Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Economie in de media (8/2)

Schiphol is de duurste luchthaven van Europa. Een passagier betaalt 28 euro om via de grootste Nederlandse luchthaven te reizen. Dat bericht de Telegraaf op basis van een uitvoerige studie van het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR). Reden is dat Schiphol de veiligheidskosten volledig doorberekent aan de passagier. Het ANVR vindt dat onterecht. “Dat gebeurt in de meeste andere landen ook niet. Passagiers van trein en bus hoeven die kosten ook niet te betalen”, aldus de ANVR-directeur drs. Romana Engeman. Het ANVR is kritisch over dit soort onduidelijke toeslagen en belastingen en wil dat vliegprijzen voortaan inclusief de toeslagen worden aangegeven. Passagiers zouden nu worden misleid met de kale vliegprijzen. Uit de ANVR-studie blijkt bijvoorbeeld dat er op de ’kale’ ticketprijs voor een retourtje met één tussenstop 14 toeslagen komen, die door diverse instanties worden geheven. Gemiddeld moet nu al meer dan 70 euro aan belastingen en toeslagen boven op de ticketprijs worden betaald.

De Belgische bioscoopgroep Kinepolis sluit 'cherry picking'-overnames niet uit om het marktaandeel in Frankrijk en Spanje te versterken. Frankrijk en Spanje zijn naast Belgie de hoofdmarkten voor Kinepolis. Van de 22,6 miljoen bezoekers in 2005, waren er 6 miljoen in Frankrijk en 5,4 miljoen in Spanje. In Frankrijk telt Kinepolis zeven bioscopen, in Spanje drie. "Grote overnames zoals Cinemaxx hoef je van ons niet meer te verwachten. Maar ik sluit 'cherry picking' zeker niet uit. Als we ergens één tot twee complexen met een goede ligging kunnen overnemen tegen goede voorwaarden en we zo ons bestaande marktaandeel kunnen versterken, zullen we dat doen", aldus gedelegeerd-bestuurder Florent Gijbels. Kinepolis nam begin 1999 een belang van 30 procent in Cinemaxx. De investering bleek een enorme miskleun, en na enkele Duitse winstwaarschuwingen besliste Kinepolis, CinemaxX grotendeels af te boeken en de aandelen te verkopen.

Google en Dell staan op het punt om een miljardendeal af te sluiten. Die moet ervoor zorgen dat klanten die een computer aankopen van computerbouwer Dell ook over de software van de populaire zoekmachine beschikken. De deal vormt een grote bedreiging voor de huidige dominante positie van Microsoft omdat het gebruikers zal aanzetten programma's uit het Google-assortiment te installeren op hun computers. Analisten beschouwen het Google Pack, een bundel software die gratis te downloaden zal zijn en die enkele weken geleden werd voorgesteld, alvast als een potentiële dreiging voor de dominante positie van Microsoft. De bundel software bevat onder andere de browser Firefox, Norton anti-virus, Real media player en Google-programma's zoals Gmail, Picassa en Google Earth.

Het bestuur van de Canadese staat British Columbia heeft dinsdag bekend gemaakt dat twee miljoen hectare oerbos volledig wordt beschermd. Het gaat om een deel van het 'Great Bear Rainforest', een gematigd regenwoud dat zich uitstrekt langs de kust van British Columbia. Na ruim tien jaar onderhandelen hebben lokale overheden en vertegenwoordigers van de inheemse bevolking, de bosbouw en milieugroeperingen dinsdag een akkoord ondertekend. Ongeveer twee miljoen hectare, oftewel 33 procent van het Great Bear regenwoud, is volgens de gemaakte afspraken beschermd tegen houtkap. Voor de rest van het bos wordt een op het ecosysteem gebaseerd management systeem ontwikkeld. Dat betekent dat houtkap op een duurzame manier moet worden uitgevoerd. Het Great Bear regenwoud werd volgens Greenpeace de afgelopen tien jaar met een alarmerende snelheid vernietigd vanwege de groeiende vraag naar hout en papierproducten als toiletpapier. Vrijwel al het hout werd verkregen door kaalkap. Dit akkoord beschouwt Greenpace dan ook als een goed begin om de laatste oerbossen van de wereld veilig te stellen. Het Great Bear regenwoud behoort tot een zeldzaam type oerbos. Volgens Greenpace heeft het nooit meer dan 0,2 procent van de aardbodem bedekt. De vochtige kustwouden vormen het leefgebied voor veel bijzondere planten en bedreigde diersoorten zoals de grizzly beer, de zwarte beer en de uiterst zeldzame witte 'Spirit' beer.

De wereldhandelsorganisatie WTO heeft dinsdag uitgesproken dat het voormalige Europese importverbod op genvoeding strijdig is met regels voor wereldhandel. Ook de eigen belemmeringen in zes EU-landen als Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk zijn illegaal, aldus diplomaten die het duizend pagina's tellende vonnis doorworstelden. De Europese Unie hield de grenzen tot voor kort gesloten voor nieuwe varianten genmaïs en andere soorten die genetisch zijn aangepast om de teelt te vergemakkelijken. De EU was beducht voor de risico's voor gezondheid en natuur. De Verenigde Staten, Argentinië en Canada hadden bezwaar aangetekend tegen het importverbod. De VS, waar veel genteelt plaatsvindt, klaagden dat Amerikaanse boeren exportorders misliepen. Het gaat om een voorlopig oordeel, een definitief rapport verschijnt dit najaar. Maar dit wijkt doorgaans weinig af. De EU kan eventueel in hoger beroep gaan. In een reactie stelde de Europese Commissie dat het momenteel geen importverbod meer heeft op genproducten. Sinds twee jaar mogen mondjesmaat nieuwe varianten op de markt komen, met name voor veevoer. Voor elke nieuwe variant is eerst grondig wetenschappelijk advies nodig.

Bedrijven als Amazon, eBay, Google, Microsoft en Yahoo voeren felle lobbycampagnes om te voorkomen dat ze extra moeten gaan betalen om hun sites bereikbaar te houden. Amerikaanse telecombedrijven willen namelijk vergoedingen gaan vragen voor het gebruik van een zogenaamde digitale spitsstrook. Telecombedrijven en internetbedrijven staan tegenover elkaar tijdens hoorzittingen van het Amerikaanse Congres, die de nu geldende telecomwet wil hervormen. Centraal in de discussies staat het begrip 'net neutraliteit'. Gisteren vond de eerste plaats van in totaal zeker negen hoorzittingen. Daarin luistert het Congres naar feiten en opvattingen die haar een beeld over de ontwikkelingen van de telecommarkt moeten geven. Kabel- en telecombedrijven toonden zich gisteren voorstander van een soort opsplitsing van het internet, de aanleg van een 'digitale spitsstrook'. Ze stellen dat ze afgelopen jaren miljarden dollars in hun netwerken investeerden en dat de komende jaren ook te willen doen. Echter, om ervoor te zorgen dat IP-verkeer voor bijvoorbeeld telefonie, televisie en online spellen gegarandeerd aankomt en van hoge kwaliteit is, willen ze extra vergoedingen kunnen vragen. Dat is nu niet mogelijk. Het extra geld willen ze gebruiken om nieuwe netwerkinvesteringen te kunnen doen. Tegenstanders van die opvatting, waaronder grote internetbedrijven, zijn daar fel op tegen. Vinton Cerf, die samen met Bob Kahn het internet uitvond, meent dat er al betaald wordt voor die netwerken in de vorm van internetabonnementen. Bovendien vindt hij het een slechte zaak als telecom- en kabelbedrijven zouden kunnen bepalen welke sites en diensten consumenten wel en niet kunnen gebruiken. Dat tornt aan de vrijheid van keuze en neutraliteit van het internet als distributienetwerk.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home