Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Chinezen sparen voor pensioen en gezondheid

Ondanks de grote economische groei van hun land, blijken veel Chinezen onzeker te blijven over hun financiƫle toekomst. Uit een onderzoek van het studiebureau McKinsey blijkt dat de Chinese gezinnen weliswaar meer uitgeven, maar ook meer sparen. Het zou daarbij gaan om een kwart van het gezinsinkomen. Sparen gebeurt vooral met het oog op een pensioen en om gezondheidskosten te kunnen betalen.

McKinsey stelt dat het spaargedrag van de Chinees trouwens niet alleen gestimuleerd wordt door financiƫle onzekerheid, maar ook door de gebrekkige sociale voorzieningen. Chinezen moeten immers vaak hun eigen gezondheidszorg betalen en ongeveer de helft van de Chinese gezinnen spaart om zieke familieleden te laten behandelen. Verder stelde 43 procent van de ondervraagden te sparen voor zijn pensioen.

Maar de Chinezen hebben ook een waslijst producten en goederen die ze op korte termijn willen aankopen. Zo benadrukte 8 procent van de ondervraagden dit jaar een flatscreen televisietoestel te willen kopen, terwijl 10 procent plannen koestert om een appartement of een huis te kopen. Nog eens 2 procent is van plan zich een auto aan te schaffen. Trouwens, 43 procent van de Chinezen droomt van een eigen wagen. Op het platteland zegt 20 procent van de bevolking een mobiele telefoon te zullen kopen, terwijl 12 procent een wasmachine wil aanschaffen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home