Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Economie in de media (11/2)

KLM is afgelopen jaar de meeste bagage kwijtgeraakt vergeleken met andere Europese luchtvaartmaatschappijen. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de Europese organisatie voor luchtvaartmaatschappijen AEA. KLM raakte per duizend passagiers 19,1 koffers kwijt. Daarmee bungelt de Nederlandse vervoerder onderaan de lijst van Europese luchtvaartmaatschappijen. Belangrijke concurrenten als British Airways en Lufthansa presteerden slechts iets beter dan KLM. KLM-partner Air France doet het daarentegen aanzienlijk beter. Dit concern neemt een twintigste plaats in. Het raakte per duizend reizigers vijftien koffers kwijt. Gemiddeld verloren Europese luchtvaartmaatschappijen per duizend passagiers 14,1 stuks bagage uit het oog. Kleine vervoerders leverden de beste prestaties. Op de eerste plaats staat Air Malta, gevolgd door Turkish Airlines en Tarom Romanian Airlines. Het overgrote deel van koffers wordt binnen twee dagen alsnog bij de rechtmatige eigenaar afgeleverd.

De erven van de joodse kunstverzamelaar Hans Sachs willen dat het Duits Historisch Museum in Berlijn een verzameling affiches teruggeeft, die Sachs voor de Tweede Wereldoorlog gedwongen werd aan de nazi's af te staan. De advocaat van de nabestaanden van Sachs zegt in september al een aanvraag over de collectie te hebben ingediend, en nog steeds niets te hebben gehoord, behalve wat ontwijkende mededelingen. De verzamelaar werd in 1938 gedwongen het land te verlaten. Hij had in de voorafgaande decennia een omvangrijke collectie affiches bij elkaar gebracht, onder meer van de kunstenaars Max Klinger, Käthe Kollwitz en Max Slevogt. De Bondsrepubliek Duitsland heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat door de nazi's geroofde kunst in principe wordt teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. De verzameling van Sachs kwam echter terecht in het Duits Historisch Museum in oost-Berlijn. De DDR was minder scheutig met de teruggave van roofkunst.

De Canadese fotograaf Finbarr O'Reilly is de winnaar van de World Press Photo 2005. Zijn kleurenfoto van uitgemergelde vingers van een éénjarig kind gedrukt tegen de lippen van zijn moeder in een voedselkamp in Niger is vrijdag in Amsterdam verkozen tot beste foto van het jaar. O'Reilly, werkzaam bij persbureau Reuters, maakte de foto op 1 augustus 2005 in Tahoua in het noordwesten van Niger. Het land wordt geteisterd door de ergste droogte in tijden, waardoor miljoenen inwoners van het Afrikaanse land onder hongersnood lijden. O'Reilly ontvangt zijn prijs en bedrag van 10.000 euro op 24 april in de Oude Kerk in Amsterdam.

Britse natuurbeschermers zijn furieus over de manier waarop de Japanners omgaan met het ontstane overschot aan walvisvlees: ze maken er hondenvoer van. Dat berichtte de Britse omroep BBC vrijdag. Dat Japan zich in het kader van zogenaamd wetenschappelijk onderzoek bezighoudt met walvisvaart, is al omstreden. Volgens de organisatie voor de bescherming van walvissen en dolfijnen (WDCS) heeft Japan inmiddels een 'walvisvleesberg' van duizenden tonnen. De regering heeft geprobeerd het vlees te slijten aan scholen, maar dat heeft de enorme prijsdaling niet kunnen stoppen. Daarom biedt een bedrijf het op het internet aan als gezond en natuurlijk hondenvoer. Volgens Tokio behoort de walvisvaart tot het Japanse culturele erfgoed en moeten andere landen dat accepteren. Veel walvissoorten staan op de lijst van diersoorten die met uitsterven worden bedreigd.

Het bioscoopbezoek in de landen van de Europese Unie is vorig jaar met circa 11 procent teruggelopen. Dat blijkt uit voorlopige gegevens die vrijdag werden gepubliceerd door het 'Observatoire européen de l'audiovisuel' in Straatsburg. Zich steunend op cijfers die beschikbaar waren in elf van de vijfentwintig EU-landen, raamt het Observatorium dat er vorig jaar ongeveer 900 miljoen bioscoopkaartjes werden verkocht, tegen 1,005 miljard in 2004. Niettegenstaande de algemene daling, ging het marktaandeel van de nationale filmproductie echter omhoog in zeven landen van de tien die hierover cijfers verstrekten.

Rolf Schmidt-Holtz (57) wordt de nieuwe ceo van het op één na grootste muziekconcern te wereld, Sony BMG. Dat deelde het bedrijf mee. Schmidt-Holtz, die tot nu toe voorzitter van de raad van bestuur was, wisselt van post met Andrew Lack, die tot nu ceo was en voortaan voorzitter van de raad van bestuur zal zijn. Schmidt-Holtz, die tot nu toe ook zitting had in de raad van bestuur van Bertelsmann, neemt met onmiddellijke ingang ontslag uit die functie. De wissel bij Sony BMG was al maanden verwacht, aangezien de ontevredenheid over de stijl van Lack vooral bij Bertelsmann toegenomen was.

Sinds de verwarming in de Oost-Oekraïense stad Altsjevsk achttien dagen geleden bij een temperatuur van 38 graden onder nul kapot ging, leven de zestigduizend bewoners naar eigen zeggen in een ijstijd. Sinds president Viktor Joesjtsjenko een week geleden een bezoek aan de stad bracht is een team van 4.500 reparateurs in de weer op de pijpleidingen te herstellen. Vrijdag zaten nog duizenden mensen te rillen in hun onverwarmde appartementen. Kruiken zijn hun enige verwarming. Buiten zijn legertenten neergezet waar de bewoners zich even kunnen komen opwarmen en wat hete thee drinken. Zo'n elfduizend kinderen zijn geëvacueerd naar andere steden. Oekraïne heeft het bij de afgelopen koudegolf bijzonder zwaar te verduren gehad. Meer dan zevenhonderd mensen, voor het overgrote deel daklozen en dronkelappen, zijn aan de kou bezweken. Artsen in Altsjevsk zeggen dat zij afgelopen maand vier maal zoveel mensen met kouklachten op spreekuur hebben gekregen als normaal. "In hun koude appartementen hebben mensen niet op tijd in de gaten dat ze aan het bevriezen zijn," zei een van de artsen, Viktor Proednikov. Donderdag waren nog 270 appartementen van verwarming verstoken, maar in de gebouwen die al wel weer waren aangesloten werd het evengoed niet meer dan 12 graden. Sommige bewoners probeerden bij te stoken met hout, anderen met straalkacheltjes.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home