Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Klimaatverandering gevaar voor Tibetaanse spoorlijn (6/2)

De hoogste spoorweg van de wereld wordt bedreigd door de opwarming van de aarde. Door het warmere klimaat dreigt de ondergrond van de Chinese spoorlijn Qinghai-Tibet immers te ontdooien en onstabiel te worden. Eerder al werd de spoorlijn ook al een bedreiging genoemd voor het milieu van het gebied en van de Tibetaanse cultuur.

De spoorlijn Qinghai-Tibet moet dit jaar in bedrijf genomen worden. Het wordt de allerhoogste spoorweg van de wereld, maar zou al binnen een decennium in zijn bestaan bedreigd worden. Die waarschuwing komt van Wu Ziwang, geoloog aan de Chinese Academy of Sciences. Hij stelt dat het bewuste plateau duidelijk aan het krimpen is omdat het minder lang bevroren blijft.

Ziwang voerde aan dat de snelle dooi van de bevroren ondergrond zou kunnen leiden tot een instabiele bodem. "Dat zou zware geologische problemen kunnen opleveren in de bevroren gebieden met infrastructuurwerken zoals autostrades of spoorwegen," waarschuwde hij. Uit een studie is gebleken dat de temperaturen op het plateau sinds 1984 gevoelig zijn gestegen en tegen 2050 zou nog eens een temperatuursstijging van één tot twee graden mogen verwacht worden.

De spoorproject werd in oktober van vorig jaar afgewerkt. Volgens de Chinese media zou de spoorlijn tussen Xining (de hoofdstad van de provincie Qinghai) en Lhasa (de hoofdstad van Tibet) op 1 juli in gebruik genomen worden. De aanleg heeft heel wat kritiek gekregen omwille van de schade die aan bijzonder kwetsbare milieu van het plateau zou aangericht worden. Bovendien zou ook de Tibetaanse cultuur bedreigd worden omdat daardoor de immigratie van andere bevolkingsgroepen zou versneld worden.

Bijna duizend kilometer van de spoorlijn ligt op een hoogte van meer dan 4.000 meter, met 5.072 meter als hoogste punt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home