Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Economie in de media (9/2)

Een internationale commissie gaat onderzoek doen naar de oorzaak van de ramp vorige week met een Egyptische veerboot. Dat maakte de Egyptische minister van Transport, Mohamad Mansur, woensdag bekend. Het drama op de Rode Zee kostte aan honderden opvarenden het leven. Volgens Mansur zal de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) het onderzoek leiden. Hij voerde woensdag in Caïro overleg met de secretaris-generaal van de IMO, Efthimios Mitropoulis. De internationale scheepvaartorganisatie stuurt een team van experts naar Egypte, dat zelf de meeste onderzoekers levert.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) onderzoekt of Yong-sung Park de ethische code heeft geschonden. Het Zuid-Koreaanse IOC-lid werd woensdag in Seoul veroordeeld wegens verduistering. Park kan uit het comité worden gezet indien de veroordeling zijn positie binnen het IOC onhoudbaar maakt. De ethische commissie van het olympisch comité buigt zich daarover. Yong-sung Park is een bekend zakenman en tevens president van de internationale judobond. De rechtbank in Seoul veroordeelde hem tot een hoge boete en een voorwaardelijk straf van drie jaar.

De zakenkrant De Tijd zal vanaf april tot en met juni ook te lezen zijn op een nieuw soort elektronisch notitieblok. Philips ontwikkelde het apparaatje speciaal voor het dagblad. Tweehonderd proefabonnees krijgen een apparaatje ter grootte van een half A4-blad, waarop zij op termijn in principe meerdere keren per dag een aangepaste versie van de krant kunnen downloaden. Voor het lezen van de krant op het flinterdunne scherm zullen de proeflezers deze moeten ophalen via een hotspot of een ADSL-aansluiting. In de eerste fase zal het ook nog niet meteen mogelijk zijn om per dag verschillende edities te downloaden, omdat De Tijd juist zwaar heeft moeten bezuinigen en daar volgens de directie geen extra personeel voor kan vrijmaken. Op termijn is dit echter wel de bedoeling. Na evaluatie gaat misschien ook de Franstalige zusterkrant L'Echo de la Bourse over op de nieuwe dienst aan de zakelijk ingestelde lezer.

De langste gletsjer van Europa is vorig jaar 66 meter gekrompen. Dat blijkt uit metingen van de Zwitserse Academie van Wetenschappen. De Zwitserse glaciologen onderzochten 91 van de meer dan 1800 gletsjers die Zwitserland rijk is. Daarvan bleken 84 vorig jaar te zijn gekrompen als gevolg van van de opwarming van de aarde, aldus de Zwitserse wetenschappers. De 23 kilometer lange Aletsch is niet het hardst getroffen. De Trift-gletsjer verloor vorig jaar maar liefst 216 meter. De afname van deze gletsjer wordt echter versneld omdat de ijsmassa door een meer wordt omgeven. De academie onderzocht ook de impact van het broeikaseffect op drie grote ijskappen in de Alpen: de Basodino, Gries en de Silvretta. De dikte van deze ijsmassa's na in een jaar tijd af met 70 cm tot 1,7 meter.

Tax-on-Web (TOW), de elektronische aangifte van de personenbelasting via het internet, werkt niet. Dat stelt Spirit-volksvertegenwoordiger Annemie Roppe op basis van getuigenissen binnen de Administratie Financiën. "Er zijn zoveel problemen dat de elektronische aangiftes steeds vaker opnieuw met de oude papieren manier worden verwerkt," zegt Roppe. Er zijn al langer geruchten dat de Administratie Financiën problemen heeft met Tax-on-Web, wat door de ministers Reynders en Jamaer wordt ontkend. Roppe beweert dat er wel grote problemen zijn: er is te weinig opgeleid personeel, te weinig materiaal en er zijn te vaak pannes en problemen met de programma's waardoor de aanslagen vaak worden betwist. Er is een achterstand van twee maanden bij de verwerking. Volgens Roppe worden daarom de aangiftes steeds vaker volgens de oude papieren manier verwerkt. Een ander gevolg is dat er nog amper controles zijn.

De Belgische banken KBC, Fortis en Dexia verkopen het Amerikaanse spraaktechnologiebedrijf Dictaphone aan zijn Amerikaanse sectorgenoot Nuance Communications. Dictaphone is een gewezen filiaal van de gekapseisde Ieperse technologiegroep Lernout & Hauspie Speech Products (LHSP). De banken stapten in het kapitaal van Dictaphone na de ondergang van LHSP. Nuance betaalt 357 miljoen dollar voor de overname. LHSP had in 2000 zo'n 940 miljoen dollar veil voor het bedrijf. De banken ruilden kredieten die LHSP bij hen was aangegaan voor de overname van Dictaphone, in aandelen van de onderneming.

De Gewestelijke Investeringsmaatschappij (GIMV) wil 250 miljoen betalen voor de Finse investeringsgroep CapMan. Het gaat om een team dat investeringen doet voor rekening van derden. In ruil voor het beheer heeft het recht op beheersvergoedingen en een stukje van de winsten. Dat de Gimv toch bereid is 250 miljoen euro te betalen, heeft te maken met het feit dat CapMan beursgenoteerd is in Helsinki waar het 215,6 miljoen euro waard is en er ook opties uitstaan. De overname zit in een redelijk ver gevorderde fase.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home