Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Shell en BP eigenlijk failliet?

Indien de oliebedrijven de sociale kost van de uitstoot van broeikasgassen zouden meerekenen, zouden hun enorme winsten uiteindelijk verliezen blijken te zijn. Dat stelt de New Economics Foundation (NEF), eraan toevoegend dat de inkomsten van de overheid uit de petroleumactiviteiten zo hoog zijn dat er niet genoeg inspanningen worden gedaan om echt actie te ondernemen.

Oliegiganten zoals Shell en BP maakten zopas recordwinsten bekend, maar dat blijkt volgens de NEF slechts een schijnwinst te zijn. "Indien zij de sociale kosten van de uitstoot van broeikasgassen zouden meetellen, blijft er van die winst niets meer over," benadrukte NEF-woordvoerder Andrew Simms tegen de Britse omroep BBC. Hij stelde dat die bedrijven door die zware milieukosten eigenlijk zelfs failliet zijn.

De uitstoot van één ton koolstofdioxide zou ongeveer 35 dollar aan milieuschade kosten. Op die manier zou BP het voorbije jaar gezorgd hebben voor een milieuschade van 51 miljard dollar. Het bedrijf stootte immers 1,458 miljard ton CO2-equivalenten uit. Het olieconcern meldde voor vorig jaar een winst van 19 miljard dollar, wat uiteindelijk zou neerkomen op een verlies van 31 miljard dollar. "Een dergelijk verliescijfer betekent een onherroepelijk faillissement," aldus de NEP. "Hetzelfde geldt voor Shell, met een winst van 23 miljard dollar, die na een verrekening van de sociale kosten uiteindelijk uitdraait op een verlies van 8 miljard dollar."

Zowel Shell als BP voeren aan dat ze investeren in hernieuwbare energie en andere projecten om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. Maar de Britse overheid zou volgens de organisatie jaarlijks minstens 61 miljard dollar verdienen aan fossiele brandstoffen. Dat is meer dan de opbrengsten van de postzegelverkoop, winstbelastingen, erfenistaksen en dergelijke samen. "Een beleid om de uitstoot van koolstofdioxide terug te dringen, heeft dan ook een enorme impact op de schatkist," aldus Simms. "Dat zou dan ook wel eens ontmoedigend kunnen werken om een milieuvriendelijker beleid te voeren."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home