Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Guarani willen krachten bundelen

De Zuid-Amerikaanse Guarani-indianen zullen voortaan gezamenlijk opkomen voor hun rechten. Dat werd besloten op de Continentale Assemblee van de Guarani in het Braziliaanse Sao Gabriel, waar indianen uit Brazilië, Bolivië, Paraguay, Uruguay en Argentinië samenkwamen. De Guarani eisen onder meer grond terug van ondernemingen en grootgrondbezitters.

Op de vergadering van de Guarani waren ook leiders van andere Braziliaanse inheemse volkeren aanwezig. Net zoals de andere inheemse groepen hebben de 150.000 Braziliaanse Guarani nagenoeg geen enkele politieke macht. De Guarani strijden onder meer al jaren voor hun rechten op grond en dat leidt de jongste tijd steeds meer tot gewelddadige acties. Op diverse locaties hebben Braziliaanse Guarani land bezet dat ze terugeisen van bedrijven en grootgrondbezitters.

Het geweld zou te maken hebben met het feit dat de Braziliaanse regering nauwelijks werk maakt van het afbakenen van de indianengebieden. Indien aan het huidige tempo wordt doorgegaan, zou het nog 45 jaar duren voor alle grenzen wettelijk zijn vastgelegd. Om die problemen efficiënter aan te pakken, willen de Guarani in de toekomst maandelijks samen de problemen van hun volk bepraten.

De Guarani zouden vooral hopen op Evo Morales, de eerste inheemse president van Bolivië. Die wordt door de indianen als een belangrijke bondgenoot beschouwd. Met zijn ondersteuning zouden de indianen over twee tot drie jaar een grote inheemse samenkomst willen organiseren in Bolivië. Na afloop van de Continentale Assemblee in Sao Gabriel stapten achtduizend Guarani op naam de plek waar 250 jaar geleden Sepé Tiaraju werd vermoord. Tiaraju was destijds de leider van het inheemse verzet tegen de Spaanse en Portugese kolonisten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home