Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Zweden wil af van olie

Zweden wil over vijftien jaar energie produceren zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Regeringswoordvoerders geven toe dat het nagenoeg onmogelijk zal zijn om in die periode olie helemaal te schrappen als energiebron, maar er wordt gesteld dat het land zowel mentaal als technisch zo optimaal voorbereid wil zijn op een leven zonder olie. Critici vrezen dat het Zweedse streven niet realistisch zal blijken te zijn, maar de regering is blijkbaar vastbesloten om zijn deadline te halen.

Verwacht wordt dat olie de volgende vijftien jaar zware prijsstijgingen zal kennen. De Zweedse overheid stelt dat daardoor vele huishoudens zwaar getroffen zullen worden en wil het onderzoek naar alternatieve energiebronnen stimuleren. Bovendien wil men mensen die gebruik maken van groene energie, financieel belonen en de productie van elektriciteit uit duurzame energiebronnen gevoelig opdrijven.

Eerste minister Goran Persson heeft een commissie in het leven geroepen om uit te zoeken hoe een olievrije samenleving kan gecreëerd worden. Deze zomer zou haar eerste voorstellen aan de regering voorleggen. Critici vrezen echter dat het plan van de Zweedse regering niet realistisch zal blijken te zijn, al wordt toegegeven dat het ook al positief is dat een samenleving kan opgebouwd worden die minder afhankelijk zou zijn van olie.

De Zweedse minister van duurzame ontwikkeling Mona Sahlin meent echter dat het plan wel kan slagen. Zij wijst op een aantal troeven die het land kan uitspelen op het gebied van energieproductie. Daarbij wordt onder meer gewezen naar de honderden kilometers kustlijn, waar nu al een aantal elektriciteitscentrales op wind- en waterkracht operationeel zijn. Voor de zuidkust wordt trouwens op die ogenblik een groot windturbine-park aangelegd. Bovendien heeft Zweden talrijke bosgebieden die voor biomassa kunnen zorgen.

In 2003 produceerde Zweden 26 procent van zijn energie met duurzame bronnen. Dat is ruim vier keer meer dan het Europees gemiddelde. Bovendien werd slechts 32 procent van de Zweedse energie opgewekt met olie. In 1970 was dat nog 77 procent. Bovendien zouden nog maar 8 procent van de Zweedse huizen met olie worden verwarmd. In het verkeer wordt daarentegen slechts één procent van de auto's aangedreven met duurzame energie, al is dat nagenoeg een verdubbeling tegenover het jaar voordien. Alle grote benzinestations zijn verplicht om minstens één pomp te hebben met een alternatieve brandstof. Zweden gebruikt nu al meer ethanol per hoofd van de bevolking dan de andere landen van de Europese Unie.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home