zowel Shell als BP voeren aan dat ze investeren in hernieuwbare energie en andere projecten om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. Maar de Britse overheid zou volgens de organisatie jaarlijks minstens 61 miljard dollar verdienen aan fossiele brandstoffen. Dat is meer dan de opbrengsten van de postzegelverkoop, winstbelastingen, erfenistaksen en dergelijke samen. "Een beleid om de uitstoot van koolstofdioxide terug te dringen, heeft dan ook een enorme impact op de schatkist," aldus Simms. "Dat zou dan ook wel eens ontmoedigend kunnen werken om een milieuvriendelijker beleid te voeren."

Economie in de media (10/2)

Gerhard Berger keert terug in de Formule I. De voormalige coureur en directeur van de BMW-ploeg heeft zich ingekocht bij Scuderia Toro Rosso, het Italiaanse opleidingsteam van Red Bull. De 46-jarige Oostenrijkse zakenman heeft de helft van de aandelen verworven. In ruil daarvoor kreeg staleigenaar Dietrich Mateschitz, een oude vriend, een groot belang in Bergers expeditiebedrijf. Berger wordt niet alleen financieel actief bij de opvolger van Minardi. Hij zal ook zijn kennis en ervaring, opgedaan in ruim twintig jaar racerij, ter beschikking stellen. Franz Tost blijft teamchef.

Het voedings- en wasmiddelenconcern Unilever wil af van nagenoeg alle diepvriesactiviteiten in Europa. De Italiaanse tak is uitgezonderd. Dat is de uitkomst van een studie naar de toekomst van dit bedrijfonderdeel binnen het concern. Unilever maakte dit bekend bij de presentatie van de resultaten over het hele jaar. Bestuursvoorzitter Patrick Cescau sprak van een moeilijk besluit. "Het is jarenlang een succesvolle activiteit voor ons geweest. We hebben een aantal fantastische consumentenmerken gecreëerd (zoals Iglo). Hoewel we de afgelopen jaren veel vooruitgang hebben geboekt in het vergroten van de winstgevendheid, is het moeilijk gebleken verdere groei te realiseren." Dat betekent ook het einde van kapitein Iglo. De bebaarde kapitein, die ons toegrijnst op de verpakking en op tv, hoort thuis in het rijtje met klassieke grootvaderfiguren. De verkoop zou volgens analisten in de strategie van Unilever passen. Daarin ligt de nadruk op 'vitaliteit' en gezondheid. Diepvriesproducten passen niet meteen in dat plaatje. Als het op gezonde voeding aankomt wordt diepvries steevast geklopt door vers. De diepvriestak in Italië is volgens Unilever nog wel aantrekkelijk. In de Verenigde Staten blijft Unilever doorgaan met de diepvriesproducten die het verkoopt onder de paraplu van Bertolli.

De Indonesische president Yudhoyono heeft zich gemengd in de felle discussie over een Indonesische versie van het blad Playboy. Susilo zei dat een uitgever zich moet afvragen in hoeverre de bevolking baat heeft bij de publicatie, aldus de Indonesische nieuwssite Detikcom. Verder zei de president dat de regering de media niet meer aan banden kan leggen. Susilo benadrukte dat hij niet in staat is om publicatie van een Indonesische editie van Playboy te verbieden. Indonesië wordt mogeliijk na Japan het tweede Aziatische land met een editie van Playboy in de eigen taal. Het blad moet in maart in de stalletjes liggen. In de Indonesische versie komt minder bloot dan in de internationale editie. Desondanks waarschuwden moslimleiders voor ,,rampzalige'' gevolgen voor de Indonesische cultuur.

Een Amerikaanse groep archeologen heeft in de Egyptische Vallei der Koningen een mogelijk intacte grafkelder gevonden. De laatste keer dat een dergelijk grafmonument werd gevonden was in 1922, toen de kelder van farao Toetanchamon zijn schatten prijsgaf. De Amerikanen troffen in de grafkelder vijf of zes mummies aan in ongeschonden sarcofagen uit de late achttiende dynastie, ongeveer dezelfde periode als het bewind van Toetanchamon. De achttiende dynastie duurde van 1567 tot 1320 voor Christus, waarin de Egyptische macht een hoogtepunt bereikte. In de Vallei der Koningen in het zuiden van Egypte bevinden zich de grafkelders van de meeste farao's uit die periode. Volgens de Egyptische autoriteiten is het niet gezegd dat de gevonden tombe van een farao was.

Ken, het voormalige vriendje van de pop Barbie, heeft een metamorfose ondergaan. Het lijkt of hij veel naar de sportschool is geweest. Hij ziet er een stuk 'hotter', 'mondainer' en 'Europeser' uit dan in februari 2004, toen hij - na 43 jaar aan Barbies zijde - uit de winkels verdween. Met zijn stijlvolle uiterlijk hoopt hij nu weer een plaats in haar leven te krijgen, stelt fabrikant Mattell. Ken is onderhanden genomen door Hollywood-stylist Phillip Bloch. "Hij is een nieuw leven begonnen, zo wel innerlijk als uiterlijk. En iedereen weet hoe moeilijk het is om te veranderen, zeker als je meer dan veertig jaar op een bepaalde manier geleefd hebt," vertelde Bloch tijdens de presentatie. Ken maakt zijn rentree in een outfit waarmee hij zo op de surfplank kan stappen. Barbiedeskundige Lauren Dougherty zei dat Barbie de nieuwe Ken wel ziet zitten. Dat Ken nu weer op het toneel verschijnt heeft volgens ingewijden niets te maken met een mogelijk weer opbloeiende romance maar vooral met het feit dat de verkoop van Barbiepoppen in de Verenigde Staten in het laatste kwartaal van vorig jaar met bijna 20 procent is gedaald. Mattel hoopt dat de verwachte Ken-verkopen dat een beetje goed kunnen maken. De fabrikant kondigde aan in 2007 met 'dramatische veranderingen' in de Barbie-lijn te komen.

Uit het ontwerp van ondernemingsplan voor de periode 2006-2007 blijkt dat de komende tien jaar veertig procent van het personeel bij de NMBS-Groep het bedrijf verlaat. Tel daar vijf jaar bij en het personeelsbestand neemt nog eens met een kwart af. Afgevaardigd bestuurder Jannie Haeck van de NMBS-holding zegt dat het bedrijf nood heeft aan rust en stabiliteit van het personeelsbestand. Hij garandeert in het ondernemingsplan 38.000 werknemers. Zij moeten zich geen zorgen maken over hun job. Tegen 2008 zou het aantal voltijdse banen zelfs nog iets aangroeien. De NMBS mikt tegen 2012 op 220 miljoen reizigers op haar binnenlands net. De groei moet vooral komen van de pendelaars.

Het aantal mensen tussen 15 en 65 jaar in Europa zal tussen 2004 en 2050 dalen met 48 miljoen (16 procent), terwijl het aantal 65-plussers zal stijgen met 58 miljoen (77 procent). Dit schrijven experten van de EU-lidstaten in een rapport dat dinsdag wordt goedgekeurd door de ministers van Financiën. Het economische groeipotentieel van de EU valt hierdoor van 2,2 procent tijdens het lopende decennium, naar 1,4 procent tussen 2030 en 2050, zo blijkt uit het rapport waarvan Belga een kopie verkreeg. Andere opvallende conclusie is dat de Belgische overheid tegen 2050 flink meer moet betalen aan pensioenen, gezondheidszorg en ouderenzorg. Kleine besparingen zijn er in de werkloosheid en het onderwijs. Netto moeten de Belgische overheden 6,3 procent van het bnp (bruto nationaal product) extra ophoesten; 31,7 procent in 2050 tegen 25,4 nu.

Er dreigen acties te komen in de sector van de horeca na volgende week maandag. Oorzaak is het dossier rond Railgourmet, de cateraar van de hogesnelheidstreinen Thalys en Eurostar. De directie van Railgourmet weigert een CAO voor de cateringsector goed te keuren, en de bonden dreigen met solidariteitsacties in de hele horecasector als er maandag, op het paritair comité, geen oplossing wordt gevonden. Bij Railgourmet wordt al sinds vorige week woensdag gestaakt. Het personeel is ontevreden over het feit dat de vorig jaar overeengekomen CAO voor de sector nog steeds niet is goedgekeurd. De CAO voorziet in een loonsverhoging. Enige dwarsligger, aldus afgevaardigde Francis Somers van de christelijke bond, is Railgourmet. Voor volgende maandag is een paritair comité voorzien en de bonden willen dat er dan een oplossing komt zodat het KB rond de CAO kan worden gepubliceerd. Zoniet, volgen er solidariteitsacties in de hele horecasector.

De verzekeraars haalden vorig jaar beleggers weg bij de banken. De omzetcijfers uit de verkoop van levensverzekeringen zijn er het bewijs van. De verzekeraars boekten vorig jaar 20,7 miljard euro aan inkomsten uit levensverzekeringen voor particulieren, een record. De premie-inkomsten voor de levensverzekeringen van het type tak 23 namen in 2005 toe met 130 procent tot 6,5 miljard euro. Levensverzekeringen van het type tak 21 waren ook nog goed voor 14,2 miljard euro aan inkomsten of 9 procent meer dan in 2004. De verzekeraars gaan er prat op dat ze voor het eerst marktaandeel afsnoepen van de banken.

Rolls Royce, de Britse producent van vliegtuigmotoren, heeft in 2005 zijn winst met 49 pct de hoogte in gejaagd. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. De winststijging weerspiegelt "het herstel na de zware dip in de vliegtuigbouw, die merkbaar was na de terroristische aanslagen van 11 september" in 2001 in de Verenigde Staten. De winst voor belastingen steeg tot 584 miljoen pond (851 miljoen euro) in 2005, na een aanhoudend sterke groei van de afdeling die zich bezig houdt met de dienst na verkoop.

Turijn groenste Olympiade uit geschiedenis

Het United Nations Environmental Programma (UNEP) heeft zijn goedkeuring gehecht aan de Olympische Winterspelen van Turijn, die morgen van start gaan. De UNEP stelt dat dit het milieuvriendelijkste Olympische evenement is dat ooit is georganiseerd. De organisatie stede daarbij tevreden te zijn over de samenwerking die de organisatoren aan de UNEP hadden verleend en de inspanningen die werden gedaan om het geheel een milieuvriendelijk en duurzaam karakter te bezorgen.

UNEP-topman Klaus Toepfer benadrukte daarbij dat het Italiaanse organisatiecomité heel wat inspanningen heeft gedaan om gebruik te maken van hernieuwbare energie, afvalrecyclage en het beperken van de uitstoot van koolstofdioxyde. De UNEP organiseert op 16 februari in Turijn een Groen Diner om de eerste verjaardag van het Kyoto-protocol te vieren.

Inmiddels zijn de Olympische Spelen het geliefkoosde doelwit geworden van anti-globalisten en andere actievoerders. Die dreiging wordt door de veiligheidsdiensten acuter ingeschat dan de internationale terreur. Italië heeft tenminste 89,6 miljoen euro voorzien voor de beveiliging van het evenement. In totaal wordt daarbij 15.000 manschappen ingezet, waaronder een aantal gespecialiseerde ski- en alpine-eenheden.

Bij de beveiliging van de openingsceremonie vrijdag wordt onder meer gebruik gemaakt van luchtdoelraketten, terwijl er in het luchtruim rond Turijn een no-fly zone wordt ingelast. Turin International Airport zal de hele dag gesloten blijven. Griekenland investeerde twee jaar geleden één miljard euro in de Spelen van Athene, terwijl de veiligheidsmaatregelen van de vorige winterspelen in Salt Lake City (2002) opliepen tot 300 miljoen dollar. Het prijskaartje van Athene was vier keer duurder dan de beveiliging van de Spelen van Sidney (2000), het laatste Olympische evenement voor de terreuraanslagen van 11 september 2001.

Creationisme kost pr-verantwoordelijke Nasa baan

Een vertegenwoordiger van het Amerikaanse Witte Huis bij de NASA heeft onslag moeten nemen nadat hij ervan beschuldigd werd om een NASA-wetenschapper te censureren. De wetenschapper had zich bij The New York Times dat bepaalde figuren binnen de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie probeerden te beletten dat hij uitspraken zou doen over de opwarming van de aarde.

James Hansen, bij de NASA een toponderzoeker rond klimaatverandering, steekt geregeld een waarschuwende vinger op voor de desastreuze gevolgen van de opwarming van de aarde. Maar dat was niet naar de zin van pr-verantwoordelijke George Deutsch, een gewezen medewerker van de herverkiezingscampagne van de Amerikaanse president George W. Bush. Hansen kreeg waarschuwingen dat hij op zijn woorden moest letten indien hij zijn carrière niet in het geval wenste te brengen.

Maar Deutsch verplichtte een web-designer van de NASA ook om bij elke vermelding naar de Big Bang - de meest waarschijnlijke wetenschappelijke verklaring voor het ontstaan van het universum - duidelijk toe te voegen dat het alleen maar een theorie betreft. De Big Bang wordt zwaar gecontesteerd door de creationisten, die naar een goddelijke oorsprong verwijzen en waarvan er vele zich bevinden in de rechtervleugel van de achterban van George W. Bush.

De NASA-top heeft op het onslag van Deutsch gereageerd met te stellen dat het niet tot de opdracht van pr-medewerkers behoort om wetenschappelijk of technisch materiaal te veranderen, filteren of aan te passen. Hansen stelt echter dat Deutsch slechts een onderdeel vormt van pogingen om de invloed van de politiek binnen de ruimtevaartorganisatie te vergroten. Zelf heeft Hansen heel wat steunbetuigingen gekregen, zowel van republikeinse als democratische politici.

De republikein Sherwood Boehlert stelde daarbij dat politici ervoor moeten zorgen dan hun verklaringen overeenstemmen met de wetenschappelijke actualiteit in plaats dat van wetenschappers blijkbaar verwacht wordt om hun onderzoek bij te sturen zodat het past binnen bepaalde politieke stellingen.

Computerspelletjes populair bij vrouwelijke dertigers

Vrouwen boven de dertig vormen een belangrijk publiek van websites waar ze een puzzel of een woordspel kunnen oplossen. Dat is althans de mening van Erik Goossens, directeur van de Eindhovense gamefabriek Zylom. Vrouwen zouden die online spelletjes volgens sommigen gebruiken als afleiding om de verminderde dynamiek in hun huwelijk op te vangen. Maar ook bij ouderen zijn dergelijke spelletjes blijkbaar bijzonder in trek.

De website van Zylom, inmiddels overgekocht door RealNetworks, zou dagelijks door negentigduizend vrouwen worden bezocht. De oprichters merkten dat het aantal bezoekers een grote groei kende wanneer zondagavond op televisie de voetbaluitzendingen begonnen. Goossens vertelde aan het Nederlandse dagblad Het Parool dat die televisieprogramma's voor vele vrouwen een signaal blijkt te zijn om achter de computer te gaan zitten.

Volgens Michael Schutzler, directeur van RealNetworks, is het succes van dergelijke websites bij vrouwen van boven de dertig vooral te wijten aan de periode van hun leven die ze op dat ogenblik doormaken. "Voordien hadden ze het wellicht te druk met hun carrière en met dating," meende hij. "Boven de dertig vermindert echter de dynamiek in hun relatie en zoeken ze afleiding." Maar ook senioren zijn volgens Schutzler grote fans van internetspelletjes. "Dat is voor oudere vrouwen een belangrijk hulpmiddel om hun geheugen te trainen," benadrukte hij.

Flessenwater drukt op het leefmilieu

Wereldwijd wordt er steeds meer flessenwater gebruikt. Maar volgens het Earth Policy Institute (EPI) heeft dat zware gevolgen voor het leefmilieu. Er is immers niet alleen de productie van de petflessen, maar ook het transport en de afvalverwerking. Bovendien bedreigt de waterwinning voor gebotteld water in verscheidene streken de drinkwatervoorziening van de locale bevolking.

Het wereldwijde gebruik van consumptie is de voorbije vijf jaar opmerkelijk gestegen. In 1999 lag de consumptie op 98 miljard liter water, maar in 2004 was dat al opgelopen tot 154 miljard liter. Dat zorgt voor het EPI niet alleen op een groeiende afvalberg, maar ook op een extensief verbruik van fossiele brandstoffen. De organisatie stelt dat flessenwater daardoor 10.000 keer meer kost dan kraanwater.

De petflessen waarin het meeste water is verpakt, hebben ruwe olie als basis. Maar al die flessen moeten volgens het EPI ook getransporteerd worden, waarbij de organisatie erop wijst dat het in de Verenigde Staten trendy staat om flessenwater van de Fiji-eilanden te laten komen, terwijl ze in eigen land zelf meer dan voldoende drinkwater in voorraad heeft. Daarnaast stelt het EPI dat het pet-afval ook moet getransporteerd en verwerkt worden en dat daarbij in sommige procédé's weer schadelijke stoffen vrijkomen.

Het EPI merkt verder op dat de productie van flessenwater ook de drinkwatervoorziening van de betrokken locaties in het gedrang brengt. Zo zou de waterwinning van Coca-Cola in de Indische deelstaat Kerala zoveel vloeistof uit de grond halen dat vijftig dorpen met een watertekort wordt geconfronteerd. Hetzelfde fenomeen zou ook op verscheidene locaties in de Verenigde Staten zijn opgemerkt.

De organisatie stelt ook dat het verkeerd is te denken dat flessenwater veel gezonder is dan kraantjeswater. Ongeveer veertig procent van het flessenwater zou uit de waterleiding afkomstig zijn, waarbij extra mineralen of een smaak worden toegevoegd. Er zijn volgens het EPI trouwens aanwijzigingen dat een groot verbruik van die extra mineralen de gezondheid zou kunnen schaden.

Tenslotte stipt het EPI aan dat jaarlijks 100 miljard dollar wordt uitgegeven aan flessenwater. Voor 15 miljard dollar per jaar extra zouden voldoende projecten voor waterzuivering kunnen opgezet worden om tegen 2015 de toegang tot drinkbaar water op de lijn te zetten van de millenniumdoelen van de Verenigde Naties.

Brazilië wil meer zaken doen met Afrika

Brazilië wil samen met ontwikkelingslanden een front vormen voor een eerlijker wereldhandel en een betere vertegenwoordiging in de Verenigde Naties. De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva is daarvoor met een Afrikaanse tournee begonnen, waarbij hij een bezoek brengt aan Algerije, Benin, Botswana en Zuid-Afrika. Daar zullen wederzijdse economische, politieke en zakelijke banden besproken worden.

Brazilië wil tegen het einde van dit jaar zijn aantal ambassades in Afrika met de helft opdrijven tot 27 vestigingen. Tijdens de regering van Lula heeft Brazilië zijn handel met Afrika meer dan verdubbeld. Vorig jaar werd daarbij een omzet van 10,7 miljard dollar gehaald, vooral dankzij de hogere olieprijzen van olie uit Algerije en Nigeria. Lula wil van zijn land ook een diplomatieke wereldmacht maken en stuurt aan op een permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Door de grote invoer van Algerijns gas en olie zit Brazilië met een handelstekort van 2,8 miljard dollar tegenover het Afrikaanse land. Lula da Silva wil die balans terug in evenwicht brengen door aan de Algerijnen auto's, zware voertuigen, wegenbouw, haveninstallaties, dammen, bruggen, spoorwegen, radarsystemen, landbouwmateriaal en geneesmiddelen te verkopen. De Algerijnse petroleumexport haalde vorig jaar een omzet 45,6 miljard dollar, een groei met 45 procent tegenover het jaar voordien.

China weert nieuwe tabaksfabrieken

Er mogen in China geen nieuwe tabaksfabrieken gebouwd worden. Dat heeft Sha Zukang, Chinees ambassadeur bij de Verenigde Naties, aan de World Health Organisation gemeld. Chinese bedrijven mogen daarbij ook geen joint ventures aangaan met buitenlandse bedrijfen. Het land wil ook de tabaksproductie controleren, wat gebeurt aan de hand van extra belastingen en een reorganisatie van de sector.

China verkocht in 2003 volgens het persbureau Xinhua 1,798 miljard sigaretten. China is ook de grootste consument van sigaretten en dus een interessant doelwit voor de tabaksgiganten. "Tegelijk is de internationale gezondheidssector bijzonder bezorgd over de evoluties in China," stipt de Britse omroep BBC aan. Volgens de World Health Organisation sterven in China elk jaar 1,2 miljoen mensen aan de gevolgen van het roken.

De Chinese sigaretten behoren tot de goedkoopste van de wereld. "De strijd tegen de tabak moet op lange termijn gevoerd worden," benadrukte Sha Zukang. "Het heeft immers niet alleen te maken met gezondheid, maar ook met sociale en economische aspecten. Er moet dan ook een sterk beleid gevoerd worden." Hoewel buitenlandse bedrijven niet de toelating krijgen om nieuwe productie-eenheden op te zetten, is het niet duidelijk of ze bestaande Chinese bedrijven zouden mogen overnemen of besturen.

In december nog werd een overeenkomst getekend tussen Philip Morris en de China National Tobacco Corporation voor de productie van Marlboro-sigaretten in China. Het is niet bekend of de verklaring van Zukang gevolgen heeft voor dat project. China zou ongeveer 350 miljoen rokers tellen, ongeveer 36 procent van de bevolking. Gesteld wordt dat het roken er als een sociale activiteit wordt beschouwd. Er is volgens Chinese specialisten dan ook vooral een mentaliteitswijziging nodig.

Economie in de media (9/2)

Een internationale commissie gaat onderzoek doen naar de oorzaak van de ramp vorige week met een Egyptische veerboot. Dat maakte de Egyptische minister van Transport, Mohamad Mansur, woensdag bekend. Het drama op de Rode Zee kostte aan honderden opvarenden het leven. Volgens Mansur zal de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) het onderzoek leiden. Hij voerde woensdag in Caïro overleg met de secretaris-generaal van de IMO, Efthimios Mitropoulis. De internationale scheepvaartorganisatie stuurt een team van experts naar Egypte, dat zelf de meeste onderzoekers levert.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) onderzoekt of Yong-sung Park de ethische code heeft geschonden. Het Zuid-Koreaanse IOC-lid werd woensdag in Seoul veroordeeld wegens verduistering. Park kan uit het comité worden gezet indien de veroordeling zijn positie binnen het IOC onhoudbaar maakt. De ethische commissie van het olympisch comité buigt zich daarover. Yong-sung Park is een bekend zakenman en tevens president van de internationale judobond. De rechtbank in Seoul veroordeelde hem tot een hoge boete en een voorwaardelijk straf van drie jaar.

De zakenkrant De Tijd zal vanaf april tot en met juni ook te lezen zijn op een nieuw soort elektronisch notitieblok. Philips ontwikkelde het apparaatje speciaal voor het dagblad. Tweehonderd proefabonnees krijgen een apparaatje ter grootte van een half A4-blad, waarop zij op termijn in principe meerdere keren per dag een aangepaste versie van de krant kunnen downloaden. Voor het lezen van de krant op het flinterdunne scherm zullen de proeflezers deze moeten ophalen via een hotspot of een ADSL-aansluiting. In de eerste fase zal het ook nog niet meteen mogelijk zijn om per dag verschillende edities te downloaden, omdat De Tijd juist zwaar heeft moeten bezuinigen en daar volgens de directie geen extra personeel voor kan vrijmaken. Op termijn is dit echter wel de bedoeling. Na evaluatie gaat misschien ook de Franstalige zusterkrant L'Echo de la Bourse over op de nieuwe dienst aan de zakelijk ingestelde lezer.

De langste gletsjer van Europa is vorig jaar 66 meter gekrompen. Dat blijkt uit metingen van de Zwitserse Academie van Wetenschappen. De Zwitserse glaciologen onderzochten 91 van de meer dan 1800 gletsjers die Zwitserland rijk is. Daarvan bleken 84 vorig jaar te zijn gekrompen als gevolg van van de opwarming van de aarde, aldus de Zwitserse wetenschappers. De 23 kilometer lange Aletsch is niet het hardst getroffen. De Trift-gletsjer verloor vorig jaar maar liefst 216 meter. De afname van deze gletsjer wordt echter versneld omdat de ijsmassa door een meer wordt omgeven. De academie onderzocht ook de impact van het broeikaseffect op drie grote ijskappen in de Alpen: de Basodino, Gries en de Silvretta. De dikte van deze ijsmassa's na in een jaar tijd af met 70 cm tot 1,7 meter.

Tax-on-Web (TOW), de elektronische aangifte van de personenbelasting via het internet, werkt niet. Dat stelt Spirit-volksvertegenwoordiger Annemie Roppe op basis van getuigenissen binnen de Administratie Financiën. "Er zijn zoveel problemen dat de elektronische aangiftes steeds vaker opnieuw met de oude papieren manier worden verwerkt," zegt Roppe. Er zijn al langer geruchten dat de Administratie Financiën problemen heeft met Tax-on-Web, wat door de ministers Reynders en Jamaer wordt ontkend. Roppe beweert dat er wel grote problemen zijn: er is te weinig opgeleid personeel, te weinig materiaal en er zijn te vaak pannes en problemen met de programma's waardoor de aanslagen vaak worden betwist. Er is een achterstand van twee maanden bij de verwerking. Volgens Roppe worden daarom de aangiftes steeds vaker volgens de oude papieren manier verwerkt. Een ander gevolg is dat er nog amper controles zijn.

De Belgische banken KBC, Fortis en Dexia verkopen het Amerikaanse spraaktechnologiebedrijf Dictaphone aan zijn Amerikaanse sectorgenoot Nuance Communications. Dictaphone is een gewezen filiaal van de gekapseisde Ieperse technologiegroep Lernout & Hauspie Speech Products (LHSP). De banken stapten in het kapitaal van Dictaphone na de ondergang van LHSP. Nuance betaalt 357 miljoen dollar voor de overname. LHSP had in 2000 zo'n 940 miljoen dollar veil voor het bedrijf. De banken ruilden kredieten die LHSP bij hen was aangegaan voor de overname van Dictaphone, in aandelen van de onderneming.

De Gewestelijke Investeringsmaatschappij (GIMV) wil 250 miljoen betalen voor de Finse investeringsgroep CapMan. Het gaat om een team dat investeringen doet voor rekening van derden. In ruil voor het beheer heeft het recht op beheersvergoedingen en een stukje van de winsten. Dat de Gimv toch bereid is 250 miljoen euro te betalen, heeft te maken met het feit dat CapMan beursgenoteerd is in Helsinki waar het 215,6 miljoen euro waard is en er ook opties uitstaan. De overname zit in een redelijk ver gevorderde fase.

Zweden wil af van olie

Zweden wil over vijftien jaar energie produceren zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Regeringswoordvoerders geven toe dat het nagenoeg onmogelijk zal zijn om in die periode olie helemaal te schrappen als energiebron, maar er wordt gesteld dat het land zowel mentaal als technisch zo optimaal voorbereid wil zijn op een leven zonder olie. Critici vrezen dat het Zweedse streven niet realistisch zal blijken te zijn, maar de regering is blijkbaar vastbesloten om zijn deadline te halen.

Verwacht wordt dat olie de volgende vijftien jaar zware prijsstijgingen zal kennen. De Zweedse overheid stelt dat daardoor vele huishoudens zwaar getroffen zullen worden en wil het onderzoek naar alternatieve energiebronnen stimuleren. Bovendien wil men mensen die gebruik maken van groene energie, financieel belonen en de productie van elektriciteit uit duurzame energiebronnen gevoelig opdrijven.

Eerste minister Goran Persson heeft een commissie in het leven geroepen om uit te zoeken hoe een olievrije samenleving kan gecreëerd worden. Deze zomer zou haar eerste voorstellen aan de regering voorleggen. Critici vrezen echter dat het plan van de Zweedse regering niet realistisch zal blijken te zijn, al wordt toegegeven dat het ook al positief is dat een samenleving kan opgebouwd worden die minder afhankelijk zou zijn van olie.

De Zweedse minister van duurzame ontwikkeling Mona Sahlin meent echter dat het plan wel kan slagen. Zij wijst op een aantal troeven die het land kan uitspelen op het gebied van energieproductie. Daarbij wordt onder meer gewezen naar de honderden kilometers kustlijn, waar nu al een aantal elektriciteitscentrales op wind- en waterkracht operationeel zijn. Voor de zuidkust wordt trouwens op die ogenblik een groot windturbine-park aangelegd. Bovendien heeft Zweden talrijke bosgebieden die voor biomassa kunnen zorgen.

In 2003 produceerde Zweden 26 procent van zijn energie met duurzame bronnen. Dat is ruim vier keer meer dan het Europees gemiddelde. Bovendien werd slechts 32 procent van de Zweedse energie opgewekt met olie. In 1970 was dat nog 77 procent. Bovendien zouden nog maar 8 procent van de Zweedse huizen met olie worden verwarmd. In het verkeer wordt daarentegen slechts één procent van de auto's aangedreven met duurzame energie, al is dat nagenoeg een verdubbeling tegenover het jaar voordien. Alle grote benzinestations zijn verplicht om minstens één pomp te hebben met een alternatieve brandstof. Zweden gebruikt nu al meer ethanol per hoofd van de bevolking dan de andere landen van de Europese Unie.

Chinezen sparen voor pensioen en gezondheid

Ondanks de grote economische groei van hun land, blijken veel Chinezen onzeker te blijven over hun financiële toekomst. Uit een onderzoek van het studiebureau McKinsey blijkt dat de Chinese gezinnen weliswaar meer uitgeven, maar ook meer sparen. Het zou daarbij gaan om een kwart van het gezinsinkomen. Sparen gebeurt vooral met het oog op een pensioen en om gezondheidskosten te kunnen betalen.

McKinsey stelt dat het spaargedrag van de Chinees trouwens niet alleen gestimuleerd wordt door financiële onzekerheid, maar ook door de gebrekkige sociale voorzieningen. Chinezen moeten immers vaak hun eigen gezondheidszorg betalen en ongeveer de helft van de Chinese gezinnen spaart om zieke familieleden te laten behandelen. Verder stelde 43 procent van de ondervraagden te sparen voor zijn pensioen.

Maar de Chinezen hebben ook een waslijst producten en goederen die ze op korte termijn willen aankopen. Zo benadrukte 8 procent van de ondervraagden dit jaar een flatscreen televisietoestel te willen kopen, terwijl 10 procent plannen koestert om een appartement of een huis te kopen. Nog eens 2 procent is van plan zich een auto aan te schaffen. Trouwens, 43 procent van de Chinezen droomt van een eigen wagen. Op het platteland zegt 20 procent van de bevolking een mobiele telefoon te zullen kopen, terwijl 12 procent een wasmachine wil aanschaffen.

India wil Aziatische vrijhandelszone

Azië zou een vrijhandelszone moeten uitbouwen. Dat heeft de Indische president Abdul Kalam gezegd tegenover de groep Zuid-Koreaanse zakenlui. Daarmee zou een tegengewicht moeten gevormd worden tegen de Europese Unie en de Nafta-groep (Verenigde Staten, Canada en Mexico). Kalam stelde dat ook Oceanië eventueel van deze Aziatische vrijhandelszone deel zou kunnen uitmaken.

Kalam stelde te verwachten dat de volgende jaren een Pan-Asian Free Trade Area zou opgericht worden waarin alle belangrijke Aziatische economieën een onderkomen zouden kunnen vinden. Hij vernoemde daarbij India, Korea, Japan en China, maar ook Australië en Nieuw-Zeeland. Dat zou volgens Kalam de basis kunnen vormen voor een derde grote pijler van de wereldeconomie en groeimogelijkheden betekenen voor de verschillende Aziatische economieën.

India en Zuid-Korea sturen alvast aan op een bilaterale samenwerking op het gebied van wetenschap en technologie en op het vlak van douane. De wederzijdse handel tussen beide landen kende het voorbije jaar een groei met 24 procent tot 6,7 miljard dollar. Beide landen hebben in 1973 wederzijdse diplomatieke betrekkingen opgestart. Het was echter de eerste keer dat een Indisch staadshoofd Zuid-Korea bezoekt.

Hogere vliegtaksen kunnen milieu niet helpen

Hogere vliegtaksen zullen het internationale luchtverkeer niet kunnen verminderen. Dat heeft de Britse premier Tony Blair benadrukt tegenover een Lagerhuis-commissie. Hij stelde dat het niet realistisch is te geloven dat hogere taksen mensen er zullen van weerhouden het vliegtuig te nemen. Men moet volgens hem vooral investeren in onderzoek naar milieuvriendelijker vliegtuigen.

Blair kreeg de opmerking dat de hogere vliegtuig-emissies de plannen voor het terugschroeven van de uitstoot van broeikasgassen in het gedrang brengen. Maar de Britse premier is van mening dat er vooral intensiever moet geïnvesteerd worden in nieuwe en alternatieve milieuvriendelijke technologieën. Dat zou volgens hem de uitstoot van broeikasgassen relatief snel moeten kunnen afbouwen.

Norman Baker, milieuspecialist van de liberaal-democraten, stelde dat de uitstoot van vliegtuigen juist de grootste problemen vormen in de strijd tegen de klimaatverandering. "Indien de luchtvaartsector blijft groeien zoals wordt voorspeld, zullen alle maatregelen die genomen worden tegen de opwarming van de aarde, teniet gedaan worden," aldus Baker. Hij stelde daarbij dat Blair blijkbaar de handdoek in de ring gooit als het over de klimaatverandering gaat.

De Britse premier zei ook nog begrip te hebben voor de Verenigde Staten, dat ervoor terugdeinst om met bepaalde uitstootdoelstellingen te werken en zich in plaats daarvan liever concentreert op het gebruik van zuivere technologieën. "Op dat vlak investeren de Verenigde Staten meer dan eender welk ander land," aldus Tony Blair.

Trotseert Playboy Indonesische moslims?

Playboy heeft zich de woede van de Indonesische moslims op de hals gehaald. Het blad wil volgende maart immers met een Indonesische editie op de markt komen, maar dat is niet naar de zin van de moslim-bevolking van het land. Zij eisen dat Playboy wordt verboden, maar de Indonesische regering zegt daarvoor geen wettelijke basis te hebben.

De Indonesische Playboy-versie zou grondig verschillen van de westerse edities. In het blad zal immers geen naakt te zien zijn. Bovendien beloofden de uitgevers dat het tijdschrift niet aan minderjarigen zou worden verkocht. Maar dat is voor de machtige Raad van Ulama's niet voldoende. Daar wordt aangestuurd op een hard standpunt. In de stad Palembang op Sumatra mag het tijdschrift alvast niet verkocht worden.

Indonesische tijdschriftverkopers lopen het gevaar dat hun winkel worden kort en klein geslagen door moslim-knokploegen indien ze het tijdschrift durven inslaan. De greep van de islam op de Indonesische regering wordt trouwens steeds groter. Zo is er een nieuwe strafwet op komst die onder meer kussen in het openbaar en het ongehuwd samenwonen strafbaar zou maken, zoals de islamitische sharia eist. Bovendien wordt er gewerkt aan een pornografie-wet, waarbij alle vormen van exploitatie van het lichaam verboden worden.

Opmerkelijk is volgens de Nederlandse Volkskrant echter dat er in Indonesië bijzonder veel porno te koop wordt aangeboden. Pornoblaadjes en porno-dvd's worden volgens de krant op elke straathoek verkocht. Op de kabeltelevisie wordt bovendien tegen betaling Fashion TV aangeboden, een druk bekeken porno-station.

Krant stopt met drugsverhalen

De Mexicaanse krant El Manana zal zijn verslaggeving over de drugshandel drastisch beperken. Dat heeft de uitgever beslist nadat de kantoren van de krant in de stad Nuevo Laredo, op de grens met de Verenigde Staten, maandag een ware kogelregen te verwerken kreeg. Daarbij werd een journalist vijf keer geraakt. Zijn toestand werd woensdag nog altijd als zorgwekkend beschouwd.

Uitgever Ramon Cantu benadrukte dat zijn krant voortaan alleen nog maar de basisfeiten van drugsmoorden en gerelateerde onderwerpen zal geven. "Er zullen geen namen meer genoemd worden en er zal ook geen opvolgen meer gebeuren," stipte Cantu aan. "Onderzoeksjournalistiek rond de drugshandel zal helemaal uitgesloten zijn." Dit jaar wordt in Nuevo Laredo, een stad met 300.000 inwoners, nagenoeg elke dag een persoon vermoord.

Volgens onderzoekers hebben de meeste moorden te maken met de strijd tussen de belangrijkste Mexicaanse drugcartels over de controle op de smokkelroutes naar de Verenigde Staten. In januari raakten twee journalisten van El Manana gevangen in een kruisvuur tussen twee rivaliserend bendes. Maar ze ontkwamen heelhuids. In april vorig jaar werd een misdaadjournalist van de radio in Nuevo Laredo vermoord.

Plastic-afval wordt diesel

Het Nederlandse bedrijf Envosmart gaat in veertien Europese landen fabrieken bouwen waar plastic-afval wordt omgezet in diesel. Nog dit jaar zou in Duitsland een eerste fabriek worden geopend. Er zijn plannen om ook in België een gelijkaardige fabriek uit te bouwen.

In totaal wil Envosmart vijftien dieselfabrieken bouwen. Twee daarvan zouden opgezet worden in Amsterdam en Eindhoven. In elk van die installaties zou jaarlijks 21.000 ton afval verwerkt kunnen worden tot 19 miljoen liter diesel. In Duitsland wordt een fabriek opgezet met een dubbele capaciteit. De technologie werd ontwikkeld door het Australische bedrijf Ozmotech.

Envosmart zou zich specialiseren in moeilijk verwerkbaar plastic-afval, zoals verpakkingen met etensresten. De installaties zouden geen schadelijke gassen uitstoten, terwijl ook de geluids- en geuroverlast tot een minimum beperkt zou kunnen worden. Envosmart benadrukt dat het gebruikte procédé meer energie uit de grondstof haalt dan bij de productie van biodiesel.

Naast Duitsland en Nederland, zou Envosmart ook nog bedrijven opzetten in Luxemburg, België, Slowakije, Noorwegen, Denemarken, Zweden, Polen, Letland, Litouwen, Estland, Italië en Tsjechië.

Miljard dollar hulp aan onafhankelijke media

Jaarlijks wordt en wereldwijd één miljard dollar uitgegeven om onafhankelijke media uit te bouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse John S. and James L. Knight Foundation. In totaal telden de onderzoekers 70 organisaties die in 25 landen onafhankelijke media ondersteunen. In de studie is geen rekening gehouden met de situatie in de Verenigde Staten.

De onderzoekers van de Knight Foundation kwamen tot de vaststelling dat landen in Centraal- en Oost-Europa en Afrika de meeste hulp ontvangen. Maar er wordt opgemerkt dat de investeringen in de media bijzonder klein uitvallen in vergelijking met het geld dat aan wapens wordt uitgegeven. In de toekomst wil de Knight Foundation een gegevensbank opstellen waar bekeken wordt welke bedragen elk land uitgeeft aan het ondersteunen van onafhankelijke media.

Een eerder Knight-rapport heeft aangevoerd dat de Amerikaanse organisaties tijdens de voorbije tien jaar ongeveer 600 miljoen dollar uitgegeven hebben aan de wereldwijde ondersteuning van onafhankelijke media. Tijdens de Koude Oorlog investeerden beide machtsblokken grote bedragen in de ontwikkeling van de media. Na de val van het Ijzeren Gordijn werden in voormalige communistische landen nieuwe mediaprojecten op gang gebracht met westerse financiële hulp.

De Knight Foundation noemt in zijn onderzoek 26 landen als donornaties, waaronder ook België. Daarnaast gaat het om Australië, Oostenrijk, Bahrein, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ijsland, Ierland, Israël, Italië, Japan, Luxemburg, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Portugal, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Economie in de media (8/2)

Schiphol is de duurste luchthaven van Europa. Een passagier betaalt 28 euro om via de grootste Nederlandse luchthaven te reizen. Dat bericht de Telegraaf op basis van een uitvoerige studie van het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR). Reden is dat Schiphol de veiligheidskosten volledig doorberekent aan de passagier. Het ANVR vindt dat onterecht. “Dat gebeurt in de meeste andere landen ook niet. Passagiers van trein en bus hoeven die kosten ook niet te betalen”, aldus de ANVR-directeur drs. Romana Engeman. Het ANVR is kritisch over dit soort onduidelijke toeslagen en belastingen en wil dat vliegprijzen voortaan inclusief de toeslagen worden aangegeven. Passagiers zouden nu worden misleid met de kale vliegprijzen. Uit de ANVR-studie blijkt bijvoorbeeld dat er op de ’kale’ ticketprijs voor een retourtje met één tussenstop 14 toeslagen komen, die door diverse instanties worden geheven. Gemiddeld moet nu al meer dan 70 euro aan belastingen en toeslagen boven op de ticketprijs worden betaald.

De Belgische bioscoopgroep Kinepolis sluit 'cherry picking'-overnames niet uit om het marktaandeel in Frankrijk en Spanje te versterken. Frankrijk en Spanje zijn naast Belgie de hoofdmarkten voor Kinepolis. Van de 22,6 miljoen bezoekers in 2005, waren er 6 miljoen in Frankrijk en 5,4 miljoen in Spanje. In Frankrijk telt Kinepolis zeven bioscopen, in Spanje drie. "Grote overnames zoals Cinemaxx hoef je van ons niet meer te verwachten. Maar ik sluit 'cherry picking' zeker niet uit. Als we ergens één tot twee complexen met een goede ligging kunnen overnemen tegen goede voorwaarden en we zo ons bestaande marktaandeel kunnen versterken, zullen we dat doen", aldus gedelegeerd-bestuurder Florent Gijbels. Kinepolis nam begin 1999 een belang van 30 procent in Cinemaxx. De investering bleek een enorme miskleun, en na enkele Duitse winstwaarschuwingen besliste Kinepolis, CinemaxX grotendeels af te boeken en de aandelen te verkopen.

Google en Dell staan op het punt om een miljardendeal af te sluiten. Die moet ervoor zorgen dat klanten die een computer aankopen van computerbouwer Dell ook over de software van de populaire zoekmachine beschikken. De deal vormt een grote bedreiging voor de huidige dominante positie van Microsoft omdat het gebruikers zal aanzetten programma's uit het Google-assortiment te installeren op hun computers. Analisten beschouwen het Google Pack, een bundel software die gratis te downloaden zal zijn en die enkele weken geleden werd voorgesteld, alvast als een potentiële dreiging voor de dominante positie van Microsoft. De bundel software bevat onder andere de browser Firefox, Norton anti-virus, Real media player en Google-programma's zoals Gmail, Picassa en Google Earth.

Het bestuur van de Canadese staat British Columbia heeft dinsdag bekend gemaakt dat twee miljoen hectare oerbos volledig wordt beschermd. Het gaat om een deel van het 'Great Bear Rainforest', een gematigd regenwoud dat zich uitstrekt langs de kust van British Columbia. Na ruim tien jaar onderhandelen hebben lokale overheden en vertegenwoordigers van de inheemse bevolking, de bosbouw en milieugroeperingen dinsdag een akkoord ondertekend. Ongeveer twee miljoen hectare, oftewel 33 procent van het Great Bear regenwoud, is volgens de gemaakte afspraken beschermd tegen houtkap. Voor de rest van het bos wordt een op het ecosysteem gebaseerd management systeem ontwikkeld. Dat betekent dat houtkap op een duurzame manier moet worden uitgevoerd. Het Great Bear regenwoud werd volgens Greenpeace de afgelopen tien jaar met een alarmerende snelheid vernietigd vanwege de groeiende vraag naar hout en papierproducten als toiletpapier. Vrijwel al het hout werd verkregen door kaalkap. Dit akkoord beschouwt Greenpace dan ook als een goed begin om de laatste oerbossen van de wereld veilig te stellen. Het Great Bear regenwoud behoort tot een zeldzaam type oerbos. Volgens Greenpace heeft het nooit meer dan 0,2 procent van de aardbodem bedekt. De vochtige kustwouden vormen het leefgebied voor veel bijzondere planten en bedreigde diersoorten zoals de grizzly beer, de zwarte beer en de uiterst zeldzame witte 'Spirit' beer.

De wereldhandelsorganisatie WTO heeft dinsdag uitgesproken dat het voormalige Europese importverbod op genvoeding strijdig is met regels voor wereldhandel. Ook de eigen belemmeringen in zes EU-landen als Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk zijn illegaal, aldus diplomaten die het duizend pagina's tellende vonnis doorworstelden. De Europese Unie hield de grenzen tot voor kort gesloten voor nieuwe varianten genmaïs en andere soorten die genetisch zijn aangepast om de teelt te vergemakkelijken. De EU was beducht voor de risico's voor gezondheid en natuur. De Verenigde Staten, Argentinië en Canada hadden bezwaar aangetekend tegen het importverbod. De VS, waar veel genteelt plaatsvindt, klaagden dat Amerikaanse boeren exportorders misliepen. Het gaat om een voorlopig oordeel, een definitief rapport verschijnt dit najaar. Maar dit wijkt doorgaans weinig af. De EU kan eventueel in hoger beroep gaan. In een reactie stelde de Europese Commissie dat het momenteel geen importverbod meer heeft op genproducten. Sinds twee jaar mogen mondjesmaat nieuwe varianten op de markt komen, met name voor veevoer. Voor elke nieuwe variant is eerst grondig wetenschappelijk advies nodig.

Bedrijven als Amazon, eBay, Google, Microsoft en Yahoo voeren felle lobbycampagnes om te voorkomen dat ze extra moeten gaan betalen om hun sites bereikbaar te houden. Amerikaanse telecombedrijven willen namelijk vergoedingen gaan vragen voor het gebruik van een zogenaamde digitale spitsstrook. Telecombedrijven en internetbedrijven staan tegenover elkaar tijdens hoorzittingen van het Amerikaanse Congres, die de nu geldende telecomwet wil hervormen. Centraal in de discussies staat het begrip 'net neutraliteit'. Gisteren vond de eerste plaats van in totaal zeker negen hoorzittingen. Daarin luistert het Congres naar feiten en opvattingen die haar een beeld over de ontwikkelingen van de telecommarkt moeten geven. Kabel- en telecombedrijven toonden zich gisteren voorstander van een soort opsplitsing van het internet, de aanleg van een 'digitale spitsstrook'. Ze stellen dat ze afgelopen jaren miljarden dollars in hun netwerken investeerden en dat de komende jaren ook te willen doen. Echter, om ervoor te zorgen dat IP-verkeer voor bijvoorbeeld telefonie, televisie en online spellen gegarandeerd aankomt en van hoge kwaliteit is, willen ze extra vergoedingen kunnen vragen. Dat is nu niet mogelijk. Het extra geld willen ze gebruiken om nieuwe netwerkinvesteringen te kunnen doen. Tegenstanders van die opvatting, waaronder grote internetbedrijven, zijn daar fel op tegen. Vinton Cerf, die samen met Bob Kahn het internet uitvond, meent dat er al betaald wordt voor die netwerken in de vorm van internetabonnementen. Bovendien vindt hij het een slechte zaak als telecom- en kabelbedrijven zouden kunnen bepalen welke sites en diensten consumenten wel en niet kunnen gebruiken. Dat tornt aan de vrijheid van keuze en neutraliteit van het internet als distributienetwerk.