Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Horen weblogs wel thuis in Wall Street?

Ook Wall Street, het financiële hart van New York en een groot gedeelte van de internationale zakenwereld, heeft inmiddels met de blogs kunnen kennis maken. Een aantal gespecialiseerde bloggers richten zich immers op de evoluties van de financiële markten, maar volgens een aantal critici blijft de kwaliteit van die blogs aan de bedenkelijke kant.

De kwaliteit van die weblogs is volgens David Weidner van het Amerikaanse zakenmagazine MarketWatch heel uiteenlopend. "Sommige zijn goed en grappig," geeft Weidner schoorvoetend toe. "Maar andere zijn vervelend en sommigen gaan zelfs zover dat de krantenpagina's met beursnoteringen op poëzie beginnen te lijken."

Weidner is bijzonder kritisch voor de Wall Street-bloggers, maar hij lijkt het medium al helemaal niet echt genegen te zijn. "Het zou pas een revolutie zijn wanneer iemand een software op de markt zou brengen die bloggers zou beletten om hun websites vol te schrijven met informatie die niemand interesseert en waar niemand op zit te wachten," schrijft hij dan ook.

Het artikel van Weidner vernoemt een aantal Wall Street-weblogs, maar hij voegt er aan toe niet te kunnen begrijpen waarom deze bloggers vanuit hun kelder hun tijd willen verspillen met hun visies over Wall Street. Over 'Rarely Right' - van een anoniem financieel adviseur - stelt hij dat de auteur zich vooral verliest in eindeloze essays en debatten over financieel technische details.

'Rarely Right' valt volgens Weidner in de categorie van Wall Street-blogs die zelden gelezen worden, net zoals thestalwart, thehappycaptalist, abnormalreturns, controlledgreed en allthingsfinancial. Maar dat zijn volgens hem slechts enkele voorbeelden van een hele reeks overbodige financiële blogs.

'Under the Counter' (UTC) en 'Wall Street Folly' (WSF) doen het volgens Weidner veel beter. "Net zoals Gawker op de kap zit van de populaire cultuur en personaliteiten, zo zijn de grote instellingen en zakenlui het doelwit van UTC en WSF," merkt hij op. "Af en toe brengen ze origineel nieuws, maar meestal steunen ze op de grote zakenmedia om onderwerpen aan te brengen."

'Wall Street Folly' houdt volgens Weidner vooral van schandalen, zoals de belastingsproblemen van de stripclub 'Scores', die één van de favoriete ontspanningslocaties zou zijn voor Wall Street. Ook 'Naked Shorts' van journalist Greg Newton krijgt van MarketWatch weinig waardering, al laat hij de journalist wel aan het woord wanneer die stelt dat de blogeratti de gewone media niet overbodig zullen maken, maar dat ze wel een einde maken aan het monopolie van enkele rijke families over de drukpersen."

Newton benadrukte ook dat zijn weblog geen zakelijke onderneming is die voor inkomsten moet zorgen. Bij 'Infectious Greed' van Paul Kedrosky is dat wel het geval. "De website brengt technische informatie en nieuws over risicokapitaal," aldus Weidner. "Maar Kedrosky, een gewezen analist en beheerder van de kapitaalfonds, houdt er ook van om het dikwijls over zichzelf te hebben."

Ook Elizabeth Spiers, ooit actief voor het beroemde Amerikaanse Gawker-blogimperium, zou plannen hebben om zich met de blog Dealbreaker op Wall Street te wagen. Ook zij zou zich vooral richten op de financiële roddels, maar voor ze door Gawker aangeworven werd om de Wonkette-weblog te leiden, was ze een financieel analist. Spiers benadrukte dat ze vooral achter de heilige koeien van Wall Street wil gaan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home