Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Economie in de media (6/2)

Chinezen trekken door de economische voorspoed in hun land de portemonnee steeds verder open. Rondom de viering van het Chinese nieuwjaar vorige week werd in totaal 190 miljard yuan (bijna 20 miljard euro) besteed, 15,5 procent meer dan een jaar eerder. China vierde nieuwjaar op 29 januari. Tot en met zaterdag hadden vele Chinezen vakantie. De grootste uitgaven waren er in de steden. Arbeiders die naar hun familie op het platteland trokken, consumeerden er echter ook stevig op los, aldus het ministerie van Handel. Het meeste geld (25 procent) ging op aan voedingsmiddelen. Consumentenelektronica was ook in trek. Daarnaast viel het op dat Chinezen steeds meer buiten de deur gingen eten en in het noorden van het land de skipistes uitprobeerden.

Zeker 700 miljoen dollar (611 miljoen euro) van de Palestijnse Autoriteit is in de afgelopen jaren over de balk gegooid of gestolen door functionarissen. Dat bleek zondag uit een intern onderzoek. "Er zijn vijftig zaken van financiële en bestuurlijke corruptie. De hoeveelheid geld die is verkwist of gestolen, bedraagt meer dan 700 miljoen dollar," zei de Palestijnse advocaat-generaal Ahmed Al-Meghani tegen de Israëlische krant Haaretz. Hij vreest dat het totale bedrag in de miljarden kan lopen. Tot nu toe zijn 25 mensen gearresteerd en staat voor tien anderen een opsporingsbevel uit. Volgens Meghani gaat het niet alleen om ambtenaren, maar ook om medewerkers van olie-, tabaks- en omroepbedrijven. Zo spendeerde de Palestijnse Autoriteit 3,5 miljoen euro aan een niet-bestaande buizenfabriek, waarnaar overigens ook 1,8 miljoen Italiaanse ontwikkelingsgeld ging. De Palestijnse Autoriteit ontving volgens een voormalige gezant van de Wereldbank in vijf jaar tijd meer dan 5 miljard dollar aan ontwikkelingsgeld. Desondanks is de Autoriteit vrijwel bankroet.

Wereldwijd overlijden jaarlijks zeven miljoen kinderen diarree en ondervoeding. Dit is een schatting van artsen en deskundigen op een congres van Gemenebestlanden over het onderwerp dat zondag is gestart in Bangladesh. Ook concluderen de deskundigen dat het mogelijk is om dit sterftecijfer te voorkomen. Ondervoeding is met ongeveer vijf miljoen slachtoffers de grootste boosdoener, aldus Tony Nelson, voorzitter van de Commonwealth Association of pediatric gastroentereology and nutrition. Diarree die te voorkomen is door een adequate behandeling van drinkwater eist jaarlijks twee miljoen kinderlevens.

In het Russische noordpoolgebied zijn deze winter tal van ijsberen met abnormaal agressief gedrag geregistreerd. Dat meldt het Wereldnatuurfonds (WWF). Volgens de organisatie is het gedrag te wijten aan de opwarming van de aarde. Door de globale opwarming smelt de ijskap langzaam weg. Als ijsberen migreren in hun zoektocht naar voedsel, gebruiken de dieren het pakijs om het vasteland te bereiken. Maar door de late ijsvorming moet een aantal van hen grote afstanden in open zee zwemmen, vaak met gevaar voor hun eigen leven, zo stelt het WWF. De ijsberen die erin slagen het vasteland te bereiken, zijn dermate verzwakt dat ze elke zin voor voorzichtigheid hebben verloren en op avontuur trekken in de dorpen, waar ze soms bewoners aanvallen. Deze winter werd een 15-jarige tiener door een ijsbeer gedood. Drie andere agressieve beren werden in januari doodgeschoten in het Russische Hoge Noorden.

De minisatelliet SuitSat, een afgedankt Russische ruimtepak met zendertjes en een batterij, is niet echt een succes geworden. Enkele uren nadat de bemanning van het internationale ruimtestation ISS het geprepareerde pak had uitgezet in de ruimte, viel de batterij al uit. De verwachting was dat SuitSat het zeker 90 uur zou uithouden. Het ruimtepak werd omgebouwd tot een minisatelliet dat radiosignalen moest uitzenden. Radio-amateurs konden dat signaal dan tijdelijk ontvangen op 145,990 MHz op de FM-band. Het ruimtepak zond eerder opgenomen berichten uit en straalde ook een digitale foto over. De ontvangst bleek zaterdag evenwel erg zwak. Het initiatief voor SuitSat werd genomen door een groep radioamateurs in de VS en Rusland. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA besloot haar medewerking aan het ludieke project te verlenen.

Muzikanten zonder platenmaatschappij kunnen vanaf heden hun muziek via de iTunes en Rhapsody verkopen. De dienst TuneCore heeft deals gesloten met deze downloadplatforms, zodat muzikanten voor een bescheiden prijsje hun muziek online te koop kunnen aanbieden. Dat schrijft Planet Multimedia zondag. Tunecore werkt met vaste bedragen en eist geen royalties en rechten op. Daardoor krijgt de artiest zonder platencontract meer uitbetaald over elke iTunes verkoop dan een artiest mét platencontract. Apple en Rhapsody krijgen een percentage van ieder verkocht liedje. TuneCore wil geen cent van de verkoop hebben. Hoeveel geld een artiest per liedje krijgt, mag TuneCore overeenkomsten niet openbaar maken.

De extreme koude dwingt Rusland tot het importeren van extra aardappelen. Normaal is Rusland voor zowat 25 procent van de aardappelconsumptie op het buitenland aangewezen maar nu moeten er meer knollen uit het buitenland komen. Polen en Oekraïne maar ook België halen daar voordeel uit. "Jaarlijks verschepen we 90.000 ton aardappelen naar Rusland," zegt landbouwdeskundige Luc Busschaert, maar vorige week stonden meer bestellingen dan normaal ingeschreven. "De prijs is meteen iets gestegen. Belgapom noteerde een weekprijs van 11,75 euro per 100 kg."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home