Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Economie in de media (7/2)

Het bod van het Indiase staalconcern Mittal op Arcelor is ingediend bij de Belgische en Luxemburgse markautoriteiten. In België is dat de CBFA, de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen. Omdat Arcelor zowel is genoteerd in Luxemburg, Brussel, Parijs als Madrid moet het bod worden voorgelegd aan de autoriteiten van de vier landen. Arcelor is een bedrijf naar Luxemburgs recht zodat het de Luxemburgse CSSF (Commissie voor Toezicht op de Financiële Sector) is, die bevoegd is in samenwerking met zijn Europese tegenhangers. In België ontving de Commissie voor het Bank, Financie- en Assurantiewezen maandag het officiële dossier, met als belangrijkste stuk het ontwerpprospectus.

British Petroleum, de tweede grootste oliegroep ter wereld, heeft het afgelopen jaar een recordwinst geboekt dankzij de hogere olieprijs. De aandeelhouders kunnen mee profiteren: het concern verhoogt zijn dividend en gaat de volgende jaren tot miljarden dollar uitkeren aan de aandeelhouders. Eerder kwamen ook Shell en ExxonMobil al met absolute recordwinsten. BP realiseerde een nettowinst van 19,3 miljard dollar (zo'n 16,1 miljard euro) in 2005. Dat is een kwart meer dan in 2004. Het Britse bedrijf kon profiteren van de hogere olieprijs. Anderzijds berokkenden de orkanen in de VS schade aan de installaties, wat de winst dan weer drukte. De resultaten uit olie- en gashandel stegen, en ook de marges op raffinage en benzinestations namen toe. De productie bleef met gemiddeld 4,01 vaten per dag onder de doelstelling van het concern.

De ceo van het Zuid-Koreaanse concern Samsung, Lee Kun-hee, heeft dinsdag aangekondigd dat hij 825 miljoen dollar (687 miljoen euro) schenkt aan het goede doel. Lee Kun-hee, die beschuldigd wordt van corruptie, wil zo boeten voor fraude in het verleden. "Het spijt ons dat we de bevolking last hebben bezorgd met problemen zoals de politieke financiering", schrijft de vice-voorzitter van Samsung, Lee Hak-soo, in een mededeling die dinsdag werd verspreid namens de groep en de directeur-generaal. Samsung is het belangrijkste Zuid-Koreaanse conglomeraat. Het gaat om de grootste schenking in het land tot nu toe. Het bedrijf wil zich op die manier "vrijkopen voor frauduleuze praktijken in het verleden", luidt het voorts. De cheque komt er nadat Lee Kun-hee vorig week-end terugkeerde van vijf maanden ballingschap na beschuldigingen van corruptie. De machtige zakenman vluchtte in september van vorig jaar na beschuldigingen van onwettige financiering ten tijde van de presidentsverkiezingen in 1997. Hij zou presidentskandidaat Lee Hoi-chang vijf miljoen dollar hebben bezorgd.

De Olympische Winterspelen in het Italiaanse Turijn zullen ook live via internet en mobiele telefoon worden uitgezonden. France Telecom alleen al zendt dagelijks vijftig uur televisie uit, via zeven ADSL-televisiekanalen. In totaal zal er in twintig landen live via internet worden uitgezonden, los van de televisiesignalen. Daaronder bevinden zich Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk en Japan. Daarnaast zal in even veel landen live Olympisch beeldmateriaal worden uitgezonden naar UMTS-telefoons. In Europa zijn dat zeven mobiele telefonie-providers in veertien landen. De uitzendrechten voor mobiele telefoons werden in de zomer van 2005 verkocht, voor zowel de Spelen in 2006 als die in 2008.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home